Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 au răspândit în public informații false și inventate în contextul războiului din Ucraina.
Faptele investigate vizează răspândirea acestor informații în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită.
„În cadrul investigațiilor a fost stabilit faptul că aceste acțiuni au ca scop crearea în rândul populației din Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 și 346 ale Codului penal”, precizează PCCOCS.
PCCOCS nu a oferit mai multe detalii, însă a precizat că vor reveni „odată ce vor deveni disponibile informații de impact social major, în măsura în care obiectivitatea investigațiilor nu va fi afectată”.
Cetățenii sunt îndemnați să fie prudenți și să nu răspândească informații false.
Articolul 140 din Codul penal se referă la „Propaganda războiului”, iar în cazul în care acțiunile date sunt săvârșite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, se pedepseşte cu amendă de la 75.000 la 100.00 de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Articolul 346 presupune „Acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”.
Asemenea acțiuni se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 30.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.