/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Mai multe treceri pentru pietoni au fost lichidate. Decizia, luată pentru fluidizarea traficului

missing
07 septembrie 2022, ora 23:00

Pentru a fluidiza traficul în centrul capitalei, mai multe treceri pentru pietoni au fost, pur și simplu, lichidate. Dar, din obișnuință, mulți trecători, inclusiv copii, continuă să traverseze pe acolo, punându-și viața în pericol. Unii dintre cei pe care i-am intervievat ne-au spus că nu au observat lipsa indicatoarelor, iar uneori, chiar nu au timp să înconjoare o jumătate de cartier, pentru a ajunge de partea opusă a străzii. Serviciul de presă al Poliției a confirmat că decizia a fost luată, pentru a fluidiza traficul rutier, iar atunci când s-a făcut acest lucru, s-ar fi ținut cont de faptul că, în vecinătate, sunt alte zebre. 

Deși mai este desenată pe asfalt, această trecere de pietoni, practic, a fost desființată. Mai exact, indicatorul a fost scos, iar marcajul arată de parcă ar fi vopsit cu negru. Chiar și așa, oamenii continuă să traverseze pe această zebră de pe strada București colț cu Nicolae Iorga, deși, în harta Poliției Rutiere, trecerea nu mai este. Tot pe aici trec și zeci de copii, care frecventează liceul din apropiere. Unii pietoni ne-au spus că nu au observat lipsa indicatorului:

„Lumea nu știe, de fapt, nici eu nu am știut. Mulțumesc că datorită vouă am aflat despre această chestie. Am vrut să trec o dată și un autobuz nu a vrut să-mi cedeze. M-a claxonat, gen am de gând să trec sau nu. A trecut cu viteză foarte mare”.

„Cred că este o chestie ce ține de obișnuiță și necesită puțin timp”.

O altă trecere de pietoni se află la o distanță de doar câțiva metri. Doar că, pentru a ajunge în celălalt capăt trebuie să treci două drumuri, așa că le este greu să o facă, spun pensionarii:

„- Mai bine o lăsau, să fie trecere normală. Avem mulți tineri, care se duc la școală sau universitate.
- Se întâmpla să treceți pe acolo.
- Da, uneori”.

Aceasta nu este unica locație, unde viața pietonilor este pusă în pericol, după ce zebrele au fost rărite.

„La această intersecție a străzilor Vlaicu Pîrcălab și Alexei Mateevici este o singură trecere pentru pietoni, care practic a fost ștearsă. Totuși, oamenii care au nevoie să meargă spre strada Pușkin trec acest drum. Nu este niciun indicator sau marcaj care să atenționeze că aici ar putea fi o trecere pentru pietoni”.

Trecătorii ne-au spus că, în zonă, ar mai trebui măcar o zebră, pentru că fluxul de oameni este destul de intens, mai ales că pe aici merg și studenții spre universitate. Se întâmplă ca șoferii nu să le cedeze trecerea:

„Asta e problemă foarte mare pentru noi ca pietonii. Cei de la conducere ar trebui să-și dea seama că viața noastră este importantă. Eu fiind studentă, trec pe aici zilnic și îmi este frică”.

„Dacă nu este zebră prin preajmă, noi putem trece pe aici. Dar mai bine să o marcheze măcar”.

„Toate marcajele care sunt aplicate, sunt obligatoriu coordonate cu poliția rutieră, iar în cazul anulării unor marcaje, procedura de anulare este doar în baza unei prescripții a Poliției Rutiere. Să nu uităm că noi avem normative tehnice, care prevăd modul și condițiile în care se pot aplica trecerile pietonale”, a declarat șeful Direcției Transport, Vitalie Mihalache.

Alte detalii Vitalie Mihalache nu ne-a oferit. La rândul lor, responsabilii de la Poliție ne-au spus că trecerea de pietoni de pe strada București a fost desființată pentru a fluidiza traficul. Cât despre intersecția străzilor Vlaicu Pîrcălab cu Alexei Mateevici o echipă urmează să inspecteze teritoriul, după care se va lua o decizie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram