Interpretul rus, Filip Kirkorov, nu poate intra în Republica Moldova. Curtea de Apel Chișinău a admis astăzi recursul Poliției de Frontieră și a anulat hotărârea Judecătoriei, care îi dădea câștig de cauză artistului rus.
„Acțiunea în contencios administrativ depusă de Kirkorov Filip Bedros împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil, se respinge”, se arată în noua decizie.
TV8.md amintește că pe la finalul lunii mai 2024, interpretul rus, Filip Kirkorov, a obținut câștig de cauză în instanță, după ce a contestat actul prin care i se interzicea accesul în țară. Ulterior, reprezentanții Poliției de Frontieră au contestat hotărârea.
Precizăm că Kirkorov a primit refuz de a păși în Republica Moldova, în iulie 2022, în timp ce venea cu o cursă aeriană din Istanbul. Deși era noapte târzie, la fața locului au venit doi avocați, ambii din suita care o apără pe Marina Tauber, dar și pe Ilan Șor. Unul dintre ei a declarat că nu este clar motivul pentru care lui Kirkorov i-a fost interzisă intrarea, dar susținea că acesta este un martor cheie într-un dosar al Marinei Tauber, iar autoritățile s-ar fi speriat că ar putea să facă declarații în susținerea deputatei.
Reprezentanții Poliției de Frontieră spuneau atunci că i-au interzis accesul lui Kirkorov, pentru că nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, alte detalii nefiind oferite. Iar procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a declarat că Partidul Șor, scos în afara legii, ar fi plătit onorarii în sumă de 260 de mii de dolari artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern pentru a cânta la concertul organizat în Piața Marii Adunări Naționale.
Kirkorov are și interzis în Lituania. La mijlocul lunii aprilie 2024, interpretul a pierdut la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care a respins plângerea împotriva țării baltice, unde i-a fost îngrădită intrarea timp de cinci ani. CEDO consideră că decizia instituțiilor lituaniene s-a bazat pe informații obiective și rezonabile.
Autoritățile din Lituania l-au pus pe Kirkorov pe lista neagră în ianuarie 2021, remarcând că acesta a fost un instrument al propagandei ruse în statele din fosta Uniune Sovietică. De asemenea, au constatat că, prin concertele pe care le dădea în mod regulat în Crimeea, acesta susținea politica de agresiune a statului rus. Ulterior, interpretul a depus un recurs, argumentând că este artist și că nu este interesat de politică. Kirkorov susține că melodiile sale se referă la dragoste, la relațiile umane și natură.