Platforma compensatii.gov.md, pe care cetățenii se vor înregistra pentru a le fi determinată categoria de vulnerabilitate energetică, ar putea fi lansată la începutul săptămânii viitoare. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, invitat în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8. Potrivit acestuia, în ședința Guvernului din 5 octombrie, ar urma să fie aprobată o hotărâre în acest sens.
„În ședința de Guvern, este prevăzut să votăm hotărârea de guvern pentru procedura de stabilire a categoriilor de vulnerabilitate energetică și conceptul sistemului informațional.
Sistemul informațional este în pregătire și este în faza finală de testare, el nu poate fi lansat cât nu există cadru legal pentru acest sistem. Cadrul legal va fi aprobat mâine, sper joi să fie publicat în Monitorul Oficial ca noi să putem lansa după ultimele testări pe care le vom face în weekend, la începutul săptămânii viitoare, să putem lansa înregistrarea familiilor pe platforma online”, a declarat Marcel Spatari.
Familiile vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra pe platforma online. Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie.
Pe site, fiecare va introduce date despre membrii familiei, identificați prin IDNP, codul de identificare al contorului și venitul mediu lunar pentru ultimele 6 luni.
„Formularul este destul de simplu, colectăm date strict necesare pentru a afla cât de vulnerabilă din punct de vedere energetic este gospodăria. Pentru asta trebuie să identificăm membrii familiei, vor fi identificați prin IDNP.
De asemenea, trebuie să identificăm fiecare punct de consum, fiecare gospodărie va putea introduce codul identificator al contorului sau scris în factură pentru energia electrică, gazele naturale și eventual, dacă este conectată la încălzire centralizată, pentru energia termică. Aceste coduri se vor introduce în formular.
De asemenea, membrii gospodăriei vor declara veniturile pe care le au, prin interoperabilitatea sistemelor informaționale, sistemul vulnerabilitate va extrage datele de la FISC, CNAS și va compara veniturile cunoscute de stat cu cele declarate de gospodărie, și va lua în calcul veniturile mai mari”, a explicat ministrul.
În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total, dar și alte criterii.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md