/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

Inventivitatea armatei ucrainene răstoarnă regula raportului numeric al forţelor

missing
14 mai 2022, ora 17:42

Rachete norvegiene, camionete italiene şi lansatoare de rachete franceze, toate aceste elemente ale industriei de apărare europene au fost combinate şi adaptate de inventiva armată a Ucrainei pentru a ţine piept armatei lui Putin, scrie adevarul.ro.

În Ucraina, războiul împotriva invadatorului rus continuă, iar soldaţii ucraineni luptă cu tot ce au la îndemână.: rachete britanice Stinger, rachete americane Javelin.   

Dar armata ucraineană este plină de imaginaţie şi uneori reuşeşte să combine mai multe ajutoare venite din Occident pentru a crea arme hibride. După cărucioarele antitanc, automobilele pickup antiaeriene au fost văzute pe câmpul de luptă, scrie The War Zone.   

Soldaţii ucraineni au primit recent de la fundaţia Come Back Alive, care a strâns milioane de euro din donaţii, un număr nedezvăluit de automobile pick model Fiat Fullback. La sfârşitul lunii aprilie, Norvegia a trimis Ucrainei în jur de 100 de rachete Mistral, precum şi un număr nespecificat de lansatoare.

Rachetele Mistral sunt arme proiectate de compania franceză MBDA Missile Systems. Echipate cu ghidaj pasiv în infraroşu şi o încărcătură explozivă de 3 kg, aceste arme sunt lansatoare de rachete portabile MANPADS sau rachete sol-aer portabile.

Franken-MANPADS   

Numai că rachetele Mistral norvegiene provin de la marină şi au ajuns livrate cu un picior fix şi un loc unde să se aşeze. Prin urmare, ele nu sunt la fel de portabile ca NLAW şi alte Javelins. Dar, inventivi, ucrainenii le-au adaptat. După cum dezvăluie fotografiile publicate de Come Back Alive, aceste lansatoare au fost montate în spatele pick-up-urilor italiene, pentru a le transforma în vehicule antiaeriene.

„Grupurile mobile echipate cu MANPADS trebuie să fie rapide. Aceste vehicule sunt robuste şi rapide, pot ajuta la lovirea ţintelor în mişcare”, explică pe Facebook directorul departamentului militar al fundaţiei.

Calculele greşite ale lui Putin 

La începutul invaziei ruse în Ucraina, Moscova nu a fost singura care credea că ofensiva sa va reuşi rapid. În februarie, chiar şi oficialii americani au avertizat că Kievul ar putea cădea în câteva zile.   

Atuul armetei ruse: numărul sau mai degrabă o cifră - regula raportului numeric al forţelor 3 la 1, la care partea atacatoare trebuie să o respecte pentru a învinge armata în defensivă. Aceasta este una dintre proporţiile populare în strategia militară. Se părea că Rusia avea un asemenea avantaj de forţe, scrie Wall Street Journal .   

Proporţiile au fost studiate de generaţii întregi de tacticieni    

Războiul din Ucraina a readus interesul pentru echilibrul puterii. Printre acestea se numără multe alte modele care spun câte trupe sunt necesare pentru a învinge o forţă de apărare nepregătită pentru a zdrobi rezistenţa de gherilă sau a contraataca pe flancuri. Aceste proporţii au fost studiate de generaţii întregi de tacticieni atât în ​​Statele Unite, cât şi la un moment dat în URSS, iar acum în Rusia. Ele au devenit un argument convenabil în favoarea afirmaţiei că Ucraina este extrem de vulnerabilă.   

„Cred că majoritatea oamenilor care gândesc în aceşti termeni cred că este nevoie de un avantaj de 3 la 1 pentru a face o cucerire. Dar este clar că Rusia a calculat foarte greşit ”, a spus profesorul de la Universitatea din Chicago, John Mearsheimer.   

Wall Street Journal oferă exemple de echilibru de putere în cazul diferitelor operaţiuni militare. De exemplu, pentru a ataca un adversar pregătit şi fortificat, este nevoie de un avantaj 3:1. Dacă atacul a venit ca o surpriză pentru armata ce se apără, atunci raportul de forţe ar trebui să fie la nivelul de 2,5:1. Contraatacurile pe flancuri pot fi efectuate cu forţe egale. Şi pentru a păstra teritoriul ocupat ai nevoie de 20-25 de soldaţi la o mie de locuitori. 

În plus, Wall Street Journal arată echilibrul de putere dintre Rusia şi Ucraina până la începutul războiului. De exemplu, în ceea ce priveşte soldaţii, armata rusă a avut un avantaj de 4,6:1. Raportul în ceea ce priveşte numărul de tancuri a fost de 3,4:1, iar transportoarele blindate de personal - 9,7:1 în favoarea Rusiei. De asemenea, partea rusă a avut un avantaj în ceea ce priveşte artileria la nivelul de 2,7:1.   

Versiunile moderne ale regulii 3:1 se aplică şi sectoarelor locale de luptă. Grupul de reflecţie RAND Corp a stabilit că un avantaj de 1,5:1 într-un teatru larg de operaţiuni ar putea permite unui atacator să atingă un raport de 3:1 în anumite sectoare. Înainte de invazia din februarie, Rusia a masat 190.000 de militari la graniţe, în timp ce armata ucraineană era împrăştiată în toată ţara. Se părea că armata rusă avea o superioritate numerică faţă de Forţele Armate ale Ucrainei.   

Eşecul Rusiei evidenţiază cât de complexe sunt războaiele moderne    

Profesorul de la Universitatea Columbia, Stephen Biddle, concluzionează că eşecul Rusiei evidenţiază cât de complexe sunt războaiele moderne reale decât calculele proporţionale. Biddle a fost membru al echipelor de analiză ale generalilor David Petraus şi Stanley McChrystal în timpul războaielor din Irak şi Afganistan.   

„Există foarte puţine dovezi empirice care să susţină astfel de calcule. Nu este un fel de lege ştiinţifică. Ele corespund într-o anumită măsură înţelegerii intuitive, dar aceasta este o teorie sociologică destul de proastă ”, a explicat el.   

Proporţiile raportului de putere nu ţin cont de sprijinul informaţional occidental şi de sprijinul material, de determinarea armatei ucrainene, nu ţin cont de moralul scăzut al trupelor Rusiei, de marile probleme logistice ale armatei ruse sau de erorile sale tactice grosolane, spune Biddle. 

El asigură că în planificarea operaţiunilor reale de luptă, armata SUA foloseşte analize mai detaliate. Proporţiile raportului de putere au apărut în timpul războaielor terestre din Europa din secolul al XIX-lea. În textul său din 1832 despre strategia militară, generalul prusac Carl von Clausewitz a proclamat: „Forma defensivă a războiului este, prin natura sa, întotdeauna mai puternică decât ofensiva”. În timpul războiului franco-prusac din 1870, armata prusacă a dovedit că, pentru a pătrunde, partea atacatoare trebuia să aibă de trei ori mai multe forţe.   

Primul Război Mondial, în care soldaţii au petrecut ani de zile în tranşee pentru că nu puteau sparge liniile defensive, a adăugat un plus de greutate ideii de proporţii. Generalul de brigadă englez James Edmonds, la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, a mai scris despre regula 3: 1: „În Germania, de obicei, plecam de la calculul că pentru a sparge poziţiile inamicului, pe lângă curaj, pregătire, moral şi arme, trebuie să ai o triplă superioritate numerică”. 

După al Doilea Război Mondial, ideile despre echilibrul puterii au fost folosite în mod activ în doctrina militară a URSS. SUA au folosit astfel de calcule din 1955 pentru a evalua posibilele rezultate ale scenariilor militare. Deşi erau sceptici. De exemplu, generalul armatei americane Omar Bradley a criticat abordarea proporţională, considerând că aceasta limitează tacticile militare prin reducerea calculelor strategiei lor generale la noţiuni simpliste.   

În anii 1980, evaluările raportului de putere au jucat un rol central în dezbaterea dacă ţările din Pactul de la Varşovia, conduse de URSS, care aveau un avantaj numeric faţă de forţele NATO din Europa, ar putea câştiga rapid un război fără utilizarea armelor nucleare.    

Alţi cercetători precum Joshua Epstein au promovat modele matematice dinamice pentru a estima echilibrul puterii militare. În calitate de bursier la Brookings Institution, el a susţinut că proporţiile sunt în general false. Dar înainte de a exista un consens asupra acestor dispute, Războiul Rece se terminase. Pentru generaţia fericită născută după ea, un război major în Europa părea de neconceput. Epstein a început să folosească modelele sale matematice pentru a prezice răspândirea bolilor. În prezent, este epidemiolog la Universitatea din New York. Totuşi, el a atras atenţia asupra evenimentelor din Ucraina.   „ În acest caz, este evident că raportul de putere, statisticile numerice ale unităţilor de luptă nu pot prezice ce se va întâmpla cu adevărat pe câmpul de luptă ”, a spus el.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 209: Columbia rupe relațiile cu Israelul. Presiuni pentru un armistițiu

02 mai 2024, ora 09:38

Șeful diplomației americane Antony Blinken a sosit marți în Israel pentru a face presiuni pentru un armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, în război din 7 octombrie în Fâșia Gaza. Marţi Blinken i-a cerut mişcării Hamas să accepte "neîntârziat" propunerea de armistițiu cu Israelul asociată cu eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, pe care mișcarea palestiniană pretinde că o analizează.

UPDATE Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins cererea făcută de Nicaragua, care solicita interzicerea trimiterii de ajutoare militare din partea Germaniei către Israel, precum și de a restabili finanțarea agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA). De altfel judecătorii au explicat că, în opinia lor, nu au fost întrunite condițiile legale pentru emiterea unui astfel de ordin și prin urmare au respins cererea cu 15 voturi pentru și unul împotrivă.

UPDATE Studenţii propalestinieni au protestat la universităţi din Marea Britanie în contextul demonstraţiilor violente din campusuri din SUA. Studenţi din Leeds, Newcastle şi Bristol au instalat corturi în afara clădirilor universitare miercuri, în semn de protest împotriva războiului din Gaza, transmite dpa. Studenţi din Bristol au declarat că au organizat acţiunea „în semn de protest faţă de complicitatea universităţii la genocidul Israelului împotriva palestinienilor, în timp ce organizaţia Apartheid Off Campus Newcastle a transmis că demonstraţia sa a avut drept scop „să evidenţieze strategia de investiţii a instituţiei şi complicitatea sa în crimele de război ale armatei israeliene din Gaza şi Cisiordania”.

UPDATE Speranțele președintelui Joe Biden de a se baza pe coaliția care l-a propulsat în Biroul Oval în 2020 sunt amenințate în contextul în care mișcarea de protest împotriva Israelului – văzută de mulți drept nu doar profund antisemită, ci și antiamericană și pro-Hamas – se răspândește în campusurile universitare americane, cu sute de arestări și confruntări violente între taberele pro-palestiniene și pro-israeliene. Problemele sunt amplificate și de faptul că partea radicală din Partidul Democrat își declară pe față susținerea pentru protestatari.

UPDATE Construcţia de către armata americană a portului artificial temporar destinat să aducă mai mult ajutor umanitar în Fâşia Gaza este finalizată la mai mult de jumătate, a anunţat miercuri Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunţat miercuri că doreşte ruperea tuturor relaţiilor diplomatice cu Israel, calificându-l pe premierul Benjamin Netanyahu drept ”genocidar”, transmite agenția AFP.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram