/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

Război în Ucraina, ziua 84: Atac la Odesa, incendii în zona Cernobîl, pericol în Marea Azov și dezvăluiri despre Putin

missing
18 mai 2022, ora 22:19

Armata rusă a continuat marți atacurile în mai multe zone din Ucraina. Ucraina încearcă să continue evacuarea luptătorilor răniți din uzina Azovstal, de unde au fost scoși, până acum, aproximativ 260 de luptători. Oficialii ucraineni asigură că fac "tot posibilul și imposibilul" pentru a-i salva pe toți. Armata spune că a ordonat evacuarea completă, punând astfel capăt asediului din Mariupol, cea mai sângeroasă bătălie din Europa din ultimele decenii. 

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus miercuri seară prelungirea încă 90 de zile a legii marţiale şi a mobilizării generale, în contextul continuării invaziei militare ruse, informează BBC News.

UPDATE Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina nu avansează și cel mai probabil nu vor fi reluate după "capitularea" militarilor ucraineni din combinatul siderurgic Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat invazia Rusiei în Ucraina că „a adăugat încă 40 de milioane de oameni la celelalte milioane care se confruntă cu insecuritatea alimentară”.

UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat miercuri o înregistrare video cu locul în care au fost trimiși soldații ucraineni de la uzina Azovstal. Potrivit agenției ruse de știri TASS, o parte dintre aceștia au fost cazați la un spital din orașul rus Novoazovsk.

UPDATE Liderul demisionar al Osetiei de Sud spune că un referendum privind aderarea la Rusia va avea loc în iulie. Dar până atunci, el nu va mai fi în funcție, iar succesorul său și oficialii de la Moscova nu par la fel de interesați de această mișcare, scrie site-ul Eurasianet.

UPDATE Ministerul de Externe al Moscovei a trimis ieri Parlamentului o listă de organizații internaționale, cu ordin să o revizuiască și să încheie „obligațiileși tratatele care nu aduc beneficii, ci prejudicii directe țării”, a declarat vicepreședintele Piotr Tolstoi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) se numără printre cele de pe listă, au informat agențiile de presă ruse.

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat că România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Rusiei.  

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Kievul face totul pentru ca negocierile cu Rusia să nu se desfăşoare pe făgaşul normal.

UPDATE Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei, a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al ţării sale la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

UPDATE O explozie puternică a fost auzită miercuri, 18 mai, de locuitorii din Melitopol. Potrivit mai multor informații de pe rețelele de socializare, luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat rusesc, urmând un schimb de focuri.

UPDATE După aproape trei luni de asalt neîncetat, orașul Mariupol a căzut complet în mâinile rușilor. Armata ucraineană a admis că misiunea sa în portul asediat s-a încheiat. Rezistența continua oricum mai degrabă simbolic în uzina aflată pe malul mării. În tot acest timp, mai mult decât orice alt oraș ucrainean, Mariupol a ajuns să simbolizeze brutalitatea atacului Rusiei și determinarea rezistenței ucrainene, scrie BBC.

UPDATE Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Flăcările se extind cu repeziciune din cauza vântului. O localnică a fot salvată din calea focului mistuitor, relatează media ucrainene:

UPDATE India se orientează către firmele naţionale şi către naţiunile din Europa de Est pentru echipamente militare şi muniţie, în timp ce cel mai mare cumpărător de arme ruseşti din lume caută furnizori alternativi, în condiţiile în care Moscova duce un război cu Ucraina şi se confruntă cu sancţiuni.

UPDATE Ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze l-a acuzat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin de "folosirea foametei ca armă".

UPDATE Andrei Șevchenko (45 de ani), legendarul atacant ucrainean, s-a întors în țara natală, de la Londra, unde s-a întâlnit cu președintele Velodomir Zelenski. Zelenski a lansat programul UNITED24, dedicat strângerii de fonduri pentru refacerea Ucrainei, după invazia dictată de Putin. Shevchenko a devenit primul ambasador al programului și a transmis un mesaj prin care încurajează oamenii să doneze pentru reconstruirea Ucrainei. 

UPDATE Rusia este gata să vândă Ucrainei energie electrică de la centrala nucleară de la Zaporoje luată sub controlul armatei ruse, dacă dorește să cumpere această energie electrică, a declarat miercuri vicepremierul rus Marat Hușnullin, după inspecția centralei.

UPDATE Amenințarea atacurilor cu rachete și bombe de pe teritoriul Belarusului rămâne, susține Statul Major General al Ucrainei.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut retragerea armatei ruse din Transnistria în discursul din Parlamentul European.

UPDATE Vladimir Putin a avut 35 de întâlniri secrete cu un medic oncolog - și a făcut baie în sângele unor coarne de cerb, potrivit unui raport publicat recent, relatează publicația americană New York Post.

UPDATE Datorită bombardamentelor rușilor la uzina siderurgică de la Azovstal, există o amenințare de dispariție completă a Mării Azov din cauza posibilelor daune aduse unei structuri tehnice care conține o soluție concentrată de hidrogen sulfurat, informează pe Telegram Primăria orașului.

UPDATE Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev miercuri, după trei luni de când a fost închisă ca urmare a războiului provocat în Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE Operatorul de stat al reţelei ucrainene Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters.

UPDATE Ministerul de externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC şi retragerea vizelor şi acreditărilor pentru jurnaliştii respectivi, informează Reuters.

UPDATE Ambasada Rusiei la Bucureşti a dezmințit miercuri, 18 mai, pe un ton ironic, informațiile legate despre starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin, potrivit cărora liderul rus ar fi bolnav și chiar s-ar fi operat de cancer.

UPDATE Militarii ucraineni au publicat un material video în care arată cum au pregăti explozia unui pod din regiunea Lugansk pentru a bloca înaintarea ocupanților:

 UPDATE Agenția Federală pentru Transportul Aerian din Federația Rusă a decis să prelungească interdicția de zbor pe toată lungimea graniței cu Ucraina. Decizia a fost luată încă din prima zi a invaziei Ruse și acum a fost prelungită până pe 25 mai. 

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel s-a pronunţat miercuri în favoarea unui proces de aderare „progresiv” la Uniunea Europeană şi a apărat ideea creării unei „comunităţi geopolitice europene” pentru a pregăti ţările candidate la integrare.

UPDATE Un nou atac cu rachete a avut loc miercuri dimineaţă în regiunea Odesa, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli. Potrivit sursei citate, atacul a fost lansat din Marea Neagră.   „Atacând în zori aşezări din regiune, inamicul continuă încercările de a distruge infrastructura şi de a pune presiune psihologică asupra civililor. Potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat pagube semnificative şi nici victime”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene. O echipă de anchetatori a fost trimisă la locul atacului, care intră sub incidenţa articolului 438 - cu privire la încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului - din Codul Penal al Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a declarat că cinci nave ruseşti de desant şi două lansatoare de rachete de croazieră sunt staţionate în prezent în Marea Neagră, potrivit Adevărul.

UPDATE „Avem nevoie de un nou Charlie Chaplin, pentru a dovedi că cinematograful nu este mut în fața războiului din Ucraina”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său la deschiderea Festivalului de la Cannes.  

UPDATE Uniunea Europeană probabil va avea contribuţii financiare semnificative pentru a permite funcţionarea statului ucrainean, a afirmat marţi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, precizând că va cere contribuţii şi din partea Marii Britanii, Canadei şi Japoniei.

UPDATE Soldații ruși au bombardat o școală din Avdiivka, regiunea Donețk, cu muniție cu fosfor alb, lăsând-o complet arsă, transmite șeful Administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko.

UPDATE Ministerul rus al Apărării spune că aproape 1.000 de soldați ucraineni s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol începând de luni. Luptătorii ucraineni urmează să fie interogaţi, începând de luni, de Comitetul de Anchetă din Rusia, scrie presa rusă.

UPDATE Un expert al statului rus a spus armatei ţării sale să bombardeze centralele electrice din Marea Britanie şi să ducă poporul britanic „înapoi în epoca de piatră”. Expertul israelian născut la Moscova Yaakov Kedmi, care l-a descris odată pe Stalin drept „ultimul om de stat care a avut grijă de ţara sa”, a spus că Rusia ar trebui să lovească Marea Britanie cu racheta sa Zircon – o rachetă hipersonică capabilă să atingă10.734 kilometri pe oră potrivit Metro.uk. Apoi a sugerat că una dintre rachetele Sarmat cu capacitate nucleară ale Rusiei ar fi „prea bună” pentru Marea Britanie. „Nu este deloc necesar să folosiţi [o armă atât de mare] pentru Marea Britanie”, a spus el.

UPDATE Israelul a livrat 2.000 căşti şi 500 veste de protecţie pentru servicii de urgenţă şi organizaţii civile din Ucraina, informează Reuters. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat luna trecută că va autoriza livrarea de veste şi căşti de protecţie, semnalând o schimbare de poziţie a Israelului în ce priveşte furnizarea de astfel de echipamente pentru Ucraina.

UPDATE Secretarul Consiliului Securității din Rusia, Nikolai Patrușev, a declarat marți că Statele Unite și aliații săi duc o „campanie antirusă”, iar situația din Ucraina a devenit un pretext pentru un „război nedeclarat” al Occidentului față de Moscova.

UPDATE Fiona Hill, consilieră pentru Rusia a fostului președinte american Donald Trump, a povestit cum a fost să stea lângă președintele rus Vladimir Putin la o cină și despre mirosul neobișnuit pe care îl emana acesta și care a marcat-o.

UPDATE Gimnastul rus care și-a pus pe echipament simbolul invaziei din Ucraina, la festivitatea de premiere din cadrul unei etape a Cupei Mondiale, a fost suspendat un an de Federaţia Internaţională de Gimnastică, informează dailymail.co.uk, potrivit News.ro.

UPDATE „Nu aș îndrăzni să fac estimări despre cât timp poate rezista Rusia… Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară”, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

UPDATE Inflația din Marea Britanie a crescut la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, în condițiile în care prețul gazului și cel al electricității au împins facturile la energie la niveluri record, relatează The Guardian.

UPDATE Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat miercuri că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” se apropie de finalizare, conform Interfax.

UPDATE Apărătorii ucraineni au completat colecția de trofee luate de la ocupanții ruși, de data aceasta cu un tanc rusesc T-72BZ, așa cum se poate vedea din videoclipul distribuit de consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko, pe canalul său de Telegram.

UPDATE Un ciobănesc belgian care a asistat anterior forţele ruse în regiunea Nikolaev ajută, în prezent, trupele ucrainene, relatează Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, într-o postare pe Twitter.

UPDATE Organizația Mondială a Sănătății este extrem de îngrijorată că o epidemie de holeră s-ar putea declanșa la Mariupol, orașul ras de ruși de pe fața pământului. Directorul OMS, Dorin Nitzan, a oferit mai multe detalii, conform presei din Ucraina.

UPDATE O amplă analiză realizată de The Washington Post arată că se duc ample negocieri și au apărut chiar divergențe între țările membre NATO, care la finalul lunii iunie ar trebui să decidă la Madrid o relocare istorică a trupelor dinspre vestul spre estul Europei, pentru a contracara amenințarea rusă. Principala problemă este generată chiar de slăbiciunea dovedită de Armata Rusă în Ucraina, unele state membre considerând că, pentru ani buni, aceasta nu va mai putea constitui o amenințare pentru Alianță, cu atât mai puțin în condițiile aderării Finlandei și Suediei.

UPDATE Insula Șerpilor este un punct strategic vital pentru ruși, susține colonelul ucrainean Serhi Hrabski pentru RBC. Acesta a explicat că rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă insula respectivă.

UPDATE Ministerul Apărării din Ucraina consideră că Rusia dorește prelungirea războiului: “Sunt mai multe indicii care arată că Rusia se pregătește pentru o operațiune militară pe termen lung, iar războiul intră într-o astfel de fază. În regiunile Herson și Zaporijie invadatorii ruși desfășoară activ lucrări de inginerie și fortificații pentru a putea trece în defensivă, dacă va fi necesar”, se arată în declarația oficială, care mai estimează că Rusia mai are acum concentrată, cu tot cu rezerve, 167.000 de oameni, forță de luptă, în 91 de grupuri tactice de batalion (BTG) și încă 55 de BTG în rezervă și recuperare.

UPDATE Președintele Joe Biden îi va întâmpina joi pe prim-ministrul Suediei și pe președintele Finlandei la Casa Albă. Liderul american își arată astfel sprijinul, la câteva zile după ce ambele țări au anunțat că vor încerca să adere la NATO.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi lansarea unui nou program "pentru a capta, analiza şi pune la dispoziţia publicului larg dovezi ale crimelor de război şi ale altor atrocităţi comise de Rusia în Ucraina".

UPDATE Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

UPDATE Luptătorii evacuați de la Azovstal, mai puțin cei grav răniți, au fost duși într-o fostă colonie penală de lângă Donețk. Ucraina spune că încă negociază eliberarea lor, într-un schimb de prizonieri, o informație pe care Rusia nu a confirmat-o până acum. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că militarii care s-au predat vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale. Potrivit agenției oficiale de presă TASS, Comitetul de Investigații al Rusiei intenționează să-i interogheze pe soldați. Ar urma să o facă în cadrul unei investigații asupra a ceea ce Moscova numește "crimele regimului ucrainean". 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că sunt purtate în continuare negocieri cu Rusia în privința evacuării luptătorilor din combinatul Azovstal în timp ce misiunea continuă, relatează CNN. ”Misiunea de evacuare continuă. Este supravegheată de ofițerii noștri militari și de informații. Sunt implicați cei mai puternici mediatori internaționali”, a precizat Zelenski în mesajul său zilnic transmis națiunii.

UPDATE Noul pachet de sancțiuni anunțat de Australia vizează mai multe persoane și grupuri legate de Rusia și Belarus, a precizat ministrul de Externe Marise Payne, citat de New York Times. 

Ministerul australian de Externe: „Măsurile vizează persoane și instituții de presă care răspândesc dezinformări, precum și Grupul Wagner, o forță militară privată având legături cu președintele Putin, notează sursa citată. Guvernul rus conduce o campanie de dezinformare pe scară largă atât în Rusia, cât și la nivel internațional. Președintele Putin a atacat libertatea de exprimare și disidența în Rusia pentru a suprima relatările despre războiul său împotriva Ucrainei și crimele sale flagrante de război și pentru a deteriora percepția Ucrainei și a susținătorilor săi internaționali”.  

Pe noua listă de sancțiuni figurează 11 persoane și 12 entități despre care autoritățile australiene consideră că promovează propaganda și dezinformările rusești. Printre entitățile sancționate se numără compania militară privată „Wagner”, considerată drept o armată privată a președintelui Vladimir Putin. De asemenea, sunt sancționate întreprinderile de apărare din Belarus, Industrial-Comercial Private Unitary Enterprise Minotor-Service și OJSC KB Radar-Managing Company of Radar Systems Holding.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de  copii
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de copii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

06 mai 2024, ora 12:55

Armata rusă a lansat un atac aerian cu drone „Shahed” și bombe aeriene ghidate asupra regiunilor Herson și Sumî. Atacul aerian a fost respins în mare parte de apărarea ucraineană, care a anunțat că a distrus 12 din cele 13 drone trimise de forțele ruse asupra regiunii Sumî. Potrivit autorităților locale ucrainene, în orașul Sumî s-au auzit mai multe explozii, fiind vizată infrastructura civilă a localității. Atacul a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiune.

Agenţiile europene de informaţii au avertizat guvernele lor că Rusia pregăteşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul, scrie FT. Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi deteriorări ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. Totodată, ziarul La Repubblica notează că NATO va interveni, dacă Rusia decide să invadeze și Republica Moldova.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinpin, va purta luni discuţii la Paris cu omologul său francez şi cu preşedinta Comisiei Europene. Întâlnirea va fi dominată de războiul din Ucraina şi relaţiile comerciale. Preşedintele Emmanuel Macron va încerca să îl convingă pe domnul Xi să îi folosească influenţa în Rusia, pentru a determina Kremlinul să pună capăt invaziei, notează Rador.

UPDATE Fosta câştigătoare ucraineană a concursului Eurovision, Jamala, a declarat că ţara sa „nu-şi poate permite” să boicoteze concursul de cântece, deoarece are nevoie de această ocazie pentru a reaminti Europei de invazia Rusiei, scrie The Guardian, citată de News.ro.

UPDATE Un fond de urgenţă al Uniunii Europene, creat în 2012 în contextul crizei financiare, ar putea fi răspunsul pentru decidenţii politici: un fond care ar putea fi investit în apărare. Franţa şi statele baltice vor fi probabil în prima linie a susţinerii acestei idei. Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru prima dată de la începutul războiului, NATO, într-o manieră foarte confidenţială şi fără comunicate oficiale, a stabilit cel puţin două linii roşii, dincolo de care ar putea exista o intervenţie directă în conflictul din Ucraina, scrie La Repubblica, citat de Mediafax. Ziarul subliniază că în acest moment nu există planuri operaţionale care să prevadă trimiterea de trupe, ci doar evaluări privind posibile planuri de urgenţă în cazul în care ar exista implicarea unor terţe părţi în război. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas.

Prima "linie roşie" este participarea directă sau indirectă a unei terţe părţi în conflictul din Ucraina. O eventualitate însoţită de temeri. Şi care se învârte în jurul posibilităţii ca Rusia să străpungă liniile de apărare ale Kievului. Graniţa ruso-ucraineană, la urma urmei, este foarte lungă şi vulnerabilă. Trupele lui Zelenski nu mai sunt capabile să o controleze în întregime. Dar adevăratul coşmar se referă la posibila pătrundere în nord-vest. De ce? Pentru că ar crea un coridor între Kiev şi Belarus. O opţiune tactică considerată recent plauzibilă de mai mulţi analişti aliaţi. Minskul ar fi astfel încorporat direct în competiţia militară. Trupele şi arsenalul său ar fi decisive pentru Moscova. Iar această împrejurare nu ar putea decât să activeze apărarea în favoarea Ucrainei, conform ziarului italian La Repubblica.

A doua linie roşie se referă la o provocare militară împotriva ţărilor baltice sau a Poloniei, sau la un atac ţintit împotriva Republicii Moldova. Nu este vorba neapărat de o invazie, care ar putea urma unei ofensive asupra Odesei, ci poate fi doar de un atac militar pentru a testa reacţia occidentală. O tentativă care ar putea fi făcută şi pentru a testa capacitatea de reacţie a frontului aliat într-o fază de posibilă confuzie: sezonul electoral din Europa şi SUA ar putea determina Kremlinul să creadă că NATO este distrasă. Cu toate acestea, Alianţa Nord-Atlantică nu ar fi dispusă să tolereze o astfel de agresiune.

Pentru a înţelege delicateţea momentului, trebuie îndreptată atenţia spre frontul estic. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas. Posibilitatea unui colaps militar al trupelor lui Zelenski nu mai este exclusă. De aceea, devine vital pentru liderii occidentali să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi în teritoriile estice, cu totul altceva este să cucereşti capitala sau să implici state terţe în război. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar NATO este pregătită să intervină direct pentru a împiedica prăbuşirea administraţiei de la Kiev.

La Repubblica relatează despre o strategie pregătită şi trupe desfăşurate în caz de urgenţă. De-a lungul flancului estic (ţările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România) NATO poate conta deja pe peste 100.000 de soldaţi, între cei deja desfăşuraţi şi cei care ar urma să fie mobilizaţi în câteva zile în cadrul "Forţei de Răspuns". Într-o lună, a explicat recent şeful Statului Major polonez, aceştia ar putea fi dublaţi, iar în şase luni triplaţi.

UPDATE Personalul militar rus a fost condamnat pentru 116 crime în 2023, a raportat Mediazona, un site de știri local. Este o creștere de aproape 900% față de anul precedent, când au existat 13 condamnări, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie pe X. Datele au provenit din statisticile publicate de Direcția Judiciară a Curții Supreme privind activitatea instanțelor pentru anul 2023, a spus Mediazona.

UPDATE Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război şi a început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor naţionale, în timp ce ţara nordică renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive, notează ZF.

UPDATE O măsură drastică luată de SUA împotriva băncilor care finanţează comerţul cu bunuri pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a îngreunat mult mai mult circulaţia banilor în şi din Rusia, potrivit unor înalţi oficiali occidentali şi finanţişti ruşi, scrie FT. Volumele schimburilor comerciale ale Moscovei cu parteneri-cheie precum Turcia şi China s-au prăbuşit în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaţionale care ajută Rusia să achiziţioneze produse esenţiale pentru a-şi ajuta efortul de război.

UPDATE În noaptea de duminică spre luni, trupele ruse au atacat regiunea Sumî cu 13 UAV-uri de atac Shahed-131/136, 12 drone inamice au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană. „Ca urmare a acțiunilor combinate de luptă, 12 UAV-uri de atac inamice au fost distruse în regiunea Sumî de către grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a transmis Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk.

UPDATE Rheinmetall a lansat recent ideea formării unui consorţiu european de arme pentru a concura mai bine cu rivalii americani, în timp ce grupul german de apărare şi-a expus ambiţiile globale într-o industrie în plină expansiune, transmite Reuters.

UPDATE Rușii au lansat un atac aerian asupra instalațiilor energetice din regiunea Sumî, a transmis Oleksiy Drozdenko, șeful administrației militare regionale, relatează Ukrainska Pravda. Ulterior, mai multe explozii s-au auzit în orașul Sumî. „Toate serviciile de urgență sunt pe teren. Lucrările de recuperare sunt în curs. Consecințele atacului urmează să fie clarificate”, a transmis Oleksiy Drozdenko.

UPDATE Forțele ruse au lovit duminică termocentrala Sloviansk din regiunea Donețk cu cinci rachete de artilerie grea, distrugând mai multe locații ale centralei electrice, a declarat șeful adjunct al Administrației militare a orașului Mikolaivka, Volodimir Proskunin. Nu au fost raportate victime și nu au fost oferite detalii cu privire la amploarea pagubelor. Nu este clar dacă centrala electrică, cu o capacitate de 830 de megawați și situată chiar în afara Sloviansk, este în prezent operațională și generează energie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî! Alertă: Rusia pregăteşte acte de sabotaj în toată Europa
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram