Război în Ucraina, ziua 133: Rusia amintește de armele sale nucleare. UE: Livrarea de gaz ar putea fi întreruptă complet

politic

Igor Dodon sfidează decizia Parlamentului: „De 9 mai, personal voi purta la piept panglica Sf. Gheorghe”

08 aprilie 2022, ora 09:34
Distribuie:

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, sfidează decizia Parlamentului prin care sunt interzise simbolurile rusești „Z”, „V”, precum și panglica Sfântul Gheorghe pe care unii o purtau în piept în timpul sărbătoririi zilei de 9 mai.

Dodon se arată revoltat că în ședința plenară de joi a fost votat proiectul de lege care nu doar interzice propagarea acestor simboluri, dar și pedepsirea celor care nu se conformează legii și anunță că va sfida această decizie și va purta panglica Sfântul Gheorghe de 9 mai, chiar dacă este interzis.

„De 9 mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe așa ca și în anii precedenți și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului. Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”

„Voi deja v-ați bătut joc de 7 Aprilie, introducând cenzura politică anume în această zi. Voi și acest simbol al dreptei, al tinerilor revoltați din 2009, l-ați murdărit și ați corupt idealurile lor... Vă îndemn să nu atentați la Neutralitatea Republicii Moldova și nu cumva să încercați să acceptați extinderea NATO pe teritoriul Moldovei”, mai scrie Dodon.

După patru ore de dezbateri și replici acide, a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind privind securitatea spațiului informațional și combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării, în lipsa deputaților BCS și Șor care au boicotat ședința plenară. Prevederile privind interzicerea simbolurilor și panglicii se conțin într-un proiect de modificare a Codului Contravențional.

„Războiul este un rău care nu poate fi justificat sub nicio formă. Oamenii mor sub simbolurile și semnele războiului. Bunicii noștri, care au supraviețuit ororilor războiului, nu ar vrea să se întoarcă la asta din nou. Propaganda de război asociată cu victoria în al Doilea Război Mondial este cea mai mare insultă la adresa celor care au luptat împotriva războiului și s-au sacrificat pentru pace”, așa au motivat necesitatea interzicerii în Moldova a simbolurilor și atributelor care promovează „agresiunea militară, crimele de război și crimele împotriva umanității” deputații PAS.

Pentru distribuirea lor, se vor aplica amenzi. Potrivit modificărilor aduse Codului contravențional, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 9000 de lei sau condamnate la până la 60 de ore de muncă în folosul comunității. Amenda maximă pentru persoanele juridice va fi de până la 30 de mii de lei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:https://t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram