/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Război în Ucraina, ziua 131: Prognoză oficială privind sfârșitul războiului. Kievul anunță suma necesară reconstrucției

missing
foto simbol
04 iulie 2022, ora 17:56

​​Armata ucraineană și-a anunțat retragerea din Lisiciansk, oraș-cheie pe care încă îl controla în regiunea Lugansk, deschizând astfel calea forțelor Moscovei de a avansa spre Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea vecină Donețk. „Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lisiciansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat Zelenski.

UPDATE Șeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, estimează că războiul se va încheia, cel mai probabil în 2023, când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991, și vor recupera teritoriile. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat  publicaţiei  RBC-Ukraina.

UPDATE: Lituania a primit o dronă de luptă Bayraktar din Turcia, după ce sute de lituanieni au cotizat pentru a strânge banii necesari achiziţionării acestui dispozitiv pentru Ucraina, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Vilnius, relatează Reuters.

UPDATE Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că ar putea adopta măsuri de retorsiune asupra întregii Uniuni Europene din cauza deciziei Bulgariei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

UPDATE: Uniunea Europeana va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”. Potrivit premierului ucrainean, Denis Șmigal, costurile acestei reconstrucții sunt estimate la circa 750 de miliarde de dolari.

UPDATE: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.

„Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

UPDATE Lansatoarele moderne HIMARS primite de ucraineni de la americani pot trage salve câte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31. Un singur lansator costă peste 5 milioane de dolari și trage mai multe tipuri de rachete ghidate care pot lovi de la 30 pînă la 300 de km.

UPDATE Canada a fost prima țară occidentală care a legiferat posibilitatea de a confisca activele rusești sancționate pentru reconstrucția Ucrainei. Acesta este primul pas practic către confiscarea activelor rusești din străinătate și utilizarea pentru reconstrucție.

UPDATE Prețul petrolului rusesc va fi la aproximativ jumătate din prețul actual, a declarat premierul japonez Fumio Kishida.

UPDATE O jurnalistă și activistă din Peninsula Siberia a fost mutată într-un spital de psihiatrie, în timp ce așteaptă să fie judecată pentru publicarea de "știri false" despre armata rusă, au anunțat colegii acesteia de la publicația RusNews, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Portarul echipei naţionale de hochei pe gheaţă a Rusiei, Ivan Fedotov, a fost arestat şi trimis în Arctica pentru a efectua serviciul militar, de la care voia să se sustragă în plin conflict din Ucraina, au anunţat luni mai multe canale media, citate de AFP.

UPDATE Elita politică şi economică din Rusia aşteaptă „momentul potrivit” în vederea schimbării conducerii la Kremlin, un act posibil după două scenarii, spune şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.

UPDATE Guvernul de la Kiev l-a invitat din nou pe Papa Francisc să viziteze Ucraina și i-a cerut suveranului pontif să continue să se roage pentru poporul ucrainean, a spus un purtător de cuvânt al diplomației ucrainene, conform Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană a marcat o premieră în luna iunie – a importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA decât gaz prin conducte din Rusia. Se întâmplă în contextul în care, de când Rusia a atacat Ucraina, europenii depun eforturi mari să scape de dependența de resursele energetice rusești.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat luni ministrului Apărării Serghei Șoigu să continue ofensiva în Ucraina, după ce trupele au preluat controlul asupra întregii regiuni Lugansk.

UPDATE Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Şerpilor, după ce trupele ruseşti s-au retras din zonă săptămâna trecută, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. „Teritoriul a fost readus sub jurisdicţia Ucrainei", a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Sky News. Grănicerii ucraineni au publicat o fotografie de la fața locului:

UPDATE Rusia a început monitorizarea 24 de ore din 24 pentru detectarea exploziilor nucleare la un centru inaugurat recent, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, transmite agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters.

UPDATE Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte de un tribunal al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a făcut apel.

UPDATE Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se întreabă retoric de ce Sudia și Finlanda au fost acceptate în NATO, iar pentru Ucraina ușile au fost închise.

UPDATE Generalul american Tod Walters a predat luni în mod oficial comanda forțelor armate comune ale NATO din Europa compatriotului său general Christopher Cavoli, relatează Interfax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse şi separatiste pentru 'eliberarea' întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP, informează Agerpres.

UPDATE Cosmonauții ruși care au fost lăudați la începutul invaziei în Ucraina pentru că aveau uniforme în culorile steagului ucrainean s-au fotografiat acum cu steagul republicii autoproclamate Lugansk, relatează The Guardian.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin nu își va trimite felicitările omologului american Joe Biden de Ziua Independenței din acest an din cauza politicii „neprietenoase” a țării față de Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

UPDATE Franţa a suspendat printr-o decizie interministerială expulzările studenţilor străini refugiaţi din Ucraina, a anunţat luni guvernul de la Paris, prin intermediul AFP.

UPDATE Într-un interviu pentru agenția Reuters, Papa Francisc, 85 de ani, și-a exprimat speranța că va putea vizita Moscova și Kievul cât mai curând posibil.

UPDATE Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. Preţurile de consum au crescut cu 78,6% de la an la an în luna iunie, în condiţiile în care politica monetară neconvenţională a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi perturbarea importurilor de alimente şi energie din cauza războiului din Ucraina au avut un impact puternic. A fost cea mai mare creştere anuală din 1998 încoace, deşi rata a fost uşor sub prognoza de consens a analiştilor, de 80 la sută.

UPDATE O fostă balerină s-a alăturat forțelor armate ucrainene pentru a lupta cu rușii care au invadat Ucraina în februarie, potrivit Sky News. Balerina Lesia Vorotnyuk a lucrat la Opera Națională din Kiev.

UPDATE Principalul obiectiv al Rusiei în războiul din Ucraina va consta în eforturile de a cuceri toată regiunea Doneţk după ce a obţinut controlul deplin asupra Luhanskului, a declarat Serhii Haidai, potrivit Reuters. Şeful administraţiei civilo-militare din Luhansk se aşteaptă de-acum ca oraşele Sloviansk şi, în special, Bahmut să fie supuse unor atacuri intense în contextul în care forţele ruse se concentrează pe cucerirea întregului bazin carbonifer Donbas, format din regiunile Luhansk şi Doneţk. Rusia susţine că a cucerit regiunea Luhansk în totalitate în urma retragerii forţelor ucrainene din oraşul Lisiciansk, vizat de bombardamente neîncetate, potrivit Adevărul.

UPDATE Ministerul rus de finanțe anunță că va reduce cu peste 1,6 trilioane de ruble bugetul alocat programelor de stat în perioada 2023-2025 în contextul războiului din Ucraina și a problemelor cauzate de sancțiunile occidentale, relatează TASS. Este vorba de aproape 30 de miliarde de dolari americani, adică peste 27 de miliarde de euro.

UPDATE Andrei Guruliov, un aliat al lui Putin, sugerează că Rusia ar trebui să amenințe SUA cu rachete supersonice pentru a sili Occidentul să accepte condițiile Moscovei legate de Ucraina. Andrei Guruliov, un membru al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus, n. red.), a declarat că Moscova ar trebui să încerce să provoace o criză asemănătoare celei legate de rachetele cubaneze și să își poziționeze niște arme capabile să lovească Statele Unite în 5 minute.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhi Haidai, a declarat, luni, că armata Ucrainei continuă să controleze o mică parte din teritoriul regiunii estice Lugansk şi a subliniat că acest lucru le permite militarilor ucraineni să-și consolideze pozițiile în regiunea Donețk.

UPDATE La Lugano, în Elveția, începe, luni, o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei postbelice a Ucrainei – anunţă Guvernul de la Kiev, precizând că deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 14:30. La evenimentul de deschidere a conferinţei va participa online președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar fizic vor fi prezenţi premierul Denis Şmihal şi președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, potrivit Rador.

UPDATE Însăși Ucraina trebuie să decidă când să se așeze la masa de negocieri cu Rusia, partenerii occidentali nu vor împinge Kievul. Această opinie a fost exprimată de Președintele federal al Germaniei,  Frank-Walter Steinmeier, relatează Ukrinform.

UPDATE Japonia a anunţat, luni, că o fregată chineză a navigat în apele insulelor din Marea Chinei de Est administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing. De asemenea, mai multe agenţii de presă japoneze au menţionat şi trecerea unei nave militare ruseşti în aceeaşi zonă, relatează AFP.

UPDATE Guvernul Ucrainei a predat până în prezent cadavrele a peste 400 de militari ruşi căzuţi în luptă, iar Rusia ''le recuperează în secret'', evitând să o facă public pentru ca populaţia să nu vadă acest lucru, a declarat Irina Vereşciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locală, citată luni de EFE.

UPDATE Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite luni agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Anchetatorii proruși din autoproclamata Republică Populară Donețk (DPR) au anunțat că au alți doi cetățeni britanici au fost acuzați că au acționat ca „mercenari” pe frontul luptelor din estul Ucrainei. Este vorba de britanicii Dylan Healy și Andrew Hill. 

UPDATE Desfășurarea bazelor NATO în Finlanda și Suedia va pune în pericol locuitorii acelor orașe în care va fi localizată infrastructura militară, a declarat președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, relatează Interfax.

UPDATE Capturarea regiunii estice Doneţk este principalul obiectiv al armatei ruse, după victoria asupra oraşului Lisiceansk, se prezintă într-o evaluare a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, s-a întâlnit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, informează president.gov.ua, potrivit news.ro. „Peste 100.000 de sportivi ucraineni nu au posibilitatea de a se antrena. Sute de facilităţi sportive au fost distruse: acestea sunt atât infrastructuri mari, cât şi facilităţi din şcoli, universităţi şi cluburi”, a spus Zelenski

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a pregătit războiul împotriva Ucrainei cu cel puţin un an înainte de a-l declanşa şi a prezis că Putin va fi probabil capabil să menţină o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

UPDATE Rușii acuză Ucraina că a atacat cu rachete orașul de graniță Belgorod, într-un bombardament în care au murit trei oameni și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate, relatează Reuters.

UPDATE Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate suplimentare și va interzice importurile de aur rusesc, a declarat duminică, la Kiev, premierul australian Anthony Albanese.

UPDATE Analiştii militari şi cei în securitate naţională spun că eliberarea Insulei Şerpilor de sub ocupație rusă este un ajutor dat de ucraineni României, având în vedere că ruşii erau la doi paşi, cu tot cu pericolul aferent adus de sistemele de rachete şi de radare, care puteau lovi Gurile Dunării, Delta, municipiul Constanța sau Baza Mihail Kogălniceanu unde sunt şi militarii NATO. Rusia a pierdut Insula Șerpilor şi odată cu ea şi echipamente militare de aproape un miliard de dolari, iar din punct de vedere strategic victoria militarilor ucraineni vine, între altele, cu un puternic sprijin pentru viitoarele demersuri ale României de exploatare a zăcămintelor de gaze din zona economică exclusivă, potrivit Adevărul.

UPDATE Invazia rusă a curmat mii de vieți, însă a provocat și pagube materiale enorme. Războiul lansat de Vladimir Putin și Federația Rusă o costă deja 700 de miliarde de dolari pe Ucraina, arată o analiză a publicației Blick.

UPDATE Soldații ucraineni au respins asaltul inamicului în direcția Prudianka în regiunea Harkov. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează acest lucru pe Facebook. „În direcția Harkov, gruparea trupelor inamice, cu sprijinul aviației armatei, își concentrează eforturile pentru a restrânge acțiunile trupelor noastre și a le împiedica să intre în ofensivă. În direcția așezării de la Prudianka. Soldații ucraineni au suprimat cu hotărâre tentativa de asalt a inamicului”. Pentru a perturba sistemul de control și comunicare al Forțelor de Apărare, inamicul folosește în mod activ complexe de război electronic.

UPDATE Mai multe explozii au izbucnit concomitent în Donbasul ocupat. S-a întâmplat în trei orașe din regiunea Donețk - în Snijni, Torez și Khartsizk, relatează Unian. În Snijni, pe teritoriul unei uzine, au început explozii și un incendiu. Exploziile au început în noaptea de 4 iulie. Locuitorii din Snijni, au făcut fotografii și videoclipuri cu incendiul. O strălucire a apărut peste oraș, iar focul a fost încă vizibil la orizont mult timp.

UPDATE Forțele ruse au lovit luni dimineață la ora 4:00, o școală din Harkov în această dimineață, potrivit lui Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii. Nu au fost raportate victime. Oficialul ucrainean a mai spus că orașele și satele din regiunea Harkov, Izium și Bohodukhiv au fost lovite de rachete duminică. În urma bombardamentelor, au fost distruse clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri.

UPDATE Potrivit Reuters, care citează un document intern, Banca Europeană de Investiții (BEI), componenta de creditare a UE, propune o structură de finanțare similară celei din timpul pandemiei de Covid pentru a sprijini reconstruirea Ucrainei, cu investiții de până la o sută de miliarde de euro. Suma reprezintă jumătate din suma necesară urgent pentru nevoile imediate ale Ucrainei.

UPDATE Ca urmare a bombardării pe scară largă a orașelor Sloviansk și Kramatorsk din regiunea Donețk, efectuată de ocupanții ruși cu sisteme de salvare cu rachete, în special, a murit o familie cu un copil. Țintele inamicului erau clădiri rezidențiale, o cooperativă de garaje, o stație de filtrare și o societate de grădină, a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, potrivit Unian.

UPDATE Duminică, 3 iulie, 47 de ocupanți ruși și, în special, instalații de artilerie autopropulsată inamice și un obuzier au fost distruse în sudul Ucrainei. Pe pământ ucrainean au fost distruse și trei unități de blindate inamice, potrivit paginii de Facebook a comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE În regiunea Nikolaev, Forțele Armate ale Ucrainei au incendiat două depozite de muniții inamice. Rachete și lovituri aeriene au fost efectuate asupra depozitelor inamicului din raioanele Sniguriv și Baștan din regiunea Nikolaev, a relatat pe Facebook comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că este clar pentru „toți oamenii care nu sunt proști” din Rusia că Ucraina va câștiga și este doar o chestiune de timp și de a obține arme moderne. „Economia rusă se află în cea mai mare criză din ultimii 50 de ani. Lumea renunță la legăturile cu Rusia. Cuvintele colaps, deficit și sărăcie sunt cele care vor descrie viața Rusiei atâta timp cât acest stat își dorește să fie un stat terorist”, a remarcat președintele. El a amintit că ocupanții ruși au pierdut peste 35.000 de soldați în Ucraina.

UPDATE Banca Europeană de Investiții propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro, potrivit unui document consultat de Reuters.

UPDATE Jurnalistul rus Andrei Karaulov, un lăudător al lui Putin, susține că în urma războiul din Ucraina, turiștii ruși au de suferit în Europa. Potrivit acestuia, cetățenilor ruși li se scuipă în ceștile de cafea la restaurant.

UPDATE Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat se vor reuni luni, 4 iulie, în Elveția pentru a elabora un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de războiul pornit de Rusia pe 24 februarie, transmite CNN.

UPDATE Pe măsură ce linia frontului se apropie de orașul Sloviansk din estul țării, locuitorii și soldații se pregătesc pentru o invazie rusă iminentă, relatează Associated Press, citată de Al Jazeera. „Toată lumea știe că va fi o bătălie uriașă în Sloviansk”, a declarat pentru AP un soldat.

Un alt soldat, un contabil în vârstă de 23 de ani care s-a înrolat când a început războiul, a declarat că forțele ucrainene pur și simplu nu au armele necesare pentru a lupta împotriva arsenalului superior al armatei ruse. Separatiștii pro-ruși au cucerit și deținut orașul timp de trei luni în 2014, timp în care zeci de oficiali și jurnaliști au fost luați ostatici și au avut loc mai multe asasinate.

UPDATE Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni la Lugano, în Elveția, un amplu plan pentru a ajuta Ucraina pe termen scurt și lung.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat duminică seară, 3 iulie, că soldații săi se retrag din Lisiciansk, oraș-cheie din estul Ucrainei care de săptămâni se confrunta cu un violent asalt al trupelor ruse. „Pentru a proteja viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere” din oraș, a transmis într-un comunicat Statul Major al forțelor armate ucrainene, indicând „superioritatea multiplă” a armatei ruse în plan material.

UPDATE Rusia a anunțat că a preluat controlul deplin asupra Lisiciansk. Ministerul rus al Apărării a făcut anunțul duminică, după ce a declarat inițial că zona a fost încercuită.

UPDATE Fostul șef al armatei britanice, Lord Dannatt, a spus că ar putea apărea „negocieri semnificative” din cauză că Rusia să preia controlul asupra provinciilor Lugansk și Donețk. Comentariile sale au venit înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunțe că a preluat controlul deplin asupra Lisiciansk, ultimul bastion important ucrainean din regiune.

UPDATE Bombardamente puternice au avut loc în Sloviansk a cărui cucerire este un punct-cheie al planului rus de a controla întreaga regiune Donbas. Sloviansk este următorul oraș în ofensiva rusă spre vest în Donbas, după luptele acerbe pentru Severodonețk și Lisiciansk.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că reluarea negocierilor pentru a pune capăt războiului ar trebui să se facă abia după ce Kievul „va înțelege toate condițiile” puse de Rusia și va fi de acord cu ele. „Kievul trebuie să înțeleagă condițiile Federației Ruse, să fie de acord cu ele și să se așeze la masa negocierilor, să refacă documentul care a fost deja convenit în multe privințe”, a spus Dmitri Peskov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1, potrivit HotNews.

Război în Ucraina, ziua 130: Atac masiv la Sloviansk: 6 morți. Șoigu îi raportează lui Putin "eliberarea" Luganskului

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

26 aprilie 2024, ora 16:38

Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului. ISW mai scrie că Rusia s-a adaptat tehnologic la războiul electronic pe care îl duce Ucraina, iar dronele operate de forțele Moscovei pe linia frontului au devenit mai dificil de contracarat de trupele Kievului. În context, armata ucraineană a retras temporar tancurile de luptă Abrams M1A1, primite de la SUA anul trecut, potrivit unor oficiali militari americani.

Între timp, SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, la câteva zile după ce Congresul american a ieșit din blocajul care a durat jumătate de an şi a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează Reuters, informează News.ro. Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Dar trupele NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale, a adăugat oficialul.

UPDATE Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS, notează NewsWeek. Statele Unite sunt gata să anunțe unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar sub formă de contracte de armament, în special de rachete Patriot și NASAMS pentru Ucraina. Costul acestui pachet va fi de aproximativ șase miliarde de dolari, el va fi oferit în cadrul programului USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), în cadrul căruia guvernul american comandă noi arme de la producători. Potrivit publicației americane Politico, furnizarea acestui ajutor va fi anunțată oficial vineri, 26 aprilie, în cadrul unei reuniuni în format Ramstein. Pachetul va fi finanțat din legea recent adoptată privind asistența acordată Ucrainei de către Statele Unite.

UPDATE Primele arme oferite de Statele Unite în cadrul noului pachet de ajutor vor ajunge în Ucraina în câteva zile, a declarat într-o conferință de presă John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. El a notat că Statele Unite au stocuri mari în Polonia. „Sunt unele lucruri pe listă care pot ajunge în foarte scurt timp, în câteva zile… altele vor lua mai mult timp”, a declarat oficialul. Kirby a mai spus că pachetul anunțat include echipament esențial, scrie Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse înaintează spre Ceasiv Iar, însă nu vor reuși să cucerească localitatea foarte curând, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Căderea acestui punct important de pe front le-ar permite rușilor să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva localităților care formează o centură defensivă importantă a Ucrainei în regiunea Donețk. Chiar dacă succesele tactice determină forțele ucrainene să se retragă spre vest, înaintarea curentă a rușilor la nord-vest de Avdiivka nu pare să aibă importanță operațională pe termen scurt. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE Poliția britanică a anunțat vineri că cinci bărbați, printre care un cetățean britanic, au fost inculpați în legătură cu presupuse activități ostile statului, menite să aducă beneficii Rusiei, notează RFI.

UPDATE Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU) a raportat distrugerea unui elicopter militar rusesc Ka-32 pe aerodromul Ostafyevo din Moscova, notează NewsWeek. Serviciul de informații a raportat că aerodromul este deținut de Ministerul Apărării al Rusiei și este operat în comun cu compania Gazpromavia, care face parte din structura Gazprom PJSC.

UPDATE SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, săptămâna trecută, dintre care unele au fost desfășurate imediat și utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, a relatat New York Times.

UPDATE Trupele ruse presează pe toate fronturile, iar în ultimele 24 de ore au lansat patru rachete și 75 de lovituri aeriene asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate. 114 lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 110 localități din Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, scrie Spotmedia.

UPDATE  Armata rusă a afirmat vineri că a lovit un tren în regiunea ucraineană Doneţk (est) care transporta armament occidental livrat Kievului, un anunţ care a venit după o serie de lovituri asupra căilor ferate ucrainene, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației militare din Lugansk, Artem Lysohor.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai. Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un tribunal ucrainean a dispus vineri ca ministrul agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat. Acesta a fost acuzat cu privire la implicarea sa în achiziţionarea ilegală de teren aflat în proprietatea statului, în valoare de 7 milioane de dolari.

UPDATE Pemierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

UPDATE Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism, spre amuzamentul fostului campion mondial la șah, scrie Mirror.

UPDATE Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord, relatează TASS, citat de HotNews.

UPDATE După ce a fost amânat timp de jumătate de an din cauza luptelor interne între cele două partide din Congresul SUA, pachetul în valoare de 61 de miliarde de dolari de ajutor militar extrem de necesar a fost în sfârșit promulgat de președintele american Joe Biden, ceea ce arată că aliatul vital al Kievului va continua să sprijine Ucrainei împotriva invaziei ruse, cel puțin pentru moment. Dar întârzierea de șase luni a permis forțelor Moscovei să exploateze sistemul de apărare antiaeriană slăbit al Ucrainei, cu un efect devastator, scrie, într-o analiză, publicația rusă independentă The Moscow Times. Chiar dacă ajutorul promis din partea SUA și a Europei este trimis rapid, este posibil ca acesta să nu ajungă pe linia frontului decât peste câteva săptămâni, oferind Rusiei o fereastră de oportunitate de care ar putea profita.

UPDATE Dacă la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majoritatea covârșitoare a statelor a sprijinit condamnarea agresiunii de către Adunarea Generală a ONU și cererile de încetare imediată a operațiunilor militare și de retragere a trupelor rusești din Ucraina, situația este acum foarte diferită, notează Adevărul. Acest lucru nu a fost facilitat atât de mult de eforturile diplomaților ruși, cât de lipsa unei strategii clare din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite. Aceștia au dat dovadă de o politică extrem de prudentă și, sincer, slabă în ceea ce privește limitarea Rusiei și stoparea agresiunii sale, scrie în Moscow Times Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a înfruntat pe Vladimir Putin și a condamnat invadarea Ucrainei.

UPDATE Rusia ar avea dificultăți în a-și susține invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, relatează Sky News. Antony Blinken – vorbind la Beijing în urma discuțiilor cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi – a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri într-un discurs ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară.O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe fundalul arestării adjunctului său Timur Ivanov, după cum scrie publicația pro-rusă „Kremlin Snuff Box” pe Telegram. Pregătirea unei ofensive de către Forțele Armate Ruse nu este un mare secret. Trupele lui Putin vor încerca să împingă frontul în direcția Sumi și Harkov.Potrivit canalului de Telegram, și armata ucraineană se pregătește pentru astfel de acțiuni, iar succesele invadatorilor vor depinde de cantitatea de resurse pe care o alocă. Surse apropiate șefului Ministerului rus al Apărării spun că este necesar să se efectueze mobilizarea, recrutând încă cel puțin două sute de mii de oameni, iar cu cât acest lucru se va face mai repede, cu atât mai bine pentru invadatori, scrie Ziare.com.

UPDATE Germania asigură că bărbații ucraineni nu vor fi privați de statutul de refugiat în țară, în ciuda deciziei Ucrainei de a suspenda temporar serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani aflați în străinătate. Decizia Germaniei vine în contextul în care Ucraina încearcă să îi aducă în țară pe acei ucraineni din străinătate și să îi trimită pe front, totul după ce armata de la Kiev a rămas fără forțe de luptă. Polonia, în schimb, a anunțat că este pregătită să ajute Ucraina să-și „recupereze” cetățenii de sex masculin de vârstă militară, a declarat miercuri ministrul Apărării, Władysław Kosinyak-Kamyș, potrivit Știripesurse.

UPDATE Serghei Mingazov, un jurnalist al redacției Forbes din Rusia, a fost reținut sub suspiciunea de răspândire de „informații false” despre armata rusă, a anunțat vineri revista, potrivit Reuters.

UPDATE A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie Politico, citat de News.ro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina. Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El Pais. Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, notează publicaţia spaniolă.

UPDATE NATO s-a antrenat în dislocarea rapidă a trupelor pe teritoriul României, notează Mediafax. Corpul de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfăşurat, în perioada 15-24 aprilie, exerciţiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria şi România, precum şi de a verifica sistemele de comunicaţii şi informatică, anunţă MApN.

UPDATE 80% din ajutorul american pentru Ucraina și Israel va fi cheltuit în SUA sau pentru armata SUA. Din cele 95 de miliarde de dolari pe care congresul american le-a aprobat pentru Ucraina, Israel și zona Pacificului, în special Taiwan, 57 de miliarde nici nu vor părăsi teritoriul SUA, arată o analiză Washington Post.

UPDATE Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum, a declarat joi un oficial american, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Dronele de spionaj americane și-au împărțit responsabilitățile între Marea Neagră și Mediterană, notează Adevărul. Conform itamilradar.com, evoluțiile înregistrate în ultimele săptămâni arată faptul că dronele americane de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și-au împărțit zonele de responsabilitate. Astfel, în timp ce dronele RQ-4B ale Forțelor Aeriene zboară preponderent în zona Mării Negre, cele de tip MQ-4C operează în Marea Mediterană.

UPDATE Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime, transmite Reuters. Potrivit publicaţiei spaniole, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete, dar îi va furniza proiectile Kievului.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat vineri arestarea a două persoane suspectate că s-au deghizat în mecanici pentru a se deplasa în nord-estul Ucrainei, a repera poziţii militare şi a transmite apoi informaţiile respective Rusiei în vederea bombardării, relatează AFP. Potrivit sursei citate, forţele ruse ar fi însărcinat aceste persoane să identifice poziţiile liniilor defensive ale armatei ucrainene din apropiere de Harkov, al doilea mare oraş ucrainean, care a devenit în ultimele săptămâni o ţintă predilectă pentru forţele ruse. Potrivit SBU, „ocupanţii contau pe utilizarea bombelor aeriene ghidate foarte puternice” contra acestor „fortificaţii”. Cei doi suspecţi „au călătorit singuri în regiune şi s-au dat drept mecanici privaţi, înregistrând în secret amplasarea trupelor ucrainene şi a liniilor de apărare”, a indicat SBU. Ulterior, ei ar fi transmis aceste informaţii unui prieten în zona ocupată şi s-au alăturat „forţelor speciale ruse”. SBU a precizat că a aflat de acest proiect şi a reuşit oprirea lui în „stadiul său iniţial”, fără a indica perioada în care s-au produs faptele. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de înaltă trădare, infracţiune pentru care pot primi închisoare pe viaţă.

UPDATE Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka urmăresc să exploateze oportunitățile de câștiguri tactice, în timp ce operațiunea ofensivă rusă de cucerire a Ceasiv Iar oferă forțelor rusești perspective imediate de progrese semnificative din punct de vedere operațional. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina în prezent, dar Kievul depune eforturi pentru a răspunde altor cerințe de luptă - în primul rând provocările legate de forța de muncă și extinderea bazei sale industriale de apărare. ISW precizează că forțele rusești aduc în teren drone adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic în sectoare critice ale liniei frontului, probabil în încercarea de a valorifica noile capacități tehnologice pentru a exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

UPDATE În noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Marii Britanii vor fi incluse bombe aviatice cu ghidaj laser, modelul Paveway IV, o armă de ultimă generație. Aceste informații sunt prezentate de Business Insider, cu referire la Ministerul Apărării al țării. Fondatorul Centrului de Inițiativă Europeană pentru Reziliență, Serghei Sumlenîi, afirmă că principalul scop al acestor arme va fi sistemele antiaeriene rusești, radarele, depozitele și centrele de comunicații. De asemenea, bombele aviatice pot concura cu bombele planificate de Rusia, cu ajutorul cărora invadatorii străpung apărarea armatei ucrainene. El este convins că în operațiunile similare împotriva ocupanților, bombele Paveway vor fi deosebit de eficiente în combinație cu alte arme de mare precizie.

UPDATE Ucraina a retras deocamdată tancurile de luptă Abrams furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, din cauza amenințărilor cu drone rusești care a făcut prea dificilă operarea acestora fără a fi detectate sau fără a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press. SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

UPDATE Numărul dronelor folosite de forțele rusești pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, a relatat joi publicația Ukrainska Pravda, citând surse militare confidențiale. Sursele din cadrul Statului major general al Armatei ucrainene citate de publicație au declarat că eforturile trupelor ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice au devenit tot mai puțin eficiente pe măsură ce forțele Moscovei s-au adaptat la schimbările tehnologice.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram