Călătoria cu transportul pe rutele raionale și interraionale devine tot mai scumpă. Prețul pentru fiecare kilometru parcurs este deja cu 15 bani mai mare, față de luna martie, când au început scumpirile și ar putea crește în continuare. Asta deoarece, pe durata stării de urgență, tarifele sunt stabilite de Agenția Națională Transport Auto, în fiecare vineri, în funcție de prețul combustibililor. Călătorii se plâng că prețurile cresc ca pe drojdie, ceea ce le afectează tot mai mult economiile.
Pe domnul Tudor l-am întâlnit la Gara de Nord în timp ce-și cumpăra bilet spre casă, în satul Cornești din raionul Ungheni. Bărbatul ne-a spus că, acum o săptămână, a achitat 60 de lei pentru călătorie, iar astăzi prețul este deja de 65 de lei:
„De pe zi pe zi se schimbă prețul. Cândva era 50 pe urmă 60. Sigur e scump, dar trebuie să achităm, să plecăm acasă, nu stăm aici pe loc”.
Din cauza prețului mare la biletul de călătorie și doamna Elena ne-a spus că vine mai rar în oraș. Astăzi, însă, femeia n-a avut de ales, a împrumutat bani de la o vecină și a venit să-și întâlnească băiatul, care a stat o săptămână în spital. Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a mărturisit că soțul său a luptat în războiul de pe Nistru și este invalid, acum și ea suferă de mai multe boli, iar banii pe care îi primesc ca pensie de dizabilitate abia de le ajung să supraviațuiască:
„Era 50, acum e 80. Da dacă așa dai mai scump numai să vii, ce să faci. Am împrumutat niște bani și am venit, dar trebuie să-i dau înapoi”.
Și alți călători ne-au spus că scumpirile le subțiază bugetul, deoarece raportat la salariile pe care le primesc, prețurile sunt foarte mari:
„-180 de lei e acum, dar costa 125.
- E scump pentru dvs?
- Sigur, s-a scumpit. Cu salariul de aici - e scump”.
„Trebuia mai ieftin, dar dacă așa e viața, ce să faci, s-a scumpit tot”.
„- Foarte tare s-au ridicat prețurile. Era 100 de lei, acum e 200. E foarte greu acum să trăim”.
Un șofer ne-a spus însă că scumpirile din ultima vreme îi ajută pe ei să supraviețuiască:
„Altfel cum să ieșim noi din situație?! Măcar a mai adăugit ceva acolo. Benzina și motorina s-au scumpit 100%. Era 13 lei și acum e 26. Altfel cum să ieșim din situație”.
Contactat de TV8, Oleg Alexa, președintele Asociației Naționale de Transport Auto ne-a explicat că tarifele maxime sunt stabilite de Agenție în fiecare zi de vineri a săptămânii, în funcție de prețul produselor petroliere, iar fiecare companie își ajustează prețul:
„Compania de transport are voie să utilizeze un preț de la acest maximal în jos. Dacă compania a decis ca săptămâna asta, deși îi permite legea să pună 50 de lei de călătorie la km da el pune 45, dar săptămâna viitoare legea îi permite să pună 52 și el pune 52 asta nu înseamnă că scumpirea a fost de la 45 la 52. Asta la el pe rută a fost”, a declarat Oleg Alexa.
Decizia de a stabili prețurile anume în așa fel a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale și va rămâne valabilă pe toată perioada stării de urgență, ne-a explicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a declarat că, de fapt, cauza majorării tarifelor este prețul mari al carburanților.
„ - Știu că dvs. erați împotrivă să se majoreze atât de mult prețurile? - Și în continuare sunt împotrivă, dar, după începerea războiului în Ucraina, noi am avut o creștere fără precedent a prețurilor la produsele petroliere pe piețele globale, ceea ce a influențat și prețurile din Republica Moldova”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
În context, președintele Asociației Naționale Transport Auto spune că, după ce se va încheia starea de urgență, ei vor propune ministerului să schimbe formula de calcul a tarifelor, mai exact, să le permită în continuare să ajusteze tarifele în fiecare zi de vineri a săptămânii. Andrei Spînu crede, însă, că aceasta nu este o idee bună.