Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Pe cine a trimis Zelenski ambasador în Turcia. Bilanțul atacului asupra Kievului

Ziua aerului curat: Republica Moldova, una dintre cele mai poluate țări din Europa

missing
07 septembrie 2022, ora 22:32

Comunitatea mondială marchează astăzi Ziua Internațională a Aerului Curat. Însă curios este faptul că această zi este sărbătorită într-una dintre cele mai poluate luni ale anului. Potrivit specialiștilor, în septembrie, ianuarie și iulie, deja de ani de zile, se atestă depășirea de câteva ori a normelor admisibile de poluanți, în atmosferă. Mai mult, potrivit ediției din 2021 a raportului „Indexul Calității Aerului și al Vieții”, Republica Moldova este una dintre cele mai poluate țări din Europa, principala cauză fiind arderea combustibililor fosili. Totodată, specialiștii trag un semnal de alarmă, după ce, recent, țara noastră a fost afectată și de un nor de praf saharian.

Aerul poluat are o mulțime de efecte negative asupra sănătății. Pentru a ține situația sub control, acesta este testat în fiecare zi de specialiștii de la Agenția de Mediu, gradul de poluare fiind stabilit cu ajutorul unor filtre speciale. Potrivit datelor, în ultimele șase luni, aerul din Chișinău a fost poluat în 129 de zile, atunci când s-a constatat o concentrație sporită de dioxid de azot și aldehidă formică. Totodată, principala cauză a poluării sunt gazele de eșapament, emanate de numărul mare de mașini din trafic.

„Practic 90 și ceva de procente din poluare din emisie, îi revine transportului. După care avem sursele fixe de poluare, acestea sunt termocentralele, acestea sunt diferiți agenți economici ai activității industriale și, în ultimul rând, avem și poluarea transfrontalieră, adică transportarea maselor”.

În capitală funcționează șase mini stații, amplasate în locații aglomerate și mai puțin solicitate. Specialiștii susțin că, recent, calitatea aerului a fost afectată și de norul de praf saharian care a traversat teritoriul Republicii Moldova.

„Începând cu data de 26 august, în după amiaza zilei, au început să crească valorile, au fost înregistrate pentru particulele PM10 și în ziua aceasta am avut o majorare a limitei, care este 50 de micrograme valoarea limită. S-a înregistrat 65 media pentru ziua de 26”.

Pentru a putea depista cele mai poluate zone din capitală, Agenția de Mediu efectuează buletine și hărți zilnice privind calitatea aerului atmosferic. Iată ce arata harta municipiului Chișinău pentru ziua de ieri.

„În această situație, conform legendei, a fost depășit nivelul de dioxid de azot pe strada Calea Ieșilor, Fântânilor și Grenoble”.

Orățenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că simt pe propria piele, atunci când aerul este poluat. Potrivit lor, de ceea ce se întâmplă cu atmosfera noastră sunt vinovați chiar oamenii:

„Orașul este supra aglomerat, sunt foarte multe mașini. În al doilea rând, se defrișează multe păduri și în al treilea rând, practic, oamenii nu prea respectă curățenia”.

„Cred că aerul curat ultima dată la noi a fost prin anii 40-50, numai nu acum când avem atâtea mașini, atâta transport, așa că nu cred că avem aer curat”.

„Dacă comparăm și ieșim în afara Chișinăului, se simte foarte bine diferența dintre aerul care este în Chișinău și în afara Chișinăului”.

Totodată, oamenii propun soluții, fiind conștienți că schimbarea începe de la fiecare din noi:

„În primul rând, trebuie să plantăm mai mulți arbori, în al doilea rând - să fie niște amenzi pentru faptul că se face gunoiște și, cu iepurarea, apropo, ar trebui să se găsească o soluție ca gunoil să-l recicleze în alt mod”.

„Un copac de plantat, curățenia, din toate punctele de vedere și atuncea vom trăi într-o lume curată. Depinde de om, de conștiința omului, cât de mult ține la bucata de pământ pe care trăiește”.

În prezent, rețeaua de monitoring a calității aerului acoperă municipiile Chișinău și Bălți și mai deține date de la posturile din Tiraspol, Rîbnița și Bender.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.