Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

Gavrilița, despre intenția Găgăuziei de a negocia separat prețul la gaz. „Această criză este utilizată în mod cinic”

09 februarie 2022, ora 19:01

Prim - ministra Natalia Gavrilița a comentat intenția Găgăuziei de a trimite o delegație de deputați din Adunarea Populară la Moscova să negocieze separat, pentru autonomie, prețul pentru gazul natural. Premierul susține că regretă faptul că aceștia se folosesc de criza gazelor pentru a „politiza lucrurile”. 

„Ne pare rău că această criză, care este una foarte dificilă pentru cetățeni, este utilizată în mod cinic pentru a politiza lucrurile”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în timpul unei conferințe de presă comune susținute împreună cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Autoritățile Găgăuziei au anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că vor trimite o delegație de deputați la Moscova pentru a negocia situația dificilă din autonomie privind creșterea prețurilor la gazele furnizate Moldovei, potriviut TASS.

În acest sens, s-a decis crearea delegarea unui grup de trei deputați la Moscova, unde vor purta discuții pentru a rezolva situația dificilă”, se arată într-o notă informativă emisă de către autorități.

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

Horus dă vina pe Termoelectrica și explică motivul avariei: „Compania nu este responsabilă de întregul volum de lucru”

29 noiembrie 2022, ora 12:34

Compania „Horus Energy” nu este responsabilă de avaria din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. Declarația a fost făcută de reprezentatul pentru Dezvoltare al grupului de companii Horus, Mihai Godea, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că atacurile pe tema avariei recente la „Termoelectrica” ar fi o parte a luptei politice între diferite grupuri din PAS. 

Reprezentatul companiei a precizat că se va adresa conducerii țării, inclusiv președintelui PAS, Igor Grosu să-și rezolve problemele interne de partid, fără a afecta activitatea sectorului termoenergetic”. 

Mihai Godea a anunțat că grupul de companii pe care-l reprezintă se va adresa cu o scrisoare deschisă conducerii supreme a țării, în care va avertiza că specialiștii lor se vor retrage de la „Termoelectrica” dacă vor continua implicarea companiilor „în războiul lor intern”.

„Tot tărăboiul asta s-a început din primăvara, în care compania Horus a fost implicată fără voie în politică. Noi nu am fost, nu suntem și nu vrem să fim parte a acestui joc politic. Mă adresez domnului președintele a partidului de guvernământ Igor Grosu să-și rezolve problemele interne de partid, fără a afecta activitatea sectorului termoenergetic. Noi nu vom fi implicați în politică”, a menționat Mihai Godea. 

Directorul tehnic al companiei „Horus Energy” a venit cu unele precizări legate de reparația blocului. 

„Vreau să spun că în procesul lucrărilor de reparare capitată care a făcut obiectul caietului de sarcini, grupul companiei Horus a executat în totalitate acest volum. Ce ține de partea incidentului, acesta nu face parte a volumului executat de compania Horus, noi facem reparație la un bloc care are un termen de exploatare de peste 40 de ani, de care ne conducem de anumite instrucțiuni din anii 1980. 

Să spunem mulțumesc că suntem cu aceste blocuri, că altele nu le avem...() Incidente din astea am avut și anul trecut, dar și în anii precedenți, care au durat de la 15-18 zile. Acum incidentul este produs din uzura fizică a blocului, compania Horus nu este responsabilă de întregul volum de lucru pentru pornirea unui bloc. Am făcut ceea ce am putut ca să aducem blocul în funcționare. Ce ține de caietul de sarcini compania Horus și-a executat toate funcțiile și sarcinile atribuite ”, a spus Mihai Pasecinic.

Potrivit șefei Departamentului Juridic a companiei „Horus Energy”, Alesea Gotînjanu, o comisie de anchetă din cadrul companiei Termoelectrica investighează cauza avariei, iar pe acest caz au fost inițiate trei cauze penale. Totodată, din materialele care au fost verificate, din documentele tehnice, din explicațiile martorilor și colaboratorilor Horus care au prezenți în perioada executării lucrărilor s-a constatat nevinovăția companiei Horus. 

„Conform contractului semnat la data de 27 iunie 2022, termenul de garanție pentru lucrările executate este de 24 de luni din data recepției finale a acestor lucrări. Lucrările sunt divizate pe cinci compartimente, nu doar generatorul. Reparația capitală a generatorului este doar o parte din volumul contractat. Actualmente la data de 22 octombrie a fost semnat actul de recepție finală a volumului de lucrări executat.

De facto, garanția deja se scurge în data de 24 octombrie, dar nu a avut loc execuția unuia dintre compartimente, deci nu avut loc punerea în funcțiune, sau pornirea generatorului la parametri minim acceptabili timp de 72 de ore. În momentul când a fost anclanșat generatorul peste o perioadă s-a produs incidentul care a dus la stoparea întregului bloc energetic numărul 3. Este o situație atipică care nu este prevăzută în contract, dar este prevăzută de legislația R. Moldova în vigoare. 

Din materialele care au fost verificate, din documentele tehnice, din explicațiile martorilor și colaboratorilor Horus care au prezenți în perioada executării lucrărilor s-a constatat nevinovăția companiei Horus”, a relatat șefa Departamentului Juridic a companiei „Horus Energy”, Alesea Gotînjanu. 

TV8.md reamintește că președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a depus un denunț la Procuratura Generală privind investigarea modului în care compania Horus a obținut dreptul de a repara blocul energetic 3 al întreprinderii Termoelectrica. Potrivit politicianului, Republica Moldova suportă pierderi zilnice de milioane de lei din cauza avariei de la Termoelectrica, întrucât deficitul de energie electrică impune achiziții de pe piața externă la un preț de 5 ori mai mare.

Președintele formațiuni a precizat că există o bănuială rezonabilă că reprezentanții Horus au fost favorizați nu doar de către conducerea Termoelectrica, ci și de către demnitari din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Termoelectrica S.A. a precizat miercuri, 28 noiembrie, în cadrul unui comunicat care este cauza incidentului din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. 

Potrivit instituției, avaria a fost provocată de o defecțiune la sistemul de răcire. În prezent, pentru punerea în funcțiune cât mai curând posibil a blocului energetic sunt efectuate lucrări de reparație.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că în cazul avariei de la Termoelectrica a fost inițiată o anchetă internă, creată din experți ai întreprinderii și o anchetă externă, din care fac parte și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.

Platforma DA a depus denunț la Procuratura Generală, după avaria de la Termoelectrica. Cum comentează compania „Horus”
Spînu, despre avaria la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica: „S-a desfăcut acea turbină”. Până când ar putea fi reparat
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram