/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone. Putin a promulgat anexările, Zelenski cere tribunal, iar Polonia vrea arme nucleare

missing
05 octombrie 2022, ora 21:59

Războiul decretat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 224. Rușii au atacat cu drone kamikaze iraniene regiunea Kiev, liderul de la Kremlin a promulgat anexarea celor patru regiuni anexate, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat progresele înregistrate de militarii săi pe front.

UPDATE Armata ucraineană a eliberat deja 1.534 de așezări în regiunile Donețk, Luhansk, Mikolaiv, Harkiv și Herson - a anunțat, marţi seară, șeful adjunct al Biroului Președintelui de la Kiev, Kirilo Timoșenko, potrivit Rador.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a stabilit un record pentru numărul de sancțiuni personale impuse unei persoane în lume, potrivit TASS, scrie Rador.

UPDATE „Oamenii ştiu. Poporul nostru nu e prost. Şi el vede că nu vrem să-i spunem decât o parte din adevăr. Aceasta poate antrena o pierdere de credibilitate", a declarat Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Declaraţia a fost făcută miercuri de Andrei Kartapolov, un fost comandant militar care în prezent conduce Comitetul de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pe fondul contraofensivei ucrainene care obligă trupele ruse să se retragă de pe mai multe fronturi, informează Agerpres, care preia AFP.

UPDATE Săniorul Vladislav Antonov, 31 de ani, campion mondial (2020), dublu campion european (2018, 2020) și argint olimpic la JO 2014, în proba de dublu, a primit ordin de convocare la mobilizarea parțială, relatează publicația rusă Sports.

UPDATE Serviciile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul de lângă Moscova, din august, în care a murit Daria Dughina, fiica filozofului politic AleXandr Dughin.

UPDATE O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

UPDATE Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi "să accelereze" procedura de aderare a acestei ţări la Uniune, într-un interviu acordat miercuri France Presse, înaintea unui summit al Celor 27, conform Agerpres.

UPDATE În ciuda relațiilor reci dintre SUA și Rusia, cauzate de războiul din Ucraina, cooperarea dintre Agenția Spațială Americană (NASA) și cea rusă (Roscosmos) continuă. Anna Kikina, 38 de ani, este primul cosmonaut rus care zboară cu o rachetă americană din 2002 încoace și primul astronaut la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon către Stația Spațială Internațională ((SS), scriu postul CBS și site-ul NASA

UPDATE Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai mari susținători ai liderului de la Kremlin din presa rusă de stat, a deplâns bombardamentele „cu poftă” ale armatei ucrainene.

UPDATE Orice "obiecte rusești" aflate pe teritoriul ucrainean ocupat sunt ținte militare legitime, iar contraofensiva Ucrainei face parte dintr-un război defensiv, a declarat miercuri un înalt consilier prezidențial ucrainean, anunță Rador.

UPDATE Pe insula Sahalin, cea mai mare insulă a Rusiei, situată în imediata apropiere a coastei estice continentale și în nordul Japoniei, recruților mobilizați li s-au promis „5-6 kilograme de pește proaspăt congelat” ca parte a ajutorului de stat, scrie agenția rusă Sahcom, care îl citează pe Mihail Șuvalov, șeful comitetului executiv regional al partidului Rusia Unită.

UPDATE Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov a acordat un interviu revistei germane Spiegel, în care a afirmat că „fiecare rus care trăiește în Rusia în prezent face parte din mașina de război”. Totodată, acesta a transmis și că cei care doresc să se situeze de partea bună a istoriei trebuie să plece din Rusia, relatează The Guardian.

UPDATE Jurnalista televiziune Marina Ovsianikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la o televiziune de stat din Rusia împotriva războiului din Ucraina le cere angajaților din penitenciare să îi pună o brățară electronică de urmărire lui Vladimir Putin.

UPDATE Cel mai mare membru NATO din Europa de Est și-a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină, dar până acum oficialii nu au spus că au discutat cu aliații care doresc să obțină arme nucleare ca mijloc de descurajare. Polonia a iniţiat discuţii cu Statele Unite despre staţionarea de armament nuclear pe teritoriul polonez, în cadrul acţiunilor de contracarare a ameninţărilor Rusiei, afirmă preşedintele Andrzej Duda, în contextul declaraţiilor liderilor de la Moscova privind Ucraina.

UPDATE Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia a izolat un număr necunoscut de oameni într-un teritoriu vast. Este, practic, o nouă Cortină de Fier, relatează BBC, care prezintă obstacolele întâmpinate de cei vor să treacă de această barieră.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri, 5 octombrie, un decret prin care se fac ”corecturi” la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, relatează Reuters.

UPDATE „Preşedintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (...). Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat”, a anunţat într-o postare pe telegram Ramzan Kadîrov. Liderul cecen se declară ”imens de recunoscător” pentru ”înalta apreciere a meritelor” sale. Gradul de general-colonel este al treilea cel mai înalt grad de comandă în ierarhia militară rusă, după cele de general de armată şi mareşal, notează Realitatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în pofida a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters.

UPDATE Actuala contraofensivă a Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, se arată în ultima analiză a situației de pe front a Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington.

UPDATE Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj în Lîman (Liman), oraș strategic din regiunea Donetsk, recucerit de ucraineni, de unde rușii au fost nevoiți să se retragă. Orașul este devastat: clădiri și echipamente distruse și soldați morți abandonați.

UPDATE Vladimir Putin a susținut un amplu discurs la Moscova, în fața unei mulțimi formate din profesori, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Liderul de la Kremlin a declarat: ”Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea să dezvoltăm cu calm aceste teritorii”, cu referire la Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk. 

UPDATE Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a reproşat miercuri mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia este o benzinărie confiscată de niște mafioți, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP. El anunță că a cerut Comisiei Europene să declanșeze un mecanism rapid de suport pentru Republica Moldova, amenințată de Gazprom cu sistarea livrărilor.

UPDATE Ucraina a anunţat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al acestei regiuni, Serhii Gaidai, informează AFP.

UPDATE Printre soldații ruși scăpați cu viață din încercuirea de la Liman, în regiunea Donețk, domnește o stare de revoltă, din cauza condițiilor în care au fost obligați să lupte. Unul dintre ei povestește cum au fost supuși unui tir intens din partea artileriei ucrainene, în vreme ce altul a spus că au fost trimiși pe front cu o mitralieră și un cuțit. Supraviețuitorii au mărturisit că nu au avut de ales decât să fugă, fiecare pe cont propriu, notează Digi24.

UPDATE Colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea schimba statutul ”operațiunii militare speciale”, dar purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a negat informația.

UPDATE În contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Herson, soldații Kievului l-au eliminat pe celebrul ocupant rus Igor Gorșkov, în data de 28 septembrie. Știrea apare în mass-media de propagandă de la Moscova. Mercenarul a fost șeful misiunii mișcării sociale ruse „Esența timpului” în teritoriile ocupate din regiunea Donețk, notează Ziare.com. Gorșkov a fost, de asemenea, un veteran al războaielor Rusiei împotriva Georgiei, Moldovei și Ucrainei și a participat la Războiul Iugoslav.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri crearea unui "tribunal special" pentru a urmări liderii politici și militari ruși, pentru rolul lor în invazia Ucrainei, scrie CNN, informează Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, susţine că ofițerii unităților ruse, cel mai probabil, au fugit din orașul Snihuricka. Cu toate acestea, trupele de ocupație sunt încă acolo.

UPDATE Rusia a cerut miercuri să participe la ancheta asupra scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce Suedia, care conduce investigaţiile, a blocat accesul în zona acestui presupus sabotaj în Marea Baltică, informează AFP.

UPDATE Un tânăr de 26 de ani a devenit primul mobilizat rus în baza decretului din data de 21 septembrie care s-a predat autorităților ucrainene, relatează „Zerkalo Nedeli”.

UPDATE Kremlinul a afirmat, miercuri, că afirmaţiile făcute marţi de un oficial de la Pentagon, potrivit cărora Ucraina ar putea folosi echipament furnizat de SUA pentru a lovi obiective din Crimeea,sunt extrem de periculoase şi constituie o dovadă a implicării directe a Statelor Unite în conflictul din Ucraina.

UPDATE Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază "periculoasă" şi într-un "scenariu înfricoşător", transmite EFE, conform Agerpres. "Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii", a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

UPDATE Ucrainenilor li s-au administrat pastile de iodură de potasiu în vederea pregătirii pentru un potențial atac nuclear asupra unor părți ale țării. Centrele de evacuare din capitala ucraineană Kiev au primit pastile de iodură de potasiu pentru a se pregăti pentru un posibil atac nuclear rusesc. Compusul chimic este utilizat pentru a trata radiațiile și poate ajuta la prevenirea absorbției de către organism a radiațiilor respective dacă este administrat înainte sau imediat după expunerea la o explozie nucleară, notează AlephNews.

UPDATE Ziarul Nezavisimaya Gazeta, care se bucură de un grad de independență editorială mai mare decât alte publicații din Rusia, publică mai multe articole în care arată o perspectivă mai degrabă sumbră a situației politice și sociale din Rusia. Publicația arată că decizia mobilizării generale pentru războiul din Ucraina a dus la creșterea rapidă a gradului de anxietate din societatea rusă, un semnal îngrijorător pentru elita politică de la Kremlin, zguduită deja de consecințele retragerilor dezordonate de pe fronturile din nord-estul și sudul Ucrainei. Mai mult, scrie Nezavisimaya Gazeta, mobilizarea generală ”zguduie barca stabilității” politice, cu efecte negative asupra coeziunii de la vârful puterii din Rusia, notează Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele preşedintelui rus Vladimir Putin şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent. ”Am semnat un decret care desemnează drept nule şi neavenite toate decretele preşedintelui Federaţiei ruse (Vladimir Putin) şi toate actele adoptate pentru implementarea acestor decrete în tentativa de anexare a teritoriului nostru din 2014 şi până azi”, anunţă şeful statului ucrainean, potrivit news.ro.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat astăzi legea privind intrarea în componența Federației Ruse a celor 4 regiuni din Ucraina. Potrivit Kremlinului, aproape 9 milioane de ucraineni „devin” ruși.

UPDATE Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, ajunsă celebră pentru un protest în direct față de războiul dus de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false. Ea a spus că se consideră nevinovată și nu are de ce să fie pedepsită, relatează Reuters. Nu este clar cum a fugit şi unde se află, însă luni numele său putea fi văzut pe o listă online a Ministerului de Interne cu persoane care se ascund de justiţie, însoţită de o fotografie, potrivit Digi24.

UPDATE Reprezentanții Fondului de Luptă împotriva Corupției (FBK), organizația opozantului rus Aleksei Navalnîi, au anunțat marți că își vor redeschide birourile în Rusia pentru a pleda împotriva „mobilizării și războiului” purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 5 octombrie, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, relatează Reuters.

UPDATE Autorităţile kazahe au respins miercuri o cerere din partea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei pentru comentarii despre uciderea ruşilor, mustrând Moscova pentru ceea ce Astana a numit un ton nepotrivit între "parteneri strategici egali", informează Reuters.

UPDATE Armata ucraineană se apropie de graniţele regiunii Luhansk, afirmă oficiali din Marea Britanie, citaţi de Reuters. Forţele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre oraşul Svatove din regiunea Luhansk, au anunţat miercuri oficiali din Marea Britanie. „Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruşi să fie îngrijoraţi de faptul că unităţi ucrainene se apropie acum de graniţele regiunii Luhansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută”, a explicat Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informaţii, potrivit AlephNews.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat miercuri că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informează agenţia rusă RIA Novosti, preluată de Reuters, notează Agerpres.

UPDATE Preşedintele Băncii centrale a Ucrainei Kirilo Şevecenko, şi-a anunţat demisia, ”din mortive de sănătate”, într-o postare pe Facebook, la mai bine de şapte luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP, informează News.ro.

UPDATE Ungaria ar putea să plătească cel puțin 4 miliarde de Euro pentru gazul rusesc livrat în această iarnă, fără a include o plată care a fost deja amânată, care urma să fie virată în contul concernului rus Gazprom.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a reluat, miercuri, exporturile de gaze către Italia prin Austria, după ce a soluţionat o problemă legată de garanţii ce a dus la suspendarea aprovizionării cu gaze, la sfârşitul săptămânii. Grupul energetic italian Eni a confirmat, într-un comunicat publicat pe platforma GME, din Italia, că livrările de gaze au fost reluate, notează Rador.

UPDATE Dacă războiul Rusiei în Ucraina se încheie cu o înfrângere, consecințele ar fi că Putin ar fi detronat, iar puterea Rusiei în lume și ea însăș s-ar destrăma, crede Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

UPDATE Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, a declarat miercuri că ruşii care fug din ţară pentru a evita să fie mobilizaţi în armată nu vor primi în mod automat vize pentru Franţa, dar că vor fi luate în considerare situaţia lor şi riscurile de securitate, transmite Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decrete prezidenţiale cu privire la desemnarea liderilor interimari ai (regiunilor ucrainene, n.r.) autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk, precum și a guvernatorilor interimari ai regiunilor Zaporijjia și Herson. Documentele sunt publicate pe portalul rus de informații juridice. Denis Puşilin a fost numit temporar în funcția de lider al autoproclamatei republici separatiste populare Doneţk, iar Leonid Pasechnik, în funcţia de lider interimar al autoproclamatei republici populare separatiste Luhansk. Evgheni Baliţki a fost numit guvernator interimar al regiunii Zaporijjia, guvernatorul interimar al regiunii Herson fiind desemnat Vladimir Saldo. Toți își vor îndeplini temporar atribuțiile până vor avea loc alegeri, care îi vor desemna prin vot pe viitorii lideri ai subiecţilor federali. Decretul a intrat în vigoare de la data semnării sale. Marți, președintele Federației Ruse a semnat legile federale privind ratificarea acordurilor privind admiterea regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia și Herson în componenţa Rusiei, precum și legile federale privind intrarea acestor patru regiuni în componenţa Rusiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul britanic de externe, James Cleverley, a declarat într-un interviu, pe 4 octombrie, că Londra intenționează să sprijine Ucraina până la restabilirea completă a integrității teritoriale. Potrivit acestuia, ucrainenii pot conta pe sprijinul Regatului Unit până când tractorul ucrainean „trage ultimul tanc rusesc”, scrie Sky News.

UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE Rusia este în criză de mult timp, iar întreținerea armelor nucleare necesită fonduri mari, reînnoiri și testări periodice. Prin urmare, există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este, de fapt, un mit similar celui referitor la forțele armate ale Rusiei - consideră colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev.

UPDATE Potrivit canalului online anti-Kremlin General SVR, care pretinde că are cunoștințe din interiorul cercului lui Vladimir Putin, președintele Rusiei ar fi apelat în ultimele zile la profețiile șamanilor siberieni. Cei de la General SVR susțin că Vladimir Putin s-a retras în buncărul său, unde consultă vrăjitori în timp ce gândește o lovitură nucleară. Astfel, șamanii la care a apelat Putin ar fi efectuat un ritual al „păsării care arde”, care ar putea semnifica „victorie și moarte”. Interpretarea exactă e lăsată însă la dispoziția „fanteziei dureroase a președintelui”. Potrivit acelorași surse, Vladimir Putin și-ar fi avertizat apropiații cu privire la o evacuare din Moscova, informații care conduc spre o posibilă încercare a șefului de la Kremlin de a utiliza arme nucleare în Ucraina.

UPDATE Una dintre cele mai înverșunate propagandiste a lui Putin dă de pământ cu armata rusă. Olga Skabeeva critică „performanța” armatei ruse în Ucraina care „avansează metru cu metru” în timp ce ucrainenii „avansează sat cu sat”. 

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunţat, miercuri, că în oraşul eliberat Sviatohirsk, în timpul unor proceduri de exhumare, au fost găsite cadavrele a patru civili.

UPDATE Şeful adjunct al Biroului Președintelui de la Kiev, Ihor Jovkva, a confirmat că preşedintele Volodimir Zelenski va participa, în format online, la prima reuniune a Comunităţii politice europene, care va avea loc la Praga, pe 6 octombrie.

UPDATE Luptători neantrenați din trupele ruse parțial mobilizate au fost aruncați în lupta de la Liman, oraș aproape înconjurat, pentru a nu struca sărbătoarea la scară largă a anexării de la Moscova. Generalii ruși au trimis sute de militari la moarte pentru a nu strica starea de spirit a lui Putini și a populației în ziua anunțării recunoașterii „referendumurilor”. Potrivit surselor Channel 24, pierderile ocupanților din Liman sunt semnificative pentru armata rusă. 

UPDATE Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să-și împingă aliatul Belarus la vârful unei organizații internaționale de certificare a diamantelor pentru a proteja nestematele Moscovei de la a fi etichetate diamante care finanțează războiul, ca urma a invaziei, transmite Reuters.

UPDATE Domnia lui Vladimir Putin este acum „mai aproape de sfârșit”, a declarat un oficial rus care riscă să fie recrutat în baza decretului de mobilizare parțială. Este vorba despre un deputat din Sankt Petersburg care a cerut înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin sub acuzația de înaltă trădare, scrie Newsweek.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

UPDATE Fostul secretar de stat american Henry Kissinger spune că „într-un fel, Rusia, a pierdut deja războiul” în Ucraina, potrivit Associated Press.

UPDATE Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că, în ultimele săptămâni, linia telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea a primit peste 2.000 de apeluri de la soldați ai Federației Ruse, care întreabă cum pot să se predea ucrainenilor.

UPDATE Cercetătorii Meta şi alţi investigatori în domeniul dezinformării au descoperit peste 60 de site-uri şi pagini media frauduloase, aproape toate promovate intensiv pe reţelele de socializare, inclusiv prin intermediul publicităţii pe Facebook ce au făcut propaganda rusă despre războiul din Ucraina şi au încercat să semene îndoieli pe continenul europeant cu privire la sprijinul constant al guvernelor occidentale pentru Kiev, notează Mediafax.

UPDATE Experții din domeniul informațiilor care analizează acțiunile Rusiei spun că scurgerile de gaze din Marea Baltică au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj cu care au vrut să trimită un mesaj despre capacitatea Moscovei de a continua să poarte un război hibrid împotriva Occidentului, într-un moment în care trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, scrie Insider.

UPDATE Opoziţia din Rusia, condusă de aliaţii lui Alexei Navalnîi, vrea să se reorganizeze după ce a fost distrusă de forţele de securitate. Guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, este momentul potrivit, susţin criticii administraţiei Putin.

UPDATE Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „acum nu mai este era războiului”, Occidentul a primit cu căldură cuvintele sale și le-a privit ca pe un semn că cea mai mare democrație din lume s-a decis, în sfârșit, să se opună invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, scrie CNN. În realitate, însă, în loc să rupă legăturile cu Moscova, India a slăbit efectul sancțiunilor occidentale atunci când a importat și mai mult petrol, cărbune și îngrășăminte rusești, oferind un „colac de salvare” financiar vital pentru regimul lui Putin.

UPDATE Autoritățile estoniene au anunțat transferul în Ucraina a dronelor care au fost achiziționate de Vladimir Șilov, un șofer de TIR și rezident al regiunii Pskov, pentru nevoile armatei ruse, scrie cotidianul rus Kommersant. „Îți amintești de bărbatul cu dublă cetățenie estonă și rusă care a încercat să furnizeze drone pentru armata rusă? Pe lângă arestare, Serviciul de Securitate Internă al Estoniei a confiscat dronele achiziționate de acesta și le-a predat armatei ucrainene”, a scris Ambasada Estoniei în Ucraina, pe Twitter, notează Libertatea.

UPDATE Surse ucrainene au observat că mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin nu reprezintă un pericuol pe termen scurt, deoarece contraofensiva ucraineană avansează mai rapid decât poate Moscova să trimită noi forțe pe front. Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că mobilizarea din Rusia este un “cadou” pentru Ucraina, deoarece Kremlinul se află într-o “fundătură”, prins între eșecurile sale și hotărârea de a păstra teritoriile confiscate.

UPDATE Contraofensiva Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a situației de pe front.

UPDATE Comandamentul operațional „Sud” al armatei ucrainene a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că au fost eliberate de sub ocupația invadatorilor ruși încă opt așezări din regiunea Herson. „Oficial! Ca urmare a unei operațiuni militare atent planificate și implementate cu brio pentru eliberarea teritoriilor regiunii Herson de sub ocupație, unitățile noastre au eliberat, fixat și restaurat steagul de stat al Ucrainei în opt așezări din districtul Beryslav”, se arată în comunicat.

UPDATE Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore. În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.

UPDATE Un atac cu drone sinucigaşe a fost raportat în oraşul Bila Tserkva din regiunea Kiev, în urma căruia mai multe instalații de infrastructură au luat foc, iar cel puţin o persoană a fost rănită.

UPDATE Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână” pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat publicat luni seara, relatează AFP.

UPDATE Autoritățile finlandeze au informat că iau în calcul posibilitatea construirii unui gard de-a lungul graniței cu Rusia.

UPDATE Decizia Statelor Unite de a trimite ajutor miliar suplimentar Ucrainei reprezintă o amenințare pentru interesele Moscovei și crește riscul unei confruntări militare între Rusia și Occident, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, după anunțul SUA privind un nou pachet cu ajutoare militare, în valoare de 625 de milioane de dolari, pentru Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Rusia încearcă să instituie o "frontieră de stat" pe linia care separă controlul rusesc de controlul ucrainean în regiunea ucraineană Zaporojie, a anunţat marţi un oficial ucrainean regional, relatează CNN, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele companiei de stat ucraineană Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea ar putea reporni două dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie în câteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad, informează AP, citat de News.ro. 

UPDATE În 21 septembrie 2022, Vladimir Putin a semnat un decret de mobilizare parțială a rezerviștilor din Rusia, pentru a-și suplimenta forțele armatei sale din Ucraina. Însă, liderul de la Kremlin primește o neașteptată lovitură din Crimeea, regiunea anexată de Moscova în 2014: 10.000 de locuitori din zonă au părăsit peninsula, fugind de posibila chemare și trimitere pe câmpul de luptă.

UPDATE Hărţile prezentate de Rusia, în comparaţie cu cele din ziua precedentă, arată că forţele ruse au părăsit un număr mare de localităţi din regiunea Herson, în special Dudceani de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni. Harta regiunii Harkov arată că ruşii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.

UPDATE Preşedintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, că armata ucraineană ”desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării”. „Armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre, ca parte a operaţiunii de apărare actuale. Zeci de aşezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de faţadă numai în această săptămână. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk cu totul”, a transmis Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările
Război în Ucraina, ziua 222: Tweet de pace de la Musk și spital atacat. Kievul avansează, iar Putin demite un general

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 07:10

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta sa împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone ieftine pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate de către Statele Unite. Experții consideră că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce utilizarea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat, scrie G4media.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE Franța se confruntă cu o pierdere a credibilității și a influenței în cadrul Uniunii Europene, situație care conduce la o anumită izolare a Parisului, ceea ce îl forțează pe președintele Emmanuel Macron, constrâns de factori politici și economici, să caute soluții pentru a menține spațiul de manevră într-un context internațional mai dur, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram