Război în Ucraina, ziua 133: Rusia amintește de armele sale nucleare. UE: Livrarea de gaz ar putea fi întreruptă complet

externe

Associated Press: Aproape 600 de persoane au murit în atacul asupra teatrului din Mariupol

04 mai 2022, ora 19:23
Distribuie:

O investigație a Associated Press a găsit dovezi că atacul asupra teatrului din Mariupol din 16 martie a ucis aproape 600 de persoane aflate în interiorul său în afara clădirii. Acesta este aproape dublu față de numărul de morți citat până acum, iar mulți supraviețuitori au spus că numărul este și mai mare în realitate, scrie HotNews.

Ancheta AP a recreat ceea ce s-a întâmplat în interiorul teatrului în acea zi pe baza relatărilor a 23 de supraviețuitori, salvatori și oameni familiarizați cu noua viață într-un adăpost antiaerian. AP s-a bazat, de asemenea, pe două seturi de planuri ale teatrului, fotografii și videoclipuri realizate în interior înainte, în timpul și după acea zi și feedback de la experții care au revizuit metodologia.

În timp ce sistemele de comunicații sunt picate, iar oamenii vin și pleacă în mod constant, cu amintirile încețoșate de traume, este imposibil de determinat un bilanț exact. Guvernul a estimat inițial că aproximativ 300 de persoane au murit și de atunci a deschis o anchetă pentru crime de război, potrivit unui document obținut de AP.

Jurnaliștii AP au ajuns la un număr mult mai mare prin reconstrucția 3D a planului clădirii revizuit în mod repetat de martori direcți, majoritatea din interiorul teatrului, care au descris în detaliu unde se adăposteau oamenii.

Toți martorii au spus că cel puțin 100 de oameni se aflau într-o bucătărie improvizată chiar în afara teatrului și niciunul nu a supraviețuit. Ei au mai spus că camerele și holurile din interiorul clădirii erau pline, cu aproximativ o persoană la fiecare 3 metri pătrați de spațiu liber.

Ancheta AP respinge, de asemenea, și afirmațiile Rusiei conform cărora, teatrul a fost distrus de forțele ucrainene sau a servit drept bază militară ucraineană. Niciunul dintre martori nu a văzut soldați ucraineni activând în interiorul clădirii și nicio persoană nu s-a îndoit că teatrul a fost distrus într-un atac aerian rusesc îndreptat cu precizie către o țintă civilă despre care toată lumea știa că este cel mai mare adăpost antiaerian din oraș, cu copii în el.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram