/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv și tablou devastator. Rusia alungă soldații din tranșee cu arme chimice

Război în Ucraina, ziua 90: Discuții despre nave occidentale în Marea Neagră, război fără limită și explicația lui Șoigu

missing
24 mai 2022, ora 22:11

Este cea de-a 90-a zi de când Rusia a invadat Ucraina, distrugând complet teritorii din această țară. În cele 3 luni de război, comunitatea internațională (cu excepția partenerilor tradiționali ai Rusiei) s-a mobilizat și a trimis Ucrainei ajutoare materiale, armament și bani. Cert e că după 90 de zile de război, misiunea armati ruse în Ucraina pare a fi un eșec, scrie HotNews.

UPDATE: Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN. „Nazismul trebuie eradicat în totalitate, 100%, altfel va reapărea în câțiva ani într-o formă mult mai urâtă”, a susținut el într-un interviu pentru ziarul rusesc Argumentî i Faktî.

UPDATE: Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.

UPDATE: O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Procentul variază însă în funcţie de regiune, iar în estul ţării, scena unor lupte intense, 68% dintre cei intervievaţi se opun cedării de teritorii, în timp ce 19% susţin această posibilitate.

UPDATE: Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.

UPDATE: Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a anunțat demisia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, spunând că îi este „rușine”. „Nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

UPDATE: Patru civili au fost uciși în urma bombardamentelor asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Severodonetsk din Lugansk, devenit o țintă strategică pentru forțele ruse, a declarat marți guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de The Kyiv Independent, potrivit Digi24.

El a precizat că doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma atacului, iar o altă femeie a fost grav rănită și a murit apoi la spital.  Forțele ruse bombardează orașul Severodonetsk „haotic și neîntrerupt”, a mai spus Haidai. 

UPDATE: Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut din regiunea ucraineană Donețk, potrivit oficialilor ucraineni și Republicii Populare Donețk – o zonă din estul Ucrainei controlată de rebeli, formată de separatiștii pro-ruși, transmite BBC. Armata rusă a intrat în oraș în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene din Svetlodar, Serghei Goshko, pentru un post de radio ucrainean. „În prezent, ei își întind cârpa pe clădirea administrativă”, a spus Goshko, referindu-se la steagul rusesc.

UPDATE: Forţele ruse îşi consolidează prezenţa pe Insula Şerpilor, ocupată de Moscova în primele zile ale războiului declanşat împotriva Ucrainei, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

UPDATE: Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

UPDATE: Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a cerut Bisericii Ortodoxe ruse să îl canonizeze pe comandantul Aleksandr Suvorov, unul dintre cei mai mari generali din istoria Rusiei, informează TASS.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Stupun, a anunțat marți că trupele ruse au desfășurat sisteme de rachete Iskander în Belarus, la 50 km de granița cu Ucraina, și își întăresc pozițiile în apropierea graniței ruso-ucrainene.

UPDATE: Marea Britanie discută cu aliații despre trimiterea de nave de război în Marea Neagră pentru a proteja cargoboturile care transportă cereale ucrainene, potrivit The Times.

UPDATE: Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara pentru a încerca să înlăture opoziţia Turciei faţă de cererile celor două ţări nordice de a adera la NATO, a anunţat marţi ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat, depozitate la Uzina Azovstal, ar putea ajunge în Marea Azov. Autorităţile din Mariupol solicită sprijin internaţional arătând că dezastrul ecologic ar afecta şi Marea Neagră şi Mediterana.

UPDATE: Președintele demisionar din Filipine, Rodrigo Duterte, l-a criticat pe Vladimir Putin, pentru uciderea civililor nevinovați în Ucraina. Este prietenul meu, dar eu nu ucid copii și bătrâni, a spus liderul asiatic, potrivit CNN.

UPDATE: În urma atacurilor cibernetice ale hackerilor ruși, asupra site-urilor din Românie, de luna trecută, Comisia parlamentară pentru controlul SRI l-a chemat la audieri pe directorul Centrului Național Cyberint din Serviciul Român de Informații, Anton Rog, pentru a da explicații.

UPDATE: Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, l-a atacat pe Vladimir Putin în timpul ședinței de judecată în care a fost audiat prin videoconferință direct din închisoare, spunând că președintele rus este un nebun care a provocat „războiul stupid” din Ucraina pe baza unor minciuni, informează Reuters.

UPDATE: Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Diplomatul rus la ONU Dmitry Polyansky critică încercările şi cererile preşedintelui ucrainian Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire de pace cu Putin. „Este clar un efort pur de PR” (public relations n.red.), crede oficialul rus.

UPDATE: Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a expirmat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina. Recent, Italia a propus un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE: Un tribunal de la Moscova a ordonat marţi arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă şi ofensiva acesteia în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE: Unul dintre principalii consilieri ai președintelui Vladimir Putin afirmă că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina, fără să fie constrânsă de termene limită. „Adevărul istoric este de partea noastră”, afirmă Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE: Ţările occidentale nu trebuie să îşi negocieze securitatea pentru profituri economice, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la dezbaterea privind utilizarea tehnologiei chineze în reţelele 5G şi la proiectul Nord Stream 2.

UPDATE: Circa 200 de trupuri neînsuflețite au fost găsite printre ruinele unei clădiri din Mariupol, potrivit consilierului primarului din orașul-port, Petro Andriușcenko, relatează Ukrainska Pravda. 

”În timpul degajării molozului de la o clădire înaltă din zona benzinăriei suburbane-2 de-a lungul bulevarului Mira, aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane care au murit la subsol s-au găsit printre dărâmături, având un grad ridicat de descompunere”, a scris Andriușcenko pe Telegram.

UPDATE: Administraţia numită de Rusia în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară acolo, ca "garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației ruse a regiunii Herson, scrie CNN.

"Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, şeful adjunct a ceea ce Rusia numeşte "administraţia regională civil-militară" a Hersonului.

UPDATE: Patru civili au murit în urma bombardamentelor asupra orașului Severodonețk din regiunea Luhansk, anunță guvernatorul Serghei Haidai, citat de BBC și The Guardian. ”Rușii bombardează centrul regional în mod haotic și neîntrerupt. Tragedia a avut loc în zonele vechi ale orașului. La sosirea poliției, au fost găsite cadavrele a doi bărbați și a unei femei fără semne vitale. O altă femeie a fost grav rănită. A primit primul ajutor și a fost internată, dar a murit în sala de operație. Probabil că toți patru locuiau în același bloc. Ieri, această stradă a fost puternic bombardată – mai multe case au fost avariate. În oraș, în general, cel puțin șase case au fost avariate, precum și în Lisichansk, unde un bărbat a fost salvat dintr-o clădire”, a exlicat guvernatorul regional, într-o postare pe Telegram.

UPDATE: Ministrul britanic al transportului, Grant Shapps, spune că există riscul ca lipsa de cereale și alimente, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, să provoace mai multe decese decât războiul în sine. Într-o declarație pentru postul britanic Sky News, oficialul și-a exprimat preocupările în legătură cu situația din Ucraina, în contextul ”invaziei barbare a lui Putin”. 

”Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că am văzut multe vieți pierdute în Ucraina și am putea vedea și mai multe vieți pierdute în alte locuri din lume din cauza penuriei de cereale și alimente, (numărul deceselor – n.r.) ar putea fi chiar mai mare decât viețile pierdute în mod direct în război”, a declarat Grant Shapps.

UPDATE: Operațiunile rusești de încercuire a orașului Severodonețk au înregistrat avansuri minore în ultimele 24 de ore, iar rușii au șanse mici să reușească să captureze orașul Bahmut. În tot acest timp, ucrainenii continuă să amenințe pozițiile rusești în zona Harkov, se arată în evaluarea frontului de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

ISW susține că personalitățile ruse naționaliste critică din ce în ce mai mult eșecurile „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina și solicită o mobilizare suplimentară pe care Kremlinul probabil nu o dorește.

UPDATE: În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive bine săpate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune a Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

UPDATE: În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni din Donețk și Lugansk au respins 16 atacuri ale inamicului. Au fost distruse 8 tancuri, 6 drone și 22 de vehicule. 

UPDATE: Rusia a preluat controlol a cinci fabrici Ukroboronprom, cea mai mare companie ucraineană din industria de apărare, iar autoritățile nu au informații cu privire la angajații acestor unități preluate, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

UPDATE: Un protejat al Kremlinului va cere Rusiei să desfășoare o bază militară rusă în regiunea Herson, scrie Pravda.ua. Este vorba de adjunctul șefului administrației militare din regiunea Kirill Stremousov, care a sugerat că „Ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. O vom solicita”. Stremousov a spus că aceasta „ar trebui să devină un garant al securității” și că ar fi „în interesul întregii populații”. El a mai adăugat că întoarcerea zonei Herson la Ucraina este exclusă.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte.”

UPDATE: Rușii au atacat cu rachete calea ferată din regiunea Dnipropetrovsk - oficial ucrainean.

UPDATE: O decizie UE privind embargoul asupra petrolului rusesc va veni „în câteva zile”, susține ministrul german al Economiei.

UPDATE: Zelenski: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina, potrivit Kyiv Independent. Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

UPDATE: Metroul din Harkov se redeschide, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv și tablou devastator. Rusia alungă soldații din tranșee cu arme chimice

08 mai 2024, ora 09:48

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinițiâa, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph . El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat. liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram