Război în Ucraina, ziua 131: Prognoză oficială privind sfârșitul războiului. Kievul anunță suma necesară reconstrucției

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Comisarul din Chișinău care își vinde casa cu 5 milioane de lei

06 iunie 2022, ora 13:37
Distribuie:

Cum e să lucrezi o viață la stat și să agoniștești bani pentru o casă de milioane? Vă prezentăm o investigație despre șeful Inspectoratului de Poliției Râșcani, Vitalie Țurcan, care și-a cumpărat anul trecut o casă de vis în orașul Cricova, suburbie a municipiului Chișinău. După jumătate de an de la achiziție, acesta a scos imobilul la vânzare pentru suma de 5 milioane de lei.  

Vitalie Țurcan este polițist de mai bine de 25 de ani. În 2013 a ajuns șef adjunct al Secţiei investigaţii infracţiuni din cadrul Inspectoratului de Poliție Râşcani, în 2020 a fost promovat la șefia Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, iar în decembrie 2021 a fost transferat în funcția de comisar-șef al Inspectoratului de Poliție Râșcani.

Cu o lună înainte de ultima promovare, în noiembrie 2021, comisarul și-a cumpărat o locuință de milioane. Casa luxoasă se află în centrul orașului Cricova, o suburbie a municipiului Chișinău. Locuința este amplasată pe un lot de pământ de 8 ari. 

ȘTEFAN BEJAN, reporter de investigație: „Ne aflăm pe o stradă îngustă și proaspăt asfaltată din centrul orașului Cricova. Ambianța de aici aduce mai mult cu una din sat - majoritatea caselor sunt modeste, iar pretutindeni se aude lătratul câinilor. Una dintre case iese însă în evidență. Are două etaje, cu o suprafață de 150 de m2 și o curte mare cu gazon. Vecinii spun că nu știu cine locuiește la moment în această casă și că nu au văzut pe nimeni, dar cunosc că aceasta a aparținut în trecut viceprimarului de Cricova, Victor Slobozianu.

Casa viceprimarului de Cricova, vândută cu 1,8 milioane lei

De 7 luni de zile casa se află în proprietatea lui Vitalie Țurcan. Pe site-ul ANI nu am reușit să găsim declarația de avere a comisarului pentru anul 2021, ca să vedem dacă Țurcan o indică și la ce valoare. În schimb, casa apare în declarația de avere pentru anul trecut a fostului proprietar - viceprimarul orașului Cricova, Victor Slobozianu. Potrivit documentului, acesta a obținut din vânzarea imobilului 900 de mii de lei. 

În ultima sa declarație de avere, alesul local mai indică în proprietate două case de 111 și 164 metri pătrați, estimate la câte un milion de lei fiecare. Ambele au fost obținute prin donație. De asemenea, Slobozianu declară un spațiu comercial de 221 metri pătrați, cumpărat în 2014 cu 836 de mii de lei. Anul trecut, alesul local a cumpărat, împreună cu concubina sa, 4 automobile, cu o valoare totală de 60 de mii de euro. Din anii precedenți, Slobozianu mai are în proprietate alte 4 mașini.

Am mers la Primăria Cricova pentru a discuta cu viceprimarul Slobozianu despre locuința vândută comisarului de la Râșcani și celelalte imobile obținute prin donație.

VICTOR SLOBOZIANU, viceprimar Cricova:

„ - Casa o fost vândută cu un milion opt sute de mii de lei. Casa era scrisă pe mine și pe fosta mea soție, o doime îmi aparținea mie și o doime îi aparținea ei. A fost declarată, este la notar contractul de vânzare, este tot. Eu nu văd o problemă.

- Am văzut că în anul 2021, dvs ați procurat câteva mașini de lux.

- Dumneavoastră ați văzut declarația mea de avere? Știți că eu, dacă nu mă greșesc, din anul 1997 muncesc și am întreprindere?”

În anul 2003, Slobozianu cu adevărat a înființat o companie, „ALPINA AUTO”, care se ocupă de vânzarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule. Însă, în ultimii ani, afacerea a fost mai degrabă păguboasă. În perioada 2018-2020, firma declară că a avut pierderi în valoare de 364 de mii de lei.

Slobozianu mai spune că o parte din banii pentru achizițiile de lux sunt ai concubinei.

Victor Slobozianu, viceprimar Cricova: „Eu am declarat că locuiesc cu concubina. Concubina are banii ei. I-a fost donată casă. A vândut apartament”.

În declarația pe venit din anul 2021, concubina acestuia declară că a obținut venituri din salariu de 63 de mii de lei de la compania lui Slobozianu, dar și 410 mii de lei din vânzarea a două automobile și 3000 de euro - donație de la o rudă.  

Comisarul vinde casa cu 249 mii de euro

Dar să revenim însă la comisarul-șef al Inspectoratului de Poliție din sectorul Râșcani și casa de lux pe care și-a luat-o de curând. 

La 6 luni după ce a cumpărat casa, Vitalie Țurcan a scos-o la vânzare. Potrivit anunțurilor de pe site-urile specializate, comisarul cere astăzi pentru locuință 249 mii de euro, adică aproximativ 5 milioane de lei. 

Tot din anunțurile cu privire la vânzarea locuinței am văzut cum arată casa din interior. Din fotografiile plasate pe site-ul unei companii imobiliare putem observa că locuința este una luxoasă, cu design personalizat, dotată cu mobilier scump, climatizatoare, iar curtea cu supraveghere video, gazon și un loc de agrement cu grătar și foișor. 

Am mers la Inspectoratul de Poliție Râșcani pentru a discuta cu Vitalie Țurcan despre achiziția de milioane de anul trecut. Comisarul a confirmat că a cumpărat casa cu 1,8 milioane de lei și a plătit întreaga sumă pe loc, în cash. Ulterior a mai investit și alți bani în reparație și amenajare.

VITALIE ȚURCAN, comisar-șef IP Rîșcani: „Am achitat cash, s-au prezentat ambele părți, la acel moment vânzătorii - soț și soție. Este contract de vânzare, toată suma, da, foarte corect, nu se discută. Am mai făcut niște investiții, am reparat, am investit puțin”.

Țurcan spune că a decis să vândă casa proaspăt cumpărată din cauza unor motive personale. 

Vitalie Țurcan și soția sa au fost toată viața bugetari, iar judecând după declarațiile de avere ale lui Vitalie Turcan, acesta a avut în ultimii patru ani venituri modeste. Un salariu între 10 și 14 mii de lei. 

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Nu-i totul așa cum crede lumea. Tot sunt cetățean al Republicii Moldova. Muncesc în instituția în cauză, am muncit doar la stat și eu și soția, de-atâta nu este nimic, nimic așa ușor cum se redă”.

Două apartamente, cumpărate în 2017 

În afara salariului, Vitalie Țurcan mai declară că în anul 2018 a obținut 6500 de euro din vânzarea unui automobil de marca Toyota,  dar și o donație de 18000 de dolari americani, venită din partea lui Grigore Țurcan, fratele comisarului. Conform declarațiilor de avere, soția lui Vitalie Țurcan nu a obținut venituri în perioada 2017-2021, deși acesta spune că ea lucrează jurist.

Cu toate acestea, în 2017, Turcan indică în declarația sa de avere că a cumpărat în acel an două apartamente, de 73 m2 și 75 m2, pentru care a achitat peste 900 de mii de lei și, respectiv, 44 mii de euro. Tot atunci, polițistul și-a cumpărat și un automobil de model Toyota Prius. Pentru mașina produsă în 2008, Țurcan indică că a plătit 10 mii de lei. Un an mai târziu însă reusește să o vândă cu 6500 de euro și cumpără o altă mașină Toyota - de data aceasta cu 6200 de lei. 

În declarațiile din perioada 2018-2019, niciunul dintre apartamentele procurate în 2017 nu mai apare, dar nu sunt declarate nici sume de bani provenite din vânzarea lor. În schimb, în anul 2020, Țurcan declară din nou un apartament de 73 m2, dobândit în 2018 și a cărui valoare este de un leu. Comisarul a vândut însă acest apartament în toamna anului trecut, înainte de a cumpăra casa din Cricova.

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Păi acesta este același apartament, acolo 73 și, este pe strada Ginta Latină 10. Este apartamentul meu, al familiei mele, deja nu-l mai am, am locuit în el. L-am procurat personal, l-am reparat, am locuit câțiva ani în el, după care l-am vândut și am procurat casa. Ceva este o încurcătură, este același apartament, aceeași adresă, același cod cadastral. Eu am procurat apartamentul la faza când el era în construcție, apoi poate, la Cadastru, l-am înregistrat în 2018”.

În 2020, polițistul și-a cumpărat și o mașină Kia, tot din 2008. Valoarea indicată a automobilului este de această dată de 100 de mii de lei. 

În pofida multiplelor achiziții și schimbări de mașini și locuințe, familia Țurcan a avut o singură sursă de venit - salariul comisarului, dar și câteva credite bancare. În 2018, acesta a luat un credit în valoare de 300 mii de lei, cu o rată a dobânzii de 11%. În declarația din anul 2019, Țurcan nu declară niciun credit la bancă, iar în 2020 - un alt credit luat tot în 2018 în valoare de 350 de mii de lei cu o rată a dobânzii de 5,5%. 

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Credite cu părere de rău am foarte multe și puteți să le vedeți la bancă și banca poate să vă prezinte toată informația în detaliu. Eu am să vă prezint în detaliu, aici poate este o greșeală mecanică. Eu am să prezint în detaliu, că ele sunt extrasele de la bancă. Eu tot ce iau, tot, tot strâng. Pentru investigație eu vă prezint în detaliu. Până la urmă eu le iau și eu le întorc, nu le întoarce nimeni”.

Declarație de avere, completată de Țurcan după discuția cu reporterul TV8

L-am întrebat pe comisar de ce nu a depus declarația de avere pentru anul 2021. Țurcanu ne-a dat asigurări că a completat personal declarația de avere și nu înțelege de ce nu este publicată. După ce am insistat să ne ofere o copie a documentului, la câteva ore după întâlnirea cu el, polițistul ne-a transmis o poză cu extrasul de pe site-ul ANI cu declarația sa de avere, completată însă exact în ziua în care am mers să-i luăm interviul.

SINCRON Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Personal am stick-ul, am făcut declarația fără nici o problemă, sunt conștient, în toți anii am făcut declarații, am remis-o. Am făcut-o chiar din biroul dat, din calculatorul dat”.

În declarația de avere pentru anul trecut, Țurcan indică casa cumpărată, dar și un apartament de 44 m2, achiziționat tot în 2021 cu 420 de mii de lei. Comisarul scrie că a obținut venituri din salariu de 190 mii lei, dar și 1,38 milioane lei din vânzarea apartamentului. De asemenea, Țurcan declară că are două credite bancare de 400 de mii de lei, respectiv, 80 de mii de lei, două donații de 30 de mii și 100 de mii de lei, dar și patru împrumuturi în valoare totală de 709 mii lei de la diferite persoane fizice.

Autor: Ștefan Bejan

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram