Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 998: Atac masiv și concluzia lui Scholz. Biden permite ca Rusia să fie lovită la distanță mare

Noul erou al Ucrainei: Cine a elaborat planul genial al contraofensivei din regiunea Harkov, care a dat peste cap armata rusă

missing
11 septembrie 2022, ora 16:45

Planul pentru contraofensiva din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord, scrie expertul politic Oleksi Holobuțki pe pagina sa de Facebook, scrie stiripesurse.

„Astăzi se desfășoară în fața ochilor noștri o operațiune inedită a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii capturate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiuni militare inedite rămân sunt modești. Ei sunt reticenți în a comunica cu presa, așa că de obicei rămân în umbra succeselor lor. 

Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale”, a scris Holobuțki.

Expertul susține că Sirski a fost cel care a dezvoltat planul pentru operațiunea din Balaklia, care a devenit primul oraș eliberat în cadrul acestei contraofensive. La început, Statul Major General ucrainean a criticat acest plan, dar Sirski a reușit să convingă conducerea militară a țării de necesitatea acestuia, a menționat expertul.

De asemenea, comandantul Forțelor Terestre a elaborat un plan de eliberare a orașului Kupiansk, pe care ocupanții l-au transformat într-unul dintre principalele lor centre logistice.

Rusia recunoaște că s-a retras din Kupiansk și Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în regiunea Harkov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbasului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balaklia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de TASS.

Potrivit acestuia, în ultimele trei zile a fost derulată o operațiune de reorganizare și redistribuire a grupării Izium-Balaklia în Republica Populară Donețk (RPD).

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupiansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului.

După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i <> pe ruși. Dar rușii îi ajută - făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Oleksandr Sirski a fost responsabil pentru retragerea armatei ucrainene de la Debalțeve în 2015 și pentru organizarea apărării Kievului în primele zile ale invaziei ruse.

„Înainte de războiul ruso-ucrainean, care a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei și invazia Donbasului, Sirski a comandat brigada 72 mecanizată. În timpul războiului ruso-ucrainean din 2014 a coordonat retragerea trupelor ucrainene din Debalțeve, iar grupul format de el a acoperit retragerea unităților forțelor armate. 

După invazia rusă din 24 februarie, el a condus forțele militare care au apărat Kievul: s-au format două inele puternice de apărare, iar forțele ofensive ale inamicului au fost împrăștiate, un număr mare de forțe inamice și echipament militar au fost distruse în acele bătălii”, a menționat Oleksi Holobuțki.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. /Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. /Nu ratați, astăzi, la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/FOTO/ „Ultima poză a Andreei... peste câteva ore a decedat”: Igor Cuciuc, răvășit de moartea fiicei
/FOTO/ „Ultima poză a Andreei... peste câteva ore a decedat”: Igor Cuciuc, răvășit de moartea fiicei
/PROMO/ Secretul banilor: Creditele se ieftinesc. Discutăm tendinţa cu președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc
/PROMO/ Secretul banilor: Creditele se ieftinesc. Discutăm tendinţa cu președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc
/VIDEO/ Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra raionului Edineț
/VIDEO/ Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra raionului Edineț

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 998: Atac masiv și concluzia lui Scholz. Biden permite ca Rusia să fie lovită la distanță mare

17 noiembrie 2024, ora 21:21

Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac cu rachete la scară largă asupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Explozii au fost raportate în capitala Kiev, precum și în orașele Kropyvnytskyi, Cherkasy, Dnipro, Kryvyi Rih, Odesa și Zaporojie. În urma atacului, Polonia a anunțat că avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul său aerian.

Administrația Joe Biden va permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, scrie Reuters, care citează surse. Decizia reprezintă o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022. New York Times scrie că au existat dispute între consilierii lui Joe Biden cu privire la această decizie, dar ea a fost luată ca răspuns la implicarea trupelor nord-coreene pe front.

UPDATE Republica Moldova condamnă cu fermitate încălcarea spațiului aerian de către rachetele și dronele Rusiei care vizează Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, duminică, într-o postare pe X.

UPDATE Președintele Biden a autorizat prima utilizare de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani, informează The New York Times. Armele vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, au declarat oficialii, notează Digi24.

UPDATE Cancelarul german, Olaf Scholz, nu a oferit niciun indiciu despre o schimbare în gândirea lui Putin cu privire la războiul din Ucraina. Dar liderul german şi-a apărat decizia mult criticată de a suna la Kremlin, transmite Reuters. Altfel, Scholz militează declarativ pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la pachet cu evitarea războiului cu Rusia, potrivit Gândul.

UPDATE Într-o mișcare ce ar putea zgudui și mai mult scena geopolitică globală, Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de soldați pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, dacă relația dintre Phenian și Moscova continuă să se aprofundeze, conform unor persoane familiare cu evaluările făcute de câteva dintre statele membre G20, scrie Bloomberg.

UPDATE Explozii au zguduit capitala Kiev şi alte oraşe ucrainene duminică dimineaţa, în timp ce Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare, după ce cele două ţări au anunţat că un atac masiv cu rachete al Rusiei era în desfăşurare, transmit Reuters şi AFP. „Un alt atac masiv asupra sistemului de electricitate are loc”, a scris ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, pe Telegram.

UPDATE La Nikolaev, două femei au fost ucise, alți patru adulți și doi copii au fost răniți în urma unei lovituri cu drone asupra unei clădiri rezidențiale.

UPDATE Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac rachete la scară largă asupra Ucrainei. Explozii au fost raportate în capitala Kiev în jurul orei 6:30 dimineață, ora locală, potrivit unui jurnalist Kyiv Independent. Alte explozii au fost auzite și în orașele Kropyvnytskyi, Cherkasy, Dnipro, Kryvyi Rih, Odesa și Zaporojie.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a susținut că reprezentanți ai Iranului au fost prezenți în timpul lansării de către Rusia a dronei kamikaze Shahed care a vizat orașele ucrainene.„Potrivit serviciilor secrete ucrainene, reprezentanți ai Iranului au fost prezenți în timpul primelor atacuri ucigașe ale Shahed asupra orașelor ucrainene, pentru că, la început, aproape niciun rus nu putea să opereze aceste arme”, a declarat el, citat de Ukrinform.

UPDATE Forțele ruse au capturat două sate din estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat Ministerul Apărării, citat de agențiile de presă ruse. Este vorba despre satele Makarivka, la puțin peste 100 km vest de orașul Donețk, și Hryhorivka, care este situat la vest de orașul Selydove, capturat de Rusia luna trecută, susține ministerul, potrivit Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 996: Atac mortal, alertă în Rusia și mesajul lui Trump. Zelenski: Discuția Scholz-Putin e Cutia Pandorei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 997: Atac cu drone în Rusia și Crimeea. Zelenski critică discuția dintre Scholz și Putin
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/PROMO/ Secretul banilor: Creditele se ieftinesc. Discutăm tendinţa cu președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc
/PROMO/ Secretul banilor: Creditele se ieftinesc. Discutăm tendinţa cu președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.