Evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns la final. Consiliul Superior al Procurorilor a decis în luna noiembrie, anul trecut să inițieze procedura de evaluare, la solicitarea președintei țării, Maia Sandu, și a instituit atunci o comisie specială care să facă acest lucru. În această perioadă, activitatea comisiei s-a împotmolit de mai multe ori, iar procedura a fost practic blocată. La începutul acestei luni, Comisia s-a expus într-un final și i-a oferit șefului suspendat al Procuraturii Generale calificativul nesatisfăcător și doar două puncte.
Activitatea lui Alexandr Stoianoglo în perioada noiembrie 2019 - octombrie 2021 a fost evaluată în baza mai multor criterii, potrivit surselor TV8. Procurorul general suspendat a primit calificative la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane. Potrivit concluziilor membrilor Comisiei, deciziile adoptate de către Stoianoglo privind rotația procurorilor din procuraturile teritoriale, cărora le-a cerut să plece din sistem și inițierea procedurilor disciplinare în privința unor procurori sau angajați care nu au cedat presiunilor, arată un management defectuos al resurselor umane.
Au fost, de asemenea, audiati mai mulți procurori sau angajați din PG, precum și foști adjuncți ai lui Alexandr Stoianoglo la șefia Procuraturii. A rezultat un punctaj de 2,19 puncte, care potrivit membrilor comisiei de evaluare, corespund calificativului „nesatisfăcător”.
Raportul Comisiei a fost prezentat Consiliului Superior al Procurorilor, pentru examinare și adoptarea unei decizii în privința lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit ultimelor modificări operate la legea cu privire la procuratură, dacă activitatea lui Stoianoglo va obține calificativul „nesatisfăcător”, acesta ar urma să fie demis de către șefa statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Am încercat să îl contactăm pe Alexandr Stoianoglo, pentru a ne oferi o reacție, însă are telefonul deconectat.
În 23 noiembrie, anul trecut, Consiliul Superior al Procurorilor a decis constituirea unei comisii de evaluarea a activității lui Alexandr Stoianoglo, la solicitarea președintei Maiei Sandu. Atunci, s-a stabilit că din comisie vor face parte cinci membri. Ulterior, președinta Comisiei, Lidia Bulgac, s-a retras, iar un alt membru a anunțat că nu poate participa. Într-un final, performanțele lui Stoianoglo au fost evaluate de o Comisie în componența căreia s-au regăsit: juristul Artur Reguș, care a fost președinte al Comisei, Angela Popil, Ion Matușenco și expertul internațional Drago Kos.
Avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia Consiliului Superior al Procurorilor din data de 5 octombrie prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie după ce Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului depus de deputatul Lilian Carp. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare precum abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.