Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 199: Contraofensiva din estul Ucrainei i-a pus pe fugă pe ruși. Armata Kievului ar fi ajuns la Lisiceansk

10 septembrie 2022, ora 22:40

Forțele ucrainene cuceresc o zonă tot mai mare din teritoriul ocupat anterior de Rusia în estul regiunii Harkov, a recunoscut un oficial regional instalat de Moscova. Câștigurile teritoriale rapide ale Ucrainei au prins Rusia cu garda jos într-o secțiune vulnerabilă a liniei lor de front, într-un atac care amenință un important centru de aprovizionare folosit de forțele rusești din est, potrivit analiștilor militari.

UPDATE Informațiile de ultimă oră provenite din surse deschise ucrainene arată că Forțele Armate ale Ucrainei ar fi pătruns în Lisiceansk, regiunea Lugansk.

UPDATE Abandonarea bruscă a Iziumului a marcat cea mai mare înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă de când forțele sale au fost nevoite să abandoneze asaltul asupra capitalei Kiev, în martie. Forțele rusești au luptat din greu pentru a cuceri orașul la începutul războiului, iar apoi l-au folosit ca bază logistică pentru una dintre principalele lor campanii – un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas. În ultimele zile, trupele rusești au abandonat rapid zeci de orașe și sate după ce linia frontului lor s-a prăbușit în fața celui mai rapid avans organizat al Ucrainei din timpul războiului.

UPDATE Câteva noi victorii, chiar mici, ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe front și trupelor ruse vor începe să fugă, crede ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov. 

UPDATE Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a luat decizia de a interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a forțelor armate ucrainene care efectuează ofensiva din sudul cucerit de ruși a declarat sâmbătă, citată de Pravda ucraineană, că trupele Ucrainei au spart linia de apărare rusă și avansat kilometri în teritoriul ocupat de invadatori.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a spart tăcerea în cazul ultimelor evoluții de pe front. Oficialii nu vorbesc despre o contraofensivă ucraineană, dar descriu situația drept o regrupare și reorientare a forțelor armate. Totodată, Moscova anunță că 2000 de militari ucraineni și mercenari ar fi fost uciși în trei zile.

UPDATE Forțele de ocupație ale Federației Ruse au părăsit orașul Izium și alte câteva așezări din regiunea Harkov. Acest lucru a fost recunoscut de prim-viceministrul informațiilor din Republica separatistă Populară Donețk, Danilo Bezsonov, într-un mesaj transmis pe Telegram și preluat de Unian. Propagandiștii ruși Oleksandr Kots și Ievhen Piddubny, care se autointitulează „războinici”, confirmă și ei plecarea ocupanților din Izium. Potrivit acestuia din urmă, aceasta este decizia corectă a comandamentului „în circumstanțele actuale”. Potrivit acestuia, „înconjurarea grupului rus în Izium ar fi un dezastru”.

UPDATE Ucraina a atins un nivel în care își va putea restabili pe deplin suveranitatea, inclusiv în Crimeea, în cursul anului viitor, a declarat fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, într-un comentariu pentru Newsweek.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Bruxelles, într-o conferință de presă cu secretarul de stat american Anthony Blinken că Rusia a implicat 80% din forțele sale terestre în războiul din Ucraina.

UPDATE Cea mai recentă generație de mine antitanc rusești ar fi fost capturată în timpul unei ofensive ucrainene în nord-estul regiunii Harkov. Trupele ucrainene au capturat cea mai nouă mină antitanc de fabricație rusească PTKM-1R, cunoscută popular sub numele de mina săritoare. Potrivit agenției ruse de stat pentru exportul de armament Rosoboronexport, PTKM-1R este o muniție inteligentă concepută pentru a avaria sau distruge tancuri și vehicule blindate de luptă. după cum notează agenția de export de armament, PTKM-1R este capabilă să selecteze ce vehicul blindat să lovească, ea alege doar acele echipamente care îndeplinesc parametrii specificați în ceea ce privește zgomotul și vibrațiile la sol.

UPDATE Factorul surpriză și armele primite de la aliați - în special rachetele HARM americane și sistemele antiaeriene germane Gepard - au asigurat succesul asaltului ucrainean în regiunea Harkov, care a eliberat numeroase orașe și amenință să copleșească un mare număr de militari ruși, scrie The Economist. Ofensiva din Harkov, scrie The Economist, este cea mai semnificativă schimbare de inițiativă în favoarea Ucrainei de la sfârșitul lunii martie, când armata rusă, împotmolită în suburbiile Kievului, s-a retras din întreaga regiune din jurul capitalei, în ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”.

UPDATE Redobândirea controlului asupra Kupiansk de către forțele ucrainene ar constitui o lovitură importantă încasată de armata rusă fiindcă este un punct logistic de aprovizionare a forțelor invadatoare din Donbas, conform evaluării de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE Kievul anunță că a recucerit Kupiansk, informează AFP. Forțele speciale ucrainene au anunțat că sâmbătă că au intrat în Kupiansk, localitate controlată de mai multe luni de ruși. Un responsabil regional a publicat o fotografie cu soldații ucraineni în oraș, cu textul „Kupiansk este Ucraina!”.

UPDATE Forțele ruse care controlează centrala nucleară ucraineană Zaporojie au ucis doi angajați ai complexului și au reținut și maltratat zeci de alte persoane, a declarat vineri, pentru AFP, Petro Kotin, șeful agenției ucrainene pentru energie nucleară, Energoatom, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraş feroviar care a aprovizionat forţele ruseşti din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbuşire a frontului rusesc ameninţa să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters.

UPDATE Contraofensiva din estul Ucrainei i-a pus pe fugă pe soldații ruși, care au suferit o înfrângere usturătoare pe Frontul de Est. Potrivit Biziday, rușii au fugit din Izium, punct strategic de pe Frontul de Est, lăsând în urmă cantități importante de echipamente și muniții.

UPDATE Invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, dar costul reconstrucţiei ţării ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, transmite Reuters.

UPDATE Un think-tank din Rusia, care are legături cu forțele ruse, oferă o recompensă în bani, mai mare decât salariul pe an a celor mai mulți dintre militarii ruși, pentru capturarea „prin orice metode” a unui vehicul robotic de ultimă generație, care este utilizat pentru evacuarea civililor răniți în războiul din Ucraina, dar care poate realiza și misiuni de luptă, relatează Business Insider. 

UPDATE Vladimir Putin este interesat de schimbările care au loc în aceste zile în Marea Britanie. Președintele rus a ținut să îl felicite personal pe noul rege, Charles al III-lea. Liderul de la Kremlin i-a transmis o telegramă noului monarh, prin care l-a felicitat pentru ascensiunea la tron, potrivit Reuters.

UPDATE Un parlamentar ucrainean susține că trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkov. Informația nu este confirmată la acest moment, dar pe unele canale de Telegram ucrainene și rusești se afirmă că trupele de ocupație s-au retras din Izium spre est, dincolo de râul Oksil. „Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus Oleksii Goncearenko.

UPDATE Oleksii Reznikov spune că Rusia se va confrunta cu un nou proces „Nürnberg” după ce va fi înfrântă, scrie Kyiv Independent. „Sunt convins că tribunalul și viitorul 'Nürnberg' îi așteaptă pe toți, chiar dacă vor fi judecați în absență sau post mortem”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării pentru RBK Ucraina.

UPDATE ONU afirmă că a documentat „torturi și relele tratamente” aplicate prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina. De asemenea, Organizația spune că a coroborat cel puțin 5.767 de morți și 8.292 de răniți în rândul civililor, adăugând că cifrele reale sunt "probabil considerabil mai mari".

UPDATE Ucraina negociază cu SUA alocarea unei tranşe în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de gaze – a anunțat premierul ucrainean, Denis Șmihal. Acesta a menționat că în timpul une conversații cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a discutat despre securitatea energetică și depăşirea sezonului rece, în special prin asistența partenerilor americani.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sâmbătă votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, 9 septembrie, în Rusia şi se vor încheia duminică, 11 septembrie, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Ministrul german de externe Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză realizată pentru a „demonstra că Ucraina poate conta” pe sprijinul Berlinului.

UPDATE Potrivit armatei ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 350 de soldați, 14 tancuri, 9 transportoare blindate, 22 de piese de artilerie, 5 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 10 drone și 27 de vehicule și autocisterne, iar 1 rachetă de croazieră a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.

UPDATE Oficialii ucraineni au transmis sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul națiunii deasupra orașului Kupiansk în care se află principalul nod feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei, iar prăbușirea liniei de front rusești ar putea să se transforme într-o debandadă totală pentru trupele lui Putin din zonă. Kupiansk ar fi cel mai important câștig de până acum al extraordinarei ofensive ucrainene din această săptămână, care a provocat căderea frontului rusesc în regiunea Harkov, scrie HotNews.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a făcut apel vineri la continuarea sprijinului statelor europene pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, relatează Agerpres.

UPDATE Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă şi mai profundă, pe măsură ce impactul sancţiunilor americane şi europene se extinde, afectând sever sectoarele pe care ţara s-a bazat de ani de zile pentru a-şi alimenta economia, potrivit unui raport intern pregătit pentru guvern, relatează Bloomberg.

UPDATE Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, conform MTI.

UPDATE Aliații occidentali își îndreaptă atenția spre antrenarea soldaților ucraineni deoarece stocurile țărilor donatoare de echipamente militare se epuizează, potrivit Politico.eu.

UPDATE Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ucrainene au cucerit 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din Harkov, până vineri.

UPDATE  România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times peste Prut arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

UPDATE Trupele rusești sunt pe cale să fie prinse într-un „cazan la Izium”, afirmă ISW. De asemenea, deși informațiile sunt puține, ucrainenii continuă și contraofensiva din Herson.

UPDATE Rusia trimite 1.300 de militari ceceni în regiunea Herson, potrivit armatei ucrainene. Soldații au fost trimiși pentru a sprijini trupele rusești în părțile ocupate ale regiunii Herson, pe fondul contraofensivei în curs de desfășurare în sud, a informat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, sâmbătă dimineață, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Atmosfera este tensionată la Kremlin după succesului contraofensivei ucrainene pentru eliberarea regiunii Harkov. Armata rusă este pe cale să fie încercuită în Izium, iar Vladimir Putin a convocat, vineri, o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit ukranews.com.

UPDATE Potrivit lui Antony Blinken, Putin folosește energia ca armă „în condițiile în care Rusia nu-și atinge obiectivele de pe câmpul de luptă”. Secretarul de stat american a declarat că „Putin mizează pe faptul că Kremlinul poate să intimideze alte țări pentru a le supune”, dar „a pierdut deja acest pariu”. Blinken a mai spus și că sprijinul american pentru Ucraina este „de neclintit” și că SUA va face tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Europa să facă față costurilor ridicate ale energiei în această iarnă, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. 

„În acest moment, Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat şi au preluat controlul a peste 30 de aşezări din regiunea Harkov.Într-o parte dintre localităţile din regiune, acţiunile de verificare şi securizare a teritoriului continuă, preluăm treptat controlul asupra noilor aşezări – peste tot readucem steagul ucrainean şi protecţia întregului nostru popor”, a declarat Zelenski.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 198: Plan eșuat în Transnistria. UE suspendă acordul cu vizele, iar Rusia promite un răspuns dur
Război în Ucraina, ziua 197: Sancțiuni și contraofensivă, iar Zelenski îl contrazice pe Putin. Șeful NATO: "Urmează 6 luni grele"
Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei

/VIDEO/ Zelenski promite să restabilească dreptatea pentru țara sa după invazia rusă: „Va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”

01 aprilie 2023, ora 10:43

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit, în seara zilei de 31 martie, despre necesitatea dreptății pentru Ucraina în lumina invaziei ruse și a terorii care a afectat poporul ucrainean. Zelenski a promis că Ucraina va găsi formate și instrumente pentru a elibera pământul și poporul său din captivitatea rusă și că va fi o zi în care lumea va auzi că justiția a fost restabilită pentru Ucraina.

„Cuvântul principal astăzi este dreptate. Dreptate pentru statul nostru, pentru toți oamenii noștri care și-au pierdut rude, cei dragi, și-au pierdut sănătatea, casa și viața normală din cauza agresiunii ruse, din cauza terorii ocupantului”, a spus liderul ucrainean.

Acesta a mai menționat că în timpul unui discurs la aniversarea eliberării orașului Bucea și la o conferință pentru justiție la Kiev, Zelenski a subliniat importanța Curții Penale Internaționale în arestarea criminalilor de război ruși și în asigurarea sentințelor legale și echitabile pentru armata rusă.

„Evenimentele noastre speciale au avut loc la Bucea, la aniversarea eliberării orașului, și la Kiev. Summit-ul și negocierile, a doua conferință Unite pentru Justiție... Toate acestea sunt pentru a accelera, pentru a face o muncă globală mai energică pentru tribunalul asupra agresiunii ruse, de dragul noilor mandate ale Curții Penale Internaționale de arestare a criminalilor de război ruși, de dragul sentințelor legale și echitabile pe care toți ucigașii și călăii ruși trebuie să le facă. Și le vor primi. O vom asigura. Vom găsi formate, vom găsi instrumente”, a punctat Volodimir Zelenski.

Totodată, președintele Ucrainei a dat asigurări că „va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, aluzie la judecarea liderilor ruşi.

„Ne vom elibera pământul și tot poporul din captivitatea rusă. Și va fi o zi în care lumea va auzi că justiția a fost restabilită pentru Ucraina. Va fi un nou Nürnberg – împotriva naziștilor”, a spus Zelenski.

El a mulțumit tuturor celor care sprijină eforturile Ucrainei: statele, liderii și organizațiile internaționale.

Zelenski, mesaj de recunoștință pentru Sandu: „Vom face tot ce e necesar pentru a construi relații strânse între țările noastre”
Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram