/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Război în Ucraina, ziua 199: Contraofensiva din estul Ucrainei i-a pus pe fugă pe ruși. Armata Kievului ar fi ajuns la Lisiceansk

missing
10 septembrie 2022, ora 22:40

Forțele ucrainene cuceresc o zonă tot mai mare din teritoriul ocupat anterior de Rusia în estul regiunii Harkov, a recunoscut un oficial regional instalat de Moscova. Câștigurile teritoriale rapide ale Ucrainei au prins Rusia cu garda jos într-o secțiune vulnerabilă a liniei lor de front, într-un atac care amenință un important centru de aprovizionare folosit de forțele rusești din est, potrivit analiștilor militari.

UPDATE Informațiile de ultimă oră provenite din surse deschise ucrainene arată că Forțele Armate ale Ucrainei ar fi pătruns în Lisiceansk, regiunea Lugansk.

UPDATE Abandonarea bruscă a Iziumului a marcat cea mai mare înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă de când forțele sale au fost nevoite să abandoneze asaltul asupra capitalei Kiev, în martie. Forțele rusești au luptat din greu pentru a cuceri orașul la începutul războiului, iar apoi l-au folosit ca bază logistică pentru una dintre principalele lor campanii – un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas. În ultimele zile, trupele rusești au abandonat rapid zeci de orașe și sate după ce linia frontului lor s-a prăbușit în fața celui mai rapid avans organizat al Ucrainei din timpul războiului.

UPDATE Câteva noi victorii, chiar mici, ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe front și trupelor ruse vor începe să fugă, crede ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov. 

UPDATE Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a luat decizia de a interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a forțelor armate ucrainene care efectuează ofensiva din sudul cucerit de ruși a declarat sâmbătă, citată de Pravda ucraineană, că trupele Ucrainei au spart linia de apărare rusă și avansat kilometri în teritoriul ocupat de invadatori.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a spart tăcerea în cazul ultimelor evoluții de pe front. Oficialii nu vorbesc despre o contraofensivă ucraineană, dar descriu situația drept o regrupare și reorientare a forțelor armate. Totodată, Moscova anunță că 2000 de militari ucraineni și mercenari ar fi fost uciși în trei zile.

UPDATE Forțele de ocupație ale Federației Ruse au părăsit orașul Izium și alte câteva așezări din regiunea Harkov. Acest lucru a fost recunoscut de prim-viceministrul informațiilor din Republica separatistă Populară Donețk, Danilo Bezsonov, într-un mesaj transmis pe Telegram și preluat de Unian. Propagandiștii ruși Oleksandr Kots și Ievhen Piddubny, care se autointitulează „războinici”, confirmă și ei plecarea ocupanților din Izium. Potrivit acestuia din urmă, aceasta este decizia corectă a comandamentului „în circumstanțele actuale”. Potrivit acestuia, „înconjurarea grupului rus în Izium ar fi un dezastru”.

UPDATE Ucraina a atins un nivel în care își va putea restabili pe deplin suveranitatea, inclusiv în Crimeea, în cursul anului viitor, a declarat fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, într-un comentariu pentru Newsweek.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Bruxelles, într-o conferință de presă cu secretarul de stat american Anthony Blinken că Rusia a implicat 80% din forțele sale terestre în războiul din Ucraina.

UPDATE Cea mai recentă generație de mine antitanc rusești ar fi fost capturată în timpul unei ofensive ucrainene în nord-estul regiunii Harkov. Trupele ucrainene au capturat cea mai nouă mină antitanc de fabricație rusească PTKM-1R, cunoscută popular sub numele de mina săritoare. Potrivit agenției ruse de stat pentru exportul de armament Rosoboronexport, PTKM-1R este o muniție inteligentă concepută pentru a avaria sau distruge tancuri și vehicule blindate de luptă. după cum notează agenția de export de armament, PTKM-1R este capabilă să selecteze ce vehicul blindat să lovească, ea alege doar acele echipamente care îndeplinesc parametrii specificați în ceea ce privește zgomotul și vibrațiile la sol.

UPDATE Factorul surpriză și armele primite de la aliați - în special rachetele HARM americane și sistemele antiaeriene germane Gepard - au asigurat succesul asaltului ucrainean în regiunea Harkov, care a eliberat numeroase orașe și amenință să copleșească un mare număr de militari ruși, scrie The Economist. Ofensiva din Harkov, scrie The Economist, este cea mai semnificativă schimbare de inițiativă în favoarea Ucrainei de la sfârșitul lunii martie, când armata rusă, împotmolită în suburbiile Kievului, s-a retras din întreaga regiune din jurul capitalei, în ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”.

UPDATE Redobândirea controlului asupra Kupiansk de către forțele ucrainene ar constitui o lovitură importantă încasată de armata rusă fiindcă este un punct logistic de aprovizionare a forțelor invadatoare din Donbas, conform evaluării de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE Kievul anunță că a recucerit Kupiansk, informează AFP. Forțele speciale ucrainene au anunțat că sâmbătă că au intrat în Kupiansk, localitate controlată de mai multe luni de ruși. Un responsabil regional a publicat o fotografie cu soldații ucraineni în oraș, cu textul „Kupiansk este Ucraina!”.

UPDATE Forțele ruse care controlează centrala nucleară ucraineană Zaporojie au ucis doi angajați ai complexului și au reținut și maltratat zeci de alte persoane, a declarat vineri, pentru AFP, Petro Kotin, șeful agenției ucrainene pentru energie nucleară, Energoatom, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraş feroviar care a aprovizionat forţele ruseşti din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbuşire a frontului rusesc ameninţa să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters.

UPDATE Contraofensiva din estul Ucrainei i-a pus pe fugă pe soldații ruși, care au suferit o înfrângere usturătoare pe Frontul de Est. Potrivit Biziday, rușii au fugit din Izium, punct strategic de pe Frontul de Est, lăsând în urmă cantități importante de echipamente și muniții.

UPDATE Invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, dar costul reconstrucţiei ţării ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, transmite Reuters.

UPDATE Un think-tank din Rusia, care are legături cu forțele ruse, oferă o recompensă în bani, mai mare decât salariul pe an a celor mai mulți dintre militarii ruși, pentru capturarea „prin orice metode” a unui vehicul robotic de ultimă generație, care este utilizat pentru evacuarea civililor răniți în războiul din Ucraina, dar care poate realiza și misiuni de luptă, relatează Business Insider. 

UPDATE Vladimir Putin este interesat de schimbările care au loc în aceste zile în Marea Britanie. Președintele rus a ținut să îl felicite personal pe noul rege, Charles al III-lea. Liderul de la Kremlin i-a transmis o telegramă noului monarh, prin care l-a felicitat pentru ascensiunea la tron, potrivit Reuters.

UPDATE Un parlamentar ucrainean susține că trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkov. Informația nu este confirmată la acest moment, dar pe unele canale de Telegram ucrainene și rusești se afirmă că trupele de ocupație s-au retras din Izium spre est, dincolo de râul Oksil. „Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus Oleksii Goncearenko.

UPDATE Oleksii Reznikov spune că Rusia se va confrunta cu un nou proces „Nürnberg” după ce va fi înfrântă, scrie Kyiv Independent. „Sunt convins că tribunalul și viitorul 'Nürnberg' îi așteaptă pe toți, chiar dacă vor fi judecați în absență sau post mortem”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării pentru RBK Ucraina.

UPDATE ONU afirmă că a documentat „torturi și relele tratamente” aplicate prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina. De asemenea, Organizația spune că a coroborat cel puțin 5.767 de morți și 8.292 de răniți în rândul civililor, adăugând că cifrele reale sunt "probabil considerabil mai mari".

UPDATE Ucraina negociază cu SUA alocarea unei tranşe în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de gaze – a anunțat premierul ucrainean, Denis Șmihal. Acesta a menționat că în timpul une conversații cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a discutat despre securitatea energetică și depăşirea sezonului rece, în special prin asistența partenerilor americani.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sâmbătă votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, 9 septembrie, în Rusia şi se vor încheia duminică, 11 septembrie, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Ministrul german de externe Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză realizată pentru a „demonstra că Ucraina poate conta” pe sprijinul Berlinului.

UPDATE Potrivit armatei ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 350 de soldați, 14 tancuri, 9 transportoare blindate, 22 de piese de artilerie, 5 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 10 drone și 27 de vehicule și autocisterne, iar 1 rachetă de croazieră a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.

UPDATE Oficialii ucraineni au transmis sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul națiunii deasupra orașului Kupiansk în care se află principalul nod feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei, iar prăbușirea liniei de front rusești ar putea să se transforme într-o debandadă totală pentru trupele lui Putin din zonă. Kupiansk ar fi cel mai important câștig de până acum al extraordinarei ofensive ucrainene din această săptămână, care a provocat căderea frontului rusesc în regiunea Harkov, scrie HotNews.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a făcut apel vineri la continuarea sprijinului statelor europene pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, relatează Agerpres.

UPDATE Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă şi mai profundă, pe măsură ce impactul sancţiunilor americane şi europene se extinde, afectând sever sectoarele pe care ţara s-a bazat de ani de zile pentru a-şi alimenta economia, potrivit unui raport intern pregătit pentru guvern, relatează Bloomberg.

UPDATE Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, conform MTI.

UPDATE Aliații occidentali își îndreaptă atenția spre antrenarea soldaților ucraineni deoarece stocurile țărilor donatoare de echipamente militare se epuizează, potrivit Politico.eu.

UPDATE Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ucrainene au cucerit 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din Harkov, până vineri.

UPDATE  România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times peste Prut arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

UPDATE Trupele rusești sunt pe cale să fie prinse într-un „cazan la Izium”, afirmă ISW. De asemenea, deși informațiile sunt puține, ucrainenii continuă și contraofensiva din Herson.

UPDATE Rusia trimite 1.300 de militari ceceni în regiunea Herson, potrivit armatei ucrainene. Soldații au fost trimiși pentru a sprijini trupele rusești în părțile ocupate ale regiunii Herson, pe fondul contraofensivei în curs de desfășurare în sud, a informat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, sâmbătă dimineață, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Atmosfera este tensionată la Kremlin după succesului contraofensivei ucrainene pentru eliberarea regiunii Harkov. Armata rusă este pe cale să fie încercuită în Izium, iar Vladimir Putin a convocat, vineri, o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit ukranews.com.

UPDATE Potrivit lui Antony Blinken, Putin folosește energia ca armă „în condițiile în care Rusia nu-și atinge obiectivele de pe câmpul de luptă”. Secretarul de stat american a declarat că „Putin mizează pe faptul că Kremlinul poate să intimideze alte țări pentru a le supune”, dar „a pierdut deja acest pariu”. Blinken a mai spus și că sprijinul american pentru Ucraina este „de neclintit” și că SUA va face tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Europa să facă față costurilor ridicate ale energiei în această iarnă, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov. 

„În acest moment, Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat şi au preluat controlul a peste 30 de aşezări din regiunea Harkov.Într-o parte dintre localităţile din regiune, acţiunile de verificare şi securizare a teritoriului continuă, preluăm treptat controlul asupra noilor aşezări – peste tot readucem steagul ucrainean şi protecţia întregului nostru popor”, a declarat Zelenski.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 198: Plan eșuat în Transnistria. UE suspendă acordul cu vizele, iar Rusia promite un răspuns dur
Război în Ucraina, ziua 197: Sancțiuni și contraofensivă, iar Zelenski îl contrazice pe Putin. Șeful NATO: "Urmează 6 luni grele"

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

16 aprilie 2024, ora 08:25

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram