Construcțiile pornite în orășelul Codru, care au fost motivul unui adevărat scandal în urmă cu doar două săptămâni, când oamenii legii au făcut cel puțin 35 de percheziții și au reținut 7 persoane, într-un dosar de trafic de influență, vor continua. Cel puțin așa a dispus un magistrat de la Judecătoria Râșcani, în data de 1 iulie, la doar o săptămână de la descinderile CNA și ale procurorilor anticorupție. Hotărârea instanței l-a nemulțumit pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu care acuză o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori și judecători.
„Se suspendă executarea dispoziției primarului orașului Codru nr.14 din 29 aprilie 2021, în partea ce ține de suspendarea executării lucrărilor de construcție executate de FPC Exfactor-Grup SRM la blocurile locative cu numere cadastrale..., de pe terenul cu numărul cadastral ..., până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”, a dispus instanța de judecată.
„Oameni buni, așa nu se mai poate. Nu se mai poate ca fiecare să construiască cum îl apucă. Mereu am zis că e nevoie să se construiască cu respect pentru oamenii care vor locui în complexele locative, pentru mediu înconjurător, pentru oameni cu nevoi speciale etc. Nu, nu vor să se schimbe”, a scris ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o postare pe Telegram.
„Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, judecători numită convențional mafia imobiliară. Această cârdășie face ce vrea, mai ales în mun. Chișinău. AST a scris prescripție pentru oprirea construcției, primăria la fel și nimic. Mai mult decât atât, CNA au făcut 35 de percheziții și au arestat 7 persoane care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisiv. Poliția a instalat post de supraveghere pentru a nu permite construcția în continuare. Și, apare o decizie a judecății și construcția continuă. Cum așa?”, a adăugat Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii a adresat un mesaj și cetățenilor.
„Mai am un mesaj către cetățeni, verificați ce cumpărați. Nu mai acceptați să semnați contracte cu cei care nu respectă bunul simț și vă duc de nas. Chiar azi am primit un mesaj de nemulțumire că o construcție nu se finisează de câțiva ani. Noi ne vom face treaba și vom curăța pas cu pas acest domeniu”, mai spune ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins vineri dimineață, 24 iunie, în orășelul Codru. Aceștia au efectuat acțiuni de urmărire penală într-un dosar de trafic de influență în care sunt vizați mai mulți funcționari ai Primăriei și agenți economici. Aceștia sunt suspectați că ar fi eliberat acte permisive pentru diferite construcții contra unor remunerări ilicite. Funcționarii ar fi fost mituiți pentru a favoriza interesele anumitor companii. Au fost făcute, în total, 35 de percheziții, iar șapte persoane au fost reținute.
Potrivit datelor anchetei, organizatorul schemei ar fi unul dintre consilierii locali ai Primăriei or. Codru care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisive. Acesta ar fi acționat în interesul mai multor companii și persoane fizice, iar în schimbul unor sume de bani, ar fi reușit să influențeze pozitiv deciziile funcționarilor. Ca rezultat, companiile favorizate ar fi primit actele necesare pentru construcția unor clădiri multietajate în zone rezidențiale din Chișinău.
În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că factorii de decizie din cadrul Primăriei și Consiliului local al or. Codru ar fi primit sistematic mijloace bănești, în sumă de mii de euro, pentru a elibera actele necesare și pentru a emite decizii în favoarea mai multor persoane fizice și reprezentanți ai agenților economici. Astfel, au fost constate episoade de extorcare și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de urbanism, organizarea votării unor proiecte investiționale, dar și cazuri de falsificare a proceselor-verbale de recepție a lucrărilor de construcție a trei bunuri imobile.
Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins în birourile de serviciu, la domiciliile și automobilele mai multor figuranți pe dosar, printre care primarul, arhitectul șef, inginerul cadastral al Primăriei Codru, reprezentanții agenților economici, dar și beneficiari ai schemei. De la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz. Șapte persoane au fost reținute și plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore și sunt cercetate pentru trafic de influență. Este vorba despre doi consilieri locali, arhitectul-șef, secretarul Consiliului și directorii a două companii de construcții și o persoană fizică (beneficiar).