Tiraspolul are o retorică tot mai agresivă față de Chișinău după revenirea lui Vadim Krasnoselski de la Moscova, a constatat vicepremierul pentru Reintegrare. Oleg Serebrian consideră că prin declanșarea crizei energetice, Moscova ar fi avut drept obiectiv inclusiv adâncirea diviziunilor între cele două maluri ale Nistrului și răcirea dialogului dintre Tiraspol și autoritățile constituționale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.
Vicepremierul pentru Reintegrare a subliniat că escaladarea tensiunilor a fost evidentă încă din luna decembrie, când a devenit clar că tranzitul prin Ucraina va fi imposibil, iar reacțiile nervoase din partea Tiraspolului au crescut.
„Acum vedem, după această vizită la Moscova, că atacurile la adresa Chișinăului s-au întețit. Au atins cote cumva fără precedent, pentru că devin atacuri la persoană foarte des. Este ceea ce observăm în ultimul timp, iar atacurile la persoană de fapt duc într-o singură direcție - la imposibilitatea ca acești oameni să se mai vadă, să-și spună anumite lucruri și să se să restabilească un dialog. E o creștere, o sporire a neîncrederii între Chișinău și Tiraspol”, a declarat Oleg Serebrian.
Vicepremierul a subliniat că Moscova ar profita de criza energetică pentru a demonstra regiunii transnistrene că, fără acordul Rusiei, apropierea de Chișinău este imposibilă:
„Mă gândesc dacă nu cumva anume acesta este scopul sau unul din scopurile pe care l-a urmărit Moscova. De cele mai dese ori, pe malul drept, comentatorii politici pe bună dreptate au spus că această criză energetică are drept scop destabilizarea situației politice din țară înainte de alegerile din 2025 alegerile parlamentare. Mă întreb dacă printre scopurile urmărite de Moscova, țintite de Gazprom, în aceste zile nu este și producerea unei breșe sau adâncirea breșei existente dintre Chișinău și Tiraspol.
Au fost prea multe lucruri în ultima vreme care arătau posibilitatea unei apropieri a regiunii transnistrene de Chișinău, înțelegeri la care Moscova nu mai participa. Depărtarea, războiul din Ucraina, faptul că nu mai există o comunicare directă dintre Moscova și Tiraspol de niciun fel, lipsa rotației militarilor și așa mai departe, întărea probabil la Moscova temerea că regiunea transnistreană devine din ce în ce mai independentă față de ei, nu înseamnă că mai dependentă de Chișinău neapărat, dar mai independentă față de deciziile lor. (...) Nu este un secret că Moscova n-a privit cu ochi buni înțelegerile care au existat în aceste luni, în acești ani, între Chișinău și Moscova, mai cu seamă în domeniul energetic”.
Serebrian crede că rezultatul alegerilor din 2025 și faptul că 30% dintre transnistreni au votat pentru integrarea europeană a fost un semn al schimbărilor în regiune, care îngrijorează Moscova:
„Cred că un factor care a influențat destul de mult optica Moscovei, dar poate undeva și optica unora de la Tiraspol, au fost alegerile din toamna anului 2025, cât n-ar fi de surprinzător. Faptul că 30% din cei din regiunea transnistreană au votat pentru parcursul european, mai mult nu decât în UTA Găgăuzia și alte raioane (...) a trezit anumite întrebări și anume cum se face că populația acestei regiuni, ruptă, izolată informațional de restul Republicii Moldova, o regiune în care funcționează un aparat propagandistic foarte bine controlat, și totuși atâta lume a votat în favoarea ideii europene. Deci asta înseamnă că sunt niște mutații, niște schimbări care trebuie curmate.
Deci cred că și acest lucru a jucat un anumit rol în încercarea de a schimba un pic optica populației. A existat temerea că poate că lumea începe să creadă că deja nu mai este necesară Federația Rusă, că este mai necesară o cooperare cu Chișinăul, Kievul, cu Bruxelles-ul, cifrele pe care le dădeam în permanență despre procentul exporturilor, importurilor către Uniunea Europeană, asta, de asemenea, e un element”.
Precizăm că de la începutul crizei energetice din stânga Nistrului, autoritățile de la Chișinău au venit cu soluții concrete pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie. Unele propuneri au fost refuzate, iar altele au rămas fără răspuns. Iar recent, Tiraspolul a zis nu și întâlnirii în format 1+1 la Chișinău. Reuniunea era dedicată crizei energetice și acordării ajutoarelor umanitare în stânga Nistrului. Chișinăul a subliniat faptul că delegația de la Tiraspol nu era supusă niciunui risc în cazul unei deplasări în capitala Moldovei. Iar în caz de necesitate, reuniunea putea avea loc online.