Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Criticile Chișinăului și risc de Al Treilea Război Mondial. Zelenski: Rachetele vor vorbi de la sine

Zelenski: Rusia încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană și să amenințe Moldova

missing
27 aprilie 2022, ora 08:29

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că atacrurile care au avut loc în stânga Nistrului reprezintă unul din pașii Federației Ruse care încearcă să destabilizeze regiunea prin activități militare în regiunea separatistă, scrie CNN.

„Acesta este doar unul dintre pașii Federației Ruse. Asta se întâmplă pentru a destabiliza regiunea și a amenința Moldova”, a declarat Zelenski, marți, răspunzând la întrebarea unui jurnalist în cadrul unei conferințe de presă comună la Kiev cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi.

„Acest lucru arată că, dacă Moldova sprijină Ucraina, asta se va întâmpla”, a continuat Zelenski. 

Fiind întrebat dacă cunoaște numărul de trupe rusești prezente în Transnistria, liderul de la Kiev a spus că forțele armate ucrainene sunt „pregătite și nu se tem” să facă față unui nou front al invaziei militare. 

„În ceea ce privește anumite trupe ruse care sunt prezente în mod constant pe teritoriul ocupat temporar, asta este de mulți, mulți ani. Știm că sunt în alertă, doar așteaptă comanda”, a mai spus Volodimir Zelenski, potrivit Libertatea.

Tv8.md reamintește că în seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa zisul MGB, a avut loc o explozie. Nu se știe, deocamdată, sursa deflagrației. Presa din stânga Nistrului scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. 

În urma atacului, Ministerul Apărării al Ucrainei a venit cu o reacție și susține că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa-zisul MGB este „o acțiune provocatoare organizată de serviciile speciale rusești”

Ba mai mult, instituția a publicat un document potrivit căruia așa-numitul „minister de interne” de la Tiraspol a solicitat informații cu privire la adăposturile antiaeriene pentru situații de urgență.

O altă explozie a avut loc în dimineața zilei de 26 aprilie, în orășelul Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Ținta ar fi fost două antene de radiotelecomunicații, construite în anii `60, care au fost aruncate în aer. 

În acest context, pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist, după explozia de luni în sediul MGB-ului transnistrean și cele din Maiac. Decizia a fost luată la ședința de marți, 26 aprilie, a Consiliului de Securitate din stânga Nistrului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că în spatele atacurilor de la Tiraspol ar sta „forțe din interiorul regiunii transnistrene care sunt forțe pro-război și care își doresc destabilizarea situației din regiunea de securitate”. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Krasnoselski: „Cei care au organizat atacurile au scopul de a ne atrage în conflict”. Mesajul pentru Sandu și Zelenski

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. /Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. /Nu ratați, astăzi, la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas s-a alăturat echipei noastre
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas s-a alăturat echipei noastre
/FOTO/ „Ultima poză a Andreei... peste câteva ore a decedat”: Igor Cuciuc, răvășit de moartea fiicei
/FOTO/ „Ultima poză a Andreei... peste câteva ore a decedat”: Igor Cuciuc, răvășit de moartea fiicei
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra raionului Edineț
/VIDEO/ Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra raionului Edineț

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Criticile Chișinăului și risc de Al Treilea Război Mondial. Zelenski: Rachetele vor vorbi de la sine

18 noiembrie 2024, ora 10:02

Decizia SUA de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete ATACMS escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la al Treilea Război Mondial, au afirmat parlamentari ruşi de rang înalt. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski pare să confirme autorizația SUA privind rachetele cu rază lungă de acțiune. Între timp, un atac sângeros a avut loc la Sumî. Armata rusă a lovit mai multe clădiri ucrainene cu o rachetă balistică.

Atacul pe scară largă al Rusiei cu rachete și drone asupra Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică a încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean de externe pe X. Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că atacurile masive ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene demonstrează clar intențiile liderului rus Vladimir Putin de a escalada conflictul din Ucraina.

UPDATE Autorizarea dată de Washington Kievului de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune este „un limbaj pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin îl înţelege”, a declarat duminica seara şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, relatează AFP. Potrivit ministrului polonez, „victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.

UPDATE Potrivit agenției Reuters, Ucraina va folosi rachetele ATACMS americane împotriva teritoriului Federației Ruse chiar în zilele următoare. Potrivit publicației franceze Le Figaro, Franța și Marea Britanie, au acordat deja și ele Ucrainei permisiunea să folosească rachetele aer-sol SCALP/Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar, spre deosebire de ATACMS americane, acestea sunt lansate din aer, iar aeronavele au nevoie să păstreze o distanță de teritoriul inamic pentru a nu fi interceptate de antiaeriană, scrie Biziday. Rachetele balistice Lockheed Martin sunt unele dintre cele mai puternice furnizate până acum Ucrainei, capabile să se deplaseze până la 300 km.

UPDATE ISW anunță că încă nu este clar dacă ucrainenii vor putea folosi rachetele cu rază lungă pe toate fronturile, sau acestea sunt autorizate numai în Kursk, acolo unde există informații privind o desfășurare masivă (circa 11 mii de oameni) de trupe nord-coreene.

UPDATE Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane, scrie News.ro. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelenski de multe luni, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat această informaţie în timpul discursului său de duminică seara, dar nu a confirmat-o direct. Reamintind importanţa „capacităţii cu rază lungă de acţiune” a armatei sale, el a precizat că „astăzi, multe surse mass-media relatează că am primit autorizaţia de a lua măsuri corespunzătoare”. „Dar loviturile nu se desfăşoară cu vorbe. Lucrurile de acest gen nu sunt anunţate”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Ouest France. „Rachetele vor vorbi de la sine”.

UPDATE „Condamnăm cu fermitate încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele și dronele Rusiei care țintesc astăzi infrastructura critică a Ucrainei”, a declarat viceprim-ministrul și ministrul de externe de la Chișinău, Mihai Popșoi.

UPDATE Prețurile la grâu în UE au scăzut săptămâna trecută la cel mai de jos nivel din ultima lună, schimbând tendința ascendentă din urmă cu câteva luni. Potrivit experților, o parte din motive sunt legate de exporturile slabe din UE și de importurile mari din Ucraina. Printre ceilalți factori care pun presiune asupra prețurilor europene se numără recoltele bogate din SUA și ritmul accelerat al exporturilor din Rusia, potrivit publicației bulgare Trud, citată de Rador.

UPDATE Doi copii se numără printre cele 11 persoane ucise de o rachetă rusească care a lovit un bloc de locuințe din oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce o altă lovitură de rachetă a lăsat centrul administrativ al regiunii fără curent electric, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Exploziile care au zguduit duminică dimineață capitala Kiev şi alte oraşe ucrainene au făcut parte din cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din august încoace, relatează Reuters. Oficialii ucraineni spun că atacul a vizat infrastructura energetică înainte de venirea iernii, în vreme ce autoritățile de la Moscova au altă explicație.

UPDATE Finlanda găzduieşte primul său exerciţiu de artilerie la scară largă organizat de NATO de când ţara nordică s-a alăturat alianţei militare anul trecut, cu exerciţii cu tiruri reale. Exercițiul a început duminică și se desfășoară în nordul Laponiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Fluxurile de gaze rusești către Austria au fost suspendate pentru a doua zi duminică din cauza unei dispute privind prețurile, dar alți cumpărători din Europa au intervenit pentru a obține volume nevândute, potrivit surselor Reuters.

UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat luni că au doborât opt din cele 11 drone rusești în timpul unui atac nocturn, informează Reuters. Armata ucraineană a pierdut alte trei drone de pe radarele sale, potrivit declarației de pe aplicația de mesagerie Telegram. Rusia a folosit, de asemenea, două rachete balistice Iskander-M și o rachetă ghidată Kh-59 pentru a ataca țara, au declarat forțele aeriene, potrivit HotNews.

UPDATE Într-o declarație făcută la Buenos Aires, înainte de a pleca spre summitul G20 din Brazilia, Macron a condamnat atacul masiv rusesc de sâmbătă noaptea, catalogat drept „unul dintre cele mai intense de la începutul conflictului”. „Dacă vrem să știm care sunt intențiile lui Putin, ceea ce tocmai a făcut pe teren este un semn clar: oricare ar fi declarațiile sale, el nu vrea pacea și nu este pregătit să o negocieze”, a afirmat președintele francez.

UPDATE Parlamentarul rus Maria Butina a declarat luni că administrația președintelui Joe Biden riscă al Treilea Război Mondial dacă ar fi permis Ucrainei să folosească arme fabricate din SUA pentru a lovi adânc în Rusia. „Acești tipi, administrația lui Biden, încearcă să escaladeze situația la maximum cât timp au încă putere și sunt încă în funcție”, a declarat Butina pentru Reuters.

UPDATE Leonid Sluțki, președintele comisiei pentru afaceri externe a camerei inferioare a Dumei de Stat, a avertizat că folosirea rachetelor ATACMS de către Kiev, cu acordul SUA, va atrage cel mai dur răspuns al Rusiei, conform agențiilor de presă ruse. „Loviturile cu rachete americane adânc în regiunile ruseşti vor implica în mod inevitabil o escaladare gravă, care ameninţă să ducă la consecinţe mult mai grave”, a spus Sluțki, citat de agenţia de ştiri TASS.

UPDATE „Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineaţă”, a transmis prin aplicaţia de mesagerie Telegram Andrei Klishas, membru de rang înalt al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al președintelui Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, a afirmat că Moscova va reacționa fără întârziere. „Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al treilea război mondial”, a declarat Dzhabarov, citat de agenţia de presă de stat TASS. În septembrie, Vladimir Putin a avertizat că atacurile Ucrainei cu rachete occidentale asupra Rusiei vor declanșa un conflict direct cu Occidentul. Liderul rus a subliniat că o asemenea acțiune va schimba radical amploarea și natura războiului.

UPDATE Washingtonul a livrat aceste rachete ATACMS Ucrainei pentru prima dată în octombrie 2023, însă raza lor de acţiune era încă limitată la 165 de kilometri. Noua lor versiune, cu o rază de acţiune aproape dublată, a fost utilizată pentru prima dată de armata ucraineană în aprilie 2024, potrivit agenţiei americane Associated Press. La acel moment, utilizarea lor era limitată la teritoriul ucrainean. Ţintele din Crimeea, anexată de Rusia în februarie 2014, şi din alte teritorii ocupate au fost vizate în aprilie de forţele ucrainene.

UPDATE Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelensk de multe luni, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 998: Atac masiv și concluzia lui Scholz. Biden permite ca Rusia să fie lovită la distanță mare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 997: Atac cu drone în Rusia și Crimeea. Zelenski critică discuția dintre Scholz și Putin
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas s-a alăturat echipei noastre
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas s-a alăturat echipei noastre
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.