Proiectul de lege pentru crearea serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor de până la trei ani a fost aprobat în prima lectură de Parlament. Astfel, în perioada în care părinții sau tutorii acestora se află la muncă, copiii de această vârstă ar putea fi supravegheați de un îngrijitor calificat.
Serviciile de îngrijire, creștere, supraveghere și educație a copiilor ar putea fi organizate de angajator la locul de muncă, la domiciliul îngrijitorului pentru un număr limitat de copii sau la reședința copilului.
Guvernul va elabora un regulament sanitar separat pentru fiecare serviciu, care va descrie exact modul de activitate a acestora.
În opinia autorilor, deputații Dan Perciun și Marina Morozova, crearea unor servicii alternative va spori rata de cuprindere a copiilor de vârstă antepreșcolară în servicii de îngrijire, ceea ce, în ultimă instanță, va determina sporirea ratei de participare a femeilor pe piața muncii, contribuind la reconcilierea vieții profesionale cu cea personală.
Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că dezvoltarea rețelei serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor poate fi încurajată prin granturi sau subvenții, prin participarea sectorului privat, iar în acest sens este nevoie de un cadru legal coerent.
Proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului a fost elaborat în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație din Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.