Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

Caz medical grav, soluționat: Medicii de la „Timofei Moșneaga” au salvat o lăuză, diagnosticată cu patologie a sarcinii

06 iulie 2022, ora 18:45
Distribuie:

Un nou caz medical grav a fost soluționat de medicii din IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Este vorba despre o pacientă de 37 de ani, lăuză, care a ajuns la spital fiind diagnosticată cu o patologie a sarcinii extrem de gravă. Femeia a născut un bebeluș prin intermediul operației cezariene. La a patra-cincea zi după naștere la pacientă s-a declanșat o dispnee pronunțată de origine neclară. 

S-a presupus o patologie pulmonară severă, inclusiv și embolie cu ape amniotice. Medicii din raion s-au adresat la șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă, profesor Victor Cojocaru.

„După anumite recomandări prompte în comun cu administrația IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” s-a luat decizia de a transfera pacienta prin intermediul AVIASAN în condiții de reanimobil, conectată la respirația artificială a plămânilor la SCR” a menționat profesor Victor Cojocaru.

„Pacienta a fost internată în secția Terapie Intensivă generală noaptea, în data de 14 iunie. În clinica ATI prompt i-au fost efectuate un șir de investigații și un monitoring avansat care ne-a permis să determinăm cauza porblemelor respiratorii”, a subliniat Corina Gutium, șef Secție Terapie Intensivă Generală.

”Cauza problemelor respiratorii: pacienta suferindă de cardiomegalie (cavitățile inimii mărite de 2 ori în volum) cauzată de un exces de lichide în organism manifestat prin edematierea întregului organism. În continuare a fost instalat un complex argumentat de terapie intensivă” a adăugat profesorul Victor Cojocaru.

Doctorii au reușit să salveze lăuza. Femeia a fost internată în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” timp de 11 zile. Acum viața ei este în afara oricărui pericol. 

”Îmi amintesc doar cum mă înădușeam, nu puteam respira. Nu puteam să mă culc pe spate. Mi-au spus că mă vor conecta la respirație artificială. M-am trezit a treia zi, într-un alt oraș și alt spital. Mă simt acum mult mai bine. Nu mai utilizez masca de oxigen. Aștept să revin acasă la fetița mea. Mulțumesc tuturor de la Spitalul Clinic Republican, pentru faptul că mi-au salvat viața” ne-a declarat pacienta înainte de a se externa.  

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram