Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.
Astfel, Igor Dodon rămâne în arest pentru încă 22 de zile. Procurorii au precizat că au prezentat în instanță probe noi, dar acestea nu au fost suficient de convingătoare, astfel încât decizia să fie schimbată.
Totodată, aceștia au spus că se vor conforma deciziei instanței, dar dacă Igor Dodon va încerca să omită interdicțiile pe care le are sau să le încalce, atunci ei vor cere din nou ca să fie schimbată măsura preventivă și ca acesta să fie transferat din arest la domiciliu în arest în penitenciar.
După decizie, Igor Dodon a ieșit să facă declarații de presă.
„Vreau să declar că mă consider nevinovat, sunt gata să conluicrez cu organele de anchetă, n-am ascuns niciodată, dar consider acest dosar politic, la comanda conducerii de vârf a statului și în special, a doamnei Maia Sandu, care mi-a fost oponentă la două scrutine prezidențiale.
Îmi exprim neîncredera și dezacordul cu procurorii care conduc acest caz. În primul rând, mai multe probe din dosar au apărut în mass-media. Este vorba de manipulări care au loc și legea presupune că procurorul anticorupție trebuie să aibă experiență de 4 ani. Noi am cerut recuzarea procurorilor și solicităm ca pe acest dosar să fie procurori cu experiență și neafiliați politic.
Urmează o perioadă de justiție televizată pe cazul meu. Procurorul îmi interzice să mă văd cu mama. Care-i sensul? Eu sunt în arest chiar dacă la domiciliu, dar în arest cu GPS în buzunar. Vor fi scurgeri de video, foto din arhiva personală”, a spus Dodon.
Magistrații Curții de Apel au examinat astăzi, 31 mai, recursul procurorilor anticorupție și cel al avocaților fostului șef de stat, Igor Dodon, privind schimbarea măsurii preventive de arest.
Plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, pe 27 mai, Igor Dodon a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook în care susține că „acesta este cazul dictaturii galbene instituite de Maia Sandu”, iar presiunile celor de la guvernare ar putea crește, inclusiv asupra PSRM.
„Vreau să vă îndemn să stăm ferm pe poziții și de acum încolo, fiindcă presiunea regimului poate crește, inclusiv asupra Partidului Socialiștilor, inclusiv asupra altor forțe de opoziție... Evenimentele din ultimele trei zile au demonstrat că regimul de la guvernare este slab și a intrat în agonie. Tot ce mai poate face guvernarea e să sperie oamenii și să comită alte abuzuri și alte presiuni prin justiția controlată. Dar asta nu poate ține mult, pentru că dosarele fabricate la comanda lor sunt sterile, iar nemulțumirea societății față de haos, față de prețurile mari și față de sărăcie crește de la o zi la alta”, scrie Dodon pe pagina de Facebook, deși are interdicția de a comunica.
„Unele dictaturi cad din propria prostie. Acesta este și cazul dictaturii galbene instituite de Maia Sandu și de Guvernarea PAS. Ei tot vor cădea din propria prostie. Și tot mai mulți oameni înțeleg deja asta”, mai scrie socialistul.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră că „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.
Președinta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a aflat despre reținerea lui Igor Dodon din presă, iar mai multe detalii despre dosar nu cunoaște, însă tot ce își dorește este „o justiție independentă și profesionistă care să respecte în primul rând legea”.
„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă care să respecte legea în primul rând. Pentru asta am militat și pentru asta și-au dat oamenii voturile. Pentru asta m-au susținut și la asta lucrez împreună cu colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției avem sărăcie, din cauza corupției avem un stat slab și subminat și tot din cauza corupției au ajuns atâțea oameni să plece din țară pentru că au au avut oportunități economice acasă”, a declarat Maia Sandu.
„O justiție integră și independentă este soluția și eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din inițiativa proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz și încălcare a legii ar conduce la discreditarea Procuraturii, la discreditarea reformelor și la discreditarea parcursului nostru european”, a declarat Maia Sandu.
„Apelul meu penturu Procuratura Generală și celelalte instituții ale statului este să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea, doar legea trebuie să conteze. În cazul dat, Procuratura trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, parcursul zilei de marți și ce s-a întâmplat cu o zi înainte. Sunt îngrijorată de scurgerile din presă, iar explicațiile Procuraturii nu sunt suficiente pentru mine”.
Totodată, Maia Sandu, a negat acuzațiile înaintate de Igor Dodon, precum că grupul de procurori ar fi condus de Ambasada SUA.
„Nu-i cunosc pe acești procurori. Am aflat despre acest caz din presă și cel mai important este ca acest caz, împreună cu altele să se bucure de transparență maximă, iar procurorii să nu ia decizii pornind de la presiunea publică. Toată lumea trebuie să răspundă pentru ilegalitățile pe care le-a comis. Iar domnul vizat dacă crede că este cinstit atunci nu are de să își facă griji...”, a conchis șefa statului.
Fostul șef de stat, Igor Dodon a fost plasat joi, 26 mai, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Asta după ce a fost reținut marți, 24 mai, alături de cumnatul său, Petru Merineanu, în urma a cel puțin zece percheziții.
Ex-președintele este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, corupere pasivă, trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.
Reamintim că procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au descins marți, 24 mai, cu percheziții acasă, dar și în alte locații care aparțin fostului șef de stat, Igor Dodon. Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei.
„Subiecții principali sunt un fost președinte și persoane interpuse, care au tangență la săvârșirea faptelor. Au fost depistate bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, chitanțe, documente, recipise, care urmează a fi examinate”, a declarat într-un briefing șefa interimară a PA, Elena Cazacova.
Potrivit procurorului, persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. Ulterior, pe numele lui Igor Dodon și altor persoane, au fost dispuse măsuri de arest pentru 72 de ore.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md