Război în Ucraina, ziua 133: Rusia amintește de armele sale nucleare. UE: Livrarea de gaz ar putea fi întreruptă complet

politic

Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, interzise în Republica Moldova

07 aprilie 2022, ora 20:32
Distribuie:

Moldova a interzis simbolurile rusești „Z”, „V”, folosite în războiul împotriva Ucrainei. Tot sub interdicție era și panglica Sf. Gheorghe, care este folosită nu numai de soldații ruși în războiul cu Ucraina, ci și în timpul sărbătoririi zilei de 9 mai, în Rusia și în alte țări.

Modificări ale legislației au fost făcute astăzi în cadrul unei ședințe a Parlamentului, potrivit PAS.

„Războiul este un rău care nu poate fi justificat sub nicio formă. Oamenii mor sub simbolurile și semnele războiului.

Bunicii noștri, care au supraviețuit ororilor războiului, nu ar vrea să se întoarcă la asta din nou. Propaganda de război asociată cu victoria în al Doilea Război Mondial este cea mai mare insultă la adresa celor care au luptat împotriva războiului și s-au sacrificat pentru pace”, se menționează într-un comunicat de presă al partidului.

Așa au motivat necesitatea interzicerii în Moldova a simbolurilor și atributelor care promovează „agresiunea militară, crimele de război și crimele împotriva umanității”. Pentru distribuirea lor, se vor aplica amenzi. Potrivit modificărilor aduse Codului contravențional, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 9000 de lei sau condamnate la până la 60 de ore de muncă în folosul comunității. Amenda maximă pentru persoanele juridice va fi de până la 30 de mii de lei.

Săptămâna aceasta, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Moldova intenționează să interzică toate simbolurile și însemnele rusești care promovează războiul.

Fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon, a avertizat autoritățile împotriva acestui demers, în special, împotriva interzicerii panglicii Sf. Gheorghe, ca simbol consacrat al Zilei Victoriei. Potrivit acestuia, autoritățile au decis să demareze „o luptă împotriva istoriei, simbolurilor și monumentelor” pentru că nu pot face față problemelor sociale și economice. În opinia sa, cetățenii nu vor susține această inițiativă.

La 1 aprilie, Rada Supremă a Ucrainei a interzis folosirea simbolurilor rusești folosite de armata invadatoare. Vorbim despre literele „Z” și „V”, în contextul utilizării lor pentru a sprijini armata rusă.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram