/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 852: Patru morți și 144 răniți într-un atac la Sevastopol. Serbia admite vânzarea de muniții

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Afacerea familiei Tamarei Chișcă-Doneva și averile lui Clima și Pavliuc, plecați din sistem

04 aprilie 2022, ora 14:20

Ultimele săptămâni s-au lăsat cu mai multe plecări din justiție. Magistrați controversați, care au adoptat decizii păguboase pentru stat sau imaginea statului și s-au făcut milionari, au demisionat subit. Demisiile lor au coincis cu momentul în care în privința acestora se pregătea pornirea unor cauze penale pentru îmbogățire ilicită sau fals în declarații. CUTIA NEAGRĂ PLUS a analizat averile și cheltuielile celor mai controversați judecători dintre cei plecați din sistem. De asemenea, vă povestim despre afacerea de famillie a vicepreședintei Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișcă-Doneva. Joia trecută, oficiul, locuința și automobilul magistratei au fost percheziționate în cadrul unui dosar penal pornit pentru îmbogățire ilicită.

Tamara Chișcă-Doneva este bine cunoscută opiniei publice, în special după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a obligat statul să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii”. Doneva a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” în 2005, iar centrul comercial a ajuns pe mâna lui Vladimir Plahotniuc.

Miercuri, procurorii au bătut la ușa casei judecătoarei de la Curtea Supremă de Justiție și i-au percheziționat biroul. Oamenii legii au dat buzna la câteva ore după ce Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru inițierea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei.

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a emis un comunicat fără detalii în care anunță scurt că judecătoarea  este suspectată că, între anii 2014-2021, și-a mărit substanțial patrimoniul său și al membrilor familiei sale. Iar bunurile dobândite nu ar fi justificate în raport cu veniturile obținute din exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Gospodăria familiei la Ratuș, cu iaz, foișoare și casă de vacanță

„Cutia Neagră Plus” a reușit să afle ce i-a determinat pe procurori să inițieze o cauză penală în privința judecătoarei. Familia Tamarei Chișcă-Doneva a pus pe roate o afacere în satul Ratuș din raionul Criuleni, care nu se regăsește în declarațiile de avere. Este vorba despre o gospodărie care se întinde pe două hectare de teren, unde a fost amenajată o zonă de agrement cu iaz, foișoare și o casă de vacanță. Bunurile imobile se află nu departe de Chișinău, la aproximativ 20 de kilometri, în imediata apropiere a traseului M2, care duce spre Orhei.

Terenul de 59 de ari, pe care a fost săpat iazul, a fost cumpărat în iunie 2016 de la un oarecare Vasile Ursu. Acesta, la rândul său, cumpărase pământul în 2014 de la Primărie, cu 265 de mii de lei.

După tranzacția din 2016, terenul a fost înregistrat pe Gheorghe-Grigore Gajim, fiul Tamarei Chișcă-Doneva dintr-o căsătorie anterioară. În actele cadastrale, terenul figurează ca fiind agricol și nu este înregistrat pe el un bazin acvatic. Pe malul iazului au fost amenajate locuri de odihnă - 5 foișoare, care se dau în chirie în sezonul estival, dar și o casă de vacanță cu două etaje, construită din lemn.

Afacerea nu este înregistrată la Primărie

În bugetul Primăriei Drăsliceni nu  vine niciun leu din activitatea zonei de agrement, iar primarul susține că nu cunoaște cine este proprietarul.

PETRU BUZU, primar comuna Drăsliceni: "Dacă este agricol, ca să faci o zonă de agrement trebuie să schimbi modul de folosință a terenului. La noi așa act nu a parvenit până la momentul de față. Că este o activitate legală nu vă pot spune din considerentul că la noi nu sunt actele. Noi nu am eliberat nicio notificare și nici autorizație referitor la activitate turistică sau de domeniul agrement sau ceva de felul acesta. Din activitatea acestei zone nu vine niciun leu decât impozitul funciar care este achitat de toate terenurile agricole care la noi sunt înregistrate.  - Dar când ați văzut că se fac lucrări de excavare, ați încercat să luați legătura cu proprietarii, să discutați, să vedeți ce intenții au, ce sapă? – Când au început săpăturile acestui iaz, noi am discutat  cu persoanele care erau la fața locului și ne-au spus atunci cineva dintre cei care făceau lucrările că sunt șefii, li s-au dat indicațiii, sunt proprietarii pe care trebuie să-i găsim. Privitor la construcția și amplasarea căsuțelor de odihnă o să fie sesizate organele, inclusiv și noi ne sesizăm și o să încercăm să vedem care este situația reală și care sunt actele de permitere a amplasării acestor bunuri".

Fiul judecătoarei, cu firmă specializată în vânzarea peștelui

La câteva luni de la achiziția terenului, în noiembrie 2016, fiul Tamarei Chișcă-Doneva și-a înregistrat o companie – „Arg-Invest Comerț”, cu adresa juridică în Chișinău, chiar în casa magistratei. 

Firma are ca domeniu de activitate comerțul cu alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște. Dar iazul săpat la Ratuș nu este atât de mare încât să permită creșterea peștilor pentru comerț. Potrivit rapoartelor financiare, compania „Arg Invest Comerț” a avut venituri modeste de la fondare, iar în 2020 chiar a activat în pierdere. 

Moșie cu livadă

Alături de iaz, fiul Tamarei Chișcă-Doneva mai are un teren agricol de 84 de ari, cumpărat în aceeași zi, pe 6 iunie 2016, tot de la Vasile Ursu. Aici sunt câteva rânduri de copaci de nuci, plantați de fostul proprietar, iar alături o mică livadă mai tânără. Tot teritoriul este îngrădit cu un gard de plasă metalică.

În curte au fost ridicate și câteva construcții provizorii, unde sunt crescute păsări. De acestea are grijă un bărbat pe care l-am surprins în imaginile filmate de la înălțime. Dar nu a ieșit la poarta gospodăriei când l-am strigat de la gard. 

În 2018, Gheorghe Gajim și-a extins moșia și a mai cumpărat un teren agricol de 70 de ari, în aceeași zonă. În total, fiul judecătoarei Tamara Chișcă-Doneva deține peste două hectare de pământ în extravilanul comunei Drăsliceni.

Casa de milioane a judecătoarei, renovată în ultimii ani

Tamara Chișcă-Doneva mai are în proprietate și o casă cu două etaje și mansardă, situată în sectorul Rîșcani al capitalei. Terenul de 5 ari i-a fost acordat gratuit judecătoarei de către Primăria Chișinău încă în anul 1996. Casa pe care și-a construit-o are o suprafață exterioară de aproape 250 de metri pătrați și a fost dată în exploatare în anul 2008. În declarațiile de avere, imobilul figurează ca având 145 de metri pătrați și un cost de numai un milion de lei. Valoarea de piață a casei este evident de câteva ori mai mare.

În ultimii ani, magistrata a renovat imobilul. Dacă comparăm casa fotografiată de jurnaliștii Ziarului de Gardă în 2014 și imobilul filmat acum de echipa Cutiei Negre, vedem că a fost reconstruită mansarda și unul dintre pereții exteriori ai casei. De asemenea, a fost renovată totalmente fațada casei, schimbat acoperișul și poarta.  

În aprilie 2007, imobilul a fost gajat la Victoriabank pentru un credit de 2,5 milioane de lei. Iar peste câteva luni, printr-un contract adițional, banca a mai oferit cu împrumut încă 200 de mii de lei. În următorul an, a fost luat un alt credit de 350 de mii de euro, fiind gajată casa. Împrumuturile nu s-au regăsit în declarațiile de avere ale judecătoarei.

La aceeași bancă, a activat anterior fiul judecătoarei, proprietarul din acte al iazului de la Ratuș, Gheorghe-Grigore Gajim. Reporterul Cutiei Negre a identificat numele acestuia într-un raport al Victoriabank din anul 2012 în tabelul persoanelor care au „acces la informaţia confidenţială a băncii în virtutea funcţiilor deţinute”. Iar Tamara Chișcă-Doneva și alt fiu al ei Alexei-Alexandru Chișcă figurează ca persoane afiliate.

În declarațiile de avere, judecătoarea mai indică 4 terenuri agricole de aproape 5 hectare și o casă de 50 de metri pătrați pe care le-a moștenit de la părinți.

Folosește  mașinile copiilor

 În ultimii 5 ani, Tamara Chișcă-Doneva a schimbat și câteva mașini. În 2017 se plimba cu un Audi Q7, luat în folosință, evaluat la 200 de mii de lei. Și tot de atunci folosește o altă mașină de marca Audi, cumpărată cu 283 de mii de lei și înregistrată pe numele nurorii sale Rodica Gajim. În 2019, judecătoarea a cumpărat o mașină de model Toyota Corolla, pentru care a plătit peste 100 mii lei. În următorul an a vândut-o, iar din 2021 folosește un autoturism de model Dacia Duster, înregistrat pe fiul său Alexandru.

În ultimii ani, și veniturile judecătoarei de la CSJ au crescut ca pe drojdii. Dacă în 2017 a încasat din salarii 249 de mii de lei, în 2021 suma s-a dublat și a depășit jumătate de milion de lei. Asta ar însemna peste 40 de mii de lei pe lună. Pe lângă salariu, Tamara Chișcă-Doneva ridică și o pensie de invidiat, peste 30 de mii de lei pe lună.

A primit 853 mii lei de la CNAS racalcul la pensie 

Anul trecut, judecătoarea a fost protagonista Cutiei Negre într-o altă anchetă despre pensionarii de lux ai R. Moldova. Atunci v-am povestit cum a câștigat Tamara Chișcă-Doneva, împreună cu alți magistrați, procesele de judecată împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale, care a fost obligată să le recalculeze pensiile. În final, Doneva a primit de la CNAS 853 de mii de lei recalcul și pensie pentru anul 2021.

Deși a investit în imobile și afaceri scumpe, după cum bănuiesc procurorii, Tamara Chișcă-Doneva a reușit să-și facă și economii. În anul 2018, declara un depozit bancar cu 7 mii de euro. Suma a tot crescut de atunci, iar în ultima declarație de avere, indică deja peste 44 de mii de euro într-un depozit și într-un cont bancar.

A refuzat să facă declarații la Procuratură

După ce i-au percheziționat casa, biroul și mașina, Tamara Chișcă-Doneva a fost citată la Procuratură pentru a fi recunoscută în calitate de bănuită, în dosarul în care este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită.

MARIANA CHERPEC, purtătoare de cuvânt Procuratura Generală: „La 29 martie curent, magistrata vizată urma a fi recunoscută în calitate de bănuită și audiată pe marginea cazului investigat, ca urmare a efectuării perchezițiilor la aceasta de către procurorii anticorupție. La solicitarea apărătorului acesteia, acțiunea procesuală planificată a fost amânată pentru data de 1 aprilie curent. Respectiv, la data și ora fixată, magistrata s-a prezentat la organul de urmărire penală, fiind însoțită de apărătorul acesteia. În cadrul audierilor, magistrata nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuită și respectiv, la această etapă, uzând de dreptul său procesual, nu a dat careva declarații, rezervându-și acest drept pentru un alt termen. În privința magistratei vizate, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere”.

Tamara Chișcă-Doneva nu ne-a răspuns la telefon. I-am trimis și o solicitare în scris la care a promis să ne răspundă, dar până la realizarea acestui material nu am primit răspunsurile. 

UPDATE // Judecătoarea s-a expus pe Facebook

Sâmbătă seara, pe 2 aprilie, Tamara Chișcă-Doneva a oferit răspunsuri la întrebările „Cutiei Negre” într-o postare pe Facebook în care susține că dosarul penal pe numele ei este unul politic și o răfuială, iar gospodăria de la Ratuș îi aparține în totalitate fiului ei. Aceasta neagă faptul că este o afacere de agrement.

Nu doresc să comentez acțiuni realizate, cu încălcarea procedurilor legale, în cadrul unui dosar politic intentat drept răfuială, pentru că am refuzat de a înțelege și a executa „aluziile fine” despre necesitatea demisionării mele din funcția de judecător…Ce ține de materialele dosarului penal, nu voi face niciun comentariu pentru nu a prejudicia mersul anchetei, dar vă asigur că voi utiliza toate instrumentele legale, procesuale pentru a mă apăra. Niciuna din acuzații privind nedeclararea averii nu are niciun suport probatoriu pertinent, capacitatea mea financiară și disponibilitățile materiale sunt reflectate pe deplin în declarațiile de avere anuale. Venitul lunar al familiei mele îmi permite un trai decent, dar și posibilitatea realizării unor economii.

Imobilul din Ratuș reprezintă averea exclusivă a fiului meu, care activează în domeniul financiar privat din anul 2004 și locuiește separat cu familia sa din anul 2009. Dânsul a avut și are venituri care i-au permis să achiziționeze un teren agricol în afara orașului Chișinău. Nu este o activitate de agrement, o activitate de întreprinzător precum se declară, ci o gospodărie utilizată în scopuri personale, de familie. La întreținerea acestei gospodării, cu eforturi fizice se implică și soțul meu, atâta timp cât regimul de muncă în ture îi permite acest fapt, dar și pentru că este o activitate care-i place. Sigur, în calitate de părinți și bunici mergem și noi în această localitate și petrecem timpul cu copii și nepoții noștri. Mi se pare absolut normal acest lucru fiind caracteristic, după părerea mea, majorității familiilor din țara noastră”. 

Cu ce avere a plecat din sistem Vladislv Clima 

Vladislav Clima este considerat unul dintre cei mai controversați  judecători din R. Moldova. Mai cu seamă, după scandaloasa decizie privind anularea rezultatelor alegerilor locale din mun. Chișinău, câștigate în 2018 de Andrei Năstase.

În „palmaresul” magistratului se mai regăsește și o hotărâre prin care a dispus atribuirea unui teren de 1 ha de la Moldexpo pentru construcția Holdingului media al fostului oligarh Vlad Plahotniuc. Și tot el a anulat mai multe hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, printre care cea de suspendare din funcție a judecătorului CSJ, Oleg Sternioală, cercetat penal la acel moment. 

Acum o săptămână, Clima a scris cerere de plecare din sistemul judecătoresc. Demisia din proprie intenție a magistratului a surprins opinia publică. La începutul acestui an, Clima a revenit în fruntea Curții de Apel Chișinău, după ce cu un an în urmă, președinta Maia Sandu a anulat decretul fostului șef de stat Igor Dodon de numire a lui Clima președinte al Curții de Apel. Judecătorul a contestat în judecată decizia Maiei Sandu, iar la sfârșitul anului trecut a obținut câștig de cauză.

Sursele Cutiei Negre din sistemul judecătoresc afirmă că Vladislav Clima a decis să plece în demisie pentru a evita un dosar penal în care ar urma să fie cercetat pentru cheltuieli care depășesc cu peste 4 milioane de lei veniturile acumulate.

VLADISLAV CLIMA, ex-judecător: „Eu am decis să plec din sistem. Am considerat că așa este corect. Respectiv, am făcut acest pas. Nu vreau să mai comentez absolut nimic.Legat de careva pretinse dosare penale, eu nu cunosc acest lucru, există, nu există, nu am fost sesizat, nu am fost înștiințat și nu vreau să  speculez acest lucru și nu vreau să comentez mai mult nimic”.

În cei 16 ani de când activează în calitate de judecător, Clima a câștigat, din partea presei, titlul de unul dintre cei mai bogați magistrați din sistem. Cu 16 ani în urmă, Vladislav Clima călca pentru prima dată pragul Judecătoriei Ciocana, în calitate de magistrat. Pe atunci, fostul avocat dispunea de o avere modestă - un singur apartament de 70 m.p., situat în sectorul Rîșcani al capitalei. În momentul demisiei din sistem, familia Clima dispunea de un apartament de aproape 200 de metri pătrați, în inima capitalei, și două mașini de lux - un VW Passat si un Land Rover DISCOVER, evaluate la aproape 60 de mii de euro. Iar cu doar două luni mai devreme, Clima a înstrăinat o casă nefinisată, amplasată la Trușeni. Valoarea tuturor acestor proprietăți ajunge în acte la aproape 4 milioane de lei. Valoarea de piață este însă mult mai mare.

Casa nefinalizată, vândută cu 65 mii euro

În 2013, Clima a început să construiască o casă în localitatea Trușeni, în apropiere de Chișinău, pe un teren de 12 ari pe care îl luase în comodat de la verișorul soției sale, un oarecare Liviu Pahomi și urma să răscumpere acest teren. A reușit să construiască un singur nivel al casei, iar de mai mulți ani construcția stă abandonată. Din câte vedem la fața locului, teritoriul este plin de buruieni. Imobilul aflat în construcție a fost evaluat în ultima declarație de avere la puțin peste jumătate de milion de lei, iar la începutul anului curent, Clima l-a vândut unui medic cunoscut din Chișinău.

Donații de la părinți pentru achiziția apartamentului

În vara anului 2020, soții Clima au cumpărat un apartament de aproape 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. În acte, imobilul este evaluat la aproape 1,5 milioane de lei. Prețul de piață desigur este de cel puțin 2 ori mai mare. 

Pentru procurarea apartamentului spațios din acest bloc au pus mână de la mână toate rudele familiei Clima. Dacă e să credem declarației de avere a magistratului, o parte din bani, Clima i-a obținut din vânzarea apartamentului mai vechi, cel cumpărat când a venit în sistemul judecătoresc. Iar cotele părți ale copiilor săi din noul imobil, au fost achitate din donațiile făcute de bunici. Tatăl lui Vladislav, Nicolae Clima, fost judecător la Curtea Supremă de Justiție, a donat 10 mii de euro în acest scop. Iar soacra magistratului a mai adăugat încă aproape 20 de mii de euro. Acești bani i-a oferit fiicei și nepoților săi în schimbul cotelor părți pe care aceștia le aveau în modestul său apartament din sectorul Buiucani.

Taxe colosale pentru studiile feciorului în SUA

Cele mai mari cheltuieli pe care par să le suporte membrii familiei Clima țin de studiile copiilor. Fiica minoră a judecătorului este elevă la un liceu privat din capitală, unde taxa de studii este de peste 2500 de euro pe an. Iar fiul mai mare, Vlad, este student la o prestigioasă universitate din Statele Unite ale Americii. Vlad a absolvit același liceu privat din Chișinău în 2019 și a mers mai departe la studii peste ocean, la o prestigioasa universitate din Philadelphia, Drexel University. Instituția este cunoscută în lume pentru programele de educație cooperativă, implicând peste 1.200 de companii care oferă experiență educațională prin angajare plătită. Dar și pentru taxele de studii destul de pipărate …. peste 57 de mii de dolari pe an.  Cu tot cu cazare și alte costuri, taxele se ridică la peste 76 de mii de dolari pe an!!!! Cam cât ar câștiga soții Clima în 4 ani de muncă.

Dar la fel ca și în cazul apartamentului, pentru studiile băiatului contribuie mai multe rude. În 2020, bunicul Nicolae Clima, care a muncit o viață în sistemul judecătoresc, a donat aproape 17 mii de dolari, iar fratele lui Vladislav Clima, Igor Clima - avocat în Chișinău, a donat alți 12600 de dolari pentru universitatea nepotului.

VLADISLAV CLIMA: „În legătură cu participarea copilului meu la diverse olimpiezi, el a fost la olimpiadă la matematică și în India și a venit cu medalie de aur, a participat la matematică și la fizică în SUA, când aplici la universitate beneficiezi de un bonus. Respectiv, bonusul de care beneficiază fiul meu, reieșind din performanțele sale a generat reducerea de care beneficiază el. Dacă era o taxă mai mare, sigur noi nu acceptam. La momentul actual el este deja și în câmpul muncii pe linie universitară și are beneficiile sale financiare”.

Soacra judecătorului, Vera Siminel, angajată a Ministerului Apărării, a donat anul trecut 2250 de euro pentru taxele de studii ale nepoatei. Asta pe lângă cei 20 de mii de euro pentru răscumpărarea cotei părți din apartamentul său.

50 de mii de dolari, donație de la bunicul Nicolae Clima, fost judecător

Bunicii au contribuit cu donații pentru studiile nepoților și în anii precedenți. Spre exemplu, în 2019, Nicolae și Igor Clima i-au donat lui Vlad 30.000 de dolari pentru taxa de studii, iar în 2017, Nicolae Clima a mai contribuit cu donații de 10 000 euro. În doar trei ani, fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, până nu demult și președinte al Inspecției judiciare, a donat nepoților peste 50 de mii de dolari. În ultima sa declarație de avere depusă la ANI în 2019, Nicolae Clima indica venituri din salariu și pensie de 650 de mii de lei și acumulări modeste pe carduri bancare.

NICOLAE CLIMA, ex-judecător: „Eu am două carduri. Am și cardul de pensii separat. E de ajuns și iar de ajuns.  Eu de fiecare dată făceam transfer de pe card. Ăsta e nepotul nostru primul și noi cu soția am hotărât că este al nostru, nu ca nepot, ca susținere. -Și ceea ce faceți ca donație ajunge pentru studii? Am văzut că taxele sunt scumpe acolo. -Cât ni s-a cerut atât am dat. De fiecare dată primeam un cont de la universitatea respectivă și noi făceam achitările conforma contului pe care îl primeam. Aici nu poate să fie nicio bănuială. Toate sunt făcute de mine și-s făcute prin card, prin bancă, în mod oficial".

În perioada în care a activat ca judecător, Vladislav Clima a schimbat trei locuințe și 5 automobile, două din ele luate în comodat de la soacră. În mod misterios, în pofida poverii financiare a taxelor de studii ale copiilor și a casei pe care o ridica, soții Clima au reușit în 2 ani, 2017-2019, să acopere leasingul de 38 de mii de euro luat la procurarea automobilului Land Rover. Vladislav Clima avea in ultimii ani un salariu mediu de judecător de 20-25 de mii de lei.

VLADISLAV CLIMA: „Prima mașină în leasing. Cea de a doua mașină de asemenea în leasing. După care construcția casei am inițiat-o după care m-am oprit că mi s-au terminat banii. După care am vândut apartamentul de la Ciocana și cotele din apartamentul soacrei pe care l-au privatizat. El nu a fost cumpărat. Dacă urmăriți declarațiile cum au derivat una din alta, din vânzarea unui bun am cumpărat alt bun nu înțeleg cum pot să apară diferențe sau o problemă. Sincer nu înțeleg chestia dată”. 

Ghenadie Pavliuc, plecat grăbit din sistemul judecătooresc 

Săptămâna trecută, a plecat din sistem și magistratul Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care de-a lungul anilor a fost învinuit de lipsă de integritate, după ce a aprobat mai multe decizii controversate. Presa a scris despre Pavliuc că ar fi urcat rapid în carieră datorită relației de rudenie pe care o are cu fostul lider al Partidului Democrat Marian Lupu, actualul președinte al Curții de Conturi.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Pavliuc a făcut studii de electrician la o școală profesională, iar la 25 de ani s-a apucat să învețe dreptul la Universitatea Liberă Internațională, în secția cu frecvență redusă. La un an după ce și-a luat diploma de jurist, a ajuns judecător. Sunt 16 ani de atunci.

În 2015, Pavliuc a devenit cel mai cunoscut și discutat judecător din R. Moldova. În mai 2015 l-a eliberat pe Ilan Şor din izolator în arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în penitenciar, în dosarul fraudei bancare. Apoi, l-a eliberat pe Șor şi din arest la domiciliu, pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Orhei. În octombrie 2015, Pavliuc a emis un mandat de arest de 30 de zile pe numele fostului premier Vlad Filat, pe atunci deputat și lider al Partidului Liberal Democrat. Ulterior, Pavliuc a prelungit de fiecare dată mandatele de arest pe numele lui Filat. Tot în 2015, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Pavliuc a examinat cererea Ministerului Justiţiei privind recunoaşterea sentinţei de condamnare a lui Guma, dar i-a schimbat pedeapsa în patru ani de închisoare cu suspendare. Doi ani mai târziu, în mai 2017, în pofida acestor decizii controversate, fostul președinte Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Ghenadie Pavliuc în funcție administrativă - vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

Săptămâna trecută, în mod neașteptat, Ghenadie Pavliuc a decis să plece din sistem. Pe 25 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea lui de demisie, examinată în lipsa sa. Odată ce a plecat onorabil din sistem, Ghenadie Pavliuc urmează să încaseze și o indemnizație de concediere de aproximativ 136 de mii de lei, așa cum prevede Legea cu privire la statutul judecătorului.

Averea de milioane a familiei Pavliuc, agonisită lucrând la stat

Potrivit surselor Cutiei Negre, și Ghenadie Pavliuc a ajuns în vizorul oamenilor legii și riscă să se pomenească cu dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Presa a scris anterior despre averea familiei Pavliuc, acumulată muncind doar la stat. Soția sa este medic de profesie.

Potrivit celor mai vechi declarații de avere, când a ajuns în sistemul judecătoresc, în 2005, Pavliuc nu avea nicio proprietate. Trei ani mai târziu își cumpără un teren pentru construcții de 3 ari, în sectorul Ciocana. Peste alți trei ani, ridică acolo o casă de toată frumusețea, evaluată în acte la aproape 600 de mii de lei. 

 În acea perioadă, Pavliuc lucra încă la Judecătoria Dondușeni, iar banii câștigați de el și soția sa, în total vreo 10000 de lei pe lună, le-ar fi ajuns doar de trai. Judecătorul s-a încumetat însă nu doar să ridice o casă de 144 de metri pătrați, dar și să cumpere două mașini noi.

Apropo, mașinile sunt marea slăbiciune a lui Ghenadie Pavliuc. În ultimii zece ani, acesta a schimbat 13 automobile! Și dacă la început se mulțumea și cu mașini chinezești ca BYD F-3, în ultimii trei ani a urcat doar la volanul unor BMW-uri și Lexusuri. Mașinile, oricât de luxoase și noi ar fi, nu se rețin în familia lui Pavliuc mai mult de 2 ani. Multe dintre ele sunt cumpărate în leasing, chiar din salon, iar după ce se plictisește de ele, Pavliuc le vinde sau le transmite în cesiune în cele mai multe cazuri unei singure persoane - un oarecare Cătălin Cernavca, administrator al unei companii de vânzare a automobilelor. 

Revenim la imobilele familiei Pavliuc. În 2014, soția judecătorului a primit ca moștenire casa părintească. Deși avea două imobile, unul dintre care de lux, chiar în Chișinău, Ghenadie Pavliuc a beneficiat în 2014 și de apartament la preț preferențial, în blocul construit pentru angajații Judecătoriilor, pe strada Ceucari. Pentru un apartament de 67 de metri pătrați, Pavliuc a plătit doar 24 mii de euro, aproape în jumătate față de prețul de piață. Iar 8000 de euro a plătit pentru un loc de parcare subterană.  

Investiții în două case de tip townhouse de clasa premium

În 2020, Pavliuc a vândut apartamentul, cu 11 mii de euro mai scump. Iar în 2021, Pavliuc a investit 45 de mii de euro într-un alt imobil de tip  Townhouse cu o suprafață de 109 metri pătrați. Casa este situată tot în sectorul Ciocana al capitalei, într-un complex de clasa premium. Accesul este interzis pe teritoriu pentru cei care nu locuiesc aici. Ghenadie Pavliuc nu a fost mult timp proprietar al imobilului. La începutul anului curent l-a vândut cu 96 de mii de euro, un preț dublu față de cât a investit.

Complexul „Cottage Residence” este descris de dezvoltatorul imobiliar ca fiind unul modern și unic în Chișinău, iar fiecare casă de tip Townhouse are propria curte și loc de parcare.

Potrivit declarației de avere depuse în martie curent, Ghenadie Pavliuc și-a mai cumpărat anul trecut o casă de tip Townhouse, cu o suprafață mai mare decât prima - de 165 de metri pătrați, cu un cost de 55 de mii de euro. Pe siteurile de imobiliare, o casa similară, în același complex  locativ, se vinde cu 137 de mii de euro. Pavliuc a plătit deocamdată doar prima rată din noua locuință - de 15 mii de euro.

Pavliuc a plecat din țară

Nu am reușit să luăm legătura cu Ghenadie Pavliuc pentru a-i solicita comentarii despre averea dobândită de când s-a angajat în sistemul judecătoresc. Acesta are telefonul mobil deconectat, iar acasă nimeni nu ne-a răspuns la poartă. În afara camerei de filmat, unul dintre vecini ne-a spus că nu l-a mai văzut de câteva săptămâni pe magistrat și nici mașinile familiei Pavliuc pe la poartă.

Surse din sistemul judecătoresc ne-au comunicat că Ghenadie Pavliuc și familia sa sunt plecați de câteva săptămâni în Danemarca, unde se află fiul mai mare al judecătorului. Bogdan Pavliuc are 21 de ani și și-a încheiat de curând studiile în domeniul ingineriei software la VIA University College din orașul danez Horsens. Potrivit site-ului instituției, studiile la această universitate pentru studenții din țările membre UE sunt gratuite, dar pentru cei din afara Uniunii Europene taxele pentru acest tip de studii sunt de circa 45 de mii de euro pe an.

Afacerea fiului din Danemarca 

Nu știm dacă Bogdan Pavliuc a fost scutit de aceste taxe, cert este că anul trecut, tânărul și-a înființat o afacere în același oraș. Bogdan figurează în calitate de fondator și administrator al companiei „Distribution and Management Services”. Inițial compania s-a numit „Nasty Clean - Cleaning for Business and Private” și oferă servicii de curățenie pentru companii și privați. Pe 21 martie, curent, cu 4 zile înainte ca Ghenadie Pavliuc să depună cerere de demisie din sistemul judecătoresc, fiul său a schimbat denumirea companiei și a adăugat noi genuri de activitate pentru aceasta.

Firma băiatului este înregistrată într-un apartament situat într-o locație pitorească din orașul Horsens, în imediată apropiere de un râu cu același nume și nu departe de universitatea la care a studiat Bogdan Pavliuc. Echipa Cutia Neagră nu a reușit să stabilească dacă apartamentul îi aparține în proprietate tânărului sau este închiriat.

Băiatul afirmă că familia sa nu are imobile în Danemarca. „Într-adevăr, recent am fondat o companie în Danemarca, care încă se află la o etapa începătoare. Respectiv, părinții mei nu pot nici de drept și nici de fapt sa aibă vreo legătură cu această companie. Până în prezent, de careva bunuri imobile în proprietate, în Danemarca, nici eu și nici familia mea nu dispune”, ne-a scris Bogdan Pavliuc într-un mesaj pe Facebook.

Demisii în lanț și anchete penale în sistemul judecătoresc

În ultima perioadă, presa a scris aproape zilnic despre judecători controversați. Unii au plecat din sistem din proprie inițiativă, iar alții au ajuns în vizorul Procuraturii.

Oamenii legii au descins zilele trecute cu percheziții în biroul magistratei Judecătoriei Chișinău, Olesea Țurcanu, suspendată temporar din funcție. Aceasta este cercetată penal pentru adoptarea unor decizii ilegale în favoarea lui Veaceslav Platon. Oamenii legii nu i-au putut percheziționa și casa, deoarece judecătoarea a plecat din țară, cu o zi mai devreme ca oamenii legii să-i bată la ușă. Țurcanu a declarat pentru TV8 că nu se eschivează de la urmărirea penală, iar plecarea în afara țării o avea planificată de mai mult timp.

Dosarul penal a fost pornit după ce Olesea Țurcanu a adoptat decizii controversate în dosarul Moldasig, în favoarea lui Platon, care încerca să-și recupereze activele după ce a fost eliberat din detenție.

Magistratul care l-a pus în libertate pe Veaceslav Platon a plecat recent din sistemul judecătoresc. Pe 18 martie, CSM a aprobat cererea de demisie a lui Sergiu Bularu, cel care a admis demersul privind suspendarea executării pedepsei de către Platon.

A renunțat la funcție și judecătorul Tudor Berdilă de la Curtea de  Apel Cahul, care a fost raportor în dosarul lui Ilan Șor. CSM a mai aprobat și cererea de demisie a fostului președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș. Acesta este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și fusese reținut la începutul anului curent.

Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cu lacrimi și dor de casă. Povestea unei foste învățătoare din Orhei, care a lucrat peste 20 de ani badantă în Italia
/VIDEO/ Cu lacrimi și dor de casă. Povestea unei foste învățătoare din Orhei, care a lucrat peste 20 de ani badantă în Italia
Ce s-a ales de grupul Wagner, la un an de la revolta lui Prigojin împotriva lui Putin
Ce s-a ales de grupul Wagner, la un an de la revolta lui Prigojin împotriva lui Putin
/VIDEO/ Adio, Spiridon Vangheli! Cu cărți în mâini, zeci de oameni au venit la funeraliile scriitorului
/VIDEO/ Adio, Spiridon Vangheli! Cu cărți în mâini, zeci de oameni au venit la funeraliile scriitorului

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni

„Sicrie ale Soldatilor Francezi”, „Palme roșii”, „Steaua lui David”. Mai multe provocări produse în ultimul an în Paris cu participarea unor tineri  din Moldova au pus pe jar serviciile secrete franceze și pe cele moldovenești.

Timp de jumătat de ani, Cutia Neagră PLUS a investigat aceste cazuri, încercând să găsească legătura dintre ele. Am stabilit că executorii implicați în provocările de la Paris au conexiuni cu protestele lui Șor de la Chisinau, cu o acțiune de vandalizare a casei procurorului general Ion Munteanu, dar și cu o simpatie fanatică pentru Federația Rusă. 

Scopul provocărilor este de a destabiliza opinia publică din Moldova și din Franța.

În dimineața zilei de 7 iunie, mai mulți parizieni au surprins la ieșirea din casă desene macabre cu sicrie, pictate în roșu, pe clădiri. Imaginile, însoțite de mesajul „Soldat francez în Ucraina”, au fost calificate imediat de presa franceză drept o nouă acțiune de destabilizare orchestrată de serviciile rusești. Autorii misterioaselor desene au fost prinși fără efort de poliția din Paris. Presa franceză a titrat că tinerii provocatori sunt trei cetățeni moldoveni de 18, 20 și 23 de ani. Doar atât!

Pentru că aceasta nu este prima provocare de acest fel din capitala Franței, cu implicarea  moldovenilor, Cutia Neagră PLUS a decis să le investigheze. Puse cap la cap, toate aceste cazuri par să facă parte dintr-un scenariu mai mare de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu un act de vandalism produs în noiembrie 2022 la casa procurorului general Ion Munteanu, dar și cu protestele organizate de Partidul Șor în aceeași perioadă. Cât despre comanditari, toate ițele duc la Moscova. 

Moldovenii desenează sicrie la Paris

Cei trei moldoveni care au desenat sicrie roșii pe clădirile din Paris erau stabiliți cu traiul în trei colțuri diferite ale lumii. Pe 6 iunie curent, aceștia au fost adunați de un misterios organizator la Paris. Le-au fost înmânate tuburi de graffiti, șabloanele cu sicrie pentru desene și adresele clădirilor pe care să le aplice. 

Gabriel Furdui este cel mai tânăr dintre provocatori. Are 18 ani și a venit la Paris din Portugalia. A ajuns acolo cu aproape 2 ani în urmă, pe când era încă minor. În Moldova, Gabriel a locuit în satul Botnăreștii Noi, din raionul Anenii Noi.

Sătenii ne-au povestit că acasă a fost implicat în mai multe furturi. S-a ales cu dosar penal, a fugit din țară și a fost anunțat în căutare de oamenii legii. 

Datele obținute de Cutia Neagră arată că tânărul a părăsit R. Moldova încă pe 29 noiembrie 2022. 

Se întâmpla la câteva zile după ce polițiștii moldoveni au făcut percheziții în casa în care locuia cu mama și tatăl său vitreg - Alexandr Grigorenco. 

Un om cheie în organizare aprotestelor Partidului Șor

Ultimul a fost reținut pentru implicare în acțiuni de destabilizare organizate de Partidul Șor. Imagini de la percheziții au fost făcute publice încă atunci de Poliție.

Alexandr Grigorenco a jucat un rol important în organizarea mai multor proteste ale Partidului Șor. 

Surse din poliție ne-au dezvăluit că bărbatul a procurat ouă, prezervative și vopsea care au fost aruncate în polițiști în timpul protestelor lui Șor din toamna anului 2022. 

L-am surprins pe Grigorenco și în imaginile filmate în timpul altercațiilor cu polițiștii la unul din aceste proteste. 

Tot Grigorenco i-ar fi asigurat cu cele necesare pe tinerii care au vandalizat poarta casei procurorului general Ion Munteanu, pe 10 noiembrie 2022. 

Am mers acasă la Grigorenco, în Botnăreștii Noi, în speranța să găsim răspunsuri la mai multe întrebări. Dar am găsit-o doar pe mama bărbatului. Femeia spune că Alexandr este plecat cu soția în Federația Rusă.  „În martie are un an de zile de când e plecat. Casa e pustie. El mai sună și mă felicită cu sărbătorile și atât”, ne-a spus femeia. 

Toate încercările noastre de a lua legătura cu Gabriel au eșuat. Eliberat la 3 zile după arestul din Paris, băiatul a fost expulzat din zona Schengen și a dispărut.

A ajuns la Paris de la Moscova

La fel de negăsit este și Andrei Lîsîi, un alt participant la provocarea cu sicrie din Paris. Tânărul are 20 de ani, iar în Franța a venit de la Moscova.

În toamna anului 2022, pe când locuia la Bender, Andrei Lîsîi a fost recrutat, împreună cu mai mulți tineri, să participe la protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău. 

În 2023, Andrei s-a mutat cu mama și frații mai mici în satul Bumbăta, din raionul Ungheni. 

Sătenii povestesc că iarna trecută, fratele minor al lui Andrei Lîsîi l-a bătut crunt cu o lopată pe un bătrân din sat, care a murit ulterior la spital. Băiatul și-a recunoscut vina și în prezent își ispășește pedeapsa în penitenciar. „Ei s-au născut aici în sat. După asta au dispărut o perioadă de timp prin Transnistria. În urmă cu 2 ani, ei au revenit. Cât a fost pe aici, el (n.r. Andrei Lîsîi) a lucrat prin Cehia. Când (n.r. fratele lui) l-a omorât pe socrul meu, el a venit din Cehia să-l ajute. A stat vreo două săptămâni și a dispărut. Și nu a mai fost pe aici”, ne-a spus un bărbat din sat.

Am mers la casa lui Andrei din Bumbăta, în speranța că vom afla de la rude cum a ajuns tânărul să fie implicat în acțiunea provocatoare din Franța. Acasă erau doar frații săi mai mici. Pe mamă am găsit-o ulterior  la serviciul ei din Chișinău. Femeia ne-a spus că Andrei a plecat la Moscova cu 3 luni în urmă: 

R: Noi suntem de la presă. Voiam să discutăm despre fiul dumneavoastră, Andrei.

LB: El e la Moscova. 

R: - Sigur? Dumneavoastră știți că el a fost arestat în Paris?

LB: În Paris? Dar ce căuta acolo? El este dus (nr. la Moscova) la un prieten, de la Bender. Băiatul acela lucrează la Moscova. Nici nu-i de la Bender, dar de la Varnița, Anenii Noi, Ceavdar Andrei. La acest băiat e dus. Ei au învățat într-o clasă.

R: Și nu v-a spus că e la Paris?

LB: Nu!”, ne-a spus mama lui Andrei.

Femeia afirmă că a vorbit ultima dată cu Andrei chiar înainte să fie arestat la Paris. „Mi-a spus: Mămică, eu nu am să am internet. Când o să am, singurel o să te sun. De asta și stau fără griji”, a adăugat femeia.

Postările lui Andrei pe o rețea socială confirmă că acesta era la Moscova înainte de a se duce la Paris. Pe 9 mai, băiatul a postat o poză chiar din fața Kremlinului. La o săptămână de la eliberarea din arest, Andrei încă nu o sunase pe mama sa. 

Denis Malendra este cel mai mare dintre „pictorii” de sicrie de la Paris. Tânărul are 23 de ani. Este originar din satul Tvardița, raionul Taraclia, dar din pozele postate pe Facebook putem deduce că în ultima perioadă a locuit la Chișinău. 

Potrivit informației deținute de Cutia Neagră Plus, Denis Malendra a ieșit din R. Moldova pe 6 iunie curent. A plecat însă la Londra cu o cursă avia regulată. Iar a doua zi, tânărul a fost reținut deja la Paris.

Pe 11 iunie, Tribunalul din Paris a decis să-i elibereze pe cei trei moldoveni din arest. La solicitarea noastră, instanța ne-a comunicat că tinerilor le-a fost aplicată câte o amendă de 15 mii de euro și au primit statut de martor asistat într-un dosar în care este cercetată apartenența lor la o organizație infracțională. Autoritățile franceze nu dezvăluie detalii despre cum au fost recrutați cei trei, cine i-a adus la Paris și câți bani li s-ar fi oferit pentru actul de huliganism.

Coordonatorul grupului - activ la protestele Șor

Un alt lucru despre care nu s-a comunicat public este că a existat încă un grup de moldoveni care au desenat sicrie la Paris. Membrii acestuia însă nu au fost reținuți de polițiștii francezi. 

Cutia Neagră a reușit să afle că cel care ar fi coordonat grupul a fost Daniel Dilan, un tânăr de 23 de ani din Bender, regiunea transnistreană. Daniel a fost un participant activ la protestele organizate de Șor în 2022.

Tot el a fost unul dintre cei șapte provocatori care au vandalizat casa procurorului general. Vă amintim că în pregătirea acelui act de vandalism, potrivit poliției, a fost implicat și tatăl vitreg al lui  Gabriel Furdui, cel mai tânăr participant la provocarea cu sicrie de la Paris. 

În timpul protestelor, Grigorenco și Dilan se aflau de multe ori chiar alături. 

 Șeful Inspectoratului Național de Investigații, care a documentat în Moldova persoanele implicate în provocările din Paris, ne-a confirmat existența celui de-al doilea grup, dar nu și implicarea lui Daniel Dilan. „La prima etapă s-a stabilit implicarea a trei cetățeni în această faptă. Ulterior, după reținerea lor s-a mai stabilit că au fost implicate și alte 3 persoane în comiterea acestei infracțiuni. MUSCA S-a stabilit din declarațiile persoanelor reținute”. A declarat Arcadie Catlabuga pentru Cutia Neagră.

Sicrie la poalele Turnului Eiffel

Cu trei zile mai devreme ca provocatorii moldoveni să deseneze sicrie pe pereții din Paris, la poalele Turnului Eiffel au fost descărcate 5 sicrie din lemn. Acestea erau acoperite cu un drapel francez, și aveau inscripționate practic aceleași cuvinte: „Soldați francezi morți în Ucraina”.

Cei trei suspecți arestați sunt un ucrainean încă minor, un german și un cetățean bulgar, care conducea dubița din care au fost descărcate sicriele. La interogatoriu, toți trei au confirmat că au fost plătiți cu 120-400 de euro. În telefonul bulgarului, anchetatorii au găsit un schimb de mesaje cu un alt bulgar, implicat mai devreme într-o altă provocare la Paris.  

Este vorba despre câteva desene cu mâini roșii, aplicate la mijlocul lunii mai pe Memorialul Holocaustului din Paris. Autoritățile franceze au pus cazul pe seama serviciilor secrete ruse.

"Stelele lui David" desenate de moldoveni din regiunea Transnistriană

Lanțul acțiunilor de destabilizare își are începutul la Paris încă în toamna anului trecut. Protagoniștii primului incident au fost tot cetățeni moldoveni. Aceștia au primit bani să meargă în Franța special pentru această operațiune. Și în acest caz conexiunile duc la protestele Partidului Șor. 

În octombrie 2023, după începerea războiului între Israel și Fâșia Gaza, în timp ce în Franța și în alte state europene se organizau proteste masive împotriva războiului, pe pereții mai multor clădiri din Paris au apărut sute de desene cu simbolul evreiesc „Steaua lui David”, care se regăsește și pe drapelul statului Israel.

Autoritățile franceze au stabilit că desenele au fost aplicate de 4 cetățeni moldoveni. Doi au fost reținuți, iar ceilalți doi au reușit să fugă. Cutia Neagră Plus a aflat că toți 4 locuiesc în stânga Nistrului și au fost racolați și plătiți de aceeași persoană să meargă la Paris. 

Alexandr Cocii și partenera sa Galina Ghevcan au venit în Franța pe 26 octombrie 2023, la bordul unui avion de pe ruta Chișinău-Paris. La o săptămână, au fost reținuți de poliția franceză, dar eliberați la scurt timp și deportați în R. Moldova. Interogați de anchetatorii francezi, ei le-au povestit că au fost plătiți de un cetățean rus, care le-a asigurat și deplasarea, și cazarea la Paris.

Participant activ la protestele Partidului Șor

Alexandr Cocii a fost anterior un participant activ la protestele Partidului Șor. L-am surprins pe Cocii în imagini la protestul din 22 octombrie 2022. A stat chiar alături de Alexandr Grigorenco, tatăl vitreg al lui Gabriel Furdui, implicat în provocarea cu sicrie de la Paris. Cei doi bărbați se aflau în prima linie, printre cei care au forțat cordonul polițiștilor. 

La protestul din fața Procuraturii Generale, Cocii s-a aflat mai tot timpul în grup cu Grigorenco și  Daniel Dilan, tânărul vizat în episodul cu sicriile de la Paris.

Alexandr Cocii a făcut parte și din grupul de provocatori care a vandalizat poarta casei Procurorului General. Atunci a fost chiar reținut de Poliție. 

Oamenii legii fac conexiunea între cele două acțiuni provocatoare organizate la Paris cu grupul Șor. „Dacă ne referim la cazul Steaua lui David din toamna 2023, a fost stabilit organizatorul și comanditarul, cetățean al R. Moldova. Dacă vorbim de primul caz, casa procurorului general, atunci aceste persoane au acționat la comanda grupului Șor. Al treilea caz cu certitudine nu putem să vă spunem. E prematur acum să spunem de cine au fost comandați, dar avem stabilită legătura dintre aceste 3 cazuri. Este o persoană care a fost implicată în toate 3 cazuri”, ne-a spus șeful Inspectoratului național de Investigații.

Maxim Ciugureanu, un tânăr de 20 de ani din orașul Bender, și Vera Ciobanu din aceeași localitate sunt ceilalți doi moldoveni care au desenat stelele lui David pe clădirile din Paris. Au ajuns împreună în Franța pe 28 octombrie 2023, cu aceeași rută avia Chișinău-Paris. După ce și-au îndeplinit misiunea au părăsit teritoriul Franței înainte ca autoritățile să le dea de urmă. Au revenit tot împreună în Republica Moldova pe 2 noiembrie, dar pe cale terestră, prin vama Albița. 

Reporterul Cutiei Negre a reușit să ia legătura cu Vera Ciobanu. Femeia a recunoscut că a fost toamna trecută în Franța, însă a închis telefonul când am întrebat-o despre desene.

Rusul este de fapt un fost politician din Republica Moldova

Polițiștii francezi au stabilit că finanțatorul și organizatorul provocării cu Stelele lui David este de fapt tot un cetățean moldovean - Anatolie Prizenko. Acesta a fost anterior implicat în politică, având viziuni pro-ruse. 

Din anul 2006, Prizenko  a fost activ în viața politică din regiunea transnistreană. A fost susținător al partidului „Obnovlenie”, cea mai cotată formațiune din stânga Nistrului în acea perioadă,  finanțată de holdingul Sheriff. Partidul l-a propulsat pe Evghenii Șevciuk la conducerea legislativului local. Anatolie Prizenko gestiona atunci activitatea voluntarilor partidului care răspândeau materiale electorale.

În prezent, în fruntea  partidului Obnovlenie stă Galina Antiufeeva, soția lui Vladimir Antiufeev. Acesta a condus timp de două decenii structurile de securitate din regiunea transnistreană. În 2014, după invazia rușilor în estul Ucrainei, Antiufeev a fost desemnat vicepremier al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Anatolii Prizenco a fost implicat și în politica din dreapta Nistrului. Înainte de alegerile parlamentare din 2014, Prizenco promova Mișcarea Populară „Pentru Uniunea Vamală”. 

Mișcarea susținută de Prizenko a format atunci Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” împreună cu Partidul Social Democrat, condus de Victor Șelin și Partidul Regiunilor, creat de fostul bașcan al Găgăuziei Mihail Formuzal. Mișcarea „Pentru Uniunea Vamală” a devenit mai apoi Partidul Ruso-Slovean din Moldova, iar Prizenco a fost vicepreședinte al partidului.

Prinzenko a susținut și referendumul organizat în Găgăuzia în 2014, declarat neconstituțional de către autoritățile de la Chișinău. „Astăzi noi vedem ce divergențe există în jurul referendumului consultativ din Găgăuzia. Noi vedem că autoritățile de la Chișinău blochează regiunea găgăuză să organizeze referendumul local la care ei au tot dreptul”, spunea Prizenko într-un video postat pe pagina sa de Youtube.

În prezent, Anatolii Prizenko se declară om de afaceri. Acesta organizează traininguri de dezvoltare personală și evenimente pentru promovarea brandului de cosmetice „Oriflame”. 

Prizenco a recunoscut pentru Cutia Neagră PLUS că a plătit deplasarea și onorariile provocatorilor care au pictat stelele lui David.

„AP: Acum nimeni (n.r. dintre participanți) nu mai vorbește cu mine. Noi ne-am certat atunci.

R:  Dar dumneavoastră ați fost organizatorul?

AP: Eu am spus. Atunci da! Sigur. Eu am dat toate aceste răspunsuri. Eu aș vrea să uit această istorie din viața mea. Eu acum trăiesc liniștit, lucrez și nu vreau ca acest episod să continue în viața mea”, ne-a spus Prizenko la telefon. 

Au fost plătiți să meargă la Paris

Anterior, într-un interviu pentru o televiziune franceză, Prizenko a declarat că s-a implicat în acest caz la solicitarea unui misterios David, membru al Asociației evreilor din Franța. Acesta a promis că va acoperi toate cheltuielile. Discuțiile au avut loc în limba rusă. Astăzi, Prizenko afirmă că este supărat pentru că a fost tras pe sfoară și nimeni nu i-a acoperit cheltuielile suportate. 

„AP: Un bărbat pe nume David m-a contactat și mi-a spus că are nevoie de două persoane care să facă graffiti. Mi-a spus că este o acțiune pașnică și că vom primi câte 250 € de persoană.

R:Cine este David? 

AP: Este o persoană cu care am comunicat pe TikTok. El s-a declarat ca reprezentant al unei organizații de apărare a evreilor din Europa, cu numele „Scutul lui David”, a declarat Prizenko pentru France TV.

Poliția moldovenească nu l-a interogat pe Anatolie Prizenko și nici pe celelalte persoane implicate în provocările de la Paris. „De fapt, toate aceste acțiuni nu au fost comise în R. Moldova și respectiv noi nu avem motiv să ne autosesizăm. Dar avem motiv să presupunem că toate aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu mult mai amplu de destabilizare a situației din R. Moldova. Noi nu am primit de la colegii din Franța o comisie rogatorie pentru a audia această persoană. La moment este prematur să ne expunem pentru că, posibil că urmează să primim o comisie rogatorie de la colegi și respectiv, la acea etapă persoana asta urmează a fi audiată”, crede șeful INI.

Veaceslav Valico - ghid și fotograf în Paris

În istoria cu Stelele lui David  mai apare un cunoscut personaj din R. Moldova,  Veaceslav Valico, asociat de mai mulți ani intereselor Rusiei în țara noastră.

În 2014, acesta a candidat la parlamentare pe listele blocului „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” din care făcea parte și Prizenko. Ulterior îl vedem în anturajul  guvernării lui Vladimir Plahotniuc. Iar în 2021, Valico a fost candidat independent la parlamentare, fiind susținut de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. 

În ultimii ani, Valico a prestat servicii pentru fugarul Ilan Șor. În vara anului 2022, îl vedem în calitate de organizator al unui concert în Piața Marii Adunări Naționale, cu rapperul rus Morgenstern. Tot acolo, Partidul Șor urma să organizeze un protest antiguvernamental, iar concertul ar fi fost o momeală pentru a ademeni mai mulți oameni la protest. În ultimul moment, rapperul rus s-a răzgândit să mai cânte la Chișinău. 

Întrebat la o emisiune Cutia NEAGRĂ despre banii cheltuiți pentru concert, Valico a părăsit studioul.

Și Valico, la fel ca și alți provocatori implicați în cazurile de la Paris, a participat la protestele organizate de Partidul Șor.

În 2021, Veaceslav Valico a fost plasat de autoritățile Ucrainei în lista persoanelor ce prezintă pericol pentru securitatea națională. 

În cadrul provocării de la Paris cu Stelele lui David, Valico a jucat rolul de fotograf și ghid. Pe 26 octombrie 2023, el a zburat în Franța împreună cu Alexandr Cocii și Galina Ghevcan și a fotografiat desenele aplicate de aceștia. 

„VV: Mi-au scris și mi-au propus să particip într-o acțiune civică în Franța. Eu am precizat ce este asta. Mi-au spus că este o acțiune pentru Israel. Eu am precizat detalii și ce va fi concret. M-au anunțat că va trebui de desenat simbolurile de stat „Stelele lui David” în susținerea evreilor în Franța. Tocmai începea persecutarea evreilor și eu am acceptat.

R: Cine v-a sunat?

VV: Nu, mi-au scris pe Telegram.

R: Cine v-a scris?

VV: Un om. Am început să comunicăm. Mi-a zis: „Veaceslav, eu v-am văzut pe TikTok. Mie îmi place poziția dvs civică. La noi coincid ideile”. Am zis: „Bine, poftim”.

R: O persoană total necunoscută?

VV: Absolut. Eu pe urmă am aflat că m-a recomandat Anatolii Prizenko.

Eu nu intru în detalii care nu-mi trebuiesc. Eu am avut o misiune concretă care mi-a fost pusă și eu am făcut-o. Eu am întâlnit oamenii la aeroportul din Chișinău. Am stabilit cine sunt. Am aterizat. Am ajuns. Ne-am cazat în hotel. Eu am avut sarcina să cumpăr un spray cu vopsea pe bază de cretă, iată așa un detaliu. Dar am fost în 3 locații în Franța și vopsea pe bază de cretă de tip spray nu era. Atunci am fost nevoit să cumpăr vopsea simplă de culoare albastră.

R: Dar șablonul pentru desen de unde l-ați luat?

VV: Șablonul era la băieți. Ulterior eu am cumpărat carton subțire și eu deja am tăiat toate celelalte șabloane.

R: Dar bani pentru a cumpăra cele necesare v-au transmis din timp? 

VV: Da, desigur! Mi-au transmis banii pentru drum, pentru bilete, pentru trai”, ne-a spus Valico.

"David" de pe Telegram i-a păcălit

Veaceslav Valico bănuiește că organizatorii acțiunii din Paris ar fi mizat din start pe faptul ca moldovenii să fie reținuți de autoritățile franceze. „Eu am impresia că primul grup trebuia să fie reținut. De ce? Pentru că primul punct, acolo unde noi am început să desenăm, ne-a fost dată indicația anume în acest grup. Au zis: „Duceți-vă anume acolo”. De ce anume acolo? Acolo e un perete mare și acolo trebuie de desenat. Când mergeam, ne-a întâlnit un arab, ora două noaptea. Zice: „Bună ziua! Aveți o țigară? Eu spun că nu fumăm. Alexandru aplică stelele: una, două, trei. Eu zic că ajunge. Nu, mai desenați. Unde? Acolo sunt 5,6,7 stele. Noi aveam așa presimțire că special ne țineau în acel loc ca să vină Poliția și să rețină acest grup. Când primul grup a fost reținut, eu am zis că merg acasă. Nu am cu cine lucra. Mi-au zis că trebuie să finisez lucrul. Așteaptă că va veni un alt grup. Peste două zile, sâmbătă, a venit alt grup, un băiat cu o fată. Și atunci am zis că eu singur fac ce trebuie, ale gun sector. Eu doar nu sunt locuitor al Parisului. Pur și simplu mergeam și unde vedeam pereți drepți, acolo desenam. Mai mult nimeni nu mi-a spus unde trebuie”, este de părere Valico.

Valico mai declară că i s-a promis un onorariu de 500 de euro după ce-și încheie misiunea la Paris, dar comanditarul nu i-a mai plătit banii. Cât despre aplicarea desenelor cu sicrie în Paris, Valico neagă orice tangență cu acest caz. „Tot ce știu eu despre acest incident, în consecință, este că tatăl unuia dintre cei reținuți s-a dus la Paris, a oferit acolo interviuri și partea franceză, pentru că eu comunic cu jurnaliștii francezi, care fac o paralelă a acestui om cu Șor. Asta e ceea ce mi-au povestit jurnaliștii francezi”, spune acesta.

Acțiuni provocatoare pentru a discredita Republica Moldova

Mihai Isac, expert în politică externă, consideră că aceste provocări din Franța au un dublu caracter. Pe de o parte, crede Isac, au scopul de a stimula apariția unor conflicte interetnice, iar de cealaltă parte, să discrediteze imaginea cetățenilor Republicii Moldova. „Am văzut propagarea unor elemente antisemite la nivelul societății franceze, care deja este afectată de conflictele interreligioase și interetnice, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu. Să nu uităm că în Franța locuiesc câteva milioane de persoane de religie musulmană și câteva sute de mii de religie iudaică. Pe lângă acest aspect particular intern francez, folosit și de radicalii francezi la alegerile europarlamentare din 9 iuni, avem și încercarea Federației Ruse de a folosi principiul “divide et impera” în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Crearea unei imagini proaste a diasporei în Occident ar ajuta intereselor geopolitice ale Federației Ruse”, crede Mihai Isac. 

"Legiunea Franceză recrutează"

Acțiuni de destabilizare care par să fie regizate din același punct de comandă au fost organizate nu doar la Paris, dar și la Chișinău. În majoritatea cazurilor este vizat statul francez, iar scopul ar fi să creeze panică în societate și să tensioneze relațiile dintre R. Moldova și Franța. 

La sfârșitul lunii aprilie, pe zeci de piloni din Chișinău, au fost lipite postere care anunțau că Legiunea Franceză recrutează soldați în R. Moldova. Pe afișe nu erau indicate date de contact. Imaginile au fost distribuite rapid pe mai multe pagini de Facebook și canale de Telegram, care anterior au promovat multe alte falsuri. 

Autoritățile au catalogat aceste acțiuni ca fiind parte a unei campanii de destabilizare. „Încă un fals grosolan tirajat. Oamenii legii investighează circumstanțele în care aceste afișe au fost răspândite în diverse locații și cum au fost lipite. Aceste campanii, cu ghilimelele de rigoare sunt organizate cu scopul de a induce frica în rândul populației”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului. 

Și Veaceslav Valico a distribuit un screen cu aceste postere pe pagina sa de Facebook. „Eu asta am distribuit împreună cu propriul comentariu. Eu am zis că nu cred că armata franceză face recrutări, mai degrabă cineva testează atfmosfera în societate pe ideea recrutării cetățenilor moldoveni într-o structură militară străină”, se apără Valico.

Mihai Isac consideră că aceste afișe fac parte dintr-un șir mai larg de sperietori rusești despre militarizarea și atragerea în Război a Republicii Moldova. „Astfel de moduri de a face propagandă în Republica Moldova au scopul de a crea o stare de iritare a populației, de naștere a unor sentimente antifranceze”, spune expertul.

Expertul crede că trebuie să ne așteptăm ca numărul știrilor false să crească în următoarea perioadă.

Recent, Valico a distribuit un nou fals legat de Franța. De această dată, moldovenii sunt speriați că autoritățile franceze intenționează să trimită în Republica Moldova 1500 de boschetari în timpul Jocurilor Olimpice care vor avea loc în curând la Paris. „Eu nu spun că cred în asta. Eu am distribuit ca un posibil scenariu, iarăși pentru a atrage atenția oamenilor”, ne-a spus Valico.

 Bulgarii care distrug bancomate la Chișinău

O acțiune provocatoare orchestrată din străinătate, după un scenariu ca în filme, a avut loc la Chișinău în această primăvară, cu o săptămână înainte de Paști. În noaptea spre 28 aprilie, zeci de bancomate au fost vandalizate, fiind stropite cu spumă poliuretanică.

Poliția a reușit să identifice făptașii - doi cetățeni bulgari, care au venit în R. Moldova cu câteva zile înainte la bordul unui avion de pe ruta Paris-Chișinău. Deși Poliția, le-a dat rapid de urmă, unul dintre bulgari a reușit să fugă prin vama Leușeni. Cel de-al doilea a fost reținut.

La audieri, bărbatul le-a povestit polițiștilor că au fost racolați în Franța de o persoană care le-a cumpărat biletele de avion, le-a rezervat hotelul și le-a plătit câte 1000 de euro să vină la Chișinău, fără să cunoască din timp ce urmează să facă. Ulterior au primit la hotel toate indicațiile. Într-un tufiș de pe malul râului Bâc, le-au fost lăsate două telefoane, două biciclete și tuburile cu spumă poliuretanică. Echipați cu toate acestea, cei doi au vandalizat bancomate ale mai multor bănci comerciale situate pe adrese care le-au fost comunicate prin mesaje telefonice.

Poliția nu a reușit să afle cine au fost organizatorii acestei provocări, dar analizează o posibilă conexiune cu actele de vandalism de la Paris. „Putem să presupunem că și acest caz are tangențe cu cazurile enunțate mai sus, dar o legătură clară între aceste cazuri nu avem constatată. De fapt, dvs aveți dreptate. Aceste acțiuni oricum au avut un impact negativ în societate. Probabil s-a intervenit la timp. Au fost identificate aceste persoane și nu au reușit să distrugă un număr mai mare de bancomate”, a declarat Arcadie Catlabuga.

Chiar dacă Poliția nu a anunțat atunci public despre vandalizarea bancomatelor,  pe o pagină de Facebook a apărut chiar a doua zi o postare în care scria că mai multe bancomate din Chișinău nu lucrează. Astfel, a fost lansată informația falsă că băncile ar avea probleme cu lichiditățile și cetățenii nu mai pot extrage bani. Mesajul avea scopul să provoace panică în societate în condițiile în care se apropiau sărbătorile de Paști și moldovenii își scot banii din rezervă.

Pagina de Facebook care a distribuit fake-ul se numea „Simple Overkill”, care până atunci promova aproape toate postările lui Veaceslav Valico. La finele lunii mai, pagina a dispărut, după ce compania „Meta” a anunțat că a șters mii de conturi de pe Facebook care dezinformau țintit publicul din R. Moldova. Pe 9 iunie, pe Facebook a fost creată o nouă pagină cu denumire similară „Simple Overkill 2” care la fel distribuie postările lui Valico. Totuși, acesta neagă că ar avea vreo legătură cu această pagină. „Eu nu am nicio legătură cu ea. Eu înțeleg ce se face. Este folosită resursa mea deschisă, videourile pe care eu le postez. Ei le distribuie, le promovează, oamenii se abonează la pagină și credeți-mă că ulterior pe această pagină va ieși o nouă știre incendiară. Și toți vor vorbi că este Valico”, crede Valico.

Atât anchetatorii francezi, cât și inspectorii de investigație din Moldova afirmă că există mai multe indicii care sugerează implicarea serviciilor rusești în provocările de la Paris și Chișinău. Ipoteza de bază, da este implicarea Federației Ruse în aceste acțiuni. Cunoaștem cu toții despre sumele de bani care sunt introduse pe diferite căi, inclusiv prin aeroportul Chișinău în R. Moldova. Aceste sume sunt folosite nu doar pentru finanțarea unui partid politic, dar sunt folosite inclusiv pentru acțiuni de destabilizare. Dar ceea ce am vorbit noi cu ceva timp în urmă face parte din acest scenariu. Toate acțiunile, inclusiv casa procurorului general, steaua lui David din Franța, inclusiv ultimul episod cu sicriile. Și nu în ultimul rând avem foarte multe cazuri de alerte cu bombă care la fel presupunem că fac parte din același scenariu de destabilizare a situației din Moldova, de a semăna panică în rândul populației, de a supraobosi organele de forță. Vă dați seama că la fiecare alertă cu bombă trebuie să intervii, nu poți să ignori și cumva suntem și testați cum reacționăm”, ne-a spus șeful INI.

Potrivit Radio France Internațional, moldovenii au fost prinși cum desenau cu vopsea neagră pe fațada clădirii în care își are sediul cotidianului Le Figaro. Au reușit să lase pe pereți șase imagini ce ilustrează avioane de luptă în formă de sicriu cu inscripția „Mirage pentru Ucraina”. Reținuți de jandarmi, moldovenii au declarat că pentru asta au fost plătiți cu o sută de euro fiecare. 

Imagini similare au fost observate, zilele trecute, și pe clădirea agenției France Presse din Paris. Nu este clar, însă, dacă și în acest caz autorii sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Fenomenul implicării moldovenilor în propaganda rusă din Franța, însă, cu siguranță există. De asta s-au convins colegii noștri de la Cutia Neagră PLUS. 

„Și la Paris și la Chișinău s-au întâmplat niște incidente. Aparent acte de huliganism, dar care au niște similitudini. De mai bine de jumătate de an lucrăm la niște investigații la a înțelege aceste cazuri izolate întâmplate la Paris și Chișinău. Ce am descoperit că ele de fapt sunt conectate între ele prin faptul că câțiva tineri din Republica Moldova, cei mai mulți dintre ei din stânga Nistrului, au fost implicați în organizarea unor provocări. Și care au fost plătiți de persoane necunoscute”, a vorbit realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, Mariana Rață.

Cât despre comanditari, toate drumurile duc... la Moscova. 

„Dacă ne referim la cazul Steaua lui David din toamna 2023, a fost stabilit organizatorul și comanditarul, cetățean al R. Moldova. Dacă vorbim de primul caz, casa procurorului general, atunci aceste persoane au acționat la comanda grupului Șor”, a declarat șeful Inspectoratului Național de Investigații, Arcadie Catlabuga.

Investigația întitulată „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris” se vede la „Cutia Neagră PLUS”, duminică începând cu ora 19:45.

Abonează-te la noul canal de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață”

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram