Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Comisarul din Chișinău care își vinde casa cu 5 milioane de lei

06 iunie 2022, ora 13:37

Cum e să lucrezi o viață la stat și să agoniștești bani pentru o casă de milioane? Vă prezentăm o investigație despre șeful Inspectoratului de Poliției Râșcani, Vitalie Țurcan, care și-a cumpărat anul trecut o casă de vis în orașul Cricova, suburbie a municipiului Chișinău. După jumătate de an de la achiziție, acesta a scos imobilul la vânzare pentru suma de 5 milioane de lei.  

Vitalie Țurcan este polițist de mai bine de 25 de ani. În 2013 a ajuns șef adjunct al Secţiei investigaţii infracţiuni din cadrul Inspectoratului de Poliție Râşcani, în 2020 a fost promovat la șefia Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, iar în decembrie 2021 a fost transferat în funcția de comisar-șef al Inspectoratului de Poliție Râșcani.

Cu o lună înainte de ultima promovare, în noiembrie 2021, comisarul și-a cumpărat o locuință de milioane. Casa luxoasă se află în centrul orașului Cricova, o suburbie a municipiului Chișinău. Locuința este amplasată pe un lot de pământ de 8 ari. 

ȘTEFAN BEJAN, reporter de investigație: „Ne aflăm pe o stradă îngustă și proaspăt asfaltată din centrul orașului Cricova. Ambianța de aici aduce mai mult cu una din sat - majoritatea caselor sunt modeste, iar pretutindeni se aude lătratul câinilor. Una dintre case iese însă în evidență. Are două etaje, cu o suprafață de 150 de m2 și o curte mare cu gazon. Vecinii spun că nu știu cine locuiește la moment în această casă și că nu au văzut pe nimeni, dar cunosc că aceasta a aparținut în trecut viceprimarului de Cricova, Victor Slobozianu.

Casa viceprimarului de Cricova, vândută cu 1,8 milioane lei

De 7 luni de zile casa se află în proprietatea lui Vitalie Țurcan. Pe site-ul ANI nu am reușit să găsim declarația de avere a comisarului pentru anul 2021, ca să vedem dacă Țurcan o indică și la ce valoare. În schimb, casa apare în declarația de avere pentru anul trecut a fostului proprietar - viceprimarul orașului Cricova, Victor Slobozianu. Potrivit documentului, acesta a obținut din vânzarea imobilului 900 de mii de lei. 

În ultima sa declarație de avere, alesul local mai indică în proprietate două case de 111 și 164 metri pătrați, estimate la câte un milion de lei fiecare. Ambele au fost obținute prin donație. De asemenea, Slobozianu declară un spațiu comercial de 221 metri pătrați, cumpărat în 2014 cu 836 de mii de lei. Anul trecut, alesul local a cumpărat, împreună cu concubina sa, 4 automobile, cu o valoare totală de 60 de mii de euro. Din anii precedenți, Slobozianu mai are în proprietate alte 4 mașini.

Am mers la Primăria Cricova pentru a discuta cu viceprimarul Slobozianu despre locuința vândută comisarului de la Râșcani și celelalte imobile obținute prin donație.

VICTOR SLOBOZIANU, viceprimar Cricova:

„ - Casa o fost vândută cu un milion opt sute de mii de lei. Casa era scrisă pe mine și pe fosta mea soție, o doime îmi aparținea mie și o doime îi aparținea ei. A fost declarată, este la notar contractul de vânzare, este tot. Eu nu văd o problemă.

- Am văzut că în anul 2021, dvs ați procurat câteva mașini de lux.

- Dumneavoastră ați văzut declarația mea de avere? Știți că eu, dacă nu mă greșesc, din anul 1997 muncesc și am întreprindere?”

În anul 2003, Slobozianu cu adevărat a înființat o companie, „ALPINA AUTO”, care se ocupă de vânzarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule. Însă, în ultimii ani, afacerea a fost mai degrabă păguboasă. În perioada 2018-2020, firma declară că a avut pierderi în valoare de 364 de mii de lei.

Slobozianu mai spune că o parte din banii pentru achizițiile de lux sunt ai concubinei.

Victor Slobozianu, viceprimar Cricova: „Eu am declarat că locuiesc cu concubina. Concubina are banii ei. I-a fost donată casă. A vândut apartament”.

În declarația pe venit din anul 2021, concubina acestuia declară că a obținut venituri din salariu de 63 de mii de lei de la compania lui Slobozianu, dar și 410 mii de lei din vânzarea a două automobile și 3000 de euro - donație de la o rudă.  

Comisarul vinde casa cu 249 mii de euro

Dar să revenim însă la comisarul-șef al Inspectoratului de Poliție din sectorul Râșcani și casa de lux pe care și-a luat-o de curând. 

La 6 luni după ce a cumpărat casa, Vitalie Țurcan a scos-o la vânzare. Potrivit anunțurilor de pe site-urile specializate, comisarul cere astăzi pentru locuință 249 mii de euro, adică aproximativ 5 milioane de lei. 

Tot din anunțurile cu privire la vânzarea locuinței am văzut cum arată casa din interior. Din fotografiile plasate pe site-ul unei companii imobiliare putem observa că locuința este una luxoasă, cu design personalizat, dotată cu mobilier scump, climatizatoare, iar curtea cu supraveghere video, gazon și un loc de agrement cu grătar și foișor. 

Am mers la Inspectoratul de Poliție Râșcani pentru a discuta cu Vitalie Țurcan despre achiziția de milioane de anul trecut. Comisarul a confirmat că a cumpărat casa cu 1,8 milioane de lei și a plătit întreaga sumă pe loc, în cash. Ulterior a mai investit și alți bani în reparație și amenajare.

VITALIE ȚURCAN, comisar-șef IP Rîșcani: „Am achitat cash, s-au prezentat ambele părți, la acel moment vânzătorii - soț și soție. Este contract de vânzare, toată suma, da, foarte corect, nu se discută. Am mai făcut niște investiții, am reparat, am investit puțin”.

Țurcan spune că a decis să vândă casa proaspăt cumpărată din cauza unor motive personale. 

Vitalie Țurcan și soția sa au fost toată viața bugetari, iar judecând după declarațiile de avere ale lui Vitalie Turcan, acesta a avut în ultimii patru ani venituri modeste. Un salariu între 10 și 14 mii de lei. 

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Nu-i totul așa cum crede lumea. Tot sunt cetățean al Republicii Moldova. Muncesc în instituția în cauză, am muncit doar la stat și eu și soția, de-atâta nu este nimic, nimic așa ușor cum se redă”.

Două apartamente, cumpărate în 2017 

În afara salariului, Vitalie Țurcan mai declară că în anul 2018 a obținut 6500 de euro din vânzarea unui automobil de marca Toyota,  dar și o donație de 18000 de dolari americani, venită din partea lui Grigore Țurcan, fratele comisarului. Conform declarațiilor de avere, soția lui Vitalie Țurcan nu a obținut venituri în perioada 2017-2021, deși acesta spune că ea lucrează jurist.

Cu toate acestea, în 2017, Turcan indică în declarația sa de avere că a cumpărat în acel an două apartamente, de 73 m2 și 75 m2, pentru care a achitat peste 900 de mii de lei și, respectiv, 44 mii de euro. Tot atunci, polițistul și-a cumpărat și un automobil de model Toyota Prius. Pentru mașina produsă în 2008, Țurcan indică că a plătit 10 mii de lei. Un an mai târziu însă reusește să o vândă cu 6500 de euro și cumpără o altă mașină Toyota - de data aceasta cu 6200 de lei. 

În declarațiile din perioada 2018-2019, niciunul dintre apartamentele procurate în 2017 nu mai apare, dar nu sunt declarate nici sume de bani provenite din vânzarea lor. În schimb, în anul 2020, Țurcan declară din nou un apartament de 73 m2, dobândit în 2018 și a cărui valoare este de un leu. Comisarul a vândut însă acest apartament în toamna anului trecut, înainte de a cumpăra casa din Cricova.

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Păi acesta este același apartament, acolo 73 și, este pe strada Ginta Latină 10. Este apartamentul meu, al familiei mele, deja nu-l mai am, am locuit în el. L-am procurat personal, l-am reparat, am locuit câțiva ani în el, după care l-am vândut și am procurat casa. Ceva este o încurcătură, este același apartament, aceeași adresă, același cod cadastral. Eu am procurat apartamentul la faza când el era în construcție, apoi poate, la Cadastru, l-am înregistrat în 2018”.

În 2020, polițistul și-a cumpărat și o mașină Kia, tot din 2008. Valoarea indicată a automobilului este de această dată de 100 de mii de lei. 

În pofida multiplelor achiziții și schimbări de mașini și locuințe, familia Țurcan a avut o singură sursă de venit - salariul comisarului, dar și câteva credite bancare. În 2018, acesta a luat un credit în valoare de 300 mii de lei, cu o rată a dobânzii de 11%. În declarația din anul 2019, Țurcan nu declară niciun credit la bancă, iar în 2020 - un alt credit luat tot în 2018 în valoare de 350 de mii de lei cu o rată a dobânzii de 5,5%. 

Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Credite cu părere de rău am foarte multe și puteți să le vedeți la bancă și banca poate să vă prezinte toată informația în detaliu. Eu am să vă prezint în detaliu, aici poate este o greșeală mecanică. Eu am să prezint în detaliu, că ele sunt extrasele de la bancă. Eu tot ce iau, tot, tot strâng. Pentru investigație eu vă prezint în detaliu. Până la urmă eu le iau și eu le întorc, nu le întoarce nimeni”.

Declarație de avere, completată de Țurcan după discuția cu reporterul TV8

L-am întrebat pe comisar de ce nu a depus declarația de avere pentru anul 2021. Țurcanu ne-a dat asigurări că a completat personal declarația de avere și nu înțelege de ce nu este publicată. După ce am insistat să ne ofere o copie a documentului, la câteva ore după întâlnirea cu el, polițistul ne-a transmis o poză cu extrasul de pe site-ul ANI cu declarația sa de avere, completată însă exact în ziua în care am mers să-i luăm interviul.

SINCRON Vitalie Țurcan, comisar-șef IP Rîșcani: „Personal am stick-ul, am făcut declarația fără nici o problemă, sunt conștient, în toți anii am făcut declarații, am remis-o. Am făcut-o chiar din biroul dat, din calculatorul dat”.

În declarația de avere pentru anul trecut, Țurcan indică casa cumpărată, dar și un apartament de 44 m2, achiziționat tot în 2021 cu 420 de mii de lei. Comisarul scrie că a obținut venituri din salariu de 190 mii lei, dar și 1,38 milioane lei din vânzarea apartamentului. De asemenea, Țurcan declară că are două credite bancare de 400 de mii de lei, respectiv, 80 de mii de lei, două donații de 30 de mii și 100 de mii de lei, dar și patru împrumuturi în valoare totală de 709 mii lei de la diferite persoane fizice.

Autor: Ștefan Bejan

/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
A făcut senzație la „SuperStar”, acum cucerește scena „Românii au Talent”: Moldoveanul Artiom Topal a ridicat juriul în picioare
A făcut senzație la „SuperStar”, acum cucerește scena „Românii au Talent”: Moldoveanul Artiom Topal a ridicat juriul în picioare
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Un șofer beat a pierdut controlul volanului și a ajuns într-un copac
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Un șofer beat a pierdut controlul volanului și a ajuns într-un copac
/VIDEO/ Coadă la mormântul lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni continuă să-i aducă flori: „Era ca un prieten pentru noi”
/VIDEO/ Coadă la mormântul lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni continuă să-i aducă flori: „Era ca un prieten pentru noi”

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău

03 martie 2024, ora 21:33

Zeci de milioane de lei a cheltuit Primăria Municipiului Chișinău în 2023 pentru concerte și festivaluri. În 2024, cheltuielile planificate pentru aceste activități sunt chiar mai mari. Între timp, primarul Ion Ceban se plânge că municipiul Chișinăul este discriminat, iar transferurile de la bugetul de stat nu sunt suficiente.

Anul 2024 a început cu proteste la Primăria Chișinău. Zeci de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de decizia primarului și a echipei sale de a tăia bugetele destinate grupelor cu program prelungit, asistenților personali și compensațiilor la căldură. În felul acesta, Primăria Chișinău își propune să economisească aproape 400 de milioane de lei. „Ion Ceban a făcut așa sărbători, a cheltuit atâția bani și a împrumutat bani. Bine! Oare chiar nu se găsesc bani să susțină mamele cu copii?”, s-a întrebat o doamnă. O altă femeie, venită la protest, spune că nu știe ce să facă cu copilul după ore.  Am o fetiță în clasa I. Domnule Ivan Ceban, ce fac eu cu copilul de clasa I după ore? Îl aduc la primărie? Vin aici, cu dumneavoastră împreună, să munci cu copii lângă noi. Dacă ați găsit bani pentru luminițe, concerte scumpe, pentru artiști scumpi, vă rugăm frumos, nu tăiați din alimentația copiilor, din educația copiilor”, s-a revoltat femeia.

Pentru a justifica optimizările bugetare, Primăria Municipiului Chișinău a dat vina pe Guvern, acuzând autoritățile centrale că nu transferă suficienți bani în bugetul municipal.  „Când spun că statul ne fură și se bagă în buzunar la noi, în primul rând, ei ne transferă o sumă mizeră. Nu o să găsiți o altă capitală în lume unde există o astfel de relație între stat și capitală. Ei iau totul încolo și ne dau nouă practic nimic”, a declarat Ion Ceban într-un video postat pe pagina sa de Facebook.   

Ceban vrea mai mulți bani pentru Chișinău

În consecință, pe 5 ianuarie, Ceban a anunțat lansarea unei campanii, prin care solicită Guvernului să redirecționeze mai mulți bani spre bugetul municipal. Acesta cere restituirea în bugetul local a 50% din taxele și impozitele achitate de chișinăuieni. „Săptămâna viitoare lansăm această petiție. E normal, deoarece acest lucru se întâmplă în multe din capitalele europene. Nu există capitală mai discriminată decât Chișinău. Vă invit pe toți să facem front comun și să semnăm această petiție și să propunem un proiect de lege în Parlament”, a declarat edilul capitalei.    

Campania 50% pentru Chișinău a luat amploare la mijlocul lunii ianuarie și a degenerat într-un adevărat război împotriva presei și societății civile. În luptă sunt folosite toate instrumentele aflate la dispoziția Primăriei. 

Mesaje războinice sunt auzite zilnic de zeci de mii de călători din transportul public din Chișinău. Vocea din difuzoare îndeamnă chișinăuienii să semneze petiția lansat de primarul Ion Ceban cu privire la restituirea taxelor. Zeci de mii de pliante, cu același conținut, au invadat străzile capitalei și scările blocurilor.  

Consilierul municipal, Victor Chironda, spune că nimeni nu cunoaște câți bani a cheltuit primăria pentru această campanie. „Nimeni nu știe din ce surse este finanțată această campanie. Nimeni nu știe din ce surse sunt plătite toate aceste anunțuri, spoturi audio prin troleibuze”, ne-a spus concilierul municipal.

Viceprimarul Ilie Ceban afirmă că pliantele și formularele au fost printate din resurse proprii, iar distribuirea lor se face fără costuri. Ilie Ceban ne informează totuși că până acum au fost cheltuite 45 mii de lei.

Expertul în finanțe publice Marin Gospodarenco crede că această campanie a Primăriei Chișinău nu este nimic altceva decât PR politic. Nicăieri în lume nu există o capitală căreia să i se returneze 50% din taxe și impozite. O asemenea practică nu am văzut. Asta nu este normal, ca să fie livrate 50% capitalei. Toate afacerile se află de obicei în capitală, 80% din PIB-ul unei țări se formează în capitală. Nu poți să dezvolți doar Chișinăul și să lași restul orașelor și comunelor doar cu veniturile lor, care sunt foarte mici. Plus valoarea asta trebuie împărțită. Asta este o practică internațională”, a declarat Gospodarenco pentru Cutia Neagră. 

Victor Chironda consideră că scopul campaniei este de a distrage atenția de la optimizările bugetare făcute de echipa lui Ceban. „Această campanie este mai mult o acțiune de propagandă și piar a primarului, ca să se scuze că face aceste tăieri din bugetele sociale”, crede Chironda. 

Sunt sau nu suficienți banii de la Bugetul de Stat?

Cutia Neagră Plus a încercat să verifice argumentul primarului legat de reducerea transferurilor de la bugetul de stat. Datele analizate arată însă contrariul. În primul an de mandat al actualului primar, Chișinăul a primit transferuri cu destinație specială în valoare de 2,4 miliarde, ajungând în 2024 la 3,85 miliarde de lei. Au crescut de aproape două ori și veniturile din taxe și impozite - 1,2 miliarde în 2020 și 2 miliarde în 2024.

Ion Ceban ne-a acuzat că am operat cu date false. „Aveți cifre eronate - Avem cifre din…. - De unde? De la cei care au tăiat 500 milioane de la educație anul trecut, în comparație cu anul acesta? - Cifrele sunt din bugetul dumneavoastră provizoriu”. 

În 2019, pe când Ion Ceban era candidat la primărie, susținea că în Chișinău fonduri sunt mai mult decât suficiente, dar sunt prost gestionate. „Este problemă de administrare fiscală, administrare financiară. Astăzi avem așa bani (n.r. arătând până la nivelul gâtului), credeți-mă! Foarte mulți bani avem în municipalitate”, declara în 2019 Ceban. 

La patru ani distanță, ajuns primar, Ion Ceban a schimbat macazul. Întrebat de reporterul Cutia Neagră Plus ce l-a făcut să-și schimbe poziția, primarul a dat vina pe guvernarea PAS. „Un Recean, un Spînu, un Alaiba, și-o băgat laba în bugetul municipal și au scos de acolo bani, sau, ne-a pus presiune suplimentară pe niște lucruri care nu țin de competența noastră”, se scuză acesta.

Tot în 2019, viitorul edil chiar promitea o majorare a compensațiilor la căldură până la 60% din costul facturii. „Astăzi, acoperim, prin recalcul, 40% din facturile pentru perioada rece. Voi majora, împreună cu colegii, până la 60%. Îl rog foarte mult (n.r. pe Andrei Năstase), să termine această retorică anti-oameni, care nu au capacitate. Nu voi admite anularea compensațiilor. Din contra, vom mări asistența pentru fiecare categorie de locuitori ai municipiului”, propitea atunci Ion Ceban.

În 2024, chișinăuienii nu vor mai primi aceste compensații. Ion Ceban are o explicație și la asta: „Acum, există condiții egale pentru toată lumea, venite din exterior. Compensațiile se achită, se achită jumătate de factură. Și așa este corect. MUSCA Reiterez, compensația este în factură. - Din partea guvernului! - Nu e din partea guvernului, este din partea donatorilor externi, pentru toată populația Republicii Moldova. - Dar Chișinăul a renunțat anul acesta la….- Nu a renunțat la nimic, a pus în condiții egale pe toată lumea - Deci a renunțat? - Domnule! Nu mai manipulați. Cum se achita 50%, așa și se achită. Nu putem achita 120% celor care au venit 3000 și celor care au 3100 de lei - altă sumă”.

Pentru școli și invalizi – BA, pentru concerte și gazon – DA.

Am analizat bugetele Primăriei Municipiului Chișinău din ultimii ani, pentru a înțelege totuși din ce motive în 2024 nu au mai ajuns bani pentru elevi, familii defavorizate și persoanele cu nevoi speciale. Am descoperit că, în timp ce edilul capitalei se plânge că în bugetul Chișinăului nu ajung suficienți bani, primăria planifică să cheltuiască sute de milioane de lei pentru concerte, festivaluri, trotuare și gazon.

Aflată la început de martie, Primăria Chișinău nu are încă un buget anual aprobat. Ceban și aici dă vina pe autoritățile centrale, care ar fi adoptat prea târziu bugetul național. Victor Chironda crede însă că bugetul nu a fost încă aprobat din cu totul alte cauze. „În toți anii precedenți totul s-a întâmplat exact la fel. Primăria a avut tot timpul și toate resursele necesare să adopte bugetul până la finele anului. Cauza adevărată a acestei situații este că bugetul municipal are o gaură imensă. Avem peste un miliard de lei datorii către băncile private, luați sub formă de credit pentru diferite proiecte implementate în 2022-2023. De asemenea, nu a fost o majoritate în consiliul municipal la acea etapă și bănuiesc că până la moment au loc negocieri între partidul primarului (n.r. MAN) și Partidul Socialiștilor”, este de părere Chironda. 

În acest moment primăria operează cu un buget provizoriu, care ar trebui să fie identic cu cel de anul trecut. „Un buget provizoriu este o oglindă a bugetului anului trecut. Legea 397 spune că dacă entitatea nu a aprobat bugetul cu trei zile înainte de finalizarea anului bugetar, printr-o decizie sau o dispoziție, se pune în vigoare bugetul din anul precedent. Adică formarea și executarea bugetului din anul curent se face fix ca în anul precedent”, spune expertul.   

Bugetul provizoriu, aprobat prin dispoziția lui Ion Ceban, la sfârșitul lui decembrie, prevede cheltuieli pentru asistenții personali, compensații la facturi, dar și pentru grupele cu program prelungit. Spre exemplu, pentru asistența personală au fost planificate 177 milioane de lei, cu 14 milioane mai mult decât în 2023, pentru compensațiile la căldură, la fel ca și anul trecut, 150 milioane, iar pentru grupele cu program prelungit - sursele alocate au scăzut de patru ori, de la 72 la 18 milioane de lei. L-am întrebat pe edil de ce au fost tăiate aceste cheltuieli sociale, deși ele sunt planificate în bugetul provizoriu. Și de această dată Ion Ceban a acuzat guvernarea. „Nu încurcați coada vacii cu ștampila primăriei. Nu duceți oamenii în eroare, pentru că, arătați cât de incompetenți și nepotriviți sunteți în această privință. Nu este o competență a municipalității acest lucru. - Dar de ce ați planificat aceste bani? - Sunt din bugetul de anul trecut. Copia bugetului de anul trecut este transpusă în anul curent. Dar noi nu putem achita ceea ce revine în competența autorităților centrale”, ne-a spus edilul capitalei. 

Ceea ce spune primarul și legea, vine în contradicție cu mai multe modificări pe care le-am depistat în bugetul provizoriu. În timp ce a tăiat de la social, primăria a majorat substanțial cheltuielile pentru plantarea gazonului, de la 17,3 la 25 milioane, pentru asistență juridică de la 2 la 12 milioane. S-au dublat cheltuielile pentru întreținerea WC-urilor publice și au crescut cu 90% cheltuielile pentru curățarea străzilor. Pentru amenajarea trotuarelor primăria își propune să cheltuie anul acesta 225 milioane de lei, exact la fel ca și anul trecut.

Zeci de milioane de lei pentru concerte

Cea mai mare creștere a bugetelor le-au revenit activităților culturale. Pentru concerte, festivaluri și alte chefuri, primăria vrea să cheltuie în acest an 49 milioane de lei, cu 11 milioane mai mult decât în 2023. Banii cheltuiți pentru astfel de distracții au crescut brusc în anul electoral 2023, iar trendul este păstrat și în acest an.

Cei mai mulți bani primăria capitalei i-a cheltuit anul trecut pentru serbarea “Hramului orașului”. În 2021 pentru această  serbare au fost cheltuiți 700 mii de lei, în 2022 un milion de lei, iar în 2023 bugetul a ajuns la patru milioane. Cheful, care a avut loc cu trei săptămâni înainte de alegeri, a durat în premieră două zile. Pe scena din PMAN au urcat mai multe vedete naționale. Invitatul special al evenimentului a fost trupa românească Holograf. Pentru ai aduce la Chișinău, primăria a plătit peste 400 mii de lei.

Și pentru sărbătorile de iarnă primăria a băgat adânc mâna în buzunar. Trei milioane de lei a cheltuit în 2023, față de 1,1 milioane în 2022. Cu doar câteva zile înainte ca Primăria să anunțe tăierile bugetare pentru elevii claselor primare și asistenții personali, la Chișinău artiștii făceau coadă la intrarea în scenă. 

În seara dintre ani, pe scena din PMAN urcau Frații Advahov și Zinaida Julea,  Nelly Ciobanu, Brio Sonores, Cătălin Josan, Doina Sulac, Satoshi, Dara. Invitatul special al evenimentului a fost Carlas Dreams. Pentru prestația de jumătate de oră trupa au fost plătită de primărie cu 586 mii de lei. 

Un alt concert fastuos a avut loc o săptămână mai devreme, când a fost inaugurat pomul de Crăciun. Cu această ocazie specială, la Chișinău ajungea Ștefan Bănică Junior. Pentru serviciile interpretului român primăria a achitat 442 mii de lei. Alături de Ștefan Bănică au mai evoluat și câțiva artiști locali. 

Alte milioane primarul a cheltuit pentru Festivalul “Te salut, Chișinău!”. Festivalul este o inovație a actualei conduceri a primăriei. În 2022 din buget au fost alocați 1,2 milioane, iar anul trecut de trei ori mai mult. Cele patru zile, cât a durat festivalul au costat primăria 3,5 milioane de lei. Aproape jumătate de milion au fost cheltuiți pentru onorariul invitatei speciale, interpreta româncă Andra. Tot din România a venit să cânte chișinăuienilor și Fuego. Pe scenă au mai urcat și alți artiști locali, aceeași care sunt invitați la toate chefurile organizate de primărie.

O altă inovație în mandatul lui Ion Ceban este și festivalul dedicat tinerilor și studenților. În 2022, Primăria a alocat 50 mii de lei pentru acest eveniment, iar anul trecut, în bugetul municipal au fost planificate 1,5 milioane de lei. La mijlocul lunii august, tinerii chișinăuieni au avut parte de un un Dj battle, iar seara pe scenă au urcat The Motans, Mohombi și Lexter

Concerte de milioane în diasporă

Dar chefurile primăriei nu s-au limitat doar la Chișinău. Pe parcursul anului 2023, primăria a organizat mai multe evenimente peste hotarele Republicii Moldova. Pe 23 iunie “Zilele Chișinăului” au avut loc la Viena, pe 7 iulie la Milano și pe 9 iulie la Barcelona. Pentru aceste evenimente în bugetul municipal au fost planificați 9 milioane de lei. Ion Ceban a negat însă că primăria ar fi cheltuit acești bani.  „Suma totală, pentru cele trei locații a fost de 900 mii de lei și a conținut cheltuieli privind deplasarea, cazarea artiștilor și în unele cazuri, cei care nu sunt angajați la Direcția cultură - onorariile respective. Sala din Viena a fost achitată de agentul economic partener din Viena. În Milano au fost colegii noștri din diasporă. Iar în Barcelona, diaspora din Barcelona, împreună cu partenerii lor de acolo, au achitat scena”, s-a apărat Ceban.

Totuși, și în 2024 Primăria Chișinău a alocat sume grase pentru chefuri peste hotare - 12 milioane de lei. Întrebat care este rostul acestor concerte scumpe, Ion Ceban a deviat de la subiect și ne-a acuzat că am face jocurile PAS-ului. „- Am văzut că din 2023 au avut loc niște creșteri foarte mari (n.r. cheltuieli) la așa numitele activități culturale, care de fapt au fost concerte și festivaluri. Sunt aceste creșteri în scop electoral sau simte primăria nevoia să investească mai mult în cultură? - Noi am investit și investim în spațiile culturale, deschidem centre noi, dotăm școlile de arte (erau niște acordeoane din anii 50). - Eu mă refeream la concerte și festivaluri - Există un calendar care practic nu diferă an de an. Noi susținem toți artiștii și nu-i împărțim în galbeni și negalbeni. Vă rog să puneți aceeași întrebare: cât a costat scena la ziua independenței, unde au fost 200 de oameni în Piață. Eu vă spun, dar dumneavoastră verificați - 2,5 milioane. Cât costă concertele pe la Arenă, și așa mai departe, ale anumitor funcționari. Asta nu vedeți, pentru că aveți ochelari de cal galben”, ne-a acuzat primarul Chișinăului.

În luna mai, Primăria Municipiului Chișinău a organizat și un Forum Social Urban. Municipalitatea l-a prezentat ca un eveniment cu impact major, ce promovează un oraș sănătos, inovativ, eficient energetic și inclusiv. De pe site-ul de achiziții guvernamental aflăm că primăria a plătit unei companii de profil 3,7 milioane de lei pentru organizarea evenimentului. Alte peste 900 de mii au fost cheltuite pentru publicitate și promovare. L-am întrebat pe primar ce a avut de câștigat Chișinăul de pe urma acestui forum. Forumul Social Urban. - Da! - Dumneavoastră ați achitat 3,7 milioane, unei companii care organizează astfel de evenimente, și alte 900 de mii pentru promovare. Care este rezultatul? Ce a obținut municipalitatea? - Forumul economic, noi avem peste 500 de milioane de contracte semnate și tranzacții efectuate - Forumul Social urban domn primar! -   Începem cu forumul economic, pentru că tot ați interpretat, ați manipulat și ați amăgit lumea în această privință. Mă refer la această televiziune manipulatorie. Trebuie să schimbați culoarea aici - nu mov, dar galbenă, pentru că sunteți portavocea și pampersul PAS-ului. De la forumul economic (și asta tot să dați) avem investiții și tranzacții de 500 milioane de lei. Dacă investim patru milioane ca să avem investiții de 500 de milioane, cred că este o investiție bună”, a încercat să devieze de la subiect Ceban. 

Marin Gospodarenco consideră că prioritățile primăriei ar trebui să fie infrastructură socială și rutieră, iar mai apoi concertele. „Să conlucreze cu diaspora este un lucru bun. Dar când ai deficit bugetar, resurse limitate și nu investești în infrastructura socială sau a drumurilor, nu e logic să faci concerte. Este clar că asta este în detrimentul cetățeanului. Se merge pe ideea din Roma Antică - dăm la cetățeni pâine și spectacol (n.r. circ) și toți o să mă voteze. Cred că acesta este scopul. Dar dacă ne uităm că avem deficit, reiese că țara arde, dar Ion se piaptănă”, spune expertul în finanțe publice. 

Primăria îngropată în datorii

În perioada mandatului lui Ion Ceban, Primăria municipiului Chișinău a împrumutat de la bănci aproape 1,5 miliarde de lei. Creditele au crescut de două ori față de perioada predecesorilor săi. Pentru a acoperi creditele scumpe, din bugetul municipal, doar în 2024, vor fi cheltuite aproape 800 milioane de lei. „Creditele externe care sunt încă din perioada mandatelor precedente. De exemplu, 60 milioane de euro (1,2 miliarde de lei), pe cere le achităm pentru proiectele care le-a desfășurat guvernarea precedentă la primăria municipiului Chișinău. Și da, ele constituie o pondere de peste 60% din valoarea împrumuturilor pe care noi le întoarcem. Avem obligația să le întoarcem”, s-a apărat Ceban. 

Am constatat că și de această dată Ion Ceban a mințit. Spre exemplu, în 2019, când Ion Ceban a devenit primar, cheltuielile pentru acoperirea creditelor luate de primărie erau de 183 milioane, iar în 2020 - 200 milioane de lei. Brusc aceste cheltuieli au crescut în 2022, până la 497 milioane, ajungând anul acesta să fie de cinci ori mai mari decât atunci când a preluat primăria. 

În opinia lui Gospodarenco, aceste credite vor avea un impact negativ pe termen lung. „El s-a creditat în primul rând de la băncile comerciale. Scopul unei bănci comerciale este să facă profit. Respectiv, creditele au o rată a dobânzii de la 10% la 16%. 16%, vă dați seama ce înseamnă asta? Când accesezi credite ieftine, la 2-3%, îți dau voie să te dezvolți, să investești în infrastructură. Dar când ei la 16%, pe termen mediu și lung tu pui orașul în primejdie”, se arată îngrijorat Gospodarenco. 

Primarul capitalei s-a arătat total deranjat de atunci când l-am întrebat despre aceste credite scumpe. „Să vă duceți să-l întrebați pe acela care fumează pe la guvern nu știu ce, de unde datoria de stat este de peste 30 de miliarde. Dar noi am să răspundem la întrebările legate de municipalitate”, a deviat din nou Ceban.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram