Autoritățile locale din Ceadîr-Lunga au îndemnat locuitorii municipiului să renunțe la Panglica Sf. Gheorghe de 9 mai, scrie presa locală. Primarul orașului le-a sugerat oamenilor ca în locul panglicii bicolore să opteze pentru cea roșie, care are „aceeași însemnătate”.
În acest fel, autoritățile încearcă să evite eventualele conflicte ale cetățenilor cu poliția.
”Evident, fiecare decide pentru sine ce fel de panglică să poarte de 9 mai. Însă, noi am decis să facem tot posibilul pentru a evita situațiile conflictuale și politizarea acestei chestiuni. Ca de obicei, vom depune flori la memorial și vom cinsti memoria celor căzuți. Vom purta panglici roșii”, a declarat primarul de Ceadîr-Lunga Anatoli Topal pentru presa locală.
TV8 amintește că, la 5 mai curent, Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia Adunării Populare a Găgăuziei din 29 aprilie, prin care s-a permis afișarea panglicii Sfântului Gheorghe, considerată unul dintre simbolurile invaziei ruse în Ucraina, în timpul evenimentelor organizate cu prilejul zilei de 9 mai.
Totodată, autoritățile au reamintit, în seara zilei de duminică, despre inadmisibilitatea expunerii, confecționării, răspândirii atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
„Simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității”, se menționează în mesajul autorităților.
Pentru nerespectarea prevederilor legale, persoanele fizice riscă amenzi între 4 500 – 9 000 de lei sau până la 60 de ore de muncă în folosul comunității. Persoanele cu funcții de răspundere pot fi amendate cu până la 18 000 de lei, iar persoanele juridice riscă amenzi de până la 30 000 de lei.