Război în Ucraina, ziua 92: Peste 40 de orașe, bombardate de ruși în regiunea Donbas

Există și nu există. Probele de laborator indică că nu avem tulpina Omircon în Moldova, dar specialiștii nu exclud prezența acesteia

30 decembrie 2021, ora 14:49
Distribuie:

Potrivit specialiștilor de la Ministerul Sănătății, toate probele de laborator, care au fost secvențiate pentru depistarea tulpinii Omircon au ieșit negative. Cu toate acestea, specialiștii nu exclud că ar putea „să existe pe undeva”.

„Chiar dacă există vreun caz în vreo localitate din Moldova, acea persoană nu are contacte multiple”, a menționat Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi.

Tulpina Omircon a virusului Covid-19 a fost confirmată în 110 țări ale lumii. Acum,  Europa se confruntă cu un număr record de infectări. Noua Tulpină a fost confirmată în România și Ucraina. Totuși, autoritățile sanitare de la noi spun că cele 16  probe prelevate sunt reprezentative.

„Există metodologii de preselecție, noi am mers pe preselectarea probele PCR pozitive, am examinat si tabloul epidemiologic în localități. Dacă am fi avut un caz de Omicron într-o localitate, am fi urmărit o creștere a incidenței în acea localitate.  De asemenea, am secvențiat probele din zonele de graniță cu România și Ucraina”, a explicat Nicolae Jelamschi.

Asta nu înseamnă că noua tulpină va ocoli și în continuare Moldova. Valul cinci va ajunge și în țara noastră. Potrivit preconizărilor specialiștilor, către mijlocul lunii ianuarie vom fi și noi „pe val”.

„Vedem ce se întâmplă acum în Europa. Suntem în perioada de sărbători, foarte mulți cetățeni revin acasă. Dacă ați observat noi suntem oarecum în întârziere  în raport cu valurile europene. O să vină și la noi. La mijlocul lunii ianuarie, vom avea deja creșterea incidenței” , a spus Nicolae Jelamschi.

La ora actuală, incidența este de 62 de cazuri la 100 000 populație. În același timp, unica modalitate de protecție rămâne vaccinarea, spun specialiștii. La ora actuală, rata de vaccinare la nivel național este de doar 28,76%. Cea mai bună situație se atestă în municipiul Chișinău, unde rata de vaccinare este de peste 42 la sută. La polul opus este UTA Găgăuzia cu doar 17% populație imunizată.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
0
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram