Republica Moldova va primi săptămâna viitoare chestionarul din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de țara noastră. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Acesta a mai precizat că există semne foarte bune ca țara noastră să devină candidat la aderarea la UE.
„Avem semnale foarte bune, foarte pozitive. Acum două săptămâni am fost la Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene, unde am avut ocazia să discutăm timp de două ore cu toți miniștrii de Externe ai UE. Fără a nominaliza state membre în parte, aș vrea să spun că avem sprijin covârșitor pentru aspirațiile noastre europene. Aș spune eu că simțim acest sprijin inclusiv din state membre care au reputația de a fi mai puțin entuziasmate de niște eventuale extinderi a UE. Nouă ni s-a spus foarte clar, inclusiv aici, la Bruxelles, foarte explicit, că dimensiunea noastră culturală, identitară, istorică, legătura noastră cu România, faptul că vorbim limba română, faptul că ca societate suntem, în mare parte, conectați la spațiul european, cu siguranță ne va ajuta”, a declarat Nicu Popescu.
„Săptămâna viitoare așteptăm chestionarul care va veni de la UE, în baza căruia va fi evaluat dacă RM poate trece la următoarea etapă în parcursul său de aderare la UE”, a anunțat Popescu.
Potrivit lui, în baza acestui chestionar, se va evalua gradul de pregătire al Republicii Moldova de a deveni stat candidat aderării la UE: „Deja, am pregătit un grup de lucru pe interior, între instituțiile noastre, care așteaptă recepționarea acestui chestionar, astfel încât noi să putem prezenta procesul nostru de europenizare la modul foarte concret”.
După ce chestionarul va ajunge, autoritățile din RM vor avea câteva săptămâni la dispoziție pentru a răspunde la întrebările din acest chestionar, iar „miza și obiectivul acestor întrebări este să identifice în ce măsură statul nostru, instituțiile noastre, funcționarea societății noastre corespunde standardelor necesare pentru a primi statutul de candidat”.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că după recepționarea chestionarului, Comisia Europeană va evalua și există trei posibilități de răspuns.
„Prima, Comisia Europeană poate spune că acest stat poată să devină candidat la aderare. Aceste lucruri se întâmplă foarte rar. A doua este un răspuns prin care Comisia Europeană spune că statul care a îndeplinit chestionarul poate deveni candidat la aderare dacă îndeplinește un set de condiții, deci, un fel de undă verde condiționată de alți pași care presupun reforme sau Comisia Europeană nu dă un răspuns anumit și acest lucru înseamnă că, de fapt, trebuie să mai lucrăm”, a explicat Nicu Popescu.
Ministrul este convins că majoritatea statelor membre UE ne susțin în parcursul nostru european.
„Franța și Germania, alături de România, sunt liderele acestui proces de sprijin al RM, sunt lidere și statele care au inițiat această platformă de sprijin a demersului nostru proeuropean. Doar în ultimele șase săptămâni, Chișinăul a fost vizitat de miniștri de Externe sau șefi de stat din aproape jumătate din statele UE. Mulți din ei au spus că viitorul RM este în UE. Acest lucru l-a spus și Polonia, și țările Baltice, România, dar și Italia. Franța și Spania au spus deschis că ne văd ca pe un stat care face parte din familia statelor europene. În acest sens semnalele diplomatice sunt foarte pozitive”, a spus ministrul de Externe, Nicu Popescu.
„Miza noastră este să ne înscriem în aceeași categorie de state care se apropie și se integrează în UE, alături de statele din Balcani”, a adăugat el.
Totodată, Popescu crede că Republica Moldova are mari șanse de a deveni stat candidat la aderare.
„Pe mai multe criterii, Republica Moldova, cu siguranță, nu este la coada statelor din Balcani pe funcționarea instituțiilor democratice, pe funcționarea economiei, pe gradul de integrare a economiei noastre în piața europeană, inclusiv prin zona de liber schimb, pe gradul de pluralism mediatic. Pe foarte mulți parametri, RM deja merită să fie un stat candidat la aderare așa cum sunt statele din Balcani”, a precizat oficialul.
„Evident, nu vom adera la Uniunea Europenă peste noapte. Acest lucru oricum presupune reforme, oricum presupune transformări. Este un proces dificil, lent, pe care ni l-am asumat, dar, în aceste zile și săptămâni, noi facem niște pași istorici pentru țara noastră, pentru societatea noastră și pentru viitorul nostru european”, a evidențiat Nicu Popescu.
Republica Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie.