Fără intoxicații și abuzuri alimentare. Pentru că Paștele presupune inclusiv o masă doldora de bucate tradiționale care sunt o ispită în special pentru cei care au ținut post, specialiștii vin cu mai multe atenționări. Trecerea treptată la produsele de origine animală, echilibrul și calitatea produselor vă vor asigura o sărbătoare liniștită.
Sărbătorile Pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecerea bruscă de la alimentația vegetariană, de post, la cea animalieră. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că acest fapt poate avea consecințe neplăcute, precum acutizarea bolilor cronice, în special, a celor digestive.
Totodată, se creează un teren favorabil pentru dezvoltarea, sau agravarea bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat, bolile de inimă, dat fiind faptul că în această perioadă există riscul acumulării kilogramelor în plus, dar și a variațiilor mai accentuate ale glicemiei.
Pentru a preveni apariția acestor consecințe, specialiștii ANSP recomandă trecerea treptată de la alimentația vegetariană la cea animalieră. Or, pentru reajustarea proceselor digestive la carne, ouă, lapte și grăsimile animaliere, organismul are nevoie de 7-14 zile. Introduceți inițial produsele lactate fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă, iar la sfârșitul săptămânii luminoase se poate opta pentru carnea de porc, miel.
Totodată, pentru a favoriza digestia e nevoie de un echilibru alimentar. Astfel, 50% din meniul de sărbătoare urmează să fie alcătuit din legume și fructe proaspete, verdețuri de sezon, iar salata se va asezona cu ulei presat la rece, nu cu maioneză. Aportul de alimente se va limita la 350-400 de grame la o singură masă și va fi urmat de efort fizic ușor și hidratarea corespunzătoare (2-2,5 l apă/zi). Cozonacul se va consuma în cantități limitate, de 100-150 g/zi.
Produsele tradiționale se vor pregăti și alege cu precauție. Astfel, ouăle, vopseaua pentru ouă, carnea, produsele din carne și cozonacii se vor cumpăra doar din locuri autorizate. Ouăle se vor fierbe tari și se vor păstra la frigider timp de maxim șapte zile, iar vopsirea acestora se va realiza în mod prioritar prin metode naturiste.
Se va opta pentru cozonacul cu ingrediente naturale, fără margarină sau ulei de palmier în compoziție și decor din nuci sau fructe uscate, fără grăsimi vegetale sau glazură/zahăr pudră la vârf. Alegeți cozonacul sau pasca cu un termen scurt de valabilitate.
ANSA recomandă să nu uităm și de bunele practici de siguranță alimentară pentru a preveni intoxicațiile alimentare. Adică menținerea mâinilor și a suprafețelor curate înainte și în timpul preparării alimentelor; separarea produselor crude de cele preparate – la transportare, pregătire sau depozitare; prepararea termică corespunzătoare a alimentelor, cu atingerea temperaturii interne a produsului de minim 70 de grade Celsius; refrigerarea potrivită a produselor, la 4-6 grade Celsius.
Astfel, bucatele pregătite se vor păstra la frigider timp de maxim 48 de ore, iar produsele cu maioneză sau cremă – maxim 24 de ore. Orice tip de bucate – crude sau preparate se păstrează la temperatura camerei MAXIM două ore.
Și evitați consumul excesiv de alcool.OMS atenționează că limita sigură de consum al alcoolului este ZERO grame/zi. Astfel, pentru sănătatea Dvs., cea mai bună opțiune este evitarea consumului de alcool.