Pericolul dezghețării conflictului din regiunea transnistreană, nu este foarte înalt, dar nu putem neglija probabilitățile. Totodată, oamenii și autoritățile din Tiraspol nu doresc escaladarea situației. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul ediției din 3 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„O doză de risc există și a existat întotdeauna, un conflict care este înghețat are capacitatea de a se dezgheța în orice circumstanțe mai favorabile sau nefavorabile. Cum situația din întreaga regiune este îngrijorătoare, nu putem spune că nu există niciun risc. Ar fi o exagerare să spun, bineînțeles, asta.
Riscul implicării imediate în timpul cel mai apropiat sau gradul de risc, deocamdată, nu este unul foarte înalt sau înalt. Dar nimeni nu neagă faptul că trăim într-o zonă destul de sensibilă, că războiul din Ucraina ne afectează inclusiv din punct de vedere securitar, că în această regiune transnistreană, sunt staționate trupe ruse, că problema a fost evocată de multe ori în mass-media, inclusiv internaționale, că a făcut din diverse scenarii pe care le-au dezvoltat comentatori politici sau jurnaliști.
Sigur, nu pot să spun că îngrijorări sunt în totalitate neîntemeiate, dar, totuși, nu trebuie să exagerăm dimensiunea acestor îngrijorări. Deci, nu este un grad de alertă ridicată în legătură cu posibilitatea implicării acestei zone în conflict”, a declarat Oleg Serebrian.
Potrivit lui Serebrian, este necesară menținerea comunicării între Chișinău și Tiraspol, tocmai, de aceea, zilele trecute, a fost organizată o întâlnire cu pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
„Au fost poate perioade când posibilitatea dezghețării lui erau mai mari, perioade când erau mai mici, pentru asta și este important ca să menținem un dialog permanent cu Tiraspolul, a simți temperatura și a evita orice mișcări nepotrivite de o parte și de alta”, a spus viceprim-ministrul.
Totodată, Oleg Serebrian consideră că „nimeni” din regiunea transnistreană nu dorește un conflict în zonă.
„Nu am simțit în partea stângă a Nistrului, nici în rândul populației, nici în rândul mediului de afaceri, cu care am avut contact în ultimul timp, adică nu doar cu așa-zisele autorități de dincolo, și cu oameni simpli, profesori, părinți de-ai unor elevi din școlile românești sau mediul de afaceri, cum am spus. Nimeni nu este interesat de escaladarea tensiunilor și nimeni nu vrea ca acest conflict să se dezghețe, să ajungă într-o fază activă”, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare.
Cât despre deschiderea unui front al războiului în Transnistria, Serebrian spune că este „o posibilitate”, dar că și lovirea Pământului de un asteroid este o probabilitate.
„Ar putea fi, este vorba de un condițional, o posibilitate. Cât de mare este această probabilitate, pentru că, sigur, unii dintre astronomi vă poate spune că s-ar putea întâmpla ca un asteroid să lovească Pământul. Probabilitatea este ceea ce contează. Probabilitatea ca un astfel de conflict, un astfel de front să fie deschis, este evident mult mai mare, pentru că probabilitatea ca Pământul să fie lovit de un asteroid este, matematic vorbind, de unul la câteva milioane.
Deci, în cazul de față, este o probabilitate mai mare, dar totuși, nu există un risc ca acest conflict să degenereze, cel puțin, în viitorul apropiat”, a menționat Oleg Serebrian.
Potrivit acestuia, numărul soldaților din Transnistria este mic și nu ar prezenta un risc.
„Cei din Federația Rusă, care sunt și ei, în majoritatea lor, tot originari din regiunea transnistreană, având cetățenie rusă, pentru că rotația nu se mai poate face dinspre Federația Rusă. Doar ofițerii mai sunt cei din Federația Rusă, dar oricum, deja de foarte multă vreme, aflați în regiunea transnistreană.
În ceea ce privește soldații, recruții, ei sunt din mediul de acolo, adică sunt tot din regiunea transnistreană a RM, care operează sub drapelul Federației Ruse. Ei sunt în jur de 1500-2000, adică nu putem vorbi despre un contingent impresionant. Ținând cont de dimensiunea războiului din Ucraina, de numărul de forțe implicate și ne uităm la ce este în regiunea transnistreană, este prea puțin, adică nu avem nici măcar o divizie”, a explicat Serebrian la TV8.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md