Război în Ucraina, ziua 90: Rusia a preluat controlul a 5 fabrici din industria de apărare

politic

Șeful spionajului SUA susține că Putin vrea să extindă războiul din Donbas până în Transnistria

10 mai 2022, ora 18:43
Distribuie:

Comunitatea serviciilor de informații americane consideră că războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina este probabil să devină „mai imprevizibil și mai intens” în lunile următoare și poate să se extindă din Donbas până în Transnistria, a declarat marți, 10 mai, directoarea comunității de informații, Avril Haines, în cadrul unei audieri în Congres, relatează CNN, citat de Libertatea.

Comunitatea de informații americane crede că Putin se pregătește pentru un conflict prelungit și că obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea de est a Donbasului, unde armata sa este în prezent concentrată, după ce a fost respinsă operațiunea de cucerire a Kievului în primele săptămâni ale războiului. 

„Pe termen scurt, Putin dorește să captureze cele două regiuni estice Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson, din sud, și, eventual, să extindă un pod pe uscat pe coasta de sud a Ucrainei până în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei în care sunt staționate în prezent trupele ruse”, a spus Haines. 

„Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să-și revigoreze eforturile”, a spus Haines. „Dar chiar dacă au succes, nu suntem încrezători că lupta din Donbas va pune capăt efectiv războiului”. 

Dar pentru a ajunge în Transnistria, comunitatea de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei, pas pe care nu l-a făcut până acum. 

„Deoarece atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere viabilă pentru viitor, cel puțin pe termen scurt”, a afirmat Avril Haines. 

Directorul de Informații Naționale a prezentat o imagine sumbră și incertă a următoarei faze a invaziei lui Putin, despre care ea a spus în Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului americane că va fi dificil de prezis, în parte, deoarece „Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capabilitățile militare actuale ale Rusiei.”

„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare cu potențial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina”, a detaliat Avril Haines. 

Cu toate acestea, comunitatea de informații americane nu crede că Putin ar apela la utilizarea armelor nucleare decât dacă simte că există o amenințare existențială pentru Rusia.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram