Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care a părăsit Republica Moldova în iulie 2021, neagă că ar avea vreo legătură cu cele 268 de milioane de lei, puse sub sechestru de procurori în dosarul Laundromat. Contactat telefonic de TV8, Platon a insultat procurorii care instrumentează dosarul și i-a acuzat de incompetență. Asta deoarece, spune el, pe aceeași sumă de bani ar fi fost deja aplicat sechestru încă în anul 2018.
„Procurorii sunt niște imbecili, adevărați imbecili. Avem de-a face cu niște idioți, niște proști fără creier. Pe acești bani a fost pus deja sechestru în 2018, iar demenții ăștia, după patru ani, au pus din nou sechestru”, a declarat la telefon Veaceslav Platon.
„Pun sechestre pe aceiași bani de atâtea ori, o adunătură de cretini”, a mai spus acesta.
Am încercat să obținem o reacție de la Procuratura Anticorupție. „Nu intrăm în polemici cu figuranți în dosare penale”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt, Mariana Cherpec.
La mijlocul lunii aprilie, Veaceslav Platon, a fost sub învinuire, în contumacie, în dosarul „Laundromat”.
„Laundromat”, o amplă schemă de spălare de bani a fost dezvoltată în anii 2012-2014. Mai mulți politicieni ruși și organizații criminale ar fi transferat 22 de miliarde de euro unor companii off-shore. Procesul era legalizat de judecători din Republica Moldova, iar banii erau transferați în străinătate prin intermediul băncilor moldovenești.
În cadrul cercetărilor autorităților ruse, s-a stabilit că, în perioada anilor 2013 – 2014, proprietarul băncii moldovenești SA Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună cu fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, un individ cu legături corupte și comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.
Pentru a-și pune în aplicare planul, cei trei au atras un politician moldovean, cetățean al Federației Ruse, Renato Usatîi, care avea resurse financiare și un background politic în Republica Moldova, pe actualii proprietari ai unor bănci rusești, Oleg Vlasov, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care și-au oferit instituțiile lor de credit în calitate de instrument pentru comiterea infracțiunii, pe șefii băncilor de trezorerie Rinat Yusupov și Viner Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomo.
Pentru a elucida circumstanțele acestei scheme de spălare de bani, a fost constituită o comisie parlamentară de anchetă, care a activat 165 de zile și care în vara anului trecut a elaborat un raport, potrivit căruia, banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu pe teritoriul Republicii Moldova, iar folosirea banilor în țară a produs impact pe plan național.
În martie anul trecut, Elena Platon, sora controversatului om de afaceri, a fost condamnată la 10 ani de închisoare de o instanță de la Moscova, fiind găsită vinovată de spălarea a 126 de miliarde de ruble în dosarul Laundromatului rusesc.
Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului trecut. Asta, după ce a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară și în baza căruia fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia definitivă a fost pronunțată pe 14 iunie curent. Recent, Platon a fost citat de către procurorii anticorupție, în vederea înaintării acuzării într-un alt dosar penal în care figurează acesta. Veaceslav Platon este învinuit că în perioada anilor 2011 – 2015 ar fi intrat în posesia a 43,11 % din acțiunile băncii comerciale „Moldova Agroindbank”, prin atac raider. Platon urma să se prezinte la audieri pe 2 noiembrie, însă, s-a eschivat, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana au eliberat pe numele său mandat de arestare în contumacie.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md