Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova anunță că va organiza, începând cu luna februarie, manifestații și greve în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și în toate cele 8 noduri feroviare din țară. Feroviarii cer o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii, care depășesc peste 190 de milioane de lei.
Președintele Federației, Ion Zaporojan, susține că lucrătorii Căii Ferate au ajuns la disperare.
„Muncitorii nu mai au ce mânca, nu au cu ce achita facturile, îmbrăca și încălța copiii. Nu mai au cu ce să trimită copii la școală, la studii. Dacă până la finele lunii ianuarie nu vor fi identificate soluții concrete pentru plata restanțelor la salarii, începând cu luna viitoare vom organiza acțiuni de protest în toată țara. Nu ne vom opri până nu vom fi auziți de autoritățile acestui stat”, a declarat Zaporojan.
Pe lângă restanțele la salarii pentru perioada iulie-decembrie 2024, întreprinderea se confruntă și cu alte probleme care afectează activitatea instituției: conturi blocate mai bine de două luni, lipsa de motorină și alte lucruri necesare pentru funcționarea întreprinderii.
Organizarea acțiunilor de protest s-a discutat la ședința Consiliului Federației din 26 decembrie, iar anterior, problemele feroviarilor au fost aduse la cunoștința deputatului Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe în Parlamentul Republicii Moldova. Atunci, oficialul a comunicat că în timpul apropiat vor fi identificate soluții la revendicările feroviarilor.
Situația la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderi și, implicit, la întârzieri tot mai mari în plata salariilor angajaților.
Totuși, problema la achitarea salariilor persist de ani buni, iar în 2020, întreprinderea chiar a ajuns în prag de faliment.
Conform datelor statistice, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” avea 5713 angajați în anul 2023. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de anul 2014, când CFM avea 10303 angajați.
TV8.md amintește că la finele anului trecut, profesori, meteorologi, feroviari și fermieri au ieșit în stradă, iar ulterior, feroviarii au avut o întrevedere acum câteva săptămâni cu președintele Comisiei Buget, Economie și Finanțe a Parlamentului, Radu Marian și au amenințat cu proteste masive începând cu luna februarie dacă în următoarele săptămâni nu își vor primi restanțele salariale.