Război în Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas

economic

Prețuri tot mai mari la carburanți! Cât va costa vineri un litru de benzină și unul de motorină

05 mai 2022, ora 12:03
Distribuie:

Carburanții se scumpesc tot mai mult. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că prețul la benzină și motorină a fost majorat pentru vineri, 6 mai. Astfel, benzina se scumpește cu 21 de bani, iar motorina cu 7 bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 27 de lei și 97 de bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 63 de bani.

Cotațiile Platts la benzină și motorină pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant fiind înregistrate valori cuprinse între 1008 $/tona și 1157 $/tona la benzină și între 1066 $/tona și 1205 $/tona la motorină. În consecință, în perioada de referință prețul benzinei la bursele internaționale a înregistrat o evoluție ascendentă de circa 149 $/tona, iar cel al motorinei de 139 $/tona. În plus, a fost înregistrată o creștere a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA cu circa 0,20 lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reiterează că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat. Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț corect racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram