Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

investigații

/VIDEO ANCHETĂ/ Trolli din Moldova care susțin agresiunea Rusiei. Acțiuni concertate și conexiunile cu PSRM

29 martie 2022, ora 14:37

De o lună de zile, Ucraina este trecută prin foc și pară, fiind ținta unui atac armat al Federației Ruse. Și tot de o lună, în R. Moldova se desfășoară un altfel de război - unul informațional.  Serviciul de Informații și Securitate a blocat câteva portaluri de știri și site-uri care intoxicau spațiul informațional, dar situația rămâne foarte gravă pe rețelele sociale.

Armate de trolli și simpatizanți ai Kremlinului împușcă zilnic tone de mesaje care incită la ură, violență, război. Zeci de fake-uri create în laboratoare sunt distribuite pentru a manipula mulțimea. S-au alăturat campaniei și politicieni. Unii deputați ai Partidului Socialiștilor au devenit mesagerii Kremlinului. Ei critică acțiunile Ucrainei și promovează insistent ideea falsă a unei operațiuni speciale în țara vecină Ucraina, organizate cu scopul „de a institui pacea”.  

Reporterul Cutiei Negre, a analizat comportamentul și structura armatei de trolli ai Kremlinului din R. Moldova.  Profiluri false, grupuri pe facebook și canale de Telegram interconectate între ele, care acționează sincronizat. Sursele sunt gestionate de aceiași oameni ce par a avea un singur punct de comandă, iar conexiunile duc la Partidul Socialiștilor. „Operațiunea” propagandistică pare a fi condusă de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care are un propriu canal de Telegram, promovează alte câteva canale și administrează grupuri pe Facebook, care la pachet îi distribuie postările și alte sute de informații, zilnic, în favoarea Moscovei. 

Analiza noastră a scos în vileag și faptul că aceiași troli de pe Facebook  distribuie periodic și postările fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Activista PSRM care face deschis propagandă rusă

Facebook este cea mai populară rețea de socializare din R. Moldova. Ultimele sondaje de opinie arată că 90 la sută dintre cetățenii moldoveni au un cont pe această platformă de comunicare. Iar acolo unde e aglomerație este cel mai fertil sol pentru a semăna propagandă. Din momentul în care Rusia a pornit ofensiva militară asupra Ucrainei, o activizare vizibilă a simpatizanților și trollilor pro-ruși s-a observat și pe Facebook.

Unul dintre cele mai active profiluri ce face deschis propagandă în favoarea Moscovei, distribuie masiv fake-uri despre războiul din Ucraina și incită la ură față de refugiați, îi aparține unei simpatizante a Partidului Socialiștilor. Aceasta administrează și mai multe grupuri pe aceeași rețea de socializare, care au mii de membri.

Liubovi Calicișkova  are pe profilul său mai multe poze în care apare alături de socialiști, împărțind ziarele PSRM  în campanii electorale. Femeia distribuia mesaje în susținerea lui Vladimir Putin și de justificare a războiului, încă înainte ca soldații ruși să atace Ucraina.

Promovează ura față de refugiați

Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă pentru Ucraina adevărata decomunizare”, este mesajul liderului de la Kremlin pe care Liubovi Calicișkova l-a distribuit încă pe 22 februarie și l-a lăudat ca fiind „cel mai bun discurs din momentul căderii Uniunii Sovietice”

Ulterior, Calicișkova a distribuit și adresarea lui Vladimir Putin celor care vor să-i încurce planurile în Ucraina.

Vladimir Putin, președinte Federația Rusă: Oricine va încerca să ne încurce sau cu atât mai mult să creeze pericol pentru țara noastră și pentru poporul nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi neîntârziat și va provoca consecințe pe care voi niciodată nu le-ați întâlnit în istorie. Suntem gata pentru orice desfășurare a lucrurilor. Toate deciziile sunt luate. Sper că voi fi auzit”.

Când a început fluxul de refugiați ucraineni în R. Moldova, același profil publica videouri cu diferite persoane care acuzau ucrainenii refugiați de comportament urât, fără ca acuzațiile să fie în vreun fel probate.

Cine sunteți voi? Dacă ceva nu vă place, adunați-vă lucrurile și plecați înapoi în Ucraina…Îi prădați pe oamenii care vă primesc în apartamentele lor să locuiți câteva zile. Voi în general, ați pierdut frica? … Eu am așa propunere, dacă veți găsi ucraineni în Moldova, care vor striga „ Slavă Ucrainei”, atunci neapărat trebuie să-i dăm la Poliție și să-i deporteze în Ucraina”, erau mesajele distribuite intens de troli.

Și fostul președinte Igor Dodon, promovat pe rețelele sociale de aceleași profiluri, a venit cu o propunere similară.

„Dar cu ăștia care se poartă urât, sunt diferite cazuri, eu nu vreau să le spun ca să nu promovăm, autoritățile trebuie să reacționeze foarte dur, să-i prindă și  să-i trimită în România, să-i deporteze înapoi în Ucraina”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

Profiluri false cu conexiuni la PSRM  fac propagandă pro-Rusia

Am identificat rapid și un partener la dezinformare al simpatizantei PSRM - un profil fals,  cu numele sugestiv Anna Slavianca. Acesta distribuie la fel de agresiv declarațiile oficialilor de la Moscova, fake-uri despre războiul din Ucraina și critici la adresa acțiunilor Guvernului de la Chișinău.

Profilul conține imagini care fac  legătura cu PSRM. Unica imagine de profil este este însoțită de un mesaj de susținere pentru fostul președinte Igor Dodon și altul dedicat zilei de 9 mai.

În lista de prieteni, se regăsesc deputați socialiști, iar printre paginile apreciate sunt mai multe ale organizațiilor PSRM. La majoritatea distribuirilor realizate de profilul Anna  Slavianca,  sunt etichetate mai multe persoane, iar cap de listă adesea este deputatul socialist  Bogdan Țîrdea. Printre cei etichetați se numără de fiecare dată și Liubovi Calicișkova, despre care v-am vorbit mai sus.

Etichetările fac ca informațiile să fie distribuite simultan pe profilurile incluse în listă și astfel dezinformarea ia amploare. Pe 20 martie, Slavianca se plângea că Facebook îi blochează postările din cauza „spam”- ului pe care îl face.  „Înteresant, pe ce fapte se bazează administratorii Facebook-ului”, se întreba aceasta nedumerită.

Profiluri care acționează în tandem

Ne-au atras atenția câteva profiluri din lista celor etichetate de Slavianca, care distribuie conținut similar.  Profilul cu numele Elena Secrieru are o singură poză atașată, dar nu știm dacă aparține în realitate unei persoane cu acest nume. Alte informații lipsesc. Printre prieteni, regăsim din nou deputați socialiști, iar la aprecieri - diverse pagini PSRM și ale moldovenilor din Rusia.

Elena Secrieru distribuie adesea informații legate de activitatea lui Igor Dodon, critică guvernarea, iar în ultima lună a distribuit constant videourile aberante ale lui Iurie Roșca, în care fostul politician îndemna moldovenii „să se roage pentru victoria Rusiei în războiul din Ucraina”

Chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate a decis să blocheze resursele informaționale ale lui Roșca, postările anterioare ale acestuia rămân active pe rețelele sociale și sunt distribuite în continuare.

O altă femeie Valea Răilean, și aceasta fană a socialiștilor, distribuie masiv știri cu deputații PSRM, iar pe timp de război l-a îndemnat pe Dodon să negocieze pacea cu Putin.

 

„Igor Dodon și Vladimir Voronin să înceapă negocierile cu Vladimir Putin despre securitatea noastră. Doar voi puteți menține pacea pe pământul nostru moldovenesc”, sună un mesaj distribuit de Valea Răilean.

A promovat și filmulețe care induc ideea că trupele ruse nu sunt un pericol, ci naziștii din statul vecin, iar ucrainenii sunt cei care atacă civilii. Videourile au fost blocate fiind considerate violente.

Politicieni, implicați în campania de discreditare a refugiaților

Acest profil, în tandem cu diverse grupuri și numeroși troli, atenționau moldovenii că printre refugiați ar fi criminali, care vor săvârși ilegalități în Moldova.

La campanie s-a alăturat și primarul capitalei Ion Ceban: „Atestăm că în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar sunt oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă absolut inadecvat. Tot ce facem noi din bunul nostru simț și tot ce facem pentru cei care sunt necăjiți, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca și immagine și nu dă Doamne să fie pusă securitatea locuitorilor municipiului Chișinău în zonă de risc. Demersul să fie făcut pentru întărirea, fortificarea, capacităților atât pe linia de carabinieri, pe linia de patrulare, inclusiv Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Estimăm că în perioada imediat următoare ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, cîncepând de la furturi, tălhării, abuzuri, etc”

Această idee încerca să o inducă și deputatul Bogdan Țîrdea, încă pe 22 februarie, după ce președinta Maia Sandu a declarat că Moldova este gata să-i susțină pe cetățenii ucraineni, în caz de necesitate. Era înainte să înceapă conflictul militar și fluxul de refugiați în R. Moldova.

Dar cu ce să ajutăm? Este vorba despre refugiați? Ei vor fi zeci de mii, nu dă Doamne. De unde vom lua bani, mâncare, cazare, când nici noi nu prea avem? Cum vom asigura securitatea propriilor cetățeni? La ce poate duce asta? își arăta Țîrdea îngrijorarea într-o postare  pe canalul său de Telegram.

Ura față de refugiați este alimentată și astăzi prin diverse mesaje, menite să divizeze moldovenii care s-au mobilizat să ajute. Președintele Maia Sandu a avertizat anterior că anumite forțe depun efort concertat să divizeze societatea pe tema refugiaților.

MAIA SANDU, președintă R. Moldova: „Atestăm un efort concertat, organizat de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil ți trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri. În același timp atenținez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiațior să fie speculate de persoane cu funcții publice, demnitari și aleși ăn scopuri politice. Exploatarea și manipularea intenționată acu tensiunile dintre oameni în condițiile de război la hotarul țării va fi penalizată conform legii.

Atacuri agresive la adresa lui Zelenski

Un alt profil cu numele Valentina Burkovskaia,  etichetat de multe ori de aceeași troli, de asemenea are o listă lungă de prieteni deputați socialiști. Este focusat pe distribuirea știrilor despre activitatea PSRM, critici la adresa guvernării și prezentarea poziției Rusiei în războiul din țara vecină. Pe profil se regăsesc și atacuri agresive la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe care îl numește  narcoman și criminal.

Un critic dur al guvernării, promotor al mesajelor PSRM și în prezent apărător al poziției Moscovei în războiul din Ucraina este un alt profil fals cu numele NO Pasaran. Este conectat la același grup, etichetat în postările  Annei Slavianka și promovat de Liubovi Calicișkova. Pe profil nu sunt foarte multe postări proprii, dar NO Pasaran  este administrator la mai multe grupuri pe Facebook, care susțin politica Kremlinului. Anume acolo NO Pasaran își distribuie postările.

Aceiași troli, administratori de grupuri pe Facebook

Unul dintre ele este „Молдова в будушее с Росией ” în traducere, „Moldova în viitor cu Rusia”. Grupul a fost creat în aprilie 2020 și a adunat până astăzi 1600 de membri. Profillul NO Pasaran este printre administratori, alături de Anna Slavianca și Liubovi Calicișkova.Grupul abundă în mesaje propagandistice și știri dintr-o singură direcție - de la Moscova. No Pasaran publică și mesaje extremiste, promovând simbolul „Z”. De exemplu, însoțit de mesajul „Operațiunea specială a Rusiei. Să-i susținem pe ai noștri”.

În valul informațional au fost incluse și știrile Kremlinului despre existența unor biolaboratoare în Ucraina, finanțate de SUA, unde s-ar produce viruși. Ministerul Apărării de la Moscova a încercat să acrediteze ideea că Rusia apără acum întreg globul de un război cu arme biologice, descoperind laboratoarele secrete din Ucraina.

IGOR KONAȘENKOV, reprezentant Ministerul Apărării al Federației Ruse: „În biolaboratoarele create și finanțate în Ucraina, cum arată documentele, se făceau experimente cu mostre de Coronavirus ale liliecilor. Scopul acestor și altor cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina era crearea unui mecanism secret de răspândire a unor patogeni mortali”.

Președintele Ucrainei a negat acuzațiile Moscovei și faptul că în laboratoare s-ar produce viruși sau arme chimice.

VOLODIMIR ZELENSKI, președinte Ucraina: „Pe mine asta mă îngrijorează foarte mult. Noi ne-am convins nu o dată că, dacă vrei să afli planurile Rusiei, vezi de ce îi acuză Rusia pe alții. Ce fel de acuzații sunt astea de pregătire a atacurilor chimice? Voi ce, ați decis să treceţi la „dechimizarea” Ucrainei? Cu ce? Cu amoniac, cu fosfor?  Ce altceva ne-aţi mai pregătit? Unde veți lovi cu armele chimice, în laboratoare? Majoritatea au rămas din Uniunea Sovietică și se ocupă de cercetări obișnuite, dar nu de tehnologii militare. Noi suntem oameni adecvați. Eu sunt președintele unei țări adecvate, unui popor adecvat. Sunt tatăl a doi copii. Și nici un fel de arme chimice, sau altfel de arme de distrugere în masă pe pământul nostru nimeni nu produce”.

Aceleași profiluri Anna Slavianca, Liubovi Calicișkova, NO Pasaran, dar și un profil cu numele Igor Dodon sunt printre administratorii unui alt grup propagandistic de pe Facebook - „МНОГОНАЦИОНАЛЬНАЯ МАЛДОВА - în traducere „Moldova multinațională”. A fost creat încă în 2016 și este destul de numeros, cu 11 300 de membri. În ultima lună, în acest grup s-au făcut aproape 3500 de postări, aproape toate antiguvernamentale, pro-ruse și împotriva celor care luptă de partea Ucrainei.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, activ în grupurile propagandistice

Din același punct de control este ghidat și grupulMoldova-Plai Natal”. A fost creat în ianuarie 2021, inițial cu numele „ЭТО ДРУГОЕ, în traducere „Asta e altceva”. Dar a fost  redenumit în septembrie 2021. Grupul a reușit să adune 4600 de membri, iar deputatul socialist Bogdan Țîrdea este moderator al grupului, alte două profile fiind administratori.

 

În toate cele trei grupuri pe care le-am enumerat, Țîrdea își publică opiniile. În ultima perioadă au fost câteva postări. A criticat votul deputaților PAS de la APCE, fiind de părere că Moldova este atrasă într-un mare conflict. Iar în altă postare critică Guvernul că ar cheltui prea mult pentru ajutorul refugiaților ucraineni, neavând bani în buget și lansează  ideea că ar putea fi deturnați banii din donațiile partenerilor externi.

Bogdan Țîrdea neagă faptul că ar gestiona anumite grupuri pe Facebook și susține că nu cunoaște cine stă în spatele profilurilor false care promovează masiv PSRM-ul și politica Rusiei, și-l etichetează în zeci de postări.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Moldova- Plai Natal. La așa grup sunteți moderator. - Nu sunt. Eu personal nu moderez niciun grup. Dacă și sunt undeva sunt co-moderator alături fiind încă vreo 10-15 moderatori. Eu practic nu particip la moderări. ..Vă sunt cunoscute profilele Anna Slavianka, Liubovi Kalicișkova? - Nu cunosc profiluri de așa gen, fiindcă eu nu mă ocup de moderări. -Acest profil vă etichetează pe dvs practic în fiecare postare. De ce? - Și care e faza? Pe mine mă etichetează mii de oameni în fiecare zi… - Da Liubovi Kalicișkova vă este cunoscută? Este un membru activ PSRM, probabil. - PSRM are 20 de mii de membri. Care e problema?”

Un alt grup, care la fel este loial socialiștilor, având printre membri  mai mulți deputați PSRM poartă denumirea „Maia Sandu nu e președinta mea”. Grupul a fost creat în noiembrie 2020,  numără peste 3200 de membri, iar printre administratori figurează din nou Liubovi Calicișkova.În ultima lună, în acest grup au fost peste 1000 de postări, multe având ca temă războiul din Ucraina.

 Pentru informare sunt utilizate sursele guvernamentale rusești, fiind distribuite masiv știri ale agenției Ria Novosti și reportaje de la „Pervii Canal”. Se insistă pe ideea că operațiunea din Ucraina este una de eliberare.

Trolii PSRM, susținătorii fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon

Neașteptat, dar în  grupurile care par a fi gestionate de socialiști sunt distribuite masiv și postările fugarului Ilan Șor. Dar și cele ale raiderului fugar Veaceslav Platon și mesajele fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Distribuiri similare se fac și pe profilele analizate anterior de noi, cu numele Elena Secrieru, Valea Răilean și Valentina Burkovscaia. NO Pasaran  comentează la postările lui Platon, la fel și Lubovi Calicișkova. Iar ultima le distribuie activ și în grupuri. De exemplu, postarea lui Platon din 17 ianuarie a fost distribuită simultan în două grupuri. La fel și cea din 15 martie.

 

Odată ce dezinformarea a luat amploare, fiind promovate multe fake-uri în contextul războiului din Ucraina,  Facebook a început a bloca profilurile considerate periculoase. Dar propagandiștii s-au reorientat rapid spre alte platforme, mai permisive.

 

Și Liubovi Calicișkova și-a anunțat urmăritorii că în cazul în care va fi blocată pe Facebook, poate fi găsită pe Telegram, dar cu alt nume. Am încercat să luăm legătura cu LIUBOVI CALICIȘKOVA. I-am adresat mai multe întrebări într-un mesaj pe Facebook, dar aceasta nu a reacționat.

Țîrdea, cu ajutoare la gestionarea propriului canal de Telegram

Pe  canalul de Telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea se fac pe zi chiar și o sută de postări. Canalul are aproape 5 mii de abonați. Se pare că Țîrdea are ajutoare la gestionarea canalului de Telegram. Acesta abundă în postări, chiar și la minut, în zilele în care deputatul muncește la Parlament. De exemplu, pe 10 martie, de la ora 10:00, când a început ședința Legislativului, timp de 4 ore cât a durat aceasta , pe canalul lui Tîrdea au fost efectuate circa 50 de distribuiri de informații. O situație similară a fost și pe 17 martie.

Rugat să explice situația, deputatul a negat că ar fi ajutat la gestionarea canalului său de Telegram:

Canalul meu de Telegram eu îl gestionez singur. Toate articolele, toate cărțile, toate studiile științifice, toate declarațiile și tot ce fac eu, fac singur. Atât în limba de stat, cât și în limba rusă. - Am văzut că atâta timp cât vă aflați la ședința Parlamentului, patru-cinci ore, se fac vreo 40 de postări. Faceți asta în timp ce sunteți la ședință? - Eu fac asta non-stop. Și fac asta pentru că văd câte fake-uri postează o serie de televiziuni, inclusiv TV8, inclusiv Jurnal TV, inclusiv Ziar de Gardă”.

În afara interviului, când am vrut să-i arătăm direct în telefon că se fac multe postări pe canal în timpul ședinței Parlamentului, Țîrdea a recunoscut totuși că îl ajută cineva.  

Eu am și ajutor. - Păi v-am întrebat și ați zis că singur. - Eu am și ajutor”.

În ajunul inițierii războiului din Ucraina, Țîrdea a distribuit pe canal mai multe declarații ale oficialilor ruși în care se recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk și  promova mesajul Moscovei că începe o operațiune de eliberare.

„Începe operațiunea de eliberare a întreg teritoriului republicilor Donețk și Lugansk”, era una dintre distribuiri.  

Președintele Putin a început operațiunea pentru obligarea Ucrainei la pace”, răsuna un alt mesaj.

Armata rusă nu atacă orașele, iar civilii nu vor avea de suferit”, sunt alte declarații de la Moscova, citate pe canalul lui Tîrdea.

Ulterior, s-au regăsit și mesaje extremiste: „Ucraina trebuie curățită de naziști”.

 

Numeroase postări s-au referit la biolaboratoarele din Ucraina finanțate de americani, iar deputatul a distribuit și mesajul  „SUA întotdeauna a distrus popoare cu viruși”.

În încercarea de a crea un echilibru, deputatul publică pe canalul său și declarații ale unor oficiali ucraineni, în special adresările președintelui Zelenski și declarațiile altor state cu referire la războiul din Ucraina, dar astfel de postări sunt mult mai puține în comparație cu cele care favorizează Moscova. Totuși, Țîrdea insistă că este echidistant.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Eu ceea ce fac vede toată lumea. Mă laudă și mă susține pentru faptul că sunt unicul în această țară, probabil, care dau și poziția Ucrainei, și poziția Rusiei, și poziția SUA, și poziția Chinei, făcând reposturi. Eu poziția mea nu mi-o expun. Dați să trăim în pace și chiar dacă noi distribuim ceva, de exemplu cum o fac eu, să ne străduim să prezentăm ambele poziții, așa cum o fac eu, oferind și BBC-ul, și Ziarul de Gardă și TV8-ul la mine. - Proporțiile nu sunt similare. Cred că e 80% la 20, sau 90 la 10. - Daaaa. Eu numai azi am dat vreo 12 postări din 15 cu poziția Ucrainei”.

Declarația lui Țîrdea este total falsă. Întors la redacție, reporterul Cutiei Negre a analizat amănunțit toate postările făcute de deputat  pe canalul său de Telegram joi, 24 martie, până la ora 13.00, când ne-a acordat interviul. Au fost în total 38 de postări, dintre care 18 favorizau Rusia și numai 4 poziția Ucrainei. Două fiind adresările președintelui Zelenski. Patru postări s-au referit la Summitul NATO, iar 7 vizau alte teme și nu pot fi catalogate ca favorizând Moscova sau Kievul. Încă 3 postări erau critice la adresa Guvernului nostru, iar două vizau activitatea Ziarului de Gardă și postului TV8, pe care Țîrdea le etichetează permanent ca fiind „rețele SOROS”.

Canale de propagandă care se promovează reciproc

Periodic, pe canalul lui Țîrdea apar recomandări pentru urmăritori, fiind promovate alte canale de Telegram. Printre ele, canalele „Евразийская Молдова”, cu aproape 5500 de abonați și „Молдавский пистон” cu aproape 7700 de abonați. Nu știm cine stă în spatele acestora, dar se aseamănă foarte mult la conținut.

Distribuie concertat aceleași declarații ale oficialilor ruși și aceleași știri din presa de la Moscova, videouri identice care instigă la ură față de refugiații ucraineni și acuzațiile despre virușii creați de americani. Induc panica alimentară, distribuind poze cu rafturi goale în magazine.

Canalele enumerate se recomandă reciproc ca fiind surse de încredere pentru informarea abonaților și promovează în paralel paginile actualilor și foștilor deputați socialiști  și canalul ex-președintelui Igor Dodon.

SIS nu are competențe să cerceteze trolii de pe rețelele sociale

Săptămâna trecută, directorul Serviciului de Informații și Securitate a declarat în cadrul unui briefing de presă că în Republica Moldova sunt promovate masiv știri false la subiectul conflictului din Ucraina. Sunt distribuite orchestrat mesaje extremiste și de ură la adresa ucrainenilor.

ALEXANDR ESAULENCO, director SIS: „Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe, cât și interne îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a R. Moldova cu produse esențiale. După cum cunoașteți, ca urmare a acestui fenomen, SIS a blocat 11 site-uri care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență. De comun cu organele de ocrotire a normelor de drept, SIS investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

Serviciul exprimă gratitudine cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv utilizând bannerul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare. Atenționăm că SIS va interveni prompt, în cooperare cu organele de drept în prevenirea și contracararea oricăror activități de propagandă și incitare la ură, inclusiv prin sancționare în strictă conformitate cu legea a persoanelor implicate în astfel de ilegalități”.

Am trimis o solicitare de informații la SIS pentru a afla dacă întreprinde careva acțiuni pentru a-i identifica și pe cei care fac sincronizat propagandă pe rețelele sociale și gestionează grupuri de troli. SIS a precizat că nu are astfel de competențe.

Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legea privind activitatea specială de investigaţii nu prevăd temei legal pentru inițierea unor măsuri speciale de investigații sau de urmărire penală în raport cu o posibilă bănuială sau suspectare a unui cetățean pentru „propaganda rusă în Republica Moldova” în contextul războiului din Ucraina. Actualmente, Serviciul de Informații și Securitate nu este împuternicit legal prin decizia CSE să desfășoare măsuri speciale de investigații pentru a identifica și colecta date despre persoane care desfășoară activități de propagandă în rețele sociale”, ne-a răspuns SIS-ul.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Lilian Carp, afirmă că are informații că autoritățile urmăresc activitatea unor persoane pe rețelele sociale și vor lua măsuri.

LILIAN CARP, deputat PAS: Trebuie analizat foarte bine care este audiența lor. Audiența nu este foarte mare. Războiul în R. Moldova nu este susținut de către populație. Asta este un lucru cert. Dar totodată noi trebuie să luăm în considerație că nu poate fi admis un mesaj de incitare la ură  și susținere de război în R. Moldova. ..Da, SIS-ul se impune prin închiderea anumitor canale. Cu unii din cei care se manifestă agresiv știu că se duc și discuții, pentru a vedea care este starea lucrurilor. Sunt monitorizați. Din câte cunosc situația este ținută sub control, pentru a nu permite ca cineva să incite la ură sau să destabilizeze situația din R. Moldova.

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție

missing
21 iulie 2024, ora 19:45

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun judecător nu a ajuns la închisoare. Reporterul Cutiei Negre PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spunem astăzi care este soarta lor.  

(17 iunie 2014)

IURIE LEANCĂ, ex-premier al R. Moldova: „Din punctul meu de vedere, carul s-a pornit, dar încă cu rotații foarte și foarte mici. Este adevărat că o treime dintre judecători în ultimii 3-4 ani au plecat din sistem, care au probleme de integritate. A fost primul judecător băgat la închisoare și vreau să vă zic, stimați concetățeni, că nu sunt mândru că așa ceva se întâmplă în R. Moldova. Nu sunt mândru că încă 9 judecători sunt cu dosare deja în instanță. Dar dacă nu vom sancționa pe cei care își permit să facă astfel de lucruri, mă tem că niciodată nu vom face regulă în R. Moldova.

De la această declarație a fostului prim-ministru s-au scurs zece ani. De atunci, numărul judecătorilor cercetați penal a trecut de 70, dar niciunul nu a ajuns după gratii. Doar doi magistrați au fost condamnați la închisoare pentru acte de corupție și ambii au reușit să fugă din țară. Cel mai recent caz este cel al judecătorului din Drochia, Valeriu Ghedreuțan.

Ghedreuțan Valeriu se consideră condamnat în baza Art. 324, alin. 3, Cod Penal și se stabilește pedeapsa cu închisoare pe un termen de 10 ani, cu amendă în mărime de 10 mii unități convenționale ce constituie 200 mii lei. Pedeapsa penală sub formă de închisoare urmează a fi executată în penitenciar de tip închis.

Această hotărâre a fost citită de judecătorii Curții de Apel Bălți  pe data de 2 iulie doar în fața  echipei de filmare a Cutiei Negre PLUS. Condamnatul, un fost magistrat al Judecătoriei Drochia, care trebuia să fie deja după gratii, a fugit din țară. Avocatul său nu s-a prezentat la ședință.

Valeriu Ghedreuțan

 

„Greșeala” instanței care i-a permis unui judecător să fugă din țară

Valeriu Ghedreuțan, condamnat pentru corupere pasivă, a scăpat de închisoare datorită unei erori admise de judecătorii de la Apel în dispozitivul hotărârii pe care au pronunțat-o la 30 aprilie.

Magistrații au scris în hotărâre că „termenul de executare a pedepsei cu închisoarea urmează a fi calculat din data reținerii, după epuizarea tuturor căilor ordinare de atac”. Astfel, Valeriu Ghedreuțan a mers liniștit acasă și urma să aștepte până când Curtea Supremă de Justiție avea să pună punct în dosarul său.

După ce instanța a fost atenționată că deciziile Curții de Apel trebuie executate din momentul adoptării, completul de judecată a emis, pe 27 mai, o nouă încheiere și a dispus reținerea imediată a magistratului și transferul lui în penitenciar. Dar ia-l de unde nu-i! Chiar în aceeași noapte, Ghedreuțan a fugit din R. Moldova.

„Inspectoratul de Poliție din Drochia a recepționat actele de la Curtea de Apel Bălți pe poșta electronică guvernamentală în dimineața zilei de 28 mai. În urma verificărilor, s-a stabilit că Valeriu Ghedreuțan a părăsit hotarele R. Moldova tot 28 mai. La ora 12:01 acesta  a traversat punctul de frontieră Criva-Mămăliga, în calitate de pasager al unui automobil. Conform informației operative, Ghedreuțan a rămas pe teritoriul Ucrainei, la autogara din orașul Cernăuți. Din acest motiv, nu a fost posibilă executarea deciziei Curții de Apel Bălți. La 31 mai, în baza încheierii Judecătoriei Drochia, a fost pornit dosarul special de căutare. În prezent, se întreprind măsuri în vederea stabilirii locului aflării și reținerii condamnatului”, a precizat Inspectoratul de Poliție din Drochia la solicitarea Cutiei Negre. 

Judecătorii Curții de Apel Bălți au refuzat să explice de ce nu au dispus pe 30 aprilie arestul imediat al lui Ghedreuțan.

GHEORGHE SCUTELNIC, judecător Curtea de Apel Bălți: „Eroarea admisă este corectată prin încheiere și este indicată în decizia motivată care o să fie expediată părților. Nu facem comentarii asupra deciziei adoptate. Nu este o eroare. Este o practică judiciară care a fost anterior stabilită. Noi o să explicăm la timpul cuvenit și în situațiile cuvenite. Dacă oamenii își fac mendrele, asta e altă întrebare. Mă iertați”!

Plângere la Inspecția Judiciară

Pe 2 iulie,  Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe  Valeriu Ghedreuțan din funcția de magistrat al Judecătoriei Drochia. Timp de 8 ani, acesta fusese suspendat din funcție.

Totodată, acțiunile judecătorilor Curții de Apel Bălți, care l-au lăsat în libertate pe Ghedreuțan  urmează a fi verificate de Inspecția Judiciară.

SERGIU CARAMAN, președinte CSM: „La 16 mai, în adresa Inspecției Judiciare a fost depusă o plângere de către șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. La moment Inspecția analizează toate circumstanțele indicate în sesizare. Șefa Procuraturii Anticorupție a indicat despre o rea-credință, intenție a acelor judecători. Inspecția Judiciară urmează să stabilească dacă a avut loc acea corectare, dacă este în limitele legii și, eventual, dacă nu este în limitele legii, inspecția urmează să verifice dacă judecătorii au făcut-o cu intenție sau din neglijență gravă”.

Valeriu Ghedreuțan s-a ales cu dosar penal pentru corupere pasivă în anul 2016. El i-a promis unei femei că va adopta o hotărâre în favoarea ei într-un litigiu în care aceasta își cerea dreptul de proprietate asupra unei case din orașul Drochia. După ce i-a dat câștig de cauză în dosar, femeia a transferat din Italia 6 200 de euro chiar pe numele judecătorului. Iar Valeriu Ghedreuțan a ridicat personal banii de la bancă. După ce judecătorul a cerut încă 1000 de euro ca să ridice sechestrul de pe casă, femeia a decis să-l denunțe la CNA.

sursa foto: Ziarul de Gardă

Magistrata căutată de Interpol timp de 10 ani

Primul caz în care un magistrat a reușit să scape de pușcărie prin fugă s-a întâmplat însă acum zece ani. În iunie 2014, judecătoarea Elena Roibu de la Judecătoria Criuleni a fost condamnată la 8 ani de închisoare după ce a cerut mită 2000 de euro, de la rudele a doi tineri pe care îi judeca. O parte din banii marcați de CNA au fost găsiți în casa judecătoarei în timpul perchezițiilor. 

Elena Roibu, condamnată pentru corupție, a fugit chiar din sala de judecată și a părăsit teritoriul R. Moldova, fugind prin regiunea transnistreană. De zece ani, aceasta este căutată, dar fără rezultat.

Elena Roibu a fost anunțată în căutare de către Biroul Interpol la 27 iunie 2014. În prezent, căutarea internațională se menține. Nu a fost recepționată nicio informație referitoare la localizarea persoanei sau reținerea acesteia pe teritoriul R. Moldova sau în afara țării, ne-a comunicat Inspectoratul General al Poliției.

      Gheorghe Popa (sursa foto: Ziarul de Gardă)

Primul judecător prins în flagrant cu mită, achitat și revenit la muncă

Primul caz de corupție care vizează un judecător, datează din anul 2013. Magistratul Gheorghe Popa a fost prins cu mită de 200 de dolari. Flagrantul a avut loc chiar în biroul magistratului. Banii marcați de CNA au fost găsiți  între paginile Codului de Procedură Civilă de pe masa judecătorului. La 4 ani de la acele percheziții, judecătorul a fost achitat și a revenit în sistem, iar statul a fost obligat să-i plătească peste 700 de mii de lei, în calitate de prejudicii materiale.

Potrivit procurorilor, în schimbul banilor, magistratul Gheorghe Popa de la Judecătoria Telenești, urma să scoată de pe rol cererea unui reclamant. 

În aprilie 2014, Judecătoria Buiucani l-a găsit vinovat pe Gheorghe Popa și l-a condamnat pentru corupție pasivă la 7 ani de închisoare.  Magistratul s-a declarat nevinovat și a acuzat CNA că i-a organizat o provocare.

Peste doi ani, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința primei instanțe și a stabilit că fapta imputată constituie doar o contravenție. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare, iar în iulie 2017, Gheorghe Popa a fost total achitat.

Peste câteva zile de la decizia instanței, Popa a fost restabilit de CSM în funcția de judecător. În anul 2019, după ce a fost obligat prin judecată, statul i-a plătit lui Popa și prejudicii de aproape 750 de mii de lei, pentru că a fost cercetat penal pe nedrept și suspendat din funcție.

Dorin Coval (sursa foto: Ziarul de Gardă)

Dosar fără finalitate timp de 10 ani

Un alt dosar de rezonanță, inițiat de procurori cu mai bine de zece ani în urmă, nu are până astăzi o finalitate. Magistratul Dorin Coval de la Judecătoria Căușeni, cercetat în trei cauze penale, își așteaptă sentința la Curtea de Apel Chișinău.  

Prima dată, CSM și-a dat acordul ca judecătorul Dorin Coval să fie anchetat pentru corupție în septembrie 2013. Magistratul a fost învinuit de procurori că a primit drept mită 500 de lei și tichete pentru 400 de litri de motorină și benzină. În 2014, Coval s-a ales cu alte două dosare penale pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unor hotărâri contrare legii. Cele 3 cauze au fost conexate.

Judecătoria Chișinău l-a achitat pe Coval în decembrie 2017 pe capătul de acuzare ce vizează actul de corupție, iar pe celelalte două - a expirat termenul de prescripție. În 2020, Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Timp de 4 ani, instanța nu a emis o sentință. În aprilie curent, magistrata Elena Cojocari, care avea dosarul în procedură, a demisionat. Cauza a fost distribuită unui alt judecător care va relua procesul de la zero.Prima ședință de judecată a fost programată tocmai pentru data de 5 noiembrie 2024.

La fel ca și judecătorul de la Telenești, Dorin Coval nu-și recunoaște vina și a declarat în instanță că actul de corupție de care este învinuit a fost o provocare organizată de CNA.

Condamnat la 7 ani de  închisoare de prima instanță

În aprilie 2015, un alt judecător a fost prins  cu mită. Veaceslav Panfilii de la Judecătoria  Anenii Noi a fost reţinut de ofiţerii CNA după ce a primit ultima tranșă de 400 de euro din cei 1000 pe care i-ar fi estorcat de la fiul unei persoane vizate într-o cauză civilă aflată la el în procedură. Procurorii au documentat acțiunile judecătorului timp de 3 luni și apoi l-au reținut îBanii marcați au fost predați benevol de judecător, care i-a scos din buzunarul sacoului.

Dosarul lui Panfilii a fost examinat timp de 8 ani în instanța de fond. În octombrie anul trecut, magistratul a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 7 ani de închisoare.  Panfilii nu și-a recunoscut vina. A declarat în instanță că avea o relație de prietenie cu persoana care l-a denunțat la CNA, iar banii pe care i-a luat reprezentau un împrumut. Operațiunea CNA  a calificat-o ca fiind tot o provocare.

Decizia Judecătoriei Chișinău a fost atacată cu recurs de Veaceslav Panfilii și de un an și jumătate dosarul stă blocat la Curtea de Apel Chișinău. După demisia din luna mai a judecătoarei Liubovi Brînză, care a avut dosarul în procedură, cauza urmează să fie distribuită altui magistrat.

Sergiu Arnăut

Revenirea judecătorului Arnăut și cererea pentru „titlul onorific de veteran al sistemului judiciar”.

 În iulie 2017, judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut a fost suspendat din funcție după ce Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul ca acesta să fie cercetat penal pentru 4 episoade de trafic de influență. Arnăut a fost învinuit în baza mărturiilor făcute de avocatul-vedetă Valerian Mânzat. Acesta a scris un denunț în care a povestit că, în perioada în care a fost avocatul întreprinderii Moldovagaz, judecătorul Arnăut rezolva problemele companiei în instanță și primea câte 50 de mii de lei pentru fiecare serviciu.

Mânzat a mai declarat că, în anul 2016, după ce a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie, ar fi apelat tot la Arnăut să-l ajute să obțină o sentință mai blândă la Apel . I-ar fi transmis 20 de mii de euro, pentru a influența completul de judecători, dar a fost mințit. Curtea de Apel Chișinău i-a menținut pedeapsa cu închisoarea lui Mânzat, iar acesta l-a denunțat mai apoi pe Arnaut la CNA.

În noiembrie 2022, Judecătoria Bălți l-a achitat pe Sergiu Arnăut pe toate capetele de acuzare, motivând că probele audio și video prezentate de procurori și declarațiile martorilor nu confirmă acuzațiile aduse de Valerian Mânzat. În ianuarie 2023 și Curtea de Apel Bălți s-a pronunțat în favoarea lui Arnăut.  Ulterior, acesta a revenit în funcția de judecător.

La 7 mai curent, Sergiu Arnăut a cerut în plenul CSM să-i fie acordat „Titlul onorific veteran al sistemului judiciar”. Discuțiile au fost aprinse, iar într-un final, CSM a amânat subiectul. Ulterior, Arnăut a demisionat de la Curtea de Apel Chișinău.

Până astăzi nu există o sentință definitivă în dosarul lui Sergiu Arnăut în care este învinuit de trafic de influență. Cauza se află pe rolul Curții Supreme de Justiție. Examinarea trebuia să înceapă în luna mai, dar ședințele au fost anulate din cauza demisiei judecătorilor de la CSJ.

Mihail Ciugureanu (sursa foto: Vip Magazin)

Cum a scăpat Ciugureanu de dosarul penal

Mai mulți magistrați  dintre cei care s-au ales cu dosare penale în ultimii ani,  au dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că ar fi încălcat procedura atunci când a eliberat acordurile pentru desfășurarea acțiunilor de urmărire penală. Astfel, există riscul ca mai multe dosare să fie clasate, dacă CSM va pierde litigiile. O astfel de situație s-a produs deja în cazul fostului judecător Mihail Ciugureanu. Anul trecut, mai mulți magistrați au obținut victorii împotriva CSM la Curtea de Apel și sunt în așteptarea deciziilor salvatoare la Curtea Supremă de Justiție. 

În iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru ca judecătorul Curții de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri contrare legii.  

Ciugureanu a fost învinuit că a emis patru încheieri în urma cărora 780 de hectare de teren din proprietatea statului au ajuns la Întreprinderea de Stat „Codrul”, aflată în proces de insolvabilitate, cu riscul de a fi înstrăinate. Judecătorul, care a ieșit deja la pensie, a respins atunci acuzațiile.

Dosarul lui Mihail Ciugureanu nu a mai avut finalitate în instanța de judecată. Cauza a fost scoasă de pe rol patru ani mai târziu, după ce fostul judecător a câștigat procesul civil intentat împotriva CSM-ului, fiind anulat acordul de pornire a urmării penale pe numele său.

Soluții similare au primit anul trecut la Curtea de Apel Chișinău și trei judecători cercetați penal pentru îmbogățire ilicită: Ion Druță, Tatiana Avasiloaie și Alexandru Gheorghieș. CSM a contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție și dosarele se află pe rol.

Președintele interimar al CSM recunoaște că instituția a pierdut mai multe litigii similare pentru că nu a respectat diferite norme legale.

SERGIU CARAMAN, președinte CSM: „Deseori instanțele de judecată anulând aceste acorduri care au fost date de CSM au făcut referire la prevederile legale care spun că judecătorii vizați trebuiau invitați la ședințele CSM. Chestiunea asta nu s-a făcut și în unele cazuri instanțele de judecată au menționat că a fost încălcată procedura și o altă soluție decât a anula acea hotărâre a CSM nu ar fi fost. Înțelegem că este o hotărâre nepopulară pentru că lumea a așteptat rezultate pe marginea acelor cauze, dar în condițiile în care a fost încălcată legea și procedura, instanțele de judecată nu aveau alternativă”.  

Oleg Sternioală

Investigațiile financiare paralele tărăgănează ancheta

Se judecă cu CSM și fostul magistrat al Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală. Unul dintre motivele de contestare în judecată a deciziei CSM a fost faptul că a lipsit de la ședința Consiliului la care a fost dat acordul să fie cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. 

Sternioală este acuzat că deține bunuri de aproape 14 milioane de lei, printre care și o casă de lux în Chișinău, înregistrată inițial pe numele părinților săi pensionari. În acel imobil au descins cu percheziții procurorii în noiembrie 2019. La aproape 5 ani distanță, Procuratura încă nu a trimis dosarul lui Sternioală  în instanța de judecată.

Alexandru Gheorghieș

Un alt judecător, Alexandru Gheorghieș, învinuit că deține mai multe mașini de lux și o casă de milioane în municipiul Bălți pe care le-a înscris pe persoane terțe, a fost reținut de procurori în urmă cu doi ani și jumătate. Dosarul se află încă la faza de urmărire penală.

La solicitarea Cutiei Negre PLUS, Procuratura Anticorupție a informat că atât în cazul lui Gheorghieș, cât și în cazul lui Sternioală, procesele se tărăgănează, pentru că procurorii așteaptă rezultatele unor investigații financiare paralele.

Pe de altă parte, experta anticorupție Cristina Ciobotaru consideră că o parte dintre dosarele inițiate pe numele judecătorilor pentru îmbogățire ilicită au reprezentat de fapt o răfuială a CSM-ului, cu intenția de a-i scoate din sistem pe magistrații incomozi.

CRISTINA CIOBOTARU, expertă anticorupție: „Anul 2019 a fost un an foarte prolific din perspectiva pornirii dosarelor pentru îmbogățire ilicită, mai ales în cazul judecătorilor. Ceea ce au avut în comun aceste dosare a fost faptul că erau judecători aflați în conflict cu CSM din cauza organizării Adunării Extraordinare a Judecătorilor la care urma să fie pusă în discuție revocarea membrilor CSM. Această adunare până la urmă a eșuat, dar ranchiuna a rămas. Ne uităm chiar la ordinea în care au fost pornite aceste dosare penale. E vorba de Alexandru Gheorghieș, care a fost președintele ales al acelei adunări. A fost mai apoi magistrata Olesea Țurcan, care a fost secretara adunării. Apoi Tatiana Avasiloaie care a fost secretara comisiei de numărare a voturilor la Adunarea Generală Extraordinară. De asta eu cred că ceea ce unește aceste dosare nu este neapărat caracterul ilicit al averii acestor magistrați, ci problemele pe care le aveau ei cu CSM-ul care a supraviețuit după acea Adunare Generală din 2019. S-ar crea impresia că a existat și o înțelegere cu procurorii pentru a verifica anumiți judecători incomozi CSM-ului cu promisiunea că ei vor ajuta la ridicarea imunității lor pentru desfășurarea acțiunilor de urmărire penală. De asta eu cred că aceste dosare bat pasul pe loc de foarte mulți ani, nu pentru că îi protejează sistemul, dar pentru că atunci când motivația nu este una veritabilă, asta e soarta dosarelor de fiecare dată.

Dosarele de îmbogățire ilicită! Clima și Pavliuc au scăpat de anchetă

În total, CSM și-a dat acordul pentru ca 11 judecători să fie anchetați pentru îmbogățire ilicită. Între timp, 5 dosare au fost clasate de procurori, iar în unele cazuri de rezonanță în care a fost decisă urmărirea penală, Procuratura a tăcut chitic.

De exemplu, dosarul inițiat pe numele fostului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a fost clasat încă la 6 iunie 2023. Iar dosarul fostului vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a fost clasat la 15 februarie 2024, pentru că faptele nu au întrunit elementele infracțiunii. 

Despre asta am aflat doar după ce reporterul Cutiei Negre a solicitat oficial informația de la Procuratura Anticorupție.

Oleg Melniciuc

Pe banca acuzaților, pentru îmbogățire ilicită, au ajuns până astăzi doar doi judecători. Oleg Melniciuc este singurul condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare. Magistratul se declară nevinovat și a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău. Examinarea cauzei este suspendată până în luna octombrie, pentru a fi efectuată o expertiză financiară.

OLEG MELNICIUC, judecător: „Am considerat că judecătorul va fi capabil să pătrundă în esența argumentelor pe care le-am invocat. Dacă judecătorul nu a dorit să pătrundă în esență și să facă calcule, eu am hotărât că atunci e mai bine să solicităm o expertiză. Las” să facă calcule experții. Acolo sunt toate calculele absolut confirmate documental. Sentința primei instanțe o consider absolut ilegală”.

Încă în vara anului 2022 a ajuns în judecată și dosarul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, în care este acuzat că a dobândit bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei pe care le-a înscris pe rude. De la începutul anului curent, pe acest dosar au fost planificate 7 ședințe, dar mai mult de jumătate au fost anulate din diverse motive.

Într-o altă cauză  penală în care Ion Druta a fost bănuit că a dat indicații unor judecători pe anumite dosare de rezonanță, procurorii și-au retras învinuirile și au clasat dosarul. 

Olesea Țurcan

Magistrata Olesea Țurcan nu vine la ședințe de judecată

În martie 2022, procurorii au descins cu percheziții în biroul magistratei Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău care este acuzată că a dispus ilegal suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare  ce vizau activitatea companiei Moldasig. În rezultat, administratorul companiei a fost înlăturat de la conducere, fiind instituită administrarea provizorie de către două companii de audit. Decizia îl favoriza pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

În decembrie  2020, Platon acesta a dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre problemele de la Moldasig. Platon a intrat forțat în clădire, sărind peste turnichetul de la intrare.

Dosarul în care judecătoarea Olesea Țurcan este învinuită de pronunțarea unei hotărâri contrare legii se află pe rolul Judecătoriei Buiucani, din mai 2022. Timp de doi ani, au fost fixate 26 de ședințe, dar multe dintre ele au fost anulate din diverse motive. Astăzi, procurorul nu are obiecții la modul în care se desfășoară procesul.

ELENA CAZACOV, procuror:În ultima perioadă, ședințele sunt toate lucrătoare și noi am finalizat audierea tuturor martorilor acuzării. Într-adevăr au fost careva ședințe amânate din lipsa prezentării doamnei Olesea Țurcan. Absențele au fost ca motiv de boală a ei sau a membrilor familiei. După ce a fost dispusă examinarea dosarului în lipsa acesteia, cauza se examinează fără a fi tergiversată”.

Avocatul Olesei Țurcan a precizat că aceasta se declară nevinovată, dar a refuzat să facă declarații, motivând că nu are acordul clientei sale. 

Olesea Țurcan este singura judecătoare care nu este suspendată din funcție de către CSM în legătură cu dosarul penal în care este judecată. Acest lucru nu a fost posibil, pentru că magistrata se află oficial în concediu de maternitate.

Judecătorii din Laundromat reveniți în funcții

În ultimii ani, mai mulți judecători au revenit în funcții după ce au fost declarați de instanțe nevinovați. Și-au reluat munca și o parte dintre magistrații vizați în Laundromat. Recent, v-am arătat într-o altă investigație la Cutia Neagră Plus că aceștia solicită și despăgubiri de milioane de la stat.

Au fost achitate și cele 5 judecătoare reținute în 2018 într-un dosar de corupție care a scandalizat opinia publică.

Ion Cazacu

Iar în iulie 2019 a fost repus în drepturi și fostul președinte al Judecătoriei Glodeni, Ion Cazacu, prins în flagrant cu mită în anul 2014.  Anul trecut, statul a fost obligat de Curtea de Apel Chișinău să-i achite lui Cazacu peste un milion de lei, drept salariu pe care l-a ratat în perioada în care a fost suspendat din funcție.

AMNISTIE pentru un judecător care a recunoscut că a emis decizii ilegale

Au scăpat de închisoare și doi ex-magistrați ai Judecătoriei Strășeni vizați în anul 2016 într-un dosar de rezonanță. Aceștia au fost acuzați că au emis zeci de încheieri ilegale, în baza cărora mai mulți cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei au obținut recunoașterea unor acte de stare civilă în R. Moldova. În baza documentelor false, cetățenii străini și-au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei moldovenești, iar ulterior și pentru redobândirea cetățeniei României. Deși vinovăția în acest caz le-a fost dovedită, un judecător a fost pedepsit de prima instanță doar cu amendă de 10 mii de lei, iar altul a beneficiat de amnistie.

În octombrie 2018, magistratul Vasile Rusu de la Judecătoria Strășeni a fost găsit vinovat pentru pronunțarea unor încheieri contrare legii.A emis 11 încheieri în favoarea unor cetățeni ai Ucrainei și ai Federației Ruse, în baza unor acte false de stare civilă.

Prima instanță i-a aplicat judecătorului Vasile Rusu doar amendă de 10 mii de lei. Procurorul a contestat decizia, solicitând 3 ani de închisoare pentru Rusu. Însă Curtea de Apel Chișinău a anulat și amenda. Instanța l-a eliberat de pedeapsă pe Rusu, pentru că a trecut termenul de prescripție. După ce Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare, acesta s-a blocat din nou la Curtea de Apel Chișinău. După demisia judecătoarei Elena Cojocari, dosarul urmează a fi redistribuit altui magistrat.

Mihail Gavriliță

Fostul președinte al Judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, acuzat în același dosar cu Vasile Rusu și-a recunoscut vina chiar din start și a fost judecat în procedură simplificată. În timp ce dosarul se afla pe rol, Gavriliță a depus o cerere pentru amnistie în legătură cu aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani i-a acceptat cererea în iulie 2018 și a încetat procesul penal în privința lui Gavriliță.

În ultimii zece ani, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru urmărirea penală a 77 de judecători. Până astăzi, nu avem niciun magistrat ajuns după gratii.  

Această investigație este finanțată printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram