/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

/ANCHETĂ/ O nouă schemă cu terenuri la Durlești: Legătura cu un ex-deputat și foști șefi la Anticorupție și Moldovagaz

missing
14 martie 2022, ora 10:59

Două agenții de stat din R. Moldova și Primăria Durlești riscă să se pomenească cu conturile blocate și să achite despăgubiri de peste 30 de milioane de lei din cauza unei scheme imobiliare implementate încă în anul 2009, cu girul fostului primar de Durlești Nicolae Crudu. De această dată, victimă a schemei se declară chiar un fost deputat. În scandal sunt implicați un fost vicedirector al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, un fost oficial de la Moldovagaz, dar și fostul deputat democrat Constantin Botnari, zis Borsetka. Iar oamenii de fațadă din această afacere s-au regăsit și într-o altă schemă la Banca de Economii, care a adus prejudicii de milioane de lei instituției, înainte de falimentare. 

Epopeea din jurul terenului de un hectar și jumătate, situat lângă renumita zonă de lux Poiana Domnească din Durlești, a început în decembrie 2001. Atunci, Consiliul Orășenesc Durlești a decis să repartizeze pământ unei companii pentru construcția unui champing la marginea Pădurii din Durlești, cu ieșire la traseul M1. 

A urmat o hotărâre de Guvern care a permis un schimb de terenuri din proprietatea SRL-ului Surnic pe lotul din pădure. Agentul economic a primit schița terenului și și-a înregistrat la Cadastru dreptul de proprietate asupra lotului, fiindu-i atribuit un număr cadastral.  

În decembrie 2003, SRL-ul Surnic vinde terenul familiei Mușuc - fostului deputat Eduard Mușuc și părinților săi Ion și Galina Mușuc. Peste 6 ani, când și-au propus să inițieze o afacere, aceștia au aflat că au fost deposedați de pământ - aproape 1,5 hectare.

EDUARD MUȘUC, proprietar teren: „În anul 2009, noi ne-am adresat la Cadastru să fie delimitate hotarele, deoarece atunci erau planuri de atragere a investițiilor pentru proiectarea și construcția unui champing pe terenul respectiv și ne-am adresat Primăriei Durlești. Chiar personal l-am sunat pe primarul Durleștiului, îl cunoșteam din activitățile Consiliului Municipal, l-am rugat să asigure ieșirea la fața locului a inginerului cadastral din partea Primăriei Durlești. Mi-a spus foarte bine, ok, vom face. Peste o lună, primim un refuz din partea Cadastrului și apoi aflăm că acest teren a fost însușit, înregistrat după Primăria Durlești, a fost vândut la licitație, după asta revândut și acum sunt alți proprietari”. 

Pentru a acapara terenul, a fost pusă în aplicare o schemă complexă, cu implicarea unor funcționari de la Cadastru, Agenția Moldsilva și Primăria Durlești, condusă pe atunci de Nicolae Crudu. Iar cei la care a ajuns ulterior terenul, sunt persoane cunoscute - fostul consilier al președintelui Băncii de Economii, Evghenii Cramarenco, ajuns mai târziu membru în Consiliul de Administrare al Moldovagaz și Mihail Gofman, fost şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Dar să mergem cronologic pe șirul evenimentelor.

Două terenuri forestiere, oferite în arendă lui Gofman

La finele anului 2008, Agenția Moldsilva îi oferă în arendă lui Mihail Gofman două terenuri din Pădurea Durlești, în zona de lângă traseul M1, ajunsă ulterior una de elită. Contractele de arendă sunt semnate în aceeași zi pentru un lot de 1,4 hectare și altul de 93 de ari. Potrivit planului geometric, cel de-al doilea teren cuprindea aproape tot lotul familiei Mușuc, deși acesta fusese scos din fondul forestier prin hotărâre de Guvern și Moldsilva nu avea niciun drept să-l ofere în arendă. 

 

În august 2009, prin acorduri adiționale la contractele semnate cu Moldsilva, Gofman își micșorează suprafețele ambelor terenuri arendate, fiind stabilite alte hotare ale loturilor. Terenul de 93 de ari, care coincidea cu lotul familiei Mușuc, este micșorat la 55 de ari, iar hotarele sunt strămutate mai spre drum. Totodată, Primăria Durlești începe procedura pentru a-și înregistra dreptul de proprietate pe terenul alăturat, de un hectar și jumătate, ocupat anterior parțial de Gofman prin contractul de arendă cu Moldsilva.

Licitația Primăriei Durlești, organizată în mare grabă

La doar o lună după aceasta, în septembrie 2009, Primăria Durlești decide să vândă terenul la licitație. În actul aprobat atunci de consilieri nu era indicat numărul cadastral complet al lotului, deoarece nu exista. Abia peste o lună, pe 22 octombrie 2009, autoritatea locală depune o cerere la Cadastru pentru înregistrarea primară a dreptului de proprietate, care este aprobată în aceeași zi. Terenul primește un număr cadastral și un plan geometric, cu hotarele exact până la terenul arendat de Gofman. Astfel s-a ajuns ca terenul familiei Mușuc să se suprapună cu lotul Primăriei Durlești, existând până astăzi două numere cadastrale diferite.

EDUARD MUȘUC: „Eu chiar am vorbit cu prim-ministrul atunci, deoarece primarul făcea parte din partidul lui. Zona aici încă nu exista. Poiana Domnească era un câmp. Casele luxoase pe care le vedem astăzi nu existau. Nimic nu era construit. Eu cred că ei știau sau aveau planuri de dezvoltare a zonei respective. Desigur că ea este una atractivă, voiau să o transforme în una luxoasă și sigur că încercau să acapareze toate pământurile împrejur”. 

Pe 23 octombrie 2009, chiar în următoarea zi după înregistrarea făcută la Cadastru, la Primăria Durlești parvine o cerere de participare la licitație, pentru achiziția terenului. Solicitantul era Valeriu Teslari, cumnatul lui Evghenii Cramarenco, care îl consilia pe atunci pe președintele Băncii de Economii Grigore Gacichevici. 

În timp record, într-o săptămână, este organizată licitația, iar Valeriu Teslari cumpără terenul de la Primărie cu 1,4 milioane de lei. După licitație, la fel de rapid, consilierii din Durlești emit o decizie pentru modificarea destinației pământului din „agricol”, în „neproductiv”. Iar în următoarea zi, pe 30 octombrie 2009, chiar primarul Nicolae Crudu semnează cu Teslari contractul de vânzare-cumpărare a terenului.

La solicitarea Cutiei Negre, Primăria Durlești nu ne-a oferit nicio informație legată de tranzacțiile dubioase din 2009 cu acest teren.  

„Conform nomenclatorului de păstrare a documentelor, deciziile Consiliului Local se păstrează în arhiva Primăriei 5 ani, după care se transmit, pentru păstrare permanentă, către Arhiva de Stat… Potrivit legii, primarul poartă răspundere doar pentru acțiunile întreprinse pe perioada mandatului său. Mandatul actualului primar a fost validat în 2015, iar actele asupra acestor terenuri au fost emise de persoane cu funcții de răspundere anterior anului 2015. Mai mult ca atât, această situație se examinează într-un proces penal. Primăria Durlești colaborează cu organele de urmărire penală și este obligată să păstreze secretul acțiunilor efectuate”, a explicat Primăria Durlești.

Pe de altă parte, Leonid Cristal, care lucra pe atunci inginer cadastral la Primăria Durlești și a semnat mai multe acte ce vizează terenul vândut la licitație, declară că totul a fost legal. 

LEONID CRISTAL:„Terenul dat nu a fost al lui Mușuc. Terenul dat a rămas după administrația publică locală, nicidecum al lui Mușuc. - A existat și o hotărâre de Guvern prin care s-a făcut schimbul de terenuri. - Vă mai zic o dată. În baza de date Cadastru nu este stabilit terenul dat în zona dată. Moldsilva pe terenurile date era cu două contracte de arendă acolo făcute. Eu dețin actele de contracte. - Care tot ulterior le-a făcut, în 2008. - Eu nu prea cunosc. Nu țin minte toate detaliile dar…Îmi cer scuze. - Mai am doar o întrebare. - Vă rog frumos. Eu sunt într-o ședință și nu pot să vorbesc acum”. 

Departamentul Cadastru a verificat la solicitarea Cutiei Negre toate actele ce țin de terenul aflat în litigiu și ne-a explicat cum a fost posibil ca lotul privat să ajungă proprietate a Primăriei Durlești și să fie vândut la licitație.

ANGELA MATCOV, șefă Departamentul Cadastru, Agenţia Servicii Publice:

„În anul 2002 în Cadastru a fost prezentat un titlu de autentificare a dreptului deținătorului de teren, care a fost emis în temeiul contractului de vânzare-cumpărare între o companie și o persoană fizică. Acest titlu de fapt nu identifica amplasamentul bunului, nu erau făcute măsurări, nu era făcut un dosar tehnic care să indice exact care sunt coordonatele terenului dat… Organul cadastral teritorial nu putea să refuze înregistrarea dreptului de proprietate în baza unui titlu, chiar dacă nu era planul cadastral. Așa temei nu exista. Respectiv, organul cadastral a înregistrat dreptul. 

Numărul ăsta conventional înseamnă că noi nu știm unde este amplasarea exacta a terenului. Trece o perioadă de timp, iar în 2009 Primăria Durlești inițiază lucrările de identificare a unui teren care aparține Primăriei și face toate lucrările cadastrale: măsurări, dosarul cadastral, identificarea unde este amplasat terenul, suprafața exacta și confirmă prin planul cadastral care a fost semnat de către Primărie că ăsta este amplasamentul corect al terenului ce aparține autorității publice locale. În baza extrasului din Registrul deținătorului de terenuri care este ținut de primărie și în baza planului cadastral terenul, a fost înregistrat în registrul bunurilor imobile. Deci terenul corespundea, documentația cadastrală corespundea cu cerințele legii la data înregistrării, în anul 2009. Prin urmare, de careva suprapuneri noi nu putem să vorbim”. 

Rudele lui Cramarenco, oamenii de fațadă din tranzacții

Peste o lună de la tranzacția cu Primăria Durlești, Valeriu Teslari a vândut terenul Galinei Cramarenco, care potrivit unor surse ar fi mama lui Evghenii Cramarenco. Prețul indicat în contractul de vânzare este de 788 de mii de lei, mult mai puțin decât ce a plătit Teslari pe terenul cumpărat la licitație.

Ulterior, din terenul de un hectar și jumătate, sunt separate un lot de 36 de ari și altul de 2 ari, folosit ca drum. 

Terenurile îi sunt vândute lui Mihai Bîlba, angajat la Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova. Acesta nu rămâne mult timp proprietar al terenurilor și le vinde Ludmilei Gofman, soția lui Mihail Gofman de la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.  

Astfel, Gofman ajunge să dețină în această zonă aproape un hectar și jumătate de pământ - 38 de ari cumpărați și 109 ari arendați de la Moldsilva pentru 49 de ani, până în anul 2057.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Gofman i-a plătit lui Bîlba  pentru terenuri doar 73 de mii de lei. Chiar și valoarea cadastrală a lotului era dublă, nemaivorbind de valoarea de piață. Prețul mizer de achiziție a fost stabilit după ce terenul fusese evaluat la 70 de mii de lei de către compania „Gofma Consulting”.

Despre această firmă, presa a scris anterior că ar aparține fraților Alexei și Mihail Gofman șis-a numărat printre companiile care au evaluat fraudulos bunurile gajate la Banca de Economii, majorând artificial valoarea gajurilor pentru mai multe credite neperformante.  

Din 2008,  Alexei Gofman era angajat al BEM-ului, responsabil de creditare, iar între anii 2011-2014 a fost și el consilier al președintelui BEM, Grigore Gacikevici. Mihai Gofman a negat anterior că ar avea legături cu firma „Gofma Consulting”, deși există și o coincidență de nume.

Bîlba nu ține minte tranzacțiile cu Cramarenco și Gofman 

L-am telefonat pe Mihail Bîlba, care este astăzi vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie, pentru a-l întreba detalii despre acea tranzacție din 2012 cu Gofman. Acesta a negat că ar cunoaște familia Cramarenco de la care a cumpărat pământul și nici nu-și amintește cum a ajuns ulterior să-l vândă Ludmilei Gofman la un preț de nimic. Ne-a cerut să revenim a doua zi pentru detalii, după ce va verifica actele.

„Am  revenit la dvs cu întrebările pe care le aveam despre teren, dacă ați reușit. -  Eu nu am găsit la mine documentele și eu nu țin minte numele persoanelor. Dați-mi vreun document ca eu să văd pe ce dată, când l-am cumpărat, eu acasă nu am”.

I-am remis actul cadastral al terenului, dar ulterior Mihai Bîlba nu a mai răspuns nici la apeluri, nici la mesajele noastre.

Cu Mihai Gofman am comunicat de mai multe ori. Inițial s-a arătat dispus să discute la subiect cu reporterul Cutiei Negre, dar ne-a tot amânat de la o zi la alta.

MIHAIL GOFMAN, ex-vicedirector Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului: 

„-Care-i problema? Tot e declarat. Tot e frumos. - Vreau să vă întreb cum ați ajuns să-l cumpărați, cum l-ați identificat, vă cunoașteți cu cei care vi l-au vândut? - Nu mă interesează. Știu eu toate jocurile voastre. Încercați să vă apropiați de mine? Apropiați-vă! Eu știu că discuția noastră  este înregistrată și pe mine asta nu mă interesează. Transmiteți-i lui Eduard Mușuc niște chestiuni. Să nu se joace în jocuri care nu-l privesc pe dânsul. -Dvs sunteți dispus să discutați cu mine la acest subiect sau nu, la telefon sau să ne întâlnim? - Azi la noi e marți, data de 15. Ne sunăm”. 

„Mă scuzați. Mai am oleacă de timp să mă odihnesc. Nu vă supărați. - Să revin mâine la dvs? -  Reveniți, fără probleme.…Nu refuz. Eu vreodată am refuzat jurnaliștii să discut?”

„O să pot să vă spun sâmbătă-duminică. Mă sunați când doriți. -  Bine vă sun atunci. - Eu, apropo, în comparație cu restul, nu fug de nimeni. Săptămâna viitoare o să găsesc și pentru voi oleacă de timp”.

Ulterior, retorica lui Gofman s-a schimbat. A refuzat să vorbească și ne-a amenințat cu Poliția.

„Voiam să știu dacă ați decis să ne-ntâlnim să discutăm la subiectul acesta cu terenul, ne oferiți răspunsuri la întrebările pe care le avem sau nu? - Căutați-vă de treabă. Eu nu dau niciodată date personale. S-au terminat jocurile voastre. - Ne spuneți clar, dacă sunteți de acord să vorbim bine, dacă nu, nu vă mai deranjez. - Nu-s de acord și nu mă mai deranjați pe telefon. Vă dau la Poliție”.

În octombrie 2012, la cererea Galinei Cramarenco și cealaltă bucată de pământ de peste un hectar, pe care o avea în proprietate a fost separată cadastral în 6 loturi, care se suprapun parțial cu terenul familiei Mușuc. 

„În baza documentelor prezentate de Moldsilva, adică ei au prezentat documentele care vizează executarea hotărârii de Guvern și cu ieșire la fața locului a inginerului cadastral au fost stabilite hotarele la fața locului. Și iată, dacă luăm de la colțul acela, 100 de metri până practic ajunge aproape de casa lui Constantin Botnari. O parte din acest teren este ocupat de un alt teren îngrădit care se află în arenda cetățeanului Mihail Gofman. Am solicitat pornirea unui dosar penal încă în 2010, dar CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a refuzat urmărirea penală. Acum e clar de ce”. 

Abia în septembrie 2017, când procurorii gestionau un dosar penal pentru deposedarea mai multor persoane de terenuri din Durlești, în vizor au ajuns și loturile Galinei Cramarenco. Aceasta chiar primise statut de învinuit în dosar, iar Ludmila Gofman - calitate de parte „civilmente responsabilă”. Adică, cea care urma să răspundă pentru prejudiciul material cauzat prin fapta învinuitei. Terenurile au ajuns atunci sub sechestru. După 10 luni de anchetă, dosarul a fost clasat. Procurorul a stabilit că lipsesc elementele infracțiunii. 

A urmat o nouă tranzacție, dar tot în familie. Galina Cramarenco, a vândut cele 6 terenuri, scăpate de sechestru, Irinei Varzari, o pensionară de 81 de ani, care era soacra fiului său Evghenii Cramarenco. 

Tranzacție între cuscre

Pentru că plecase din țară, Galina Cramarenco a perfectat o procură la Moscova pe numele nurorii sale Renata, să-i reprezinte interesele în tranzacția de vânzare-cumpărare. În aceeași zi, Irina Varzari a desemnat-o prin procură, tot pe fiica sa Renata să gestioneze mai departe bunurile imobiliare. Amintim de legătura de rudenie a Irinei Varzari  cu Valeriu Teslari, cel care a cumpărat inițial pământul la licitație de la Primăria Durlești. Și acesta îi este ginere, fiind căsătorit cu a doua fiică a sa - Diana.  

Am reușit să o găsim acasă pe Irina Varzari. Femeia trăiește modest într-un bloc din sectorul Râșcani al capitalei. Ne-a vorbit după ușă, evitând să fie filmată. și a recunoscut că terenul era gestionat de Evghenii Cramarenco, care a divorțat între timp de fiica sa.

„Terenul l-am dat la fiică și nu știu ce face ea. Eu l-am cumpărat mai demult, dar acum nu mă simt bine și l-am dat în nădejdea ei. -   Dar la care dintre fete l-ați dat? -   Renatei. -  Dar pe acte de ce nu l-ați trecut? Am văzut că dvs figurați. -   N-am reușit. Operație am avut. Când o să mă simt mai bine o să schimbăm. -   Dar dvs cum l-ați procurat? Am văzut că de la dna Galina Cramarenco.-   Da, ea s-a mutat de aici. A plecat peste hotare și m-a întrebat.  - Chiar dvs l-ați cumpărat sau copiii? -  Eu și pe urmă le-am dat lor. Adică, m-au ajutat și ei. -   Da ce planificați să faceți pe terenul cela când l-ați cumpărat, cu ce scop?-   Am vrut să facem o „butculiță”.  -   Da știți că există dosar penal, litigii cu terenurile celea? -  Nu. Ea mie nu-mi spune nimi -  Dar pe dvs niciodată nu v-au chemat procurorii? -  Nu m-au chemat, dacă am dat în nădejdea lor. - Dar cum o putem găsi pe Renata?-   Eu nu știu dacă ea este. Îmi pare că trebuia să se ducă la sanatoriu. -  Îmi cer scuze. Mă simt rău.

Am încercat să vorbim și cu Evghenii Cramarenco, care lucrează astăzi la Gazprom, fiind directorul filialei din Sankt Petersburg, dar secretara nu ne-a făcut legătura. 

Procese de judecată timp de 13 ani

Începând cu anul 2009, familia Mușuc a umblat prin instanțele de judecată pentru a demonstra că este proprietara terenului de un hectar și jumătate de la traseul M1 și a fost deposedată ilegal de pământ. Procesele s-au finalizat abia în 2019, iar judecătorii au obligat Primăria Durlești să stabilească hotarele terenului în natură. 

EDUARD MUȘUC: „Zece ani de zile, noi am fost în procedură civilă, care s-a finalizat cu un câștig de cauză, cu o decizie irevocabilă în instanța de judecată și acum suntem în al treilea an de când decizia respectivă nu se execută”. 

ANGELA MATCOV, șefă Departamentul Cadastru, Agenţia Servicii Publice:

„Stabilirea hotarului se face de către autoritatea publică locală. Cadastrul poate ieși doar la fața locului și efectua măsurările propriu-zise, deci partea tehnică, documentează ceea ce stabilește autoritatea publică locală. -Și ați făcut o astfel de încercare? – A fost așa o încercare în anul 2020, dar ea nu a putut fi finalizată, deoarece reprezentantul autorității publice locale u s-a prezentat la fața locului. Și atunci, în absența lui, noi nu putem să finalIzăm lucrările”.

Decizia instanței nu poate fi executată, deoarece terenul a fost revândut de câteva ori, iar actualii proprietari sunt considerați cumpărători de bună credință. Irina Varzari a vândut în decembrie 2019 două loturi de 50 de ari, iar alți 30 de ari i-a înstrăinat în august 2020. În prezent, femeia mai are în proprietate doar un singur teren de 24 de ari. 

EDUARD MUȘUC: „Oamenii aceștia care sunt proprietarii de astăzi nu poartă nicio vină. Ei sunt cumpărători de bună credință. Noi nu avem cum să cerem de la dânșii întoarcerea terenului. Unica chestiune care rămâne și sigur că ea va fi dusă până la capăt este ca statul să plătească bani grei pentru aceste acțiuni, pentru aceste delapidări, petru acest furt iarăși o să plătească statul”.  

Statul riscă să plătească despăgubiri - 30 milioane lei

Familia Mușuc intenționează să ceară în judecată achitarea prejudiciilor de către Primăria Durlești, Agenția Moldsilva și Agenția Servicii Publice care are în subordine Cadastrul, toate instituțiile pe care le consideră că au participat la schema de preluare a terenului. În procedura de asigurare sau cea de executare există riscul să fie pus sechestru pe conturile acestor instituții publice.

EDUARD MUȘUC: „Deoarece terenul acesta știți cât costă aici un ar de teren? 10 mii de euro și în sus. Terenul aici e scump. La momentul de față, acțiunea civilă depășește 30 de milioane de lei. Este evaluarea terenului și sunt evaluate despăgubiri, inclusiv materiale și morale. Totul se calculează din 2009 . Cu cât mai mult se întinde chestia asta cu atât mai mare va fi suma inclusă în acțiunea civilă.  -Cât de corect este acum ca instituțiile statului să plătească o sumă uriașă în timp ce în spate au stat niște oameni? - După părerea mea, sigur că nu este corect. Cea mai bună soluție este întoarcerea terenului și acoperirea tuturor despăgubirilor de către persoanele implicate în acest furt. Ei nu sunt mulți beneficiari. Sunt câteva persoane. Una deja decedase, primarul de Durlești”. 

Din octombrie 2020, la Procuratura Municipiului Chișinău există un dosar penal ce vizează terenul familiei Mușuc. Doi funcționari au statut de bănuit, iar în scurt timp dosarul va ajunge în judecată, afirmă procurorul de caz.

VIOREL POSTOVANU, procuror: „Urmărirea penală continuă. Nu este finalizată. Sunt persoane recunoscute în calitate de învinuit la moment, dar nu o să le numesc. – Dar câte persoane? – Sunt două persoane, funcționari publici, unica ce pot să vă spun. Sunt anumite probleme, având în vedere faptul că evenimentele s-au produs nu azi și nu ieri. Sunt multe persoane care au decedat, care sunt plecate peste hotare. - Dar ați reușit să luați legătura cu persoanele plecate peste hotare. – Nu, nu. Două persoane sunt plecate în Canada, care urmează să fie audiate ca martori.- Dar în afară de funcționari, persoanele care au fost cumpărători, vânzători ai acestor terenuri, au vreo caliate? – La moment, la persoanele fizice nu s-a dat apreciere. Sper cât mai repede, o lună, două luni cred că o să avem răspuns la toate întrebările, cine sunt persoanele vinovate. Unica ce pot să vă spun este că dosarul e de perspectivă, nicidecum nu poate fi vorba de clasare. Sunt probe, cu perspectiva de judecată”. 

În cadrul urmăririi penale, s-a pus sechestru pe terenurile vizate, la solicitarea procurorului. De asemenea, pe loturile situate chiar la marginea traseului M1 există o altă interdicție aplicată de Administrația de Stat a Drumurilor. Câteva parcele urmează a fi expropriate în cadrul unui proiect de modernizare și lărgire a traseului M1. Pentru lucrările cadastrale, în luna februarie, au fost alocate resurse din fondul rutier. 

PETRU ZOLOTCOV, șef Direcția Achiziții de Teren Administrația de Stat a Drumurilor: „Din considerentul că volumul de lucrări e mare, urmează să achiziționăm aceste servicii prin licitație publică și planificăm în luna martie să anunțăm licitația, pentru desemnarea câștigătorului la executarea serviciilor cadastrale. După ce va fi desemnat câștigătorul, urmează să facă lucrările, să înceapă a întocmi pachetul de acte cadastrale, o să ieșim cu măsurări în teren și procedura mai departe. -Administrația de stat a Drumurilor a reușit să ia legătura cu proprietarii acestor terenuri? -Am discutat cu o parte din ei. Ei singuri au venit la comunicare. - Din considerentul că ele sunt adiacente drumului M1, cad sub lucrările de utilitate publică și sunt afectate de proiect. Au venit să solicite informații ce țin de suprafața afectată de proiect, parametrii tehnici acolo. -  Cu ce sume ar urma să despăgubească statul proprietarii acestor terenuri? - La moment nu avem calculate sumele pentru că acestea sunt terenuri sub construcție. Ele urmează să fie evaluate de evaluatori independenți și licențiați, după executarea lucrărilor de transpunere”.

Schemă dubioasă la BEM, cu aceleași personaje 

Ne abatem puțin de la subiectul terenului de lângă Poiana Domnească, pentru a vă povesti o altă schemă dubioasă, cu implicarea acelorași personaje, prin care Banca de Economii a fost prejudiciată cu milioane de lei. Schema a fost deconspirată în urma unui audit al Curții de Conturi.

În octombrie 2008, Banca de Economii a luat în arendă o clădire din strada Columna, în care să-și deschidă o filială. 

Potrivit contractului, plata lunară de locațiune constituia 35 de euro pentru un metru pătrat. O taxă colosală, în condițiile în care, pe atunci, un metru pătrat de imobil în zonă putea fi arendat cu 10-15 euro pe lună. Proprietari ai clădirii erau în acte 4 persoane interpuse, printre care aceeași Irina Varzari, soacra lui Evghenii Cramarenco, care era pe atunci consilierul președintelui BEM, Grigore Gacichevici. Alți doi coproprietari ai imobilului erau părinții  lui Alexandr Gusev, președintele „Moldovagaz”. Plecat de la BEM, Evghenii Cramarenco a ajuns consilierul lui Gusev și membru al Consiliului de Administrare la „Moldovagaz”.

Banca de Economii a plătit în 2008, în avans, pentru trei ani, 24 de milioane de lei pentru arenda clădirii din strada Columna. Potrivit auditului Curții de Conturi, toată suma a fost transferată pe contul lui Valeriu Teslari, cumnatul lui Cramarenco. Anume el a încheiat contractul de locațiune cu BEM-ul în baza unei procuri semnate de toți coproprietarii imobilului.

În 2010, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției a inițiat o anchetă ce viza arenda clădirii din strada Columna. Dar oamenii legii nu au stabilit atunci relații de rudenie între proprietarii imobilului și factorii de decizie ai Băncii de Economii.

Potrivit unor surse de încredere, Alexei Gofman, fratele lui Mihail Gofman de la Centrul Anticorupție lucra în acea perioadă la BEM și era în relații de prietenie cu președintele băncii Grigore Gacichevici și consilierul său Evghenii Cramarenco. Cutia Neagră a descoperit și un alt detaliu curios. Cei trei au semnat într-o zi, pe 6 noiembrie 2008, contracte cu Agenția Moldsilva pentru arenda unor terenuri din Pădurea Durlești. 

Loturile arendate de cei trei foști colegi de lucru la Banca de Economii sunt vecine. Gacichevici a arendat 92 de ari de pădure (marcaj cuverde), Cramarenco - 46 de ari (marcaj cu portocaliu) , iar Alexei Gofman - 64 de ari (marcaj cu mov). Iar alt teren vecin, de 87 de ari (marcaj cu albastru), a fost arendat de fostul șef al Moldovagaz, Alexandr Gusev, prin intermediul Irinei Zetia, o rudă a soției sale Ala Gusev, care a fost Ala Zetia înainte de căsătorie. Tot în aceeași zi, un alt teren alăturat, de aproape 10 hectare (marcaj cu roșu) ajunge în arenda companiei „Privat Imobil”, care îi aparținea lui Mihai Gofman. 

Tot pe 6 noiembrie 2008, Mihail Gofman semnează încă un contract de arendă cu Moldsilva pentru alte 2 hectare. Iar peste o lună, o altă firmă a sa - „B.G.-Agroser” arendează încă 15 hectare de pădure la Durlești. Astfel, membrii familiei Gofman au ajuns să arendeze aproape 30 de hectare din Pădurea Durlești pentru 49 de ani. 

Nu am reușit să-l găsim pe fostul deputat comunist, Anatolie Popuşoi, care era pe atunci director la Moldsilva și a semnat toate aceste contracte de arendă. Numărul de telefon pe care îl avem este deconectat.

De-a lungul anilor, Moldsilva s-a judecat cu firmele lui Gofman pentru recuperarea unor datorii de sute de mii de lei, acumulate din neplata taxei de arendă a pădurii. Procese de judecată a avut și cu Evghenii Cramarenco și Grigore Gacichevici, care la fel nu au plătit la timp taxele pentru arenda loturilor din Pădurea Durlești. 

Casa lui „Borsetka”, în grija lui Gofman 

Și ultimul detaliu curios legat de terenul arendat de Mihail Gofman lângă Poiana Domnească. În anii precedenți, acesta i-a cedat pământul fostului deputat democrat Constantin Botnari, zis „borsetka” . Botnari l-a îngrădit și și-a extins ograda casei  pe terenul care parțial se intersecta cu lotul familiei Mușuc. Ba mai mult, după ce a fugit din R. Moldova, Mihail Gofman ar fi rămas să aibă grijă de Casa Albă a lui Botnari, susține Eduard Mușuc. 

Accesul pe drumul care duce spre casa lui Constantin Botnari este blocat de o poartă, iar zona este supravegheată video. Am reușit să trecem dincolo, după ce poarta a rămas întredeschisă. Ajunși la terenul din pădure, am stabilit că gardul ce înconjoară fosta locuință a lui Botnari a fost strămutat. 

Aici tot era gard. Văd că l-au distrus.  Acum tu ai dreptate. El a fost recent tăiat. Gardul ăsta e nou. El  e proaspăt.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2016 un video filmat cu drona în care se vede clar că terenul  îngrădit pentru ograda lui Botnari era mult mai mare decât astăzi. În vara anului trecut, Botnari a vândut casa luxoasă din Poiana Domnească. De când fugise din R. Moldova, de gospodărie ar fi avut grijă Gofman.

L-am întrebat pe un paznic unde e proprietarul. Mi-a spus că el se află în Londra că nu este aici. Era după 2019.  Mi-a spus că eu pot să vă fac legătura cu omul care are grijă de această casă și acest lot de pământ. Eu zic nicio problemă, dar cum îl cheamă și el îmi spune că Mihail Gofman. Practic, Gofman a avut grijă de casa lui constantin Botnari atunci când el era la Londra. Și mi-a făcut legătura. I-am spus care e problema. Că terenul care se află la dvs î arendă și în proprietate practic este terenul nostru. Este hotărârea instanței de judecată și ca să nu nimerim în situația când vom cere niște despăgubiri mari din partea statului mai bine voi să încercați cumva să rezolvați împreună cu Constantin Botnari. Întîi a încercat să-mi spună că nu este la curent. După asta i-am explicat că toate lucrurile sunt cunoscute. A spus că o să facă legătura cu Botnari și o să revină. A revenit peste câteva zile și mi-a spus că Botnari este la Londra și când se va întoarce sunt gata să ne așezăm să discutăm cum rezolvăm problema și după asta a dispărut. N-am mai discutat.

Casa lui Gofman din Poiana Domnească, înregistrată pe mama sa

Mihail Gofman are o casă de lux  în apropiere de cea a lui Botnari. Imobilul este situat pe două terenuri alăturate, cu o suprafață totală de 12 ari și are ieșire la două străzi paralele. Casa este înregistrată pe numele mamei sale Rita Gofman. De la înălțime se vede ograda bine amenajată, cu foișor și piscină, iar peste drum se află chiar lotul de pădure arendat de la Moldsilva până în anul 2057. Gofman ne-a spus la telefon că nu locuiește în Poiana Domnească. 

Despre fostul șef-adjunct al  Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Mihail Gofman, presa a scris anterior că ar fi ajutat la desfășurarea „laundromat”-ului în R. Moldova. În 2011, Parlamentul a votat un amendament la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care a permis  deblocarea conturilor pe care veneau transferurile din Federația Rusă, în proporții deosebit de mari. Amendamentul a fost înaintat de ex-directorul CNA, Viorel Chetraru, la propunerea lui Gofman. Astfel „a fost dezactivat butonul roșu”, care a permis transferul banilor din laundromat, prin R. Moldova, în zone offshore.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de  copii
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de copii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram