Judecătoarea Victoria Sanduța s-a arătat „profund indignată de (presupusele) conversații ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care au apărut în spațiul public, cu privire la aranjarea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție”. Potrivit acesteia, în asemenea caz, în statele europene „urmau niște demisii de onoare” și de aceea, a solicitat public „demisia ministrului Justiției pentru lipsă de integritate”. Litvinenco a subliniat că „așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public sunt un fals ordinar”.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că afirmațiile adevărate, făcute cu bună-credință, chiar dacă acestea șochează sau indignează publicul, trebuie protejate de libertatea de exprimare. Astfel, guvernele și oamenii politici trebuie să tolereze într-un grad mai mare decât ceilalți cetățeni, faptul că sunt mereu cercetați atent de publicul larg sau că sunt criticați, sau cum spune celebra frază despre autoritățile publice: Niciodată iubiți, mereu bănuiți”, a scris magistrata, pe Facebook.
„Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare a unor asemenea practici. În caz contrar, urmează să-și dea demisia de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct.
Cât despre membrii CSP care au participat la aceste trucuri, demisia evidentă. Reputația ireproșabilă este o valoare europeană a funcționarilor publici care trebuie să existe în realitate, nu pe hârtie”, mai spune Sanduța.
Totodată, aceasta cere organelor care asigură securitatea informațională a acestui stat să comunice public ce s-a întâmplat și „cum este posibil să existe asemenea interceptări ilegale ale corespondenței funcționarilor de stat. Este o faptă penală care trebuie descoperită și sancționată penal. Este ilegal să interceptezi corespondența privată a unei persoane, fără temei legal.
Deci faptul că informația ne-a șocat și bulversat, nu înseamnă că nu trebuie descoperiți și pedepsiți penal făptașii. Este inadmisibil să avem atâtea breșe în sistemul public. Faceți ordine, dacă puteți, dacă nu eliberați locurile și angajați oameni competenți, care ne pot asigura securitatea în această țară”.
Ministrul Justiției și șefa PA, Veronica Dragalin, nu au reacționat deocamdată, la declarațiile Victoriei Sanduța. TV8 va reveni pe 10 noiembrie cu o reacție.
Pe 9 noiembrie, într-o postare pe Facebook, Sergiu Litvinenco a subliniat că așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și „care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din Republica Moldova şi legăturile lor cu serviciile străine”.
„Nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări, şi chiar avem demarată o anchetă, recent, în acest sens. Acum au spart conturile de Telegram al preşedintelui şi a unor membri ai Guvernului ca să posteze minciuni fabricate.
Este o dovadă în plus că deranjăm foarte tare mafia şi trădătorii, şi că suntem pe calea cea dreaptă în a-i aduce în faţa justiţiei. Totodată, devine tot mai limpede că se impune adoptarea unor măsuri urgente pentru a proteja cetăţenii şi securitatea informaţională a ţării de atacurile de tip hibrid tot mai tupeiste ale grupării pentru hoţie şi război”, a mai precizat ministrul Justiției.
TV8.md reamintește că canalele de Telegram ale președintei Maia Sandu și a vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte. Totodată, mai multe conversații private care ar aparține ministrului Justiției au fost publicate pe internet.
În cadrul ședinței Guvernului din 9 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a afirmat că informațiile care au apărut pe conturile de Telegram a președintei Maia Sandu și a vicepremierului Andrei Spînu sunt false. Totodată, prim-ministra a spus că „este foarte interesant faptul că în mesajele respective este vizat Sergiu Litvinenco, care a venit la ședința Guvernului cu sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate în afara legii Partidul Șor”.
La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că aceste acțiuni sunt previzibile.
„Am văzut și eu aceste mesaje false. Era previzibilă acțiunea dată, deoarece ajungem la un final deloc plăcut pentru grupările criminale care s-au unit și încearcă să submineze procesele care s-au pornit împotriva lor”, a declarat Sergiu Litvinenco.
Totodată, în cadrul ședinței Guvernului, Andrei Spînu a menționat că mesajul transmis de pe contul său de Telegram a fost publicat din alte surse.
Tot ieri, mai multe persoane au cerut demisia ministrului Justiției, printre acestea și ex-premierul Republicii Moldova Ion Chicu, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc.
Judecătoarea Victoria Sanduța este unul dintre judecătorii respinși de președinta Maia Sandu pentru numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.