/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 178: Moscova acuză Kievul de otrăvirea unor militari ruși. Coloane de mașini la ieșirea din Sevastopol spre Ialta

missing
20 august 2022, ora 21:01

Noi explozii au fost semnalate vineri seară în Crimeea, în orașul-port Sevastopol. Cu o seară înainte, fuseseră zone de la nord de Sevastopol, dar și regiunea rusă Belgorod. Cauzele nu sunt încă cunoscute, dar, la fel ca și în cazul celorlalte explozii din Crimeea, pare că armata ucraineană se află în spatele lor. De partea cealaltă, Rusia a continuat să bombardeze Harkov, notează Libertatea.

UPDATE Portalul Nexta TV anunță formarea unor coloane uriașe de mașini în Crimeea, după ce sâmbătă dimineață au avut loc noi explozii în portul Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsulă. Astfel, traficul la ieșirea din Sevastopol spre orașul Ialta a fost practic paralizat în timpul zilei.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Kievul de otrăvirea, la sfârșitul lunii iulie, a unora dintre militarii săi în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, informează Reuters. În replică, un consilier al Ministerului ucrainean de Interne a declarat că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele ruse care au mâncat conserve expirate de carne.

UPDATE Încă trei cadavre au fost găsite sâmbătă în ruinele unui cămin de pe strada Ahiezeriv din Harkov, care a fost lovit joi de rachete rusești, informează The Kyiv Independent. Angajații Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență continuă căutările la locul tragediei, a anunțat consiliul local al orașului Harkov, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat sâmbătă, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, că armata rusă continuă să avanseze în mai multe direcții pe teritoriul ucrainean, informează The Kyiv Independent.

UPDATE Departamentul de Poliție din regiunea Donețk a documentat în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 17 bombardamente efectuate de trupele ruse asupra regiunii, relatează The Kyiv Independent, citând site-ul poliției naționale din Ucraina. Poliția din Donețk susține că forțele ruse au tras asupra a 11 orașe și localități, inclusiv Bahmut, Avdiivka Torețk și Kosteantînivka, lansând lovituri aeriene și bombardând regiunea cu rachete Uragan.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că orice atac rusesc asupra țării sale va primi un răspuns, relatează Al Jazeera. 

„Nu vom lăsa niciuna dintre aceste lovituri [rusești] fără răspuns. Vom stabili identitatea fiecărui ocupant care dă ordine și execută aceste lovituri asupra orașelor. Și îi vom aduce pe toți în fața justiției, într-un fel sau altul. Niciun criminal nu se va ascunde”, a declarat Zelenski, în mesajul video adresat națiunii în noaptea de vineri spre sâmbătă.

UPDATE Forțele ruse au lovit sâmbătă o clădire rezidențială cu cinci etaje din orașul Vosnesensk, rănind nouă persoane, inclusiv patru copii, potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Nikolaev, Vitalie Kim, informează The Kyiv Independent. O fată a fost grav rănită la un ochi, din cauza unei răni provocate de șrapnel, în urma atacului asupra clădirii rezidențiale, potrivit portalului Nexta, notează The Guardian.

UPDATE Șeful regional instalat de Rusia în Crimeea, Mihail Razvojaiev, precizează într-o postare Telegram că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra sediului Statului Major al Forțelor Navale ruse de la Marea Neagră și a căzut pe acoperișul clădirii, relatează BBC. ”A fost lovită chiar deasupra sediului flotei. A căzut pe acoperiș și a luat foc. Nu au reușit să lanseze atacul. Bună treabă, băieți”, a scris Razvojaiev.

UPDATE Trupele Rusiei au lansat mai multe atacuri nereușite vineri, 19 august, în regiunile Herson și Nikolaev, precizează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un nou raport despre situația din Ucraina, citat de The Kyiv Independent. În același timp, think thank-ul american notează că autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, indicând o îngrijorare tot mai mare cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene.

UPDATE Forțele ruse continuă să încerce să avanseze și să captureze mica parte a regiunii Lugansk controlată încă de Ucraina, dar ultimele lor încercări au eșuat, scrie guvenratorul Serghei Haidai pe Telegram, relatează The Kyiv Independent. Potrivit oficialului, armata ucraineană a respins șapte atacuri din partea forțelor ruse pe 19 august și luptele continuă în zonele din apropierea regiunii Donețk, unde forțele ruse încearcă să captureze mai multe teritorii pentru a atinge obiectivul Kremlinului de a controla întregul Donbas.

UPDATE Experții susțin că războiul sancțiunilor a fost pierdut de Rusia, care a înregistrat o inflație de 18%, iar PIB-ul va cunoaște la sfârșitul anului 2022 cea mai severă contracție din anii ’90 și până acum. Dar, în același timp, și Occidentul a fost ”lovit” de propriile sancțiuni, ca un bumerang, datorită creșterii prețurilor din sectorul petrolier și al gazelor naturale, spre exemplu, în Germania costul energiei electrice aproape s-a dublat, de la 140 la 260 de euro pe megawatt-oră, în doar 6 luni. Concluzia este că toată lumea pierde, însă industria Rusiei se îndreaptă spre colaps, potrivit FP.

UPDATE O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, relatează CNN, potrivit Agerpres.

UPDATE Primarul unui oraş rusesc a demisionat pentru a fi numit la conducerea unei administraţii instalate de Rusia în provincia Harkov din nord-estul Ucrainei, ultima dintr-o serie de astfel de numiri despre care Kievul afirmă că fac parte din încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters.

UPDATE ”Diplomaţii ucraineni, partenerii noştri, reprezentanţii ONU şi AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la ZNPP şi la Enerhodar. Şi sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative”, a afirmat preşedintele ucrainean.

UPDATE Finlanda va organiza în luna august o reuniune cu reprezentanţii Suediei şi Turciei, în contextul memorandumului semnat de cele trei ţări pentru a permite aderarea celor două state nordice la NATO.

UPDATE Statele bogate în energie din Orientul Mijlociu urmează să obţină venituri suplimentare din petrol de până la 1,3 trilioane de dolari în următorii patru ani, potrivit FMI, deoarece se bucură de o excepţie care va spori puterea de foc a fondurilor suverane ale regiunii, relatează Financial Times. Conform Ziarului Financiar, proiecţiile FMI subliniază cum preţurile ridicate ale energiei, determinate de războiul Rusiei în Ucraina, susţin monarhiile absolute din Golf, în timp ce mare parte din restul lumii se luptă cu inflaţia în creştere şi temerile de recesiune.

UPDATE De săptămâni întregi, forțele armate ale Ucrainei vorbesc despre lansarea unei contraofensive în sud, iar acum un ofițer superior a declarat pentru BBC că armata ucraineană intenționează să recucerească orașul Herson în câteva săptămâni.

UPDATE Un grup de investitori a stabilit vineri că Ucraina a declanşat un eveniment de restructurare după o îngheţare de doi ani a datoriilor suverane şi că ar trebui plătită o asigurare de neplată cunoscută sub numele de Credit Default Swap (CDS), transmite Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden a permis Kievului să lovească Crimeea ocupată temporar cu arme occidentale „dacă este necesar”, scrie Politico citând un reprezentant de rang înalt al administrației președintelui SUA.

UPDATE Economia ucraineană s-ar putea contracta cu 35%-40% până la finalul anului, a avertizat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE Prețul spot al gazului în Europa a crescut peste $ 2700 / mia de metri cubi la vestea unei noi opriri a Nord Stream către Europa.Costul celui mai apropiat (septembrie) futures pe TTF pe bursa ICE Futures vineri seara a ajuns la 2712 dolari pe mia de metri cubi, arată Interfax.

UPDATE Un oficial de top al Serviciului Federal de Securitate rusesc și-ar fi ales apartamentul de la Kiev în care dorea să locuiască chiar înainte de a începe invazia Ucrainei, deoarece era atât de sigur de o victorie rapidă a Rusiei, scrie The Washington Post.

UPDATE Cartierul forțelor navale rusești din Sevastopol, Crimeea, a fost ținta atacului unei drone. Aparatul de zbor nu a putut fi doborât de apărarea antiaeriană, iar acoperișul clădirii a luat foc în urma exploziei. Totuși, autoritățile ruse susțin că drona a fost doborâtă, dar a căzut pe acoperiș.

UPDATE Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanţă”, a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a deplâns vineri, în timpul vizitei efectuate la Odesa (sud), faptul că acest port ucrainean este încă insuficient utilizat, chiar dacă s-a declarat mulţumit de modul în care se derulează exportul de cereale din instalaţiile sale, relatează EFE.

UPDATE Cel mai recent pachet de asistenţă de securitate al preşedintelui Joe Biden pentru Ucraina include drone de supraveghere şi, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării.

UPDATE Ucrainenii au primit acces la unul dintre sateliții ICEYE, liderul global în monitorizare prin sateliți radar. Sateliții ICEYE pot fotografia Pământul în orice moment al zilei și în toate condițiile meteorologice. Datele din satelit sunt actualizate la fiecare câteva ore, ceea ce oferă avantaje tactice pentru operațiunile militare.

UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE.

UPDATE În noaptea de 20 august, forțele ruse au atacat cu rachete în infrastructura critică din Harkov, anunță sâmbătă dimineață primarul orașului Igor Terehov, într-un mesaj pe Telegram, citat de Ukrainskaia Pravda. Atacurile au vizat districtul Nemișlianskii și suburbiile orașului. Potrivit datelor preliminare, nu au fost raportate victime.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit în Kiev o cameră subterană folosită de hackerii ruși pentru atacuri cibernetice. Potrivit SBU, hackerii au închiriat virtual 100 de servere din Ucraina și din străinătate. Acestea erau folosite pentru atacuri cibernetice, inclusiv împotriva site-urilor web guvernamentale, a spus SBU, într-o postare pe canalul său de Telegram, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat vineri la telefon despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie. Macron a cerut o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie atomică la centrală, iar Puțin a fost de acord, potrivit președinției franceze. Informația a fost confirmată și de Kremlin.

UPDATE Operatorul reţelei electrice din Norvegia, Statnett, a anunţat vineri că va extinde politica sa de a nu percepe nicio taxă pentru utilizarea reţelei sale până la finalul lui 2023, pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la electricitate asupra consumatorilor, transmite Reuters,

UPDATE Soldații ucraineni din brigada „Kraken” din regimentul Azov ar fi împușcat demonstrativ 100 de soldați ucraineni care și-au părăsit pozițiile în apropierea satului Udy, totul pentru a intimida alte acțiuni de acest tip, transmite reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul locotenent Igor Konașenkov.

UPDATE Primarii oraşelor Marsilia, Lyon, Atena, Florenţa, Helsinki, Oslo, Riga şi Tirana, membrii ai delegației Eurocities, au ratificat vineri, la Kiev un memorandum privind reconstrucția orașelor ucrainene după război, relateză AFP, citată de Agerpres. Intenția este aceea ca prin acțiuni comune să fie permisă, ”de îndată ce pacea va fi restabilită, o reabilitare rapidă, ecologică” şi „care să respecte statul de drept, precum şi drepturile civile şi sociale ale populaţiei”, precizează primarul orașului francez Marsilia, Benoît Payan, într-un comunicat.

UPDATE Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat vineri sancţiuni împotriva unor companii IT străine, printre care şi TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest, potrivit Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său de vineri seară că la nivel internațional sunt puse la punct detaliile misiunii care va ajunge la centrala nucleară de la Zaporojie. Apoi, poate începe procesul de restabilire a securității depline în zonă, spune liderul de la Kiev, potrivit mesajului publicat de președinția ucraineană. 

„Diplomații ucraineni, partenerii noștri, reprezentanții ONU și AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimise la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securității depline la ZNPP și la Enerhodar. Și sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acțiuni și inițiative”, a spus Zelenski.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/VIDEO/ O catedrală seculară, motiv de dispută între două mitropolii. Ambele declară că e a lor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona
/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

05 mai 2024, ora 20:28

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori, scrie Digi24. Rusia a lansat în noaptea de Paști 24 de drone Shahed, dintre care au fost doborâte 23, au spus duminică dimineață forțele aeriene ucrainene. Atacul a venit după ce, sâmbătă, loviturile rusești asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro și a orașului-port Odesa au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare și au avariat alte obiective de infrastructură, locuințe și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters. 

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor cu ocazia Paștelui, subiniind că poporul Ucrainei nu va îngenunchea, decât pentru a se ruga. Zelenski a transmis un mesaj video din faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde are loc o expoziție a mai multor artiști ucraineni. Zelenski a mai spus că Rusia a folosit sâmbătă opt rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva localităților și pozițiilor de pe linia frontului. Liderul de la Kiev a mai subliniat că țara invadatoare nu are nicio dorință de pace și că forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk. Cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că între 510.000 și 515.000 de combatanți ruși se află în prezent în Ucraina ocupată. 

UPDATE Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025 cu ajutorul de 61 de miliarde de dolari aprobat de Statele Unite și cu fonduri suplimentare din partea Occidentului, a declarat consilierul american pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru Financial Times, potrivit Kyiv Independent. 

UPDATE Forțele ucrainene au publicat pe 2 mai un videoclip despre care susțin că arată 42 de tancuri și vehicule militare rusești pe care le-au distrus pe o linie a frontului din regiunea de est Donețk. Imaginile sunt descrise de Ministerul ucrainean al Apărării ca fiind „drumul către iad”, transmite Business Insider. Videoclipul, publicat de Brigada 58 Motorizată a Ucrainei pe rețelele sociale, arată tancurile arse și distruse. „Se pare că în ultimele săptămâni, generalii lui Putin au făcut un sacrificiu pe scară largă zeilor lor infernali, trimițând la moarte și distrugere noi forțe și echipamente. Rezultatul, zeci de tancuri rusești și vehicule blindate arse”, este descrierea care însoțește imaginile, potrivit Libertatea.

UPDATE Noi „consilieri” militari ai regimului de la Kremlin, împreună cu echipamente și arme rusești au ajuns în Niger, în weekend, conform televiziunii de stat de la Niamey, în condițiile în care Rusia își consolidează prezența pe continentul african în stilul neocoloniale consacrat de gruparea Wagner, relatează The Moscow Times.

UPDATE În orașul ocupat de ruși Berdiansk din regiunea Zaporojie, Evgheni Ananievski, organizatorul unui centru de tortură, a fost omorât. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev a raportat această operațiune, scrie Ziare.com.

UPDATE Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Germania, spune că va livra anul viitor peste 1,1 milioane de obuze de artilerie. O bună parte din ele vor ajunge în Ucraina, inclusiv proiectile noi, cu o rază de până la 100 de km, notează Biziday.

UPDATE Legăturile dintre China şi Franţa reprezintă un model de coexistenţă şi cooperare paşnică între cele două ţări cu sisteme de guvernare diferite, a declarat duminică preşedintele chinez, Xi Jinping, la sosirea sa în Franţa cu ocazia aniversării a 60 de ani de relaţii bilaterale sino-franceze. Dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări aduce, de asemenea, „stabilitate și energie pozitivă într-o lume turbulentă”, a mai spus Xi Jinping, citat de agenția de știri chineză de stat Xinhua, la începutul primei sale vizite în Europa din ultimii cinci ani, notează Rador.

UPDATE Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie ale regiunii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui lider chinez care continuă să îşi afişeze sprijinul pentru Rusia, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este atât de nesăbuit încât să atace o țară NATO, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, într-un interviu pentru BBC World, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce priveşte astfel de operaţiuni - şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani - se adună dovezi ale unui efort mai agresiv şi mai concertat, potrivit evaluărilor din trei ţări europene diferite obţinute de Financial Times, scrie Mediafax. 

UPDATE Armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron solicită o actualizare a legăturilor economice ale ţării cu China, chiar în momentul în care liderul ţării, Xi Jinping, este aşteptat să se deplaseze în Franţa pentru o vizită de stat.

UPDATE ISW confirmă avansul trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka, în noaptea de 3 spre 4 mai, “probabil ca urmare a deciziei ucrainene de a se retrage din zonă”, în ziua anterioară, și evaluează că “este posibil ca Armata Ucraineană să fi decis să dea la schimb spațiu pentru timp, în așteptarea ajutorului SUA, în săptămânile următoare – o decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, mai arată ISW. Institutul mai consideră că, deși avansul trupelor ruse lângă Avdiivka este unul consistent, obiectivul lor final în acest sector de primă linie rămâne neclar, scrie Biziday.

UPDATE Un ofițer ucrainean din Donbas a executat mai mulți comandanți ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța. Incidentul a avut loc sâmbătă, 4 mai, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, unde un ofițer a împușcat comandanții regimentului 10 de tancuri al Forțelor Armate Ruse.

UPDATE Problemele cu zahărul au determinat autoritățile ruse să introducă de urgență o interdicție de export.Analistul rus Anatoli Nesmian a comentat situația. Motivul pentru interdicția de export a fost o creștere foarte bruscă a prețurilor, de două ori mai mare decât inflația. Oferta de astăzi nu poate satisface cererea, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a îndemnat conaţionalii să trăiască Paştele cu bucurie, iubire şi speranţa că binele învinge, mesajul fiind transmis în contextul provocărilor orchestrate de Moscova împotriva Chișinăului pe fundalul războiului din Ucraina.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va îndemna probabil pe preşedintele chinez Xi Jinping, care soseşte duminică într-o vizită la Paris, să reducă dezechilibrele comerciale şi să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE Adăugarea preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski pe „lista persoanelor căutate” de Kremlin arată „disperarea maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti”, a precizat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters și Agerpres.

UPDATE Peste doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte al Rusiei, scrie Sky News. Marţi, liderul rus va pune mâna pe o copie a Constituţiei şi va promite că o va respecta. El a obţinut o majoritate zdrobitoare în alegerile generale din Rusia la începutul acestui an, pe fondul unor acuzaţii generalizate de fraudare a voturilor, intimidare şi corupţie. Putin este deja cel mai longeviv lider rus (sau sovietic) de la Iosif Stalin încoace.

UPDATE Forțele ruse profită de un avantaj tactic pe frontul de la Avdiivka, unde continuă să facă presiuni. Potrivit experților militari, trupele Moscovei au realizat un avans tactic remarcabil la nord-vest de această localitate, încercând probabil să profite de „fereastra de timp” rămasă până la sosirea ajutorului militar din SUA pentru Ucraina. În același timp, forțele Moscovei continuă atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene, vizate fiind, de această dată, Harkov și Dnipro, scrie Libertatea.

UPDATE SUA se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să înceteze să le mai vândă combustibil nuclear, iar o interdicţie în aşteptare a importurilor din Rusia va contribui la creşterea capacităţii interne de procesare a combustibilului cu uraniu, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt în domeniul energiei nucleare, transmite Reuters, transmite News.ro. Senatul SUA a adoptat marţi o legislaţie care interzice importurile din Rusia, cea mai recentă mişcare a Washingtonului de a perturba capacitatea lui Putin de a finanţa invazia în Ucraina, care a început în 2022. Interdicţia, care este aşteaptată să fie semnată de preşedintele Joe Biden, va deveni efectivă la 90 de zile după promulgarea legii, deşi aceasta permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul problemelor de aprovizionare.

UPDATE „Atitudinea ostilă" a țărilor baltice a dus la ruperea majorității legăturilor lor cu Rusia, a transmis duminică ministerul rus de externe, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu „măsuri asimetrice”, transmite Reuters.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. „Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile”, a spus preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic. „O laudă specială merge la luptătorii brigăzii 110-a mecanizate separate pentru că astăzi au doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk”. Zelenski nu a oferit alte detalii despre incident, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat.

UPDATE În ciuda sancțiunilor, Rusia continuă să cumpere aproape două mii de componente diferite de fabricație străină pentru aeronavele miliatre . Acest lucru reiese dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Imagini filmate cu drona arată o nouă localitate ucraineană distrusă de lupte și rămasă pustie în timp ce forțele rusești încearcă să câștige teren în fața unei armate ucrainene lipsite de muniție, relatează The Associated Press (AP). Satul Oceretîne, situat în regiunea Donețk, a fost devastat de lupte în ultimele săptămâni. Imagini filmate cu drona obținute de AP arată clădiri distruse, fum ieșind din case și o localitate pustie. Trupele ruse au atacat localitatea cu artilerie, drone și bombe în tentativa de a respinge forțele de apărare lipsite de muniție. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat teren în zonă, dar a dat asigurări totodată că luptele continuă, notează Libertatea.

UPDATE Moscova a convins cetățeni cubanezi să se înroleze în forțele armate ruse cu salarii de aproximativ 2.000 de dolari pe lună, plus oferirea de pașapoarte rusești la câteva luni după ce se înrolează, potrivit unei investigații BBC.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de atac Su-25 rusesc deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seară, notează HotNews.

UPDATE Washingtonul mizează pe sosirea ajutorului militar pentru a-i ține pe ruși în frâu, în timp ce Kievul admite că războiul nu se poate încheia cu o victorie. Strategia Parisului și presiunile asupra lui Xi vor conta înainte de conferința din Elveția, dar factorul decisiv rămâne timpul, se precizează într-o analiză realizată de Corriere della Sera despre războiul din Ucraina, scrie G4media.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că Moscova nu are nicio dorință de pace. „Rusia nu va lăsa Ucraina în pace decât dacă va fi forțată", a spus el în discursul său video de aseară. Summitul mondial pentru pace care va avea loc în Elveția în iunie - fără Rusia - „trebuie să reușească", a declarat președintele ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 4 spre 5 mai, invadatorii ruși au lansat peste 20 de drone kamikaze de tip Shahed. Apărătorii ucraineni au distrus aproape toate dronele inamice. Comandamentul militar a precizat că invadatorii au folosit, în total, 24 de drone de atac. „Noaptea trecută, invadatorii ruși au atacat încă o dată Ucraina, folosind 24 de drone de tip Shahed. 23 de drone de atac au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” – a informat Statul Major. Forțele Aeriene ale Ucrainei, de asemenea, au transmis că dronele au fost doborâte în în trei regiuni: Harkiv, Herson şi Dnipropetrovsk. Potrivit comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleşciul, ruşii au atacat din direcțiile de nord și de sud, folosind 24 de drone Shahed-131/136. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk și din Crimeea. „Atacul aerian al inamicului a fost respins de unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei” – se arată în declarația generalului, scrie Rador.

UPDATE Vladimir Putin și o mulțime de alți credincioși din Moscova au participat la slujba de Paște ținută de șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susținător fervent al liderului rus și al războiului său din Ucraina, notează HotNews.

UPDATE Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor. Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente - cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Volodimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko, scrie Digi24.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis sâmbătă seara, în ajunul Paștelui, că în cursul zilei armata Federației Ruse a lovit Odesa cu o rachetă Iskander, a tras la Harkov cu un sistem de rachete antiaeriene S-300 și a încercat să țintească Nipro-ul cu rachete Kh-59/Kh-69, scrie Ukrainskaia Pravda. În replică, pe parcursul zilei, aviația ucrainean a lovit 7 zone de concentrare a personalului militar rus, 3 puncte de control, 2 complexe de rachete antiaeriene și 1 depozit de muniții al inamicului.

UPDATE Armata ucraineană a estimat că forțele Moscovei au pierdut ieri: 860 de soldați, 9 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 37 diferite vehicule și 4 echipamente speciale, notează HotNews.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk a declarat că aproximativ 510.000 - 515.000 de militari ruși sunt desfășurați în prezent în Ucraina ocupată.

 

UPDATE Kristina Kimaciuk, inspector ucrainean pentru arme care lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează muniția folosită în război pentru a afla cum a fost fabricată, a studiat epava unei rachete nord-coreene și a concluzionat, după ce a analizat sutele de componente, că „are cea mai recentă tehnologie occidentală, cu piese produse în SUA și Europa”, relatează BBC. Coreea de Nord vinde rachete în Rusia și profită pentru a-și testa capabilitățile într-un război real, cel din Ucraina, scrie Libertatea.

UPDATE O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia. Viaceslav Gladkov a declarat că 30 de case și 10 mașini au fost avariate, fără a preciza sursa exploziei. Răniții au fost duși la spital cu răni de schije inclusiv la cap și față, a spus el. El a spus că a fost „miraculos” că nimeni nu a murit în incident. Belgorod este situat în apropierea graniței cu Ucraina, vizavi de orașul Harkiv din nord-estul ucrainei, scrie AlephNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram