politic

/VIDEO/ Controversele lui Ion Ceban: Topul declarațiilor rostite de primarul de Chișinău, care se bat cap în cap

15 octombrie 2022, ora 21:00

Pentru că ieri a fost hramul orașului, nu putem să trecem cu vederea această sărbătoare importantă pentru mii de familii. În istoria sa, Chișinăul a avut 36 de primari. Cel mai longeviv edil a fost Carol Schmidt, care a condus orașul 26 de ani și de care sunt legate o mulțime de schimbări pozitive în infrastructura capitalei. A construit mai multe spitale, a lansat apeductul ceea ce a adus apă în casele oamenilor, a pavat mai multe străzi cu piatră și granit. În lista primarilor care au avut mandate lungi se regăsesc și doi din perioada modernă. Îi știm bine: Serafim Urechean și Dorin Chirtoacă. Iar, de aproape trei ani, capitala este pe mâinile lui Ion Ceban, candidatul socialiștilor. De când se afla-n funcții publice, actualul edil s-a făcut remarcat prin mai multe declarații, unele sunt atât de diferite încât se bat cap în cap. Limba moldovenească ori limba română? Politic ori apolitic? Mai bine cu Uniunea Europeană ori cu Federația Rusă? Am făcut o selecție cu cele mai răsunătoare declarații și decizii, prin care s-a făcut remarcat edilul, se arată într-un reportaj marca "Moldova gândește" de la TV8.

Îl vedem aici pe Ion Ceban, în timp ce se pregătea să dea citire raportului activității sale din primele 100 de zile de mandat.

„Vreau să spun și voi continua să spun acest lucru: primăria municipiului Chișinău nu este un loc pentru politică ci doar pentru implementarea de politici pentru cetățeni”, a declarat primarul general, municipiul Chișinău, Ion Ceban în Februarie, 2020.

Fără politică în primărie - a fost o temă mai des exploatată de primarul capitalei, odată ce a preluat funcția. De altfel, și fostul său șef de partid, Igor Dodon, i-a cerut acest lucru. S-a întâmplat la conferința organizată a doua zi după alegeri, atunci când a fost clar rezultatul votului și victoria lui Ceban.

„Categoric, dle Ciobanu, vă rog să nu faceți politică în primărie. Vor face ei la Parlament, dacă va fi necesar”, a menționat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon în Noiembrie, 2019.

Angajamentele publice însă nu au durat mult. La un an distanță, Ion Ceban și-a luat de două ori concediu, din cont propriu, pentru a fi alături de Igor Dodon care voia să mai câștige fotoliul de președinte.

„Vom câștiga și de această dată, vom reuși în echipă”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul, Ion Ceban în Octombrie, 2020.

Nu au reușit însă, alegerile fiind câștigate de candidata PAS, Maia Sandu. Ambițiile politice ale primarului s-au conturat și mai mult la sfârșitul anului 2021, atunci când a anunțat că lansează o mișcare de alternativă la actuala guvernare, pe care a criticat-o în mai multe rânduri pentru că ar fi incompetentă și pentru că a sărăcit și mai mult țara.

„Știu că această alternativă poate fi o mișcare pe care declar că o inițiez”, a declarat primarul în Decembrie, 2021.

Timp de câteva luni a pus proiectul politic pe frână, dar în luna august a făcut marele anunț.

„Astăzi, sunt în fața dvs ca să anunț că lansăm partidul Mișcarea Alternativa Națională”, a menționat primarul general, municipiul Chișinău, Ion Ceban în August, 2022.

Cine vor fi membrii, cine va finanța partidul, de ce are nevoie primarul de un partid ca să rezolve problemele capitalei? Sunt câteva dintre întrebările la care au încercat jurnaliștii să afle răspuns de atunci, dar fără succes.

„- V-ați declarat apolitic atunci când ați venit la primărie. Cum vă va ajuta acest partid să rezolvați problemele orașului?
 - Vă voi spune imediat când voi face aceste lucruri publice, la ședința Congresului, poate”, a vorbit primarul.

Faptul că partidul lui Ion Ceban este de orientare pro-europeană a mirat pe multă lume. Și asta pentru că se declarase de mai multe ori anti Uniunea Europeană:

„Suntem pentru integrare europeană, începută mulți ani în urmă”, declarația a fost făcută în August, 2022.

Printre acei „mulți ani în urmă” este și anul 2014. Un grup de tineri socialiști protestau la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, fiind contra semnării Acordului de Asociere cu UE. Printre ei era și Ion Ceban, care deținea atunci funcția de deputat socialist.

„Opriți semnarea acordului! Vrem referendum!”, a declarat Ion Ceban în Aprilie, 2014.

„- Oamenii nu sunt de acord. Acest lucru poate duce la o revoltă socială, în primul rând.
 - Credeți că este legat anume de intrarea Moldovei în Uniunea Europeană?
 - Evident”.

„- V-ați declarat un partid pro-european. În 2014 protestați față de acordul cu UE. Cum explicați?
 - Poziția mi-am expus-o public. Dacă vreți detalii, vă voi da atunci când va fi necesar.
 - Acum nu ne oferiți?
 - Discuția e lungă”.

„- Creați un partid pro-european. Știm că în Europa, persoanele homosexuale sunt protejate. Cum se combină?
 - Să facă ce vor la ei acasă. Mă deranjează un pic în public.
 - Și în Europa au loc marșuri gay... Aveți, de această dată, o poziție mai de stânga.
 - Dacă vreți să ziceți că încalc ceva, puteți să spuneți”.

Ziceam mai devreme despre amploarea criticilor aduse de edilul capitalei actualei guvernări PAS. Jurnaliștii de la TV8 au scris deseori despre cum Ion Ceban domină ședințele primăriei și, din postura de edil, în timpul orelor de lucru, de față cu toții șefii de direcții, comentează activitatea Guvernului, a deputaților PAS și a Președinției. Printre cele mai recente exemple este și comentariul pe care primarul l-a făcut față de premierul Natalia Gavrilița, surprinsă de protestarii Șor în timp ce mânca într-un local. I-a dedicat un pamflet și cunoscutul vlogger Andrei Bolocan, care, de altfel, a fost amenințat anterior de Ceban că-i va dezbate dinții:

„Acolo unde stătea frumos, cu o băuturică, dna prim-ministru și niste deputați la 50 de metri de protestatari. Nu am mai văzut astfel de lucruri. Poate voi. Așa ceva nu am mai văzut, ați mai văzut ca o femeie să mănânce ca un om? Să zicem, din contul orelor de serviciu, Ceban răcește gura. A mai făcut-o. Acum vorbește total neanunțat despre această istorie”.

„- La ședințele online, mai mult ponegriți guvernarea, faceți politică decât să faceți politici, așa cum ați promis. Dau exemplul altor primar care nu au cum să apară cu așa comentarii publice, atunci când ai de rezolvat probleme cu drumurile, cu străzile etc. De ce faceți asta?
 - Haideți să le luăm pe rând. Primul lucru. Dumneavoastră pretindeți că sunteți mass-media independentă. Corect? Și cu o doză de pluralism. Trebuie să calculăm și să vedem exact la ce se face referință. Așa cum tălmăciți ce are în vedere doamna prim-ministru când a spus că prețurile cresc pentru că te aștepți ca ele să crească, cred că trebuie să tălmăciți și ce a avut în vedere primarul.
 - V-ați referit la modul că a mâncat pizza, e cumva asta de nivelul primarului general?
 - M-am referit la protestatari”, a vorbit primarul capitalei, Ion Ceban.

„- Lumea trebuie să cunoască adevărul. Care este problema?
 - E ședința primăriei, înțelegeți? Aveți în față doar șefi de direcții și pretori. De ce trebuie să asculte asta?  - Dumneavoastră trebuie să dați interpretările. Le scoateți din context...
 - De ce faceți asta?
 - Le scoateți din context ori le puneți așa cum va cere cineva”.

Supărările publice ale primarului general pe guvernarea PAS s-au axat și pe majorarea tarifelor la gaz, iarna trecută, fapt ce a pus presiune pe facturile instituțiilor municipale, devenind o povară. Edilul, alături de viceprimarul de atunci, Nagaveschi, au făcut turul instituțiilor de drept ca să reclame acest fapt.

„Au pus în cârca noastră încă 300 de milioane de lei, bani pe care puteam să-i cheltuim pentru grădinițe, apeduct, stații de așteptare, pentru trotuare. Achităm pentru prostia celor care stau în fotolii noi”, a vorbit primarul, Ion Ceban în Februarie, 2022.

Povara financiară însă nu l-a împiedicat pe primar să organizeze, pe 20 septembrie, un concert grandios dedicat tinerilor activi, aflat la prima ediție. Printre artiștii invitați au fost câțiva DJ de top, care au tarife ce încep de la câteva mii de euro.

„Vă plângeați că nu aveți bani, că facturile sunt mari...”, a spus primarul.

Încă o dilemă cu care s-a făcut remarcat primarul general este limba pe care o vorbește. A început cu moldoveneasca...

„- Nu trebuie să vă temeți, alegerile au trecut.
 - Nu mă tem. Oamenii o numesc cu vor, important să o vorbim corect.
 - Ce limbă vorbiți, apropo?
 -Moldoveneasca” ...dar s-a oprit la română.

„Româna vorbesc, am spus-o de mai multe ori”, a declarat primarul general, Ion Ceban.

Ion Ceban a început mandatul cu 7 priorități. Și tot la începuturi, a vrut să mute primăria într-un alt sediu, mult mai spațios:

„Cel mai probabil, ne vom muta într-un sediu nou”.

S-au scurs trei ani de la acel anunț, care a intrigat o bună parte din societate, dar mutarea primăriei nu s-a mai produs.

„- Primăria nu s-a mutat...
 - Au fost oferte bune, dar trebuia să mai cheltuim niște bani, iar noi aveam criza Covid, criza refugiaților... Sunteți aici, unde ați mai văzut o așa instituție deschisă?”.

Nu tot timpul, reporterii TV8 au putut să intre liber în instituție. Este și cazul lui Liubov Plămădeală, care a încercat de câteva ori să ajungă la primar, pentru a obține niște comentarii, însă nu reușea.

„Deși ședința online a primăriei s-a terminat, Ion Ceban nu a mai ieșit să discutăm cu el. Consiliera acestuia ne-a spus că edilul nu oferă comentarii pentru presă”.

În cei trei ani de mandat, primarul capitalei a anunțat o mulțime de proiecte grandioase. Unul a vizat renovarea scuarului Catedralei Mitropolitane, fiind lansat și un concurs de idei. Urma ca în acest an, 2022, să fie prevăzuți bani pentru a duce planul la bun sfârșit.

„Pentru anul 2022, vom prevedea surse. Suntem și în discuții cu partenerii noștri de peste hotare, ca să coparticipe în modernizarea acestor spații”.

De la consiliera lui Ceban am aflat că lucrările se desfășoară, fiind schimbat acum sistemul de irigare. Miercuri, când am mers la fața locului, am observat că ambele havuzuri erau înconjurate de garduri metalice, iar dincolo se lucra. Unul dintre muncitorii de la firma angajată să repare construcțiile ne-a spus că lucrările decurg anevoios, din lipsă de oameni.

Încă un proiect de avengură este reabilitarea străzii 31 august. În urmă cu doi ani, primarul prezenta proiectul ca fiind unul unic în capitală și nu doar. Urma să fie transformat într-un „coridor verde” și să fie folosit de pietoni, mașini și bicicliști în egală măsură.

Ne dorim ca sa fie o stradă pentru ca oamenii să se bucure de un mod sănătos de viață.

„Sunt pe strada 31 august, în apropiere de strada Pușkin, exact acolo unde, în urmă cu 2 ani, primarul capitalei, alături de soție și cei doi copii ai săi, pedala pe aici, în încercarea de a promova artera ca fiind o cale bună și pentru cicliști. La doi ani distanță, observăm că acest lucru este practic imposibil, atât din cauza fluxului de mașini, care vin în întâmpinare, cât și a carosabilului avariat”.

Strada 31 august se află și acum în reparații, fiind reabilitată pe tronsoane. După vizita echipei TV8 la primărie, unde am întrebat inclusiv despre acest proiect, serviciul de presă al instituției a publicat un comunicat și fotografii cu desfășurarea lucrărilor de pe segmentul unde se lucrează la momentul de față, cu mențiunea că se așterne ultimul strat de asfalt. Am cerut de la consiliera primarului, Natalia Ixari, un raport cu proiectele duse la bun sfârșit de când la conducerea primăriei se află Ion Ceban, dar nu am primit răspuns. Deocamdată.

Cert este că în perioada de referință, au fost renovate mai multe scuaruri și parcuri, au fost reabilitate străzi, inaugurate terenuri sportive, de joacă, stadioane de fotbal. Au avut loc lucrări de reparație și în unele pasaje subterane. Investiții din partea primăriei Chișinău au fost și în domeniul educațional. A fostt reparată în totalitate clădirea unde-și are acum sediul liceul Pro Succes, fiind inagurată pe 1 septembrie. Pentru asta, din bugetul municipal au fost alocate peste 29 milioane de lei. Acum două luni, edilul a anunțat că va candida și pentru al doilea mandat de primar. Atunci, el a precizat că în cei trei ani de activitate a realizat peste 80 la sută din cele promise în campania electorală.

/VIDEO/ Copile care aduc pe lume copii. Istoria unei fete care a născut la 14 ani: "Nu doresc asta nici puiului de șarpe"
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică

/VIDEO/ Fără vacanțe de Paște pentru miniștri? Cum vor petrece sărbătorile sfinte: „Nu am avut timp să mă gândesc”

missing
04 mai 2024, ora 22:20

Fără vacanță de Paște pentru miniștri. Șefii de ministere cu care am discutat ne-au spus că vor petrece sărbătorile pascale în sânul familiei cu bucate tradiționale. Toți au evitat să ne spună, însă, câți bani și-au planificat pentru sărbătoare. 

Mâncărurile noastre tradiționale. Eu sunt un amator, pentru că sunt de la sudul Moldovei, carne de miel, friptură de miel, răcituri, pârjoale, salată. Încercăm să mâncăm mai multe legume. În această perioadă le avem și în grădina noastră... pătrunjel, mărar, sfeclă roșie crudă, morcov crud. Cât planificați să cheltuiți pentru masa de sărbătoare? Cred că să vedem cât o să coste mielul pentru că în rest, cumpărăm niște piciorușe de porc, fără niciun fel de exagerări”, ne-a spus ministrul Agriculturii Vladimir Bolea.

„Bucate tradiționale, românești din Bucovina”, a mai precizat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Președintele Parlamentului ne-a spus că respectă cu sfințenie mai multe reguli în ziua de Paște. 

Iar ministrul Culturii se laudă că el e responsabil de cumpărături: „Nu am avut timp să mă gândesc eu la meniu, deși mi-aș dori acest lucru. Aștept lista de produse pe care trebuie să le cumpăr de la soția mea.”

Ministrul Educației spune că n-are nicio grijă pentru că va merge la părinți: „Mama probabil o să pregătească meniul. O să fim alături de familie, părinți, bunici. I-ați spus deja ce preferințe culinare aveți? - Mama cunoaște preferințele culinare și sunt sigur că o să fie tot ce trebuie.” 

Toți miniștrii cu care am discutat ne-au spus că nu și-au planificat vacanțe de Paște. Următoarea ședință a guvernului va avea loc săptămâna viitoare pe 8 mai. 

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram