Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

04 octombrie 2022, ora 21:09

Suntem în ziua cu numărul 223 a războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina. Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson. Forțele ucrainene au străpuns apărarea Rusiei în sudul țării, extinzându-și în același timp ofensiva rapidă în est, recucerind tot mai mult teritoriu în zonele anexate de Moscova și amenințând liniile de aprovizionare a trupelor rusești.

UPDATE Statele Unite au declarat astăzi că nu există niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare, relatează Reuters, în pofida luărilor de poziţie ale lui Vladimir Putin, scrie Mediafax.

UPDATE În cel mai bun caz, utilizarea armelor nucleare ar îngheța liniile frontului în poziția lor actuală și ar permite Kremlinului să își păstreze teritoriul ocupat în prezent în Ucraina, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, citată de New York Times. În ciuda amenințărilor sale cu armele nucleare, președintele rus Vladimir Putin descoperă acum ceea ce Statele Unite au concluzionat cu ani în urmă, cred oficialii americani. Și anume că armele nucleare de mici dimensiuni sunt greu de folosit, mai greu de controlat și în general reprezintă mai degrabă un instrument de teroare și intimidare decât o armă de război, scrie Libertatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a semnat un decret privind nulitatea actelor legislative ruse privind recunoaşterea independenţei şi includerea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson în Federaţia Rusă, notează Mediafax.

UPDATE Până nu veţi rezolva problema cu cine a început acest război fără sens împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi, unul după altul, devenind ţapi ispăşitori”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic, cerându-le generalilor ruşi să „rezolve problema Putin”, scrie Mediafax.

UPDATE "Veți vedea o prăbușire generală a RuAF (armata rusă), o schimbare a puterii la Moscova și o înțelegere care implică predarea Crimeei. Sau, ucrainenii pur și simplu o vor lua", spune, printre altele, expertul Mike Martin, într-o postare pe Twitter. Profesorul spune că un factor decisiv în împlinirea scenariului este "modul în care politica internă rusă absoarbe această înfrângere catastrofală". Martin sugerează că Putin nu poate depăși șocul pe care informația pierderii războiului o va produce la Moscova.

UPDATE Vladimir Putin poate deveni „destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS.

UPDATE Forțele ucrainene au recuperat orașele Davîdîv Brid și Velika Oleksandrivka din Herson, regiune aflată în sudul Ucrainei, a confirmat marți Ministerul ucrainean al apărării, potrivit CNN.

UPDATE Al doilea iaht ca mărime al președintelui rus Vladimir Putin, evaluat la 140 de milioane de dolari, a fost zărit în largul coastei Estoniei, la mai bine de şapte luni de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, potrivit Forbes, scrie News.ro.

UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut marţi dimineaţă o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat un oficial de la Casa Albă. SUA se pregătesc să anunţe încă un pachet de asistenţă pentru Ucraina, în valoare de 625 de milioane de dolari, pachet care include încă patru sisteme de rachete HIMARS (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate), precum şi muniţie suplimentară pentru sistemele de artilerie Howitzer, informează CNN, scrie Rador.

UPDATE Vladimir Putin a demonstrat până acum că este un lider „relativ rațional”, astfel încât Occidentul trebuie să-l facă să înțeleagă, fără dubii, că folosirea armei nucleare în Ucraina ar însemna costuri mult mai mari decât avantaje, spune expertul în securitate europeană Iulia Joja.

UPDATE Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei, transmite dpa. O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ale ONU.

UPDATE Domnia președintelui rus Vladimir Putin este acum "mai aproape de sfârșit", a declarat un oficial rus care riscă, în prezent, să fie recrutat în baza decretului de mobilizare parțială parafat de liderul de la Kremlin. Dmitri Baltrukov, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre numeroșii deputați municipali pentru Smolninskoe din Sankt Petersburg care au făcut apel luna trecută la parlamentul țării pentru a-l înlătura pe Putin de la putere pe fondul războiului din Ucraina.

UPDATE Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tolstoi, se declară încrezător în înaintarea armatei ruse în Ucraina, care „va cuceri Kievul”, dar consideră că nu este nevoie de folosirea armei nucleare în Ucraina.

UPDATE Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea a provocat unul dintre cele mai masive și rapide valuri de emigrare din Federația Rusă. Aproximativ 1 milion de oameni au părăsit țara în două săptămâni. Publicația Forbes a dat aceste informații, citând surse din Kremlin. „ Aproape 1 milion de oameni au părăsit Rusia de la începutul mobilizării”, a declarat pentru Forbes o sursă familiarizată cu politica Kremlinului.

UPDATE Al doilea superiacht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost văzut din nou, la peste 7 luni de când a dispărut din Germania, la începutul invaziei ruse în Ucraina. Iahtul, cunoscut până acum ca Graceful, lung de peste 81 de metri și în valoare de 119 milioane de dolari, a fost observat în largul coastei Estoniei, relatează Forbes.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Moldova dacă ţara nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată până pe 20 octombrie. De asemenea, a spus că îşi rezervă dreptul de a-şi anula contractul de furnizare de gaze cu Moldova în orice etapă în ceea ce priveşte datoriile istorice ale Republicii Moldova.

UPDATE Pentru oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, războiul a început nu în 2022, ci în 2014, când o parte din Donbas și Crimeea au fost ocupate de Rusia, iar uzinele metalurgice, întreprinderile în domeniul energiei, telecomunicațiilor și foarte multe imobile au ajuns în mâna rușilor, scrie publicația „Ukrainska Pravda” (Adevărul Ucrainean) de la Kiev, analizând principalele pierderi ale miliardarului cauzate de invazie. Până la 24 februarie 2022 oligarhul credea în negocieri ca fiind cea mai eficientă metodă de a atinge pacea în estul Ucrainei. După ce Kremlinul a luat decizia să invadeze Ucraina, Rinat Ahmetov a declarat deschis că „Putin este un criminal de război, iar Rusia - un stat agresor”. Din cauza Rusiei, Ahmetov a pierdut o mare parte a averii sale. La începutul anului, Forbes a scris că Ahmetov are 13,7 miliarde de dolari. Însuși oligarhul susține că, în urma războiului, el a pierdut zeci de miliarde, notează Libertatea.

UPDATE Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling. „Va fi o bătălie dificilă pentru Ucraina, deoarece, chiar și pentru a ajunge în peninsulă, sunt doar câteva căi spre teritoriu ce trec peste mai multe insulițe. Așadar, din punctul de vedere al unui război convențional, va fi dificil. Când au invadat Crimeea, în 2014, rușii au folosit flota și forțele speciale. Iar ucrainenii nu au acum flotă”, a declarat Hertling în cadrul unei conferințe organizate de Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

UPDATE Propaganda rusă răspândește cea mai mare teorie a conspirației și anume faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor, iar principala resursă a taberei adverse o reprezintă informațiile, potrivit Adevărul.

UPDATE Una dintre cele mai mari vedete ale Rusiei, Alla Pugaciova (73 de ani) s-a dezlănțuit împotriva regimului Putin şi a războiului din Ucraina. E drept că după ce a ajuns în siguranţă cu întreaga familie în Israel, scrie Antena3.

UPDATE Militarii ucraineni au arborat steagul Ucrainei în satele Davidiv Brid și Starosillia, din regiunea sudică Herson – a anunţat, marţi, deputatul ucrainean Roman Lozinski. Acesta a postat pe Facebook o înregistrare video cu momentul arborării drapelului ucrainean, notează Rador.

UPDATE De luna viitoare, locuitorii teritoriilor ucrainene eliberate de sub ocupaţie rusă vor primi câte 2.200 de hrivne (61 de euro) – a anunţat ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereșciuk, notează Rador.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) transmite că, în cadrul pseudoreferendumurilor organizate în teritoriile ucrainene temporar ocupate, invadatorii ruși au numărat chiar și "voturile" celor plecați din localitate.

UPDATE 24 de deputați municipali din Republica Başkîrkostan participă la operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, a anunţat, marți, serviciul de presă al Adunării de Stat Kurultai a Republicii Başkîrkostan.

UPDATE După ce miliardarul Elon Musk a făcut, luni, mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, Kremlinul a oferit marți o primă reacție, spunând că  „inițiativa” celui mai bogat om din lume „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina. 

UPDATE Comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat că în contextul crizei cu Rusia, Comisia Europeană se pregătește pentru potențiale cazuri de întrerupere a alimentării cu electricitate în state din cadrul Uniunii Europene în cursul acestei ierni.

UPDATE Kremlinul a transmis marţi că „operaţiunea militară specială” a armatei ruse în Ucraina nu se va termina dacă Kievul respinge în continuare negocierile, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret ce declară „imposibile” negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi se declară dispus „la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Numărul infracțiunilor, incluzând violuri și crime, a crescut în zonele din Belarus care găzduiesc recruți ruși aduși recent pentru a fi pregătiți pentru războiul din Ucraina, relatează postul „24 Kanal”, preluat de „Zerkalo Nedeli”.

UPDATE După refuzul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a negocia cu omologul său rus, Vladimir Putin, Kremlinul a anunţat că intenționează să aștepte o schimbare de poziție sau pe un nou președinte al Ucrainei, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

UPDATE Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării spune că, în ultimele săptămâni, 2.000 de soldaţi ruşi au cerut să se predea, a declarat la televizor reprezentantul serviciilor de informaţii militare, Andrei Yusov, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Kremlinul a afirmat, marţi, că nu doreşte să ia parte în retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia se pregăteşte să îşi demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul său cu Ucraina.

UPDATE Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de energia rusă, își propune să elimine importurile de gaze rusești până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marți ministrul tehnologiei și industriei, Laszlo Palkovics.

UPDATE Peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în armata rusă după anunţarea unei mobilizări ”parţiale”, la 21 septembrie, la război, în Ucraina, anunţă marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP.

UPDATE Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, comentează ministrul lituanian al Apării pe tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.

UPDATE Rusia a amendat marţi TikTok pentru că nu a şters conţinut ce încalcă legile ruse privind "propaganda LGBT" şi serviciul de streaming Twitch pentru găzduirea unui interviu video cu o personalitate politică ucraineană despre care Moscova a spus că conţinea informaţii "fake", relatează marţi Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a aprobat o decizie adoptată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională de la Kiev ca răspuns la "încercarea Rusiei de a anexa teritorii ale Ucrainei". "Se constată imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin", se arată în decretul prezidenţial publicat, marţi, de Biroul Preşedintelui Ucrainei, informează Rador.

UPDATE „Nu am văzut niciun indicator sau activitate care să ne pară ieșită din comun. Nu am văzut activități care să fie în afara celor obișnuite pentru genul de activități care sunt desfășurate de aceste elemente ale forțelor strategice rusești”. Comentariile sale vin după ce ziarul italian La Repubblica a scris că serviciile de informații ale NATO ar fi avertizat aliații cu privire la un posibil test al Rusiei cu torpila Poseidon, care poate fi dotată cu o încărcătură nucleară. Oficiali din Ucraina au calificat aceste informații drept manipulatoare și a făcut apel la evitarea răspândirii de dezinformări.

UPDATE „În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat președintele de la Minsk, Alexandr Lukașenko, potrivit TASS, preluat de HotNwes.ro.

UPDATE Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile, potrivit Adevărul.

UPDATE Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, le-a declarat reporterilor că nu este esenţial pentru partea rusă faptul că țările occidentale nu recunosc intrarea în componenţa Federației Ruse a unor noi regiuni, dar, în opinia sa, ar fi mai corect dacă și-ar da seama de noua realitate, relatează Agenţia de presă RIA, notează Rador.

UPDATE Rușii sunt trimiș pe frontul din Ucraina fără pregătire militară, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, o spune unul dintre soldați, într-o mărturie chiar pentru agenția de presă rusă Ria Novosti, oficiosul Kremlinului, notează B1.

UPDATE Producătorul american de cipuri Nvidia a anunţat luni că îşi încetează toate activităţile din Rusia şi că le oferă angajaţilor de acolo opţiunea de a-şi continua activităţile în cadrul companiei în alte ţări, transmite Reuters.

UPDATE Veteranii militari ruși critică public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezerviștilor. Susțin public că oamenii sunt păcăliți de propagandă și sunt convinși că războiul nu poate fi câștigat. "Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile mâini. Acum, acest idiot a intrat în război cu întreaga lume", a spus unul dintre el pentru The Moscow Times, notează Digi24.

UPDATE Tot mai mulți cetățeni moldoveni vor să revină acasă din Federația Rusă, susține ministrul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. 

UPDATE Coreea de Nord susține anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, susținând că, astfel, se respectă dorința locuitorilor din respectivele teritorii. Anunțul a fost făcut de către Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre votanți au decis, în cadrul referendumurilor, alipirea la Rusia.

UPDATE Miss Crimeea 2022, Olga Valeeva, a fost amendată de justiția rusă cu 40 de mii de ruble după ce a cântat, împreună cu o prietenă, o melodie ucraineană. De asemenea, ea a fost și forțată să își ceară scuze public.

UPDATE Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Evgheni Ivanov.

UPDATE Timp de aproape o mie de ani, babele de pe Muntele Kremenț au vegheat orașul ucrainean Izium. Acestea au devenit victime ale invaziei Rusiei în Ucraina, relatează The Telegraph. Cel puțin una dintre aceste statui, care datează din 900 și 1300 d. Hr, a fost distrusă, iar altele au suferit pagube în timpul luptelor aprige care au avut loc în primăvară. Una dintre acestea, care a fost complet distrusă, pare să fi fost victima unui obuz care a lăsat în urmă un crater la câțiva metri distanță. Un militar ucrainean care a vizitat cetatea, duminică, a afirmat că pagubele au fost făcute de artileria rusă la începutul războiului în timpul atacului lor asupra orașului, notează Adevărul.

UPDATE În urma înfrângerilor catastrofale suferite de armata rusă, propaganda Kremlinului nu mai poate ascunde adevărul și recunoaște că armata rusă are mari dificultăți. Mai mult, presa rusă identifică mai multe cauze ale eșecului pe frontul din Ucraina. Este vorba despre calculele greșite ale liderilor militari, subestimarea inamicului și problemele sistemice cu comunicațiile, notează B1.

UPDATE Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de externe, James Cleverly, într-un discurs pe care urmează să îl susţină marţi în faţa conferinţei anuale a Partidului Conservator, relatează AFP.

UPDATE Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat și în provincia Herson din sudul țării, eliberând totodată și noi zone din estul țării, relatează agențiile internaționale de știri, notează Adevărul.

UPDATE Marea Britanie avertizează că Rusia ar fi capabilă de un atac asupra sateliților de comunicații și a sistemelor GPS. Atenționarea vine după ce francezii au anunțat că s-a produs un atac cibernetic major, vizați fiind sateliții ce furnizau servicii Europei, inclusiv Ucrainei. Un astfel de atac al Rusiei asupra sistemelor GPS ar putea perturba sistemele de navigație prin satelit, provocând probleme atât pentru civili, cât și pentru forțele de securitate, ducând la un adevărat haos. Avertismentul vine de la amiralul Marinei britanice, Sir Tony Radakin.

UPDATE Ucraina este pregătită să se alăture Spaniei şi Portugaliei într-o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, relatează ziarul The Times, citat de Reuters.

UPDATE Europarlamentarul Victor Negrescu anunță finanțarea a trei proiecte pilot, printre care unul pentru crearea unui sistem privind găsirea și protecția copiilor ucraineni dispăruți în timpul războiului.

UPDATE Un pensionar ucrainean care și-a pierdut picioarele îi sfidează pe ruși participând la rezistența în teritoriile ocupate. El a strâns bani pentru armata ucraineană și a participat la protestele din Herson, potrivit Reuters, anunță Mediafax.

UPDATE Dmitri Rogozin, fostul șef al programului spațial rusesc și unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, a reacționat la mesajul miliardarului american Elon Musk, care a scris pe Twitter un mesaj în care cerea ucrainenilor să cedeze Crimeea rușilor. Rogozin spune că Musk a făcut afirmațiile respective pentru că urmează să lanseze un zbor SpaceX, companie deținută de miliardarul american, la bordul căreia va zbura o rusoaică. „Asta poate face o rusoaică cu un american”, a scris ironic Dmitri Rogozin, pe Telegram, scrie Digi24.

UPDATE Ping-pong de replici dure între președinția ucraineană și miliardarul american Elon Musk. Acesta a scris într-o postare că peninsula Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014, ar trebui să
rămână a Rusiei. Replica lui Zelensky nu a întârziat. Acesta a postat pe Twitter un sondaj cu întrebarea: „Care Elon Musk vă place mai mult?” și două variante de răspuns: „Cel care sprijină Ucraina” sau „Cel care sprijină Rusia”. În primele 20 de minute de la postare, sondajul a adunat peste 267.000 de
voturi, iar peste 90% dintre respondenți au optat pentru Musk care susține Ucraina. 

UPDATE Și consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleac a reacționat. Acesta l-a acuzat pe miliardarul american că încearcă să legitimeze pseudo-referendumurile care au avut loc sub amenințarea armei, cu persecuții, execuții în masă și tortură. 

Polemicile au început după ce aseară miliardarul american a publicat pe Twitter patru propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, îndemnându-și urmăritorii să voteze. Mulți însă l-au criticat aspru pentru că susținut poziția lui Putin în privința Crimeei. După un val de critici, Musk a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

UPDATE Nava cu ajutoare umanitare franceze pentru Ucraina, care urma să ajungă, marţi, în portul Agigea, nu va mai sosi în ziua stabilită, din motive obiective, informează Ambasada Franţei.

UPDATE Jucăriile multicolore de pe rafturile magazinelor din Rusia pot părea familiare, dar logo-urile strălucitoare în roşu şi galben ale Lego au dispărut, fiind înlocuite de Mir Kubikov, sau World of Cubes, transmite Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană se confruntă cu "riscuri fără precedent" privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să instruiască până la 15.000 de militari ucraineni, scrie luni revista germană Der Spiegel, citată de Reuters.

UPDATE Statele Unite și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022. Dar o singură industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear. El deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului, iar SUA și țările din Europa sunt încă dependente de acest combustibil.

UPDATE Partea rusă nu intenționează încă să introducă vize pentru cetățenii Ucrainei, a declarat, luni, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii, adjunctul ministrului rus de externe, Evgheni Ivanov.

UPDATE De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, din 24 februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au pus sancțiuni care să îi vizeze pe miliardarii ruși, care își ascund averile. Acum, în Marea Britanie, prințul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al țării, ar putea fi investigat de Ministerul de Externe de la Londra sub acuzația de a-l fi ajutat pe fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici și pe alți oligarhi ruși să evite sancțiunile occidentale.

UPDATE Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război, arată o anchetă comună Associated Press și PBS "Frontline".

UPDATE Un britanic care a fost luat prizonier și torturat de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina a spus că a privit cu oroare în timp ce soldații ruși au aruncat în aer copiii dintr-un loc de joacă din Irpin, dar că nu ar ezita niciun moment să se întoarcă pe linia frontului.

UPDATE Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat luni, 3 octombrie, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt „consumatoare de timp” şi că demersurile trebuie făcute la fel ca în cazul altor țări. El a subliniat însă că Ucraina trebuie sprijinită ca să reziste în războiul declanșat de Rusia acum 7 luni.

UPDATE Trupele ucrainene au străpuns poziţiile ruseşti de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraş strategic deţinut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

UPDATE Vladimir Putin vrea să arate că este dispus să folosească arme de distrugere în masă. NATO ar fi avertizat țările membre că Rusia pregătește un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, potrivit The Times.

UPDATE Oficialii pro-ruşi au recunoscut că forţele guvernamentale ucrainene au obținut câștiguri teritoriale semnificative în ultimele două zile, în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Recâștigarea Hersonului ar fi o victorie majoră pentru Kiev, informează Rador.

UPDATE Forțele ucrainene au spart apărarea rusă în sudul țării, în timp ce și-au extins ofensiva rapidă în est, confiscând mai mult teritoriu în zonele anexate de Rusia și amenințând liniile de aprovizionare pentru trupele sale, relatează Reuters.

UPDATE Trei mobilizați au murit în garnizoana Ielan din Poroșino, regiunea Sverdlovsk, estul munților Urali, a scris agenția EAN din Ekaterinburg. „Confirm, sunt deja trei morți! Unul mobilizat a murit în urma unei infarct, celălalt s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost declarat inapt și trimis acasă, unde a murit imediat de ciroză hepatică”, a declarat parlamentarul Maxim Ivanov, deputat în Duma de Stat din partea regiunii Sverslovsk.

UPDATE Directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Muraşov, a fost răpit vineri, când a plecat de la cea mare centrală nucleară din Europa. La trei zile distanță, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a anunțat luni eliberarea oficialului, după ce sâmbătă a precizat că discută cu autoritățile relevante, dar fără a numi Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Numărul de bilete de avion „doar dus” emise în Rusia a crescut cu 27% în săptămâna în care Vladimir Putin a declarat prima mobilizare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor furnizate marți de compania spaniolă ForwardKeys. Statisticile, care au comparat rezervările din perioada 21-27 septembrie cu cele din săptămâna precedentă, arată că ponderea biletelor „doar dus” a sărit la 73% în săptămâna anunțului, față de 47% în săptămâna precedentă.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că armata Ucrainei continuă să avanseze împotriva forțelor ruse și a eliberat noi orașe în mai multe zone, dar nu a oferit alte detalii. Totodată, președintele ucrainean a explicat, într-un mesaj video difuzat luni seară, că cetățenii care s-au aflat sub ocupație nu vor fi considerați colaboraționiști şi că din această categorie fac parte doar trădătorii.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 222: Tweet de pace de la Musk și spital atacat. Kievul avansează, iar Putin demite un general
Război în Ucraina, ziua 221: Explozie puternică în Crimeea, iar Limanul e eliberat. Papa îl imploră pe Putin să oprească "oroarea"
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează

Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

28 noiembrie 2022, ora 19:07

Klaus Iohannis a declarat luni, 28 noiembrie, la Palatul Cotroceni, în prezența secretarului general al NATO, că Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă și că este important să rămână angajată parcursului proeuropean, democratic și pro-reformă, scrie b1tv.ro.

„Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine, și nu doar începând din acest an când au intrat în mari dificultăți îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea proeuropeană. Moldova are o președintă și o majoritatea parlamentară proeuropeană, pro-reformă.

Suntem bucuroși și îi încurajăm această cale. Facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburant, lemn, gaz…însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea, discutăm cu toți aliații pentru a găsi împreună căi de a-i ajuta. Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis, despre criza energetică din Moldova: „Noi ajutăm, dar trebuie realizate mai multe interconectări”
Președinta s-a întâlnit cu Iohannis: „România este pentru noi un avocat important”. La ce s-a referit șefa statului
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram