/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv și tablou devastator. Rusia alungă soldații din tranșee cu arme chimice

/HARTĂ/ Război în Ucraina, ziua 79: Atac la Odesa, rugă către Putin, cererea lui Kuleba și victoria anunțată de Kiev

missing
Foto: Telegram/Zelenski
13 mai 2022, ora 16:52

Este a 79-a zi de război în Ucraina, iar atacurile rușilor continuă în mai multe regiuni. La uzina Azovstal, continuă să se ducă lupte grele între ruși și militarii ucraineni care se află încă în oțelărie. Între timp, ONU a aprobat deschiderea unei anchete cu privire la presupusele abuzuri comise de trupele ruse în țara condusă de Volodimir Zelenski.

UPDATE: După ce s-au retras din zona Kievului și și-au reorganizat pozițiile în Est pentru o nouă fază a războiului, rușii au fost întâmpinați de ucraineni cu o contraofensivă pentru eliberarea Harkovului, al doilea cel mai mare oraș al țării, puternic bombardat de ruși și aproape încercuit de forțele de invazie. După mai multe lupte și după ce şi-au intensificat bombardamentele în ultimele zile asupra orașului, armata rusă a început să se retragă din Harkov, relatează vineri cotidianul american The New York Times, preluat de EFE.

UPDATE: Autoritățile din Barnaul (Siberia de Vest) au recunoscut că prețurile alimentelor au crescut din cauza războiului și au interzis protestele împotriva acestuia, informează publicația rusă Mediazona. 

UPDATE: Volodimir Zelenski spune că discuțiile pe care Emmanuel Macron le poartă cu dictatorul rus sunt „în zadar” și a apreciat că „nu este corect” ca președintele Franței să fie pregătit „să facă concesii diplomatice Rusiei”. Reacția lui Zelenski vine după ce Macron a spus, la începutul săptămânii, că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia.

UPDATE: Alianța Nord-Atlantică este pregătită să facă față unui eventual conflict cu Rusia și va răspunde în cazul în care o țară membră va fi atacată, a declarat, miercuri, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, potrivit Newsweek.com.

UPDATE: ”Azi (vineri), le-am cerut statelor membre G7 să adopte legislaţii şi să implementeze toate procedurile necesare cu scopul de a confisca active ruseşti şi a le da Ucrainei în vederea reconstrucţiei ţării”, a declarat Kuleba, invitat la o reuniune a şefilor diplomaţiilor G7 la Wangels, în nodul Germaniei.

UPDATE: Un tribunal de la Moscova a amendat Radio Europa Liberă cu 12,8 milioane de ruble (190.838 euro) pentru că nu a șters ceea ce Rusia numește conținut „fals” despre operațiunile sale în Ucraina, a informat vineri agenția de știri Interfax, potrivit Reuters, citată de hotnews.ro.

UPDATE: Un fost comandant al forțelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei l-a acuzat pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, de neglijență criminală. Igor Ghirkin a publicat o înregistrare video pe canalul său de Telegram, criticând modul în care Șoigu a gestionat războiul din Ucraina.

UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz i-a „amintit” vineri lui Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, „responsabilitatea particulară” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, „extrem de tensionată din cauza războiului din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Guvernului german, potrivit AFP.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri, într-o convorbire la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz, asupra ”ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia luptă în Ucraina, justificându-şi astfle, încă o dată, ofensiva în această ţară, relatează AFP.

UPDATE: Forţele ruseşti efectuează manevre "extrem de riscante" care sugerează că liderii lor militari sunt presaţi să facă progrese în operaţiunile lor din estul Ucrainei, potrivit serviciilor secrete britanice, după ce un batalion a fost anihilat în timp ce încerca să traverseze un râu.

UPDATE: Alina Kabaeva, o femeie care are legături romantice cu Vladimir Putin, precum şi fosta soţie a liderului rus, Lyudmila Ocheretnaya, au fost incluse în cea mai recentă listă de sancţiuni ale guvernului britanic împotriva Rusiei, anunţă CNN.

UPDATE: Trupele ruseşti au trimis rachete asupra unei rafinării de petrol din oraşul industrial Kremenciuk, în centrul Ucrainei, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE: Absenţa unui embargo asupra petrolului rusesc în viitorul pachet de sancţiuni al UE împotriva Moscovei ar însemna o ruptură a unităţii europene în susţinerea faţă de Kiev, a spus şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

UPDATE: Ucraina încearcă să negocieze evacuarea soldaților răniți din uzina Azovstal, din Mariupol, care e luată cu asalt de două luni de armata rusă. Kremlinul a reamintit cuvintele președintelui rus Vladimir Putin, că armata ucraineană ar putea părăsi teritoriul uzinei Azovstal doar prin depunerea armelor, scrie Interfax.

UPDATE: Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, a declarat că prima fază a războiului ruso-ucrainean s-a încheiat cu victoria Ucrainei. Aceasta a susținut că trupele ruse nu și-au atins obiectivele militare și au suferit pierderi grele.

UPDATE: Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar" pentru că ar fi singurul lor prin care trupele rusești ar izbuti să ajungă în Transnistria, a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Reuters.

UPDATE: Lipsa unei victorii în Ucraina în preajma sărbătoririi Zilei Victoriei a determinat propaganda pro-Kremlin să atingă noi limite ale absurdităţii, se arată într-o analiză a platformei Eu vs Disinfo. Astfel, eşecul de a cuceri oţelăria Azovstal ar fi cauzat de „ritualurile satanice” ale ucrainenilor.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa a anunțat că o navă a rușilor a luat foc în Marea Neagră. Nu ar fi prima navă importantă a Marinei Ruse distruse în războiul ruso-ucrainean, potrivit Antena3.

UPDATE: Rusia nu respinge ideea unei întâlniri a președintelui rus, Vladimir Putin, cu cel ucrainean, Volodimir Zelenski, dar ținerea acesteia fără pregătiri va fi imposibilă, a declarat vineri pentru presa rusă purtătorul de cuvânt al prezidențial rus, Dmitri Peskov.

UPDATE: Ministrul rus de Externe Seghei Lavrov acuză vineri Uniunea Europeană (UE) de faptul că s-a transformat într-un actor ”agresiv şi belicos”, urmând NATO, în Războiul rus în Ucraina, relatează AFP.  

UPDATE: „Sunt gata să vorbesc cu Putin. Dar numai cu el. Fără intermediarii săi.  În condiții de dialog și nu în condiții de ultimatumuri”, a subliniat  Zelenski. El a menționat că problema negocierilor se complică zilnic, deoarece zilnic apar noi fapte ale crimelor militarilor ruși pe teritoriile eliberate.

UPDATE: Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca Turcia, țară membră NATO, să vadă în mod pozitiv planurile Suediei și Finlandei de a adera la Alianță.

UPDATE: Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice, potrivit unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, la o zi după ce vecina sa Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la alianţa militară occidentală, relatează Reuters şi AFP.

UPDATE: O hartă publicată pe Twitter dezvăluie modul în care pozițiile soldaților ruși sunt trădate de către cartelele SIM pe care aceștia le folosesc la telefone.

UPDATE: Rusia este nevoită să folosească cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere pentru unele echipamente militare, din cauza sancțiunilor occidentale, a spus secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, citată de Washington Post.

UPDATE: Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat la începutul lunii aprilie comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari. 

UPDATE: Flota rusă în Marea Baltică a început joi manevre navale pentru a studia capacităţile NATO în această regiune, chiar în ziua în care Finlanda şi-a anunţat decizia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE: Războiul din Ucraina afectează și mamiferele din apele teritoriale ale României. În ultimele zile, 63 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc. Iar în apropierea Sulinei au fost descoperite zeci de astfel de cazuri într-o singură zi. Specialiștii sunt îngrijorați: sunt cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani.

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri la Hiroshima, primul oraș din istorie atacat cu bomba nucleară, că invazia rusă în Ucraina şi recentul test de rachetă al Coreei de Nord constituie o ameninţare la adresa securităţii globale.

UPDATE: Armata rusă continuă să folosească o bază aeriană ucraineană situată în afara orașului ocupat Melitopol, arată imaginile din satelit de la BlackSky, relatează CNN.

UPDATE: Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a ieşit joi din carantină, la o săptămână după ce a fost testat pozitiv la COVID-19, şi se va deplasa în acest weekend în Europa pentru reuniuni cu aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE: Ungaria nu va susţine ideea ca pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei să fie incluşi lideri religioşi, precum patriarhul Kiril, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE: David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să redeschidă porturile ucrainene de la Marea Neagră înainte să fie prea târziu și să ne confruntăm cu o calamitate la scară mondială, scrie CNN.

UPDATE: Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat vineri că blocul comunitar va livra Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro. Borrell şi-a exprimat încrederea că în următoarele zile se va putea ajunge la un acord privind un embargou asupra petrolului rusesc.

UPDATE: Recolta Ucrainei de cereale va fi mult mai redusă anul acesta decât în 2021, anunță ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. Jumătate din terenul însămânţat cu grâu se află în zone unde se desfăşoară lupte intense sau sunt ocupate de forţele ruseşti.

UPDATE: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru televiziunea italiană Rai1 că un atac rusesc asupra Ucrainei de pe teritoriul transnistrean este foarte posibil, însă a subliniat că partea ucraineană nu vede o mare amenințare în acest sens, fiindcă în regiunea separatistă a Republicii Moldova există o grupare militară slabă.

UPDATE: Japonia interzice exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia, cum ar fi imprimante 3D, computere cuantice şi microscoape electronice.

UPDATE: Rusia expulzează zece funcționari români de la Ambasada României de la Moscova, a anunțat vineri Ministerul român de Externe, precizând că măsura este o reacție la expulzarea unor diplomați ruși de la Ambasada Rusiei din București.

UPDATE: Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, le-a declarat unor parlamentari germani că vrea să reia discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor participanţi la reuniunea comisiei parlamentare pentru apărare care a avut loc în Bundestag, la Berlin

UPDATE: Marea Britanie a anunțat, vineri, noi sancțiuni financiare care îi vizează pe apropiații președintelui rus, Vladimir Putin, între care fosta sa soție, Liudmila Putina, și verii acestuia, relatează The Guardian.

UPDATE: O instanță din Kiev va demara primul proces pentru crime de război de la începutul războiului din Ucraina. Un soldat rus de doar 21 de ani, acuzat că a ucis un civil de 62 de ani, va fi dus în fața judecătorului vineri. Între timp, procurorul general al Ucrainei a înregistrat peste 11.000 de plângeri cu privire la crime de război, iar Unicef ​​a anunțat că cel puțin 100 de copii au fost uciși numai în luna aprilie.

UPDATE: Kremlinul a reacţionat vineri la apelurile premierului polonez Mateusz Morawiecki de a „smulge din rădăcină” „ideologia monstruoasă” a Rusiei. Premierul polonez l-a comparat pe Vladimir Putin cu Hitler și Stalin.

UPDATE: Federaţia Română de Triatlon ajută de mai bine de două săptămâni 8 sportivi şi doi antrenori din Ucraina, care se pregăteau în Harkov. În oraşul în care s-au născut nu mai au nimic, iar ei nu au unde să se mai întoarcă.

UPDATE: Imagini din satelit realizate de compania Maxar Technologies surprind amploarea gropilor săpate de către ruși în cimitirele din Mariupol, un oraș aproape complet distrus și în care autoritățile ucrainene spun că au murit zeci de mii de oameni.

UPDATE: Ajutorul de 40 de miliarde dolari din partea SUA a fost blocat în senatul american de un singur senator. Republicanul Rand Paul a refuzat să susțină propunerea care are nevoie de unanimitate pentru a trece, relatează BBC.

UPDATE: Armata Ucrainei a lansat peste 100 de atacuri cu rachete, artilerie şi avioane împotriva poziţiilor ruse în ultimele 24 de ore, în încercarea de a apăra sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Ruşii au pierdut în ultimele 24 de ore 57 de militari, şase vehicule blindate şi trei motorizate pe frontul sudic, potrivit buletinului de război difuzat de agenţiile locale ucrainene.

În regiunea ocupată Herson (sud), comandamentul militar ucrainean a acuzat că ruşii vor să întindă „o capcană legislativă, prin convocarea unui pseudo-referendum pentru includerea acestei zone în Federaţia Rusă”.

Totuşi, potrivit ucrainenilor, „steagurile ucrainene sunt vizibile pe toate străzile din Herson, ca dovadă că populaţia nu acceptă simbolurile, puterea şi stilul de viaţă impuse de duşman”.

UPDATE: Între timp, în regiunea Nikolaev, la est de oraşul-port Odesa, forţele ruse au continuat să bombardeze instalaţii industriale, infrastructura urbană şi suburbană cu artilerie şi lansatoare de rachete.

Prin aceasta, „duşmanul vrea să pună presiune psihologică pe civili, încercând să-i oblige să accepte noul sistem (politic şi administrativ) impus de ruşi”, potrivit buletinului de război.

În regiunea de coastă Odesa, situată în nord-vestul Mării Negre, ruşii continuă să destabilizeze situaţia cu atacuri pentru a crea un coridor terestru din provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi regiunea separatistă vecină Transnistria, din Republica Moldova.

Potrivit ucrainenilor, grupul naval rus în Marea Neagră constă în prezent din patru nave şi două submarine care transportă peste 30 de rachete de croazieră Kalibr.

UPDATE: Pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, ministrul Finanţelor de la Kiev vorbeşte despre cheltuielile uriaşe pe care ţara le-a făcut în domeniul apărării. Ucraina a fost obligată să cheltuiască 245,1 miliarde de grivne (8,3 miliarde de dolari) pentru a-şi apăra ţara în faţa invaziei Rusiei. Război în loc de dezvoltare, a declarat ministrul Finanţelor de la Kiev, citat de Reuters.

UPDATE: Imagini din interiorul uzinei Azovstal cu bătăliile și schimburile de focuri care au loc între ultimii apărători ucraineni și forțele ruse:

UPDATE: Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva, transmite AFP citată de Agerpres.

Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor. În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.

În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe. De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte.

Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an. Pe lângă aceşti refugiaţi, există aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interior, conform unui bilanţ de la începutul lunii mai realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

UPDATE: Totodată, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu ar trebui ridicate decât în momentul în care toate trupele rusești se vor retrage de pe teritoriul Ucrainei, adăugând că „Putin se umilește singur pe scena internațională”, scrie BBC.

Șefa diplomației de la Londra a mai spus că Ucraina ar trebui să aibă un acces sporit la echipmantele militare ale NATO.

Statele Unite estimează că forțele ruse au trimis „cel puțin câteva mii de ucraineni” pentru a fi procesați la așa-numitele centre de filtrare ale Moscovei „și au evacuat zeci de mii de oameni în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia”, a declarat, joi, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, citat de CNN.

Carpenter spune că deplasarea forțată și violența cu care se confruntă civilii în așa-numitele centre de filtrare echivalează cu crime de război.

Oficialul a mai afirmat că victimele au spus că au fost supuse în aceste centre unui proces de inspecție „invaziv și umilitor”. 

„Soldații Rusiei fotografiază victimele din diferite unghiuri, le iau amprentele și le examinează fizic pentru a depista tatuaje, le inspectează telefoanele mobile și le descarcă contactele și datele pe dispozitive și le înregistrează informațiile biografice într-o varietate de baze de date… În unele cazuri, soldații Rusiei au confiscat pașapoarte, documente de identificare și telefoane mobile”, a spus Carpenter.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”

e-Estonia: Cetățenii Estoniei vor putea să voteze la alegeri de pe telefoanele mobile

missing
08 mai 2024, ora 12:21

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să-şi exprime voturile în alegeri de pe telefoanele mobile, după ce Parlamentul de la Tallinn a aprobat marţi un proiect de lege în acest sens înaintat de guvernul acestui stat baltic, membru al Uniunii Europene şi NATO, informează agenția DPA.

Potrivit proiectului de lege, votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci de pe aplicaţii speciale pentru sistemele comune de operare pe telefoanele mobile.

Cerinţele tehnice vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare alegeri.

Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie. Prin urmare, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată în alegerile din iunie pentru Parlamentul European.

Potrivit ministrului eston pentru economie şi IT, Tiit Riisalo, noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor.

În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice.

În acest stat baltic, căruia îi place să-şi spună e-Estonia, această procedura prevalează: mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Cei 1,2 milioane de cetăţeni ai acestui stat baltic pot face aproape absolut orice online în viaţa lor de zi cu zi.

Estonia este considerată un deschizător de drumuri şi un pionier al digitalizării şi administraţiei electronice în Europa.

Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram