/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Război în Ucraina, ziua 89: Rubla, oficială în Herson, Zelenski, lăudat de Biden, tentativă de asasinare a lui Putin

missing
23 mai 2022, ora 21:28

Războiul din Ucraina a contribuit la creșterea numărului de persoane strămutate forțat în întreaga lume la peste 100 de milioane pentru prima dată, spune agenția ONU pentru Refugiați. Agenția a menționat că războiul a strămutat opt ​​milioane în Ucraina, iar peste șase milioane de oameni au părăsit țara. Cifra ar trebui să fie „un semnal de alarmă” pentru ca aceste conflicte distructive să fie încheiate  și prevenite, potrivit agenției ONU. 

UPDATE: Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, și-a părăsit funcția din cauza luptei „sângeroase, fără logică și absolut inutile” din Ucraina, relatează BBC. Diplomatul rus condamnă „războiul agresiv” pornit de Putin, care l-a făcut să fie mai rușinat ca niciodată de țara sa, scrie Libertatea.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a supraviețuit unei tentative de asasinare în Caucaz, în urmă cu circa două luni, a susținut Kirilo Budanov, șeful direcției serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, într-un interviu pentru publicația din Ucraina Pravda.

UPDATE: Președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi și redactorul șef al site-ului independent de știri Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, pe lista revistei Time a celor mai influenți 100 de oameni în 2022, scrie HotNews. Președintele SUA a venit cu lauda la adresa lui Zelenski.

UPDATE: Rușii impun rubla ca monedă oficială în Herson, alături de grivnă. Administrația adaugă că prima sucursală a unei bănci rusești se va deschide „foarte curând” în Herson, capitala regională, și că „toți antreprenorii care doresc să facă acest lucru” își vor putea deschide un cont acolo.

UPDATE: 20 de țări au anunțat că vor trimite un nou „ajutor de securitate” Ucrainei, sub formă de armament și muniție, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, potrivit CNN.

Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru a „ajuta Ucraina să-și apere coasta”. De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a spus Austin într-o conferință de presă.

UPDATE: Două mari orașe din estul Ucrainei nu mai sunt alimentate cu gaze după ce un atac al rușilor a distrus o conductă, anunță Sky News, citând operatorul sistemului de gaze al țării. Atât Donețk, cât și Lugansk au rămas fără gaze din cauza atacului.

UPDATE: Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război sunt în curs de desfășurare în Ucraina, a anunțat procurorul general ucrainean.

De când au apărut acuzațiile, Rusia a negat în permanență comiterea de atrocități de război.

UPDATE: Vladimir Putin a glumit luni spunând că va avea o discuție serioasă cu Occidentul despre afirmațiile potrivit cărora el ar fi de vină pentru tot haosul economic produs în urma conflictului din Ucraina și despre sancțiunile severe aplicate Rusiei de către țările din Vest, notează Digi24.

UPDATE: Rusia a primit planul de pace propus de Italia şi-l analizează, a declarat luni viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă.

„L-am primit nu demult. Îl analizăm”, a spus el, subliniind că în prezent acesta nu face obiectul unei discuţii între Rusia şi Italia. „Când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, a adăugat viceministrul rus, citat de Agerpres.

UPDATE: Cel puțin 4.600 de civili - între care 232 de copii - au fost uciși în Ucraina de la începerea invaziei ruse, în 24 februarie, conform datelor publicate luni de către Procuratura ucraineană. Cifra nu include și datele din teritoriile ocupate de ruși, potrivit procurorului general Irina Venediktova.

UPDATE: Numărul victimelor civile confirmate în urma războiului din Ucraina, declanșat de Rusia, a ajuns la 4.600, inclusiv 232 de copii, transmite portalul Ukrainska Pravda. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat, la Davos, că ”aceste cifre nu includ date din teritoriile ocupate temporar. Totuși, ceea ce putem observa din imagini din satelit și din alte surse este că situația acolo este catastrofală. Multe orașe sunt complet distruse”.

UPDATE: Peste 80 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei baze militare din Desna, în nordul Ucrainei, la începutul acestei luni, a declarat președintele ucrainean Zelenski în timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, notează BBC. În 17 mai a avut loc atacul, în urma căruia au murit 87 de persoane. Desna este un sat din regiunea Cernihiv și găzduiește o bază militară care a fost recucerită de forțele ucrainene în urma retragerii trupelor rusești.

UPDATE: Cel puțin 6,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie, potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), transmite CNN. În plus, peste 8 milioane de persoane – aproape una din cinci persoane din populația Ucrainei de dinainte de război – sunt strămutate în interiorul țării, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit ultimului raport al Organizației Internaționale pentru Migrație.

UPDATE: Zelenski s-a adresat liderilor prezenți la Forumul economic mondial de la Davos. „Este momentul în care se decide dacă forța brută va stăpâni lumea”, a spus el.

Soldatul rus condamnat la închisoare pe viață intenționează să facă apel împotriva deciziei instanței.

UPDATE: Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce săptămâna trecută a pledat vinovat față de toate capetele de acuzare, scrie Hotnews.

UPDATE: 29.200 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit estimărilor publicate luni, 23 mai, de Statul Major al Forțelor Armate ale Kievului, relatează Kyiv Independent. Autoritățile ucrainene mai precizează că Rusia a pierdut până acum și: 

1.293 de tancuri 

3.166 de vehicule de luptă blindate 

604 piese de artilerie 

201 sisteme de lansare multiplă de rachete 

93 de rachete sol-aer 

170 de elicoptere 

204 avioane 

476 de drone 

13 ambarcațiuni

UPDATE: Legea, adoptată de Rada Supremă pe 12 mai, este menită să aducă bani la bugetul Ucrainei, precum și să îmbunătățească eficacitatea sancțiunilor legate de bunurile persoanelor fizice care susțin invazia rusă, relatează RBC-Ukraine, potrivit publicației Kyiv Independent. Legea instituie un nou tip de sancțiuni sub forma colectării bunurilor aparținând unei persoane fizice sau juridice, precum și a bunurilor de care aceasta le poate înstrăina, direct sau indirect, către stat.

UPDATE: Pacea din Ucraina este un ”obiectiv comun”, dar nu poate fi atinsă „cu orice preț”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, citat de publicația Ukrainska Pravda. Întrebat dacă este de acord ca planul de pace italian să fie promovat, șeful Guvernului de la Varșovia a răspuns: ”Pacea este scopul nostru comun, dar nu poate fi pace cu orice preț. Nu putem fi de acord cu un dialog pe care Putin îl poate folosi, un dialog peste capetele ucrainenilor”.

UPDATE: Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis o scrisoare copiilor ucraineni în care îi laudă pentru că țin capul sus în „cele mai grele vremuri” și îi asigură că nu sunt singuri, relatează PA Media, potrivit The Guardian. 

„Nu îmi pot imagina cât de greu trebuie să fi fost anul acesta pentru voi”, scrie șeful Guvenului de la Londra declarându-se ”foarte trist” că nu a văzut tineri pe străzile și în parcurile din Kiev când a vizitat luna trecută capitala Ucrainei. ”De la începutul invaziei, mulți dintre voi ați fost forțați să vă părăsiți casele. Ați lăsat în urmă familia, prietenii, animalele de companie, jucăriile și tot ce este familiar, căutând refugiu în stații de metrou, orașe îndepărtate, chiar și alte țări. Nu-mi pot imagina cât de greu trebuie să fi fost anul acesta pentru voi. Mulți dintre voi ați văzut sau experimentat lucruri la care niciun copil nu ar trebui să fie martor”, a scris Johnson.

UPDATE: Forțele armate din Belarus efectuează intens recunoașteri și desfășoară unități suplimentare în zonele de graniță, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda. Activitățile de recunoaștere au loc în direcțiile Volyn și Polesye, iar unități suplimentare sunt desfășurate în zonele de frontieră ale regiunii Gomel, precizează armata ucraineană, adăugând că există în continuare amenințarea cu rachete și lovituri aeriene de pe teritoriul Republicii Belarus.

UPDATE: Noaptea trecută, între orele 02:00 și 04:00, s-au auzit explozii în Koroste, un oraș din regiunea Jitomir. Deflagrația a afectat infrastructura feroviară. Din fericire, nu sunt victime umane. 

UPDATE: În ultimele 24 de ore, luptătorii ucraineni au respins 11 atacuri ale inamicului, în direcțiile Donețk și Lukansk. Au fost distruse 6 tancuri, 10 unități de vehicule blindate și 6 unități de vehicule ale inamicului. Unitățile de apărare aeriană au doborât o dronă și o aeronavă. 

UPDATE: În Berdiansk, ocupanții încearcă să pună mâna pe afacerile locale și să le împartă între ei și colaboratori. Proprietarii de cafenele și restaurante, care au părăsit orașul și au refuzat să coopereze cu inamicul, au rămas fără proprietăți, după ce rușii le-au atribuit „administrației orașului”. 

UPDATE: Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil de negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

UPDATE: Forțele ruse au bombardat trei așezări din districtul Krivoi Rog, a declarat șeful Consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk. Zece obuze au fost trase asupra satului Marianske, iar alte două au lovit comunitatea Apostolove.

UPDATE: De asemenea, o rachetă rusească a căzut în râul Samara, în districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukașuk, nu sunt victime, iar elementele de infrastructură nu au fost afectate. Oficialul dă asigură că nu există trupe de ocupație rusești în regiune, menționează CNN.

UPDATE: Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete asupra orașului Malin din regiunea Jîtomîr, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/LIVE/ Moldova Gândește LIVE: De Ziua Internațională a Muncii, luăm salariile moldovenilor la control
/LIVE/ Moldova Gândește LIVE: De Ziua Internațională a Muncii, luăm salariile moldovenilor la control
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

/VIDEO/ Record la încondeiat ouă de Paște: Rezultatul înregistrat de peste 500 de ucraineni

missing
01 mai 2024, ora 19:31

Ucrainenii au stabilit un nou record. Peste 500 de meșteri populari și pasionați de pictură s-au adunat la Kiev, la Festivalul ouălor de Paști, unde au încondeiat 850 de ouă. Acțiunea a avut drept scop susținerea inițiativei de a include tradiția pictării ouălor în lista patrimoniului mondial UNESCO, dar și de a ridica moralul oamenilor necăjiți de război în preajma sărbătorilor pascale.

„Este cea mai masivă sesiune de pictură simultană. În șapte ore, am pictat 850 de pîsankî. Oameni din 50 de regiuni ale Ucrainei au venit astăzi aici pentru a participa la un festival de pîsankî, pentru a sprijini inițiativa Ucrainei, înaintată către UNESCO, de a recunoaște tradiția pictării ouălor ca moștenire culturală imaterială. Așadar, am decis să susținem inițiativa și cu acest eveniment pentru a ne păstra identitatea care luptă pentru integritatea teritorială”.

Această pictoriță spune că pentru ea încondeierea ouălor nu este doar un meșteșug, ci și o modalitate de a-și menține spiritul optimist pe măsură ce războiul din Ucraina a ajuns în al treilea an.

„Noi, ca ucraineni, nu avem dreptul să ne pierdem optimismul. Trebuie să sprijinim meșteșugurile transmise de la strămoșii noștri, precum pictarea ouălor de Paști. Se apropie sărbătoarea Învierii lui Hristos. Sperăm că ne va ridica moralul și ne va aduce pace. Vom câștiga. Noi, huțulii simțim că victoria este pe drum”.

„Când a izbucnit războiul probabil că toată lumea a fost șocată în primele două săptămâni. Două săptămâni nu am putut să iau chișița în mână, nu am pictat. Atunci au început să mă sune clienții mei, cei care comandă pîsankî pe tot parcursul anului, deoarece pictez tot anul. Au început să mă susțină, spunând „Paraska, nu este sfârșitul lumii. Trebuie să pictezi. Avem nevoie de lucrările tale.” Ei nu m-au sprijinit doar pe mine, ci și pe toți meșterii populari din Kosmaci. Și așa am început să sperăm la mai bine”.

La eveniment au participat și zeci de curioși. Unii au ținut pensula specială, numită chișiță, în mână pentru prima dată.

„Nu pot să spun că m-am decis să mă apuc de a pictat ouă. Am vrut să încerc. Am văzut la televizor cum pictau oamenii cu acest instrument, nu știu cum se numește exact. Nu am încercat niciodată, dar este interesant. A apărut o ocazie, am văzut că va avea loc un astfel de eveniment, am venit aici și iată, stau și încondeiez”.

Organizatorii evenimentului spun că toate ouăle încondeiate vor fi trimise militarilor de pe linia frontului. Presa de la Kiev scrie că Ucraina, împreună cu Estonia, au depus un proiect la UNESCO prin care au solicitat ca „Arta încondeierii ouălor, numite pîsankî, să fie inclusă în Lista patrimoniului mondial imaterial.

/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE/ Moldova Gândește LIVE: De Ziua Internațională a Muncii, luăm salariile moldovenilor la control
/LIVE/ Moldova Gândește LIVE: De Ziua Internațională a Muncii, luăm salariile moldovenilor la control
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram