Proaspăt scoase în vânzare, noile abonamente deja sunt falsificate. Pentru că, deocamdată, au fost înregistrate puține astfel de cazuri, responsabilii de la transport cred că, mai degrabă, curajoșii au testat atenția taxatorilor, decât să facă chilipir pe asta. Abonamentele originale au tocmai șapte semne de securitate.
Cele mai vândute abonamente sunt pentru perioada de trei luni. Este concluzia celor de la Transporturi, care au tras linia după prima perioadă a procesului de vânzare a permiselor. Însă, pe lângă faptul au reușit să-și rotunjească veniturile, autoritățile semnalează o problemă: deja au apărut permise falsificate. Nu se știe câte mai exact, dar cele care au fost raportate au fost depistate chiar de controlori.
„Au fost identificate unități. Bănuim că acestea au fost emise cu scopul de a verifica atenția taxatorilor din transportul public. Inclusiv să fie o consultare a opiniei publice”, a spus șeful Direcției Transport, Vitalie Mihalache.
Ca să nu poată fi falsificate, abonamentele au șapte semne de siguranță. Vitalie Mihalache ne-a dezvăluit doar unul, pentru că dacă le-ar spune și pe celelalte șase ar ajuta infractorii să producă exemplare mult mai greu de diferențiat.
„Desenul acestui abonament este executat cu implicarea câtorva elemente și tipuri de culori care se suprapun. Și care permit, sub un anumit tip de control de a identifica dacă este fals sau nu.”
După ce au fost înregistrate primele cazuri de abonamente false, angajații de la Parcul de Autobuze și de la Regia Transport Electric ar fi fost instruiți cum să le deosebească. Unii taxatori însă habar nu au despre diferența dintre un abonament original și unul fals.
„- Din câte știu nu le luați în mână, doar vi le arată călătorii?
- Da.
- Și cum le deosebiți?
- Ne uităm la fotografie. Pare că e tot normal, dar în orice caz e tot aceeași hârtie. Nu știu.
- Nu ați prins niciunul cu abonament fals?
- Încă nu deosebim fals de adevărat.”
„- Sunt și false. Ni s-a spus că ne uităm la steaua ceea care strălucește în argintiu. Sunt care le fac la printer.
- Ele nu strălucesc?
- Da, corect. Doar îl prezintă și când îl dai așa într-o parte se vede dacă lucește ori nu”.
Abonamentele false depistate sunt nimicite la Regia Transport Electric, ne-a spus șeful de la Direcția Transport. Deși am solicitat încă de luni să filmăm câteva dintre ele, serviciul de presă de la întreprinderea municipală ne-a scris, astăzi, că nu este în țară și a mai răspuns la mesajele ulterioare. Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede o amendă de 7500 de lei pentru confecționarea și comercializarea biletelor și a tichetelor false. Între timp, cei care își pierd sau deteriorează abonamentele procurate nu le pot schimba pe altele și trebuie să își asume responsabilitatea.
Legislația nu prevede obligația emitentului de a-l schimba și de a emite un nou abonament. Vom dezvolta acest serviciul având posibilitatea de emitere a abonamentelor electronice. Așa încât aceste abonamente să poate fi cumpărate fără o emitere fizică.”
Doar că până la implementarea acestei idei mai este mult de lucru și nu se știe când sistemul ar putea fi pus în funcțiune. Din 1 iulie, atunci când a intrat în vigoare scumpirea și până în prezent, municipalitatea a vândut peste 47 de mii de abonamente de călătorie în autobuze și troleibuze.