Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

externe

Stare de urgență în Kazahstan, după ce oamenii s-au revoltat din cauza prețurilor mari la combustibil. Guvernul a demisionat!

05 ianuarie 2022, ora 09:39
Distribuie:

E stare de urgență în Kazahstan, pentru două săptămâni, decretată de autorități după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă. Astfel, circulația pe străzi este interzisă între orele 23:00 și 7:00, la fel și adunările de oameni, transmite Digi24.ro.  

Kassim-Jomart Tokaev, 68 de ani, președintele Kazahstanului, a acceptat demisia Guvernului, la câteva ore după ce a declarat stare de urgență în mai multe zone ale țării, informează Libertatea.ro.  

Protestele au izbucnit de câteva zile în mai multe orașe, inclusiv la Almatî, capitala economică a țării. Au început pe 2 ianuarie – ziua următoare după ce plafoanele la prețurile GPL au fost ridicate – în orașul Janaozen, locul celor mai violente conflicte dintre protestatari și poliție de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, scrie .

Protestele s-au răspândit în centrul provinciei Mangistau, la Aktau, precum și la o tabără de muncitori folosită de cei care lucrează cu subcontract pentru cel mai mare producător petrolifer din țară, Tengizchevroil. 

Forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare pentru a dispersa mulțimea. Au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc și au arestat mai mulți manifestanți. Mai mult de 20 de persoane au fost reținute de poliție. 

De asemenea, în zone întinse internetul pe mobil și rețelele sociale WhatsApp și Telegram au fost blocate. Ulterior, guvernul a anunțat că restabilește unele plafoane la prețul gazului lichefiat.

Mulți cetățeni și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL, un combustibil mult mai ieftin decât benzina, după ce autoritățile au anunțat plafonarea prețului la GPL. 

Numai că ulterior Guvernul a ajuns la concluzia că prețul scăzut nu este sustenabil, așa că ridicase plafoanele de la 1 ianuarie, ceea ce a nemulțumit cetățenii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram