Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Premieră istorică, bilanțul sumbru din Kursk și mesajul lui Macron. Îl va ierta Zelenski pe Putin?

/VIDEO/ Ce se întâmplă în stânga Nistrului: Exploziile din zonă au creat panică și multe discuții în rândul oficialilor

missing
01 mai 2022, ora 20:14

Situația devine îngrijorătoare și în Republica Moldova. Astfel, în această săptămâna au avut loc explozii în regiunea transnistreană, care, în consecință, au creat panică și multe discuții în rândul oficialilor. Iar taberele s-au acuzat una pe alta. Dacă partea ucraineană a declarat că în spatele atacurilor ar sta forțele ruse, atunci, Federația Rusă și așa-numitele autorități de la Tiraspol au dat vina pe ucraineni. Chișinăul a venit cu o altă variantă. Autorii exploziilor din zona de securitate sunt forțele pro-război din stânga Nistrului, care doresc destabilizarea situației. De altfel, Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, a spus că conflictul va depăși granițele țării sale. Potrivit acestuia, „umbra războiului a căzut asupra Republicii Moldova”. Pe de altă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că nu există riscuri ca țara noastră să fie atrasă în conflict.

Alerta s-a dat luni, 25 aprilie, când a fost auzită o explozie în sediul așa-numitului Serviciul de Securitate de la Tiraspol, așa-zisul MGB. Ulterior, au fost publicate și imagini, surprinse de camerele de supraveghere cu momentul atacului. Din video se vede cum trei bărbați ies dintr-o mașină și trag din armă, după care urcă și pleacă într-o direcție necunoscută. Presa din stânga Nistrului a scris că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. Câteva ore mai târziu ar fi fost atacă și o bază militară din Parcani.

N-a fost liniște nici a doua zi dimineață, în stânga Nistrului, care a început cu două explozii, fiind doborâte două turnuri de retransmisie radio din localitatea Maiac. Într-un comunicat de presă, așa-zisul minister de Interne din regiunea transnistreană preciza că prima ar fi fost înregistrată la ora 6:40 de minute, iar la o distanță de 25 de minute, s-ar fi produs și cea de-a doua deflagrație. Victime nu au fost înregistrate. Antenele care nu mai funcționează, transmiteau posturi de radio din Rusia pe teritoriul regiunii. 

După aceasta, Chișinăul a declarat că autorii exploziilor din zona de securitate sunt forțele pro-război din stânga Nistrului, care doresc destabilizarea situației. Declarația a fost făcută chiar de președinta Maia Sandu, care a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate:

„Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.”

De partea cealaltă, liderul de la Tiraspol a negat că cei care au comis atacurile provin din regiunea transnistreană. Vadim Krasnoselski susține că urmele autorilor duc spre Ucraina și a cerut conducerii de la Kiev să investigheze situația în care anumite grupări militare ar fi intrat ilegal pe teritoriul regiunii separatiste. 

„Presupun că cei care au pus la cale atacul au avut scopul de a implica Transnistria în conflict. Vreau să le spun că nu vor reuși. Vreau să mă adresez și conducerii Ucrainei. Vă rog să investigați informațiile privind mișcările ilegale ale anumitor grupări militare pe teritoriul transnistrean și comiterea de către acestea a actelor teroriste.” 

Liderul informal a îndemnat și conducerea Republicii Moldova să nu se lase provocată și implicată în agresiunea față de regiunea transnistreană. Le-a transmis mesaj și locuitorilor din stânga Nistrului - să nu intre în panică și să se informeze doar din surse oficiale. 

Ministerul Apărării din Ucraina însă a descris exploziile drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse, a transmis CNN. Potrivit informațiilor interceptate de serviciul ucrainean de securitate, în 22 aprilie, liderii regiunii separatiste se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil, la așa-zisul minister al Securităţii, avariat în urma exploziilor. Asupra clădirii așa-zisului Serviciu de Securitate s-a tras cu lansator de grenade TAVOLGA, o demonstrează o fotografie cu lansatorul aruncat la fața locului. 

Tipul acesta de arme este folosit de armata rusă, cea din Iordania, Gabon și Transnistria, (fotografii din brut_lansator 1, 2) au scris unele canale de Telegram, administrate de ucraineni. Și presa din regiunea separatistă scrie că una dintre rachete a fost aruncată din acest tip de lansator, dar nu spune nimic despre structurile militare, în posesia cărora se află acest gen de muniție. După aceasta, administrația de la Tiraspol a instituit cod roșu de alertă teroristă, în raioanele din stânga Nistrului. Decizia a fost luată de așa-zisul comitet de securitate de la Tiraspol.  Iar mai târziu, la intrările în orașe au fost instalate posturi de control. Acestea au fost fortificate cu blocuri de beton, scria presa de peste Nistru, care a publicat și imagini.

Potrivit celor de la Tirapol, în timpul zilei, controlul se efectuiază, în mod aleatoriu, în timp ce, pe parcursul nopții, vor fi verificate toate mașinile și persoanele care intră în orașe. Cu o reacție în legătură cu aceste noi reguli instituite pe teritoriul regiunii transnistrene a venit și Biroul de Reintegrare de la Chișinău. Instituția califică aceste restricționări ca fiind exagerate și nemotivate, care vor duce la limitarea semnificativă și injustă a drepturilor și libertăților locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Așa-zisul ministerul de Interne din regiunea separatistă a anunțat miercuri că au avut loc și împușcături în zona în care se află depozitul de muniții de la Kobasna. 

Potrivit informațiilor furnizate de această structură, noaptea, pe cerul deasupra satului Cobasna ar fi fost observate câteva drone, care ar fi fost lansate dinspre Ucraina. De pe teritoriul ucrainean ar fi fost efectuate și împușcături în direcția satului. Așa-zisul ministru de Externe din regiunea separatistă a dat vina pentru acest atac pe partea ucraineană.

În urma acestui șir de evenimente, mai multe țări, printre care, Israel, Canada, Statele Unite ale Americii, au lansat alerte de călătorie și sugerează cetățenilor săi, care se află în regiunea transnistreană, să plece de acolo cât mai repede. Bulgaria și-a îndemnat conaționalii să părăsească, în general, Republica Moldova. În acest context, un consilier al președintelui ucrainean, Alexei Arestovici, a declarat că conflictul armat va depăși granițele țării sale. Potrivit acestuia, „umbra războiului a căzut asupra Republicii Moldova”. 

„Sunt implicate regiunile din vecinătate. Se vede foarte clar. Umbra războiului a căzut asupra Moldovei, asupra Belarusului de mult stă”.

„Când se adună un număr atât de mare de trupe, ceva se va întâmpla. Războiul se extinde, este evident. Nu va rămâne în cadrul „operațiunii speciale” și nici măcar în limita granițelor Ucrainei”.

De cealaltă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat pentru agenția de știri Info-prim neo că nu există riscuri ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, incidentele din regiunea transnistreană au avut menirea de a crea panică în zonă și urmăresc destabilizarea situației în întreaga țară. 

Joi, 28 aprilie, Serebrean împreună cu Dorin Recean, consilier prezidențial, s-au întâlnit cu liderul de la Tiraspol, Vadim Kransnoselski, în satul Varnița. La întrevedere, s-au discutat problemele de securitate și reluarea dialogurilor pe toate platformele, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului de Reintegrare, fără a oferi mai multe detalii

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Krasnoselski neagă faptul că Chișinăul s-a oferit să sprijine Tiraspolul. Vodă vine cu dovada: „A fost și răspuns la scrisoare”
/VIDEO/ Krasnoselski neagă faptul că Chișinăul s-a oferit să sprijine Tiraspolul. Vodă vine cu dovada: „A fost și răspuns la scrisoare”
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
Accidentul în care a murit fetița de 8 ani, al treilea pentru șoferul care s-ar face vinovat! Cum a fost sancționat pentru primele
Accidentul în care a murit fetița de 8 ani, al treilea pentru șoferul care s-ar face vinovat! Cum a fost sancționat pentru primele
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
UE îndeamnă Tiraspolul să accepte gazul și ajutorul umanitar din Moldova: „Încurajăm să coopereze cu Chișinăul”
UE îndeamnă Tiraspolul să accepte gazul și ajutorul umanitar din Moldova: „Încurajăm să coopereze cu Chișinăul”

/VIDEO/ Păstrează tradiția vie: Cetele de colindători au mers din casă în casă la Flămînzeni

missing
07 ianuarie 2025, ora 20:31

De Crăciun, la Flămânzeni, Sîngerei, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Cetele de colindători au adus bucurie în casele sătenilor, colindând și vestind nașterea Domnului.

„Primiți colindătorii? – Primim, primim. – Scoală gazdă din pătuc, Florile Dalbe, Și ne dă un colăcuț, Florile, Florile Dalbe”.

Și pentru că au colindat atât de frumos, au fost răsplătiți pe măsură.

„Foarte bucuroși suntem când ne vin cu nașterea Domnului. Copiii vin la casele noastre și noi îi așteptăm cu bucurie pe toți .”

„ Suntem bucuroși, așteptăm odată în an. Și asta e sărbătoare pentru noi, cea mai sfântă, se naște Mântuitorul.  Întâi și întâi atmosfera parcă se schimbă, pe urmă se întâlnesc neamurile, se întâlnesc toți în familie, o considerăm sărbătoarea ce mai mare”.

Fețele bisericești consideră că prin colinde, oamenii păstrează vie nu doar tradiția, dar și credința. 

Este un obicei frumos ca în ziua de naștere a Domnului Isus Hristos, copilașii să meargă pe la casele oamenilor, să vestească nașterea pruncului Isus Hristos. Astfel, cum magii de la răsărit au mers la Peștera Betleemului cu daruri alese către pruncul Hristos, astfel și copiii merg pe la casele oamenilor să vestească această mare bucurie. 

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în fiecare an pe 7 ianuarie. 

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.