Trei persoane – două femei și un bărbat – au fost trimise în judecată, fiind acuzate că au participat la antrenamente în Bosnia și Herțegovina. Potrivit autorităților, acolo s-ar fi pregătit pentru a provoca dezordini în masă în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului din 2024.
Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, femeile, în vârstă de 34 și 52 de ani, sunt originare din Tiraspol și Strășeni. Potrivit procurorilor, ele ar fi selectat și convins și alte persoane să participe la instruiri similare, desfășurate în Serbia și Bosnia și Herțegovina. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, din Chișinău, a fost eliberat recent după ce a ispășit o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru omor și tâlhărie.
Între august și octombrie 2024, cei trei ar fi participat la două runde de instruiri în tabere din Bosnia și Herțegovina. Acolo ar fi învățat să piloteze drone, să detoneze explozibili cu ajutorul acestora, să realizeze recunoașteri aeriene și să acționeze ca parte a unui grup de asalt. Instruirea a fost precedată de o evaluare psihologică efectuată online.
Cei trei făceau parte dintr-un grup criminal organizat, care primea indicații și bani prin transferuri de criptovalută – între 50 și 100 de dolari la fiecare 2–3 zile, pentru a evita angajarea în altă parte. Instrucțiunile veneau de la o persoană originară din Tighina, aflată în Rusia, cu care comunicau prin aplicația Telegram.
Dezordinile urmau să aibă loc doar în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi fost câștigate de un candidat pro-european. Instruirea viza împiedicarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană, prin provocarea populației la proteste, instigarea la nemulțumire socială și intervenții violente în cadrul manifestațiilor. Printre acțiunile planificate s-ar fi numărat atacarea forțelor de ordine, spargerea cordoanelor de apărare și utilizarea dronelor în scopuri de destabilizare.
În plus, una dintre femei este acuzată că ar fi pregătit acțiuni de vandalizare a clădirilor Parlamentului, Poliției, instanțelor de judecată și altor instituții publice din Chișinău. Ea ar fi urmat să exerseze inscripții și desene în zona orașului Tighina, înaintea acțiunilor propriu-zise.
Cei trei au fost reținuți în octombrie 2024, la revenirea în Moldova din Bosnia, în vamă. În urma perchezițiilor, autoritățile au ridicat drone cu camere video, ochelari VR, sisteme de aruncare a grenadelor, echipamente de control radio, acumulatoare, valută din Serbia și Bosnia, precum și peste 1.500 de fișiere electronice – fotografii, filmări, notițe despre componența și metodele de preparare a explozibililor artizanali și instrucțiuni pentru amestecuri inflamabile. A fost indisponibilizat și un autoturism Mercedes Benz Metris, fabricat în 2016, cu care aceștia s-au prezentat în vamă.
Ulterior, cei trei au fost plasați în arest, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Cauza a fost trimisă spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit Codului penal, pentru organizarea de dezordini în masă, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 8 ani. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.
Între timp, ancheta în dosarul de bază continuă. Alte trei persoane sunt investigate, inclusiv un bărbat sancționat de Consiliul Uniunii Europene pentru activități destabilizatoare atribuite Rusiei. Acesta ar fi fost implicat anterior în acțiuni similare în Franța, unde ar fi comandat desenarea stelelor lui David pe mai multe clădiri din Paris. Alte trei persoane care figurează în dosar au fost anunțate în căutare.
Reamintim că, în septembrie 2024, într-un alt dosar penal, șapte bărbați au fost condamnați pentru implicare în dezordini în masă.