/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Război în Ucraina, ziua 287: Zelenski acuză Rusia de ecocid, iar Putin anunță creșterea riscului atomic. Papa: „Istoria se repetă”

missing
07 decembrie 2022, ora 22:06

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 287. În trei baze aeriene ruseşti au fost loc explozii începând de luni, iar Kremlinul spune că ar fi vorba despre atacuri ucrainene cu drone şi promite să se răzbune, în timp ce SUA reamintesc că nu sunt de acord ca Ucraina să atace ţinte din Rusia. Washingtonul a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

Papa Francisc a comparat miercuri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu 'operaţiunea Reinhardt', planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, iar șeful NATO susține că Rusia încearcă să „înghețe” războiul. Totodată, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, acuză Rusia de ecocid, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susține că pericolul unei confruntații nucleare este în creștere.

UPDATE Un videclip cu o parte din ajutorul acordat de SUA pentru Ucraina a fost publicat pe Internet. Potrivit presei, ar fi vorba despre peste 37 de blindate de model M1117, din totalul celor 250 de unități promise, care erau transportate pe calea ferată din portul Constanța.

UPDATE Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat miercuri, 7 decembrie, un raport care analizează 441 de ucideri ale civililor în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernigău şi Sumî.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că pericolul nuclear este în creștere, dar Rusia vede această armă doar ca una folosită doar în caz de apărare.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri, 7 decembrie, un ”ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP.

UPDATE Scrisorile-capcană trimise ambasadelor ucrainene din Europa purtau adresa reprezentanţei auto Tesla din Germania şi majoritatea au fost expediate din oficiile poştale fără supraveghere video, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele, folosind toate mijloacele disponibile. Putin a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei sesiuni televizate a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, în cadrul căreia a reclamat faptul că Occidentul tratează Rusia ca o ţară de categoria a doua, care nu are dreptul de a exista, notează Rador.

UPDATE Kremlinul a transmis miercuri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns marţi la un acord, este "ostil" faţă de Rusia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Autoritățile ucrainene anunță că localitatea Kurahove, aflată în apropierea forntului, a fost ținta unui atac din partea armatei ruse. În urma deflagrației, cel puțin 8 civili au murit, iar alți 5 au fost răniți.

UPDATE Moscova a oferit prima sa reacție cu privire la lovitura de stat din Germania, în urma căreia un grup format din figuri de extremă dreapta şi foşti militari plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului, Reichstag-ul, şi să preia puterea.

UPDATE Vitali Klitschko, primarul capitalei Kiev, a anunțat că autoritățile locale nu-și asumă niciun risc și vor lucra zi și noapte pentru a fi pregătite pentru atacuri critice asupra infrastructurii energetice. Într-un interviu oferit The Guardian, el a subliniat că se pregătesc pentru ce e mai rău și speră la ce e mai bine pentru această iarnă.

UPDATE Istoricii militari vor studia războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei mult timp, dar la capitolul cum nu trebuie să lupți, scrie „Washington Post“.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 44 de ani, a fost desemnat Personalitatea Anului de către revista TIME, renumitul săptămânal american care apare din 1923. Fost comendiat, actor, scriitor și producător, Zelenski este președinte din 2019, scrie CNN.

UPDATE Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au fluctuat miercuri dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creşterea cererii de gaze şi va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze ruseşti, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

UPDATE Rusia a început să îşi întărească şi extindă poziţiile defensive de-a lungul frontierei recunoscute internaţional cu Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării britanic, în cel mai recent raport al serviciilor sale de informaţii, transmite dpa.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și putea pregăti armata pentru un nou atac la începutul anului viitor. Condițiile pentru o soluționare pașnică a războiului „nu există acum”, a declarat șeful NATO în cadrul unui eveniment găzduit de Financial Times, citat de The Guardian, după săptămâni de speculații cu privire la posibilitatea unor discuții diplomatice.

UPDATE Armata ucraineană susţine că în cursul nopţii a doborât 14 drone fabricate în Iran şi folosite de ruşi pentru a ataca ţinte din Ucraina.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că Occidentul se alimentează în continuare cu speranța că va învinge Rusia pe câmpul de luptă. Diplomatul a făcut această declaraţie în cadrul Forumului internațional Lecturile Primakov - relatează Agenţia de presă TASS.

UPDATE Un fost deținut rus, care a fost eliberat din penitenciar și trimis la război în Ucraina, a dezertat și a deschis focul asupra polițiștilor din Novoșahtinsk, în regiunea Rostov.

UPDATE Pentru că orașul Harkov este supus continuu atacurilor rusești, localnicii împodobit bradul în stațiile de metrou. „Acest oraș nu va fi învins“, spun ucrainenii.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Europa nu este încă în măsură să-și protejeze interesele. El a făcut aceste anunț în timpul unui discurs susţinut la Forumul internațional Lecturile Primakov, transmite Agenţia de presă RIA, potrivit Rador.

UPDATE Occidentul dă tot mai des semnale că vrea o pace negociată în Ucraina. Asta resimte și Volodimir Zelenski, care are o poziție tranșantă în acest sens. Ucraina și lumea liberă nu ar trebui să-și schimbe obiectivele pe fondul declarațiilor Federației Ruse despre negocieri, în condiţiile în care Moscova vrea pur și simplu "să ia o pauză" - suţine preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Rador.

UPDATE Papa Francisc a comparat miercuri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu ‘operaţiunea Reinhardt’, planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, transmite agenţia de presă ANSA. ”În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această operaţiune a condus la exterminarea a aproape două milioane de persoane, majoritatea de origine evreiască. Fie ca amintirea acestui eveniment oribil să dea naştere unor decizii şi acţiuni pentru pace. Istoria se repetă. Vedem ce se întâmplă acum în Ucraina. Să ne rugăm pentru pace”, a spus suveranul pontif. Implementarea ‘operaţiunii Reinhardt’ în 1942 şi 1943 în taberele de exterminare de la Belzec, Sobibor şi Treblinka a dus la uciderea a circa 1,7 milioane de evrei şi a unui număr necunoscut de polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici, notează Cotidianul.ro.

UPDATE Un accident care a implicat un camion militar și un microbuz civil a avut loc în districtul Șahtiorsk din regiunea Donețk (controlat de separatiști). Șaisprezece persoane au fost ucise și trei rănite au fost internate la spital, transmite Nexta.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță că peste 70 de rachete folosite pentru lansatoarele HIMARS și două instalații MLRS au fost distruse, după o lovitură asupra unui depozit de la un combinat metalurgic din Krivoi Rog, regiunea Dnepropetrovsk.

UPDATE Ministerul român al Finanțelor a publicat, marți, în transparență decizională proiectul de buget pentru anul 2023. Într-unul din documentele oficiale, cel referitor la situația macroeconomică, este menționat războiul din Ucraina, însă, este folosită expresia propagată de oficialii ruși și propaganda de la Kremlin: „operațiunea specială din Ucraina”, notează Digi24.

UPDATE Oraşul ucrainean Dnipro (centru) va demonta monumentele dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice şi le va transporta la adăpostul municipal de câini, a informat marţi primarul localităţii, Boris Filatov, transmite EFE.

UPDATE Serviciile de securitate de la Kiev desfășoară un nou val de percheziții la instituțiile subordonate mitropoliei Moscovei din regiunea Cerkask, Volînsk și Herson.

UPDATE Prin trimiterea de drone la două baze aeriene ruseşti situate la sute de kilometri de frontiera sa, Ucraina şi-a oferit o victorie de importanţă simbolică, demonstrându-şi în special capacitatea de a compensa superioritatea aparentă în armament a inamicului său, comentează marţi France Presse într-o analiză.

UPDATE „Nemulțumirea față de activitățile conducerii militaro-politice din Belarus este în creștere în rândul personalului militar al serviciului de frontieră și al forțelor armate ale acestei țări, din cauza amenințării de a trage republica într-un război cu Ucraina”, se arată într-un raport al spionajului militar ucrainean.

UPDATE Prima doamnă Olena Zelenska şi alte şapte femei ucrainene au fost incluse în lista „100 de femei din 2022”, un proiect BBC care celebrează succesele în diverse domenii ale vieţii, notează Mediafax.

UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a afirmat că Rusia, fără puterea nucleară pe care o deține în prezent, ar fi fost distrusă.

UPDATE Autorităţile regionale au fost avertizate de cele centrale să ia în considerare suspendarea operaţiilor neesenţiale până la stabilizarea aprovizionării cu energie în Ucraina, potrivit Sky News.

UPDATE Șeful Serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia aproape și-a epuizat arsenalul de rachete de înaltă precizie și că, până în prezent, Moscova nu a primit rachete balistice din Iran, informează CNN. Kirilo Budanov a spus, la televiziunea ucraineană, că stocurile de rachete de înaltă precizie ale rușilor „se apropie deja de sfârșit". „Cu toate acestea, după cum vedem, au decis să meargă până la capăt, până la zero, ceea ce, de fapt, este foarte rău pentru însăși Federația Rusă, iar militarii de acolo sunt conștienți de această problemă", a adăugat el.

UPDATE „În asistența macrofinanciară pentru Ucraina, facem totul pentru a ne asigura că fondurile sunt plătite încă din ianuarie, cu orice preţ. Vom face totul pentru că trebuie făcut”, a spus ministrul ceh al economiei, Zbynek Stanjura (actuala președinție a UE). Noua evaluare a Comisiei cu privire la reducerea fondurilor pentru Ungaria va trebui să ajungă până la sfârşitul săptămânii, astfel încât să fie examinată de ambasadorii celor 27 (Coreper) săptămâna viitoare. „Ca ultimă soluție, am putea organiza un Ecofin extraordinar, dar cu siguranţă nu săptămâna viitoare”, a adăugat el, notează Mediafax.

UPDATE Deficitul de energie în Ucraina după bombardamentele din această săptămână este de 19%, a anunţat marţi premierul ucrainean, Denîs Șmîhal.

UPDATE Cadavrele a 49 de soldaţi ucraineni care au murit în luptă au fost returnate la Kiev. Comisarul pentru oameni dispăruţi, Oleg Kotenko, l -a făcut cunoscut. Ucrainska Pravda prezintă ştirea.. "Biroul meu împreună cu poliţia, el face tot posibilul pentru a reveni cât mai multe corpuri", a specificat el, notează Mediafax.

UPDATE Rusia a lansat până acum, în ultimele 8 săptămâni, opt valuri succesive de atacuri în masă cu rachete de croazieră asupra orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei. Deși ucrainenii nu pot prezice cu exactitate momentul viitorului atac, pregătirea pentru un astfel de bombardament durează mai multe zile. Totodată, armata rusă nu are capacitatea de a lansa în fiecare zi valuri de rachete asupra obiectivelor ucrainene, informează Ukrinform.

UPDATE Cea mai rapidă cale prin care războiul ucrainean se încheie este ca Rusia să retragă trupele dislocate după invazia sa din februarie, a declarat marți secretarul de stat adjunct al SUA, potrivit Reuters.

UPDATE Bărbații mobilizați de Vladimir Putin și trimiși pe frontul din Ucraina au ajuns să mănânce porumb cules din câmpurile nerecoltate de localnici. Rudelor acestora le trimit pachete la fiecare două săptămâni pentru a compensa lipsa de provizii din partea armatei. Cu toate acestea, bărbaților le lipsește și îmbrăcămintea rezistentă la intemperii și muniția pentru arme, scriesibreal.org, potrivit ziare.com.

UPDATE O altă unitate de detenţie ilegală folosită de ocupanţii ruşi a fost descoperită în apropierea oraşului Herson, a anunţat Parchetul General, marţi seara.

UPDATE Rusia își confirmă disponibilitatea pentru negocieri cu scopul eliminării motivelor, care au forțat-o să lanseze operațiunea militară specială în Ucraina, a declarat, marți, în timpul ședinţei Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul permanent al Rusiei la această organizație mondială, Vasili Nebenzia, relatează Rador. 

UPDATE Rusia dă semne că schimbă strategia în atacurile din Ucraina. Forțele ruse "aplică lovituri masive" în Ucraina, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, informează Rador.

UPDATE Europa ar putea trece peste iarna aceasta fără a opri alimentarea cu gaze, în ciuda reducerii aprovizionării rusești, au declarat analiştii pentru AFP. Reducerea progresivă a Rusiei a livrărilor de gaz către Europa prin conducte a declanșat un război de licitații pentru gazul natural lichefiat (GNL), ducând la prețuri mult mai mari, notează HotNews.

UPDATE Belarus intenționează să deplaseze miercuri și joi echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că sunt teste privind răspunsul său la posibile acte de terorism, a transmis agenția de știri de stat BelTA.

UPDATE Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.

UPDATE Polonia a anunţat marţi, 7 decembrie, că va accepta pe teritoriul său bateriile de rachete Patriot propuse de Germania, după ce Varşovia sugerase anterior ca acestea să fie trimise în Ucraina.

UPDATE Condamnatul Viktor Sevalnev, care a condus cea de-a 7-a companie de puști motorizate a așa-zisei miliții a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul Ucrainei, și-a sunat soția, Lilia, pe 20 noiembrie, și i-a spus că urmează să fie luat de la spital, unde fusese internat cu o rană la față și să fie împușcat pentru că soldații companiei sale au dezertat. Înregistrarea acestei conversații dintre Sevalnev și soția sa și alte materiale au fost furnizate publicației The Insider de Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

„Astăzi sunt eu, mâine e altul, asta-i tot. Suntem doar materiale letale. Ministerul Apărării împușcă oameni. Ei știu că suntem morți și nu le pasă. Aș vrea să mă întorc unde am fost, dar nu mă lasă. Dacă aș fi știut că acesta este războiul... Numele meu este Viktor Anatolievici Sevalnev, născut pe 27 septembrie 1979. Nu trimiteți oameni aici, e suficient. Ei vor să omoare pe toată lumea” - acesta este ultimul mesaj pe care Sevalnev l-a transmis prin intermediul soției sale, scrie Adevarul.

UPDATE În urma unui bombardament rusesc asupra orașului Donețk de marți, 6 decembrie, a fost ucisă propagandista rusă Maria Pirogova, care era „deputat” al așa-zisului parlament al „DPR” (Republica autoproclamată Donețk).

UPDATE Statele Unite au aprobat să vândă suplimentar Poloniei 116 tancuri de luptă americane Abrams şi alte armamente grele pentru un total de 3,75 miliarde de dolari, după ce au mai achiziţionat 250 în aprilie, a anunţat marţi, 6 decembrie, Departamentul de Stat american.

UPDATE La o zi după ce dronele Războiului Rece au lovit obiective militare aflate în mijlocul Rusiei, alte două proiectile au fost lansate marți către un depozit de combustibil, aflat în regiunea Kursk, la 120 de kilometri de granița cu Ucraina „Capacitatea Ucrainei de a lovi departe, în interiorul Rusiei, este o reușită semnificativă nu doar din punct de vedere militar”, a declarat Max Bergmann, fost diplomat american și expert în securitatea europeană și rusă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, citat de New York Times.

UPDATE Serviciile de securitate din Ucraina combat mafiile rusești implantate în Odesa, oraș-port cosmopolit și răscruce a traficurilor de tot soiul. Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în plata Moscovei, ca un soi de o a cincea coloană susceptibilă să lovească din spate, scrie Le Monde.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bakhmut pe 5 și 6 decembrie, dar nu au reușit să încercuiască orașul. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se concentrează pe îmbunătățirea pozițiilor lor tactice în jurul Bakhmutului și au efectuat atacuri la sol în Bakhmut; la nord de Bakhmut, în Bilohorivka, Soledar, Berestove, Verkhnokamianske, Bakhmutske și Andriivka; și la sud de Bakhmut în Opytne, Kurdyuimivka, Yakovlivka și Klishchiivka pe 5 și 6 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 5 decembrie că zona Bakhmut se confruntă în prezent cu cele mai intense bătălii pe linia frontului, dar că forțele ucrainene își păstrează apărarea și provoacă pierderi maxime forțelor ruse.

UPDATE Rusia a declarat marţi că agreează ideea SUA cu privire la necesitatea unei păci juste şi durabile în Ucraina, dar a minimizat perspectiva unor negocieri până când nu-şi va atinge obiectivele "operaţiunii sale militare speciale" în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a vizitat marți pe soldaţii din apropierea frontului, în estul Ucrainei și a mulțumit tuturor celor implicați în efortul de război, pentru a marca astfel Ziua Forțelor Armate ale țării, informează Rador. „Acesta este anul Forțelor Armate ale Ucrainei. Este timpul Forțelor Armate ale Ucrainei. Toată lumea știe cine sunt apărătorii țării noastre. Cineva și-a dat titlul de a doua armată din lume. Totuși, întreaga planetă poate vedea astăzi cine este prima armată. Toată lumea vede puterea, tăria, abilitățile și standardele înalte de luptă ale forțelor noastre”, a declarat Volodimir Zelenski, aflat într-o călătorie pe frontul de est, aproape de orașul Bahmut.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 286: Prognoza unui general și vizita lui Zelenski pe front. FSB-ul vrea să aresteze doi miniștri
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 01:00

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram