Programul Bugetul+ PLUS, lansat recent de Guvern, este important pentru stimularea economiei, având în vedere că, în prezent, sectorul privat rămâne timid, iar investitorii străini sunt reticenți din cauza contextului geopolitic. Economistul și omul de afaceri, Vasile Tofan, a explicat la „Cutia Neagră PLUS” cât justificate ar fi aceste investiții, mai ales la sate.
Potrivit lui Vasile Tofan, cei 8 miliarde de lei care vor fi alocați în cadrul acestui program reprezintă o sumă semnificativă pentru Moldova, aproximativ 2-3% din PIB-ul național.
„Sectorul privat poate fi stimulat prin investiții publice, pentru că ele ajung prin efectul multiplicator, banii ăștia oricum ajung în privat, pentru că să angajezi muncitori care să facă drumul, muncitorii ăștia după asta se duc și cumpără o pâine, un apartament cu o ipotecă de la bancă, se uită la televizor, ceea ce stimulează piața media. E foarte important ce face statul acum și 8 miliarde de lei care o să meargă în acest program e mult, circa 2-3% din PIB, inclusiv efectul multiplicator, deci este o sumă mare”, a declarat omul de afaceri.
Totodată, Tofan a explicat că urbanizarea este unul dintre principalele motoare ale creșterii economice, iar pentru ca Moldova să poată evolua pe termen lung, autoritățile trebuie să creeze condiții care să atragă populația către orașe:
„Noi avem viziunea asta mioritică despre sat, veșnicia s-a născut la sat, adică știți, renașterea satelor, e foarte greu să înoți contra curentului global, noi avem o rată de urbanizare foarte joasă în Moldova. Peste tot în lume, satele se depopulează, nu-i doar situația Moldovei. În Moldova, rata de urbanizare este foarte joasă și undeva noi trebuie să acceptăm realitatea, că oamenii o să migreze către oraș și unul din principalele motoare de creștere economică este urbanizarea.
Dacă vrem să devenim mai bogați ca țară, trebuie, scuze că sun acum nepopular, se încurajăm să meargă lumea la orașe. Nu spun că veniți oameni buni la oraș, că oamenii reacționează nu la slogane, oamenii reacționează la realitățile economice. Asta ce înseamnă? Că trebuie să construim, la Chișinău trebuie să avem mult mai multe macarale decât acum”.
Potrivit economistului, Republica Moldova are nevoie să-și crească rata de urbanizare pentru a fi competitivă cu alte țări:
„Trebuie să deblocăm sectorul de construcții ca să vedem macarale la orizont. Dacă o să se construiască, o să cadă prețul apartamentelor. Prețul apartamentelor nu cade pentru că o să spună statul. Prețul o să scadă când o să creștem concurența pe piața de imobiliare, ca companiile de construcții să construiască mai mult și dacă oferta o să fie foarte mult mai mare, evident că prețurile o să meargă în jos.
Evident că valoarea și creșterea economică este generată în primul rând de orașe și iarăși pe mine tot mă doare, eu tot am rude în sate, eu tot am crescut, am copilărit în Codrii Călărașiului, dar noi trebuie să lăsăm romantismul la o parte și să ne uităm adevărului în ochi. Viitorul țării noastre este un viitor care în primul rând va ține de orașe și cu o rată de urbanizare de puțin peste 40%. Când țări ca Olanda - asta 90% și chiar și România e la o pondere de 70%, noi nu putem să fim competitivi economici, de asta avem realitatea care o avem”.
TV8.md amintește că Guvernul a lansat pe 3 aprilie programul „Bugetul+ Plus”, cel mai mare pachet financiar pentru investiții și creștere economică din istoria țării, în valoare de 8 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, care a detaliat cum banii, oferiți de Uniunea Europeană, vor fi folosiți pentru a sprijini cetățenii și economia.