Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

Sci-Tech&Media

/FOTO/ Yandex ”ascunde” imaginile masacrului de la Bucea: Rusia face eforturi pentru a-și minți proprii cetățeni

05 aprilie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Imaginile cu masacrul de la Bucea, acolo unde sute de civili au fost uciși de către forțele de ocupație ruse, nu se văd pe motorul rus de căutare Yandex. Pe de altă parte, Google a indexat toate imaginile publicate în aceste zile de presa din lumea întreagă: corpuri lăsate pe străzi, civili luați ostatici și împușcați când aveau mâinile legate, gropi comune, notează mediastandart.ro.

O simplă căutare pe Yandex după termenul „буча” (Bucea, în transcriere latină) ne arată că, la secțiunea imagini, motorul de căutare prioritizează imagini cu locuri din orașul ucrainean.

Pentru a descoperi imaginile cu crimele săvârșite de soldații ruși, este necesară introducerea unui termen ceva mai specific, precum „мертвых” („mort”) sau „резня” („masacru”) alături de numele orașului.

Google, pe de altă parte, asociază imediat termenul „буча” cu fotografiile terifiante ce au făcut înconjurul internetului și au atras Rusiei critici dure pentru crimele săvârșite.

Mai mult, chiar dacă imaginile dure sunt indexate pe Yandex la căutări suplimentare – ceea ce este, oricum, puțin probabil, dat fiind faptul că Moscova face eforturi semnificative pentru a-și minții proprii cetățeni -, ele nu sunt disponibile utilizatorilor aflați pe teritoriul rus. Motivul are legătură cu reglementările din ce în ce mai stricte ale internetului din Rusia, cetățenii neavând cum să acceseze multe dintre site-urile afișate de motorul de căutare.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram